November 25th, 2010

kutipan filem 2 alam

Izinkan kami membetulkan usus perut kami yang sudah terburai akibat terkejut melihat jumlah kutipan filem 2 Alam selepas seminggu tayangan. Untuk makluman, filem 2 Alam mula ditayangkan pada 18 November dan jumlah kutipan dari Finas di atas adalah sah sehingga 24 November 2010. Seperti yang anda semua nampak, kutipan filem 2 Alam sekadar mencecah RM230,000. RM1 juta pun tak sampai ada hati nak kutip RM40 juta.

Oh, tapi kami agak kepelikan sebab rasanya kami ada terbaca yang kenyatan Dr Rozmey yang kutipan hari pertama 2 Alam adalah RM2 juta. Siapa kencing siapa nie? Takkanlah Finas tersilap kira kot. RM230,000 dengan RM2 juta jauh lari tue. Atau sebenarnya sekretari Dr Rozmey yang tersilap bagi jumlah kutipan kat Dr. Rozmey?

Tapi satu bab kami respek ialah kejayaan Dr. Rozmey untuk mendapatkan 83 wayang seluruh Malaysia untuk menayangkan filem 2 Alam ini. Kalau tengok kat gambar di atas, filem Adnan Sempit pun sekadar ditayangkan di 61 wayang. Hebat tak hebat jugaklah ayat Dr Rozmey sampai boleh pecah rekod untuk dapatkan filem paling banyak ditayangkan di pawagam Malaysia.

Dan sesungguhnya kami sangat sedih melihat filem Krayon yang sekadar mengutip RM28,000 sahaja. Hmm. Tak tahu mana silapnya sebab dari apa yang kami dengar, filem ini lebih bagus dari filem 2 Alam. Mungkin promosi tak ada kot.

Apa pun, kita tunggu apa kata Dr. Rozmey pasal kutipan filem 2 Alam nie. Tak sabar la pulak nak tunggu statement dia.

P.S: Anda sekarang boleh “LIKE” dan “DISLIKE” komen orang lain di ruangan komen. Kadang-kadang akan keluar “this comment is hidden due to low rating” tapi anda masih boleh tengok komen tue. Cuma perlu tekan kat komen tersebut. Nanti komen tersebut akan keluar. Harap faham. Thanks.

November 22nd, 2010

kutipan filem 2 alam

Kami masih tak menonton filem 2 Alam so kami tak berani nak komen apa-apa tentang filem tersebut. Dengar ceritanya kutipan filem 2 Alam di hari pertama tayangan sudah pun mencecah 2 juta. Tak tahulah sama ada itu satu propaganda ataupun sememangnya fakta.

Dengar-dengar ceritanya, segala komen negatif di Facebook Dr Rozmey tentang filem 2 Alam telah pun didelete. Yang tinggal hanyalah komen-komen positif sahaja. Dan daripada apa yang kami baca, kehebatan filem 2 Alam ini indah khabar dari rupa. Ada sesetengah orang berpendapat yang filem ini hanya layak masuk Cerekarama sahaja.

Dan semalam kami ada menerima emal daripada seorang pembaca BeautifulNara yang ingin meluahkan isi hatinya selepas menonton filem 2 Alam. . Sekiranya anda sudah pun filem 2 Alam, sila berkongsi pendapat anda di ruangan komen. Dengarkanlah luahan hati penonton filem 2 Alam dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

[note]Salam..

Abg Nara, sy ni baru je blk dari tgk movie 2 alam…

Huh!!! mmg rasa sakit hati sgt tgk citer ni…motif tu dah bagus dah..mmg bguslah la motif citer ni tp masalahnye penceritaan & jln cite dia tu x digarap dgn baik…permulaan citer tu dah la agak lama iklannya..pastu scene plak ada yg tergantung, ada yg tujuan halanya ntah kemana…

Ada scene yg sekadar nk cukupkan masa tayangan (1jam 15 min). Scene berulang2 dgn didiringi muzik latar…scene berjalan tepi kolam renang dari ujung ke ujung hmpir 10 min…bnyk sgt cut off flash back….serius la…rs nk baling kasut kat screen je time tu….dR Rozmey tu ckp beria ar…scene bnyk yg dh mcm gazet citer tu…citer adlh gazet, gazet adlh citer…e…serius la….pengarahan yg teruk..kite sbg penonton smpai berpk “nape dia tukar jantina?” “sape plak laki yg dia kawen kat london tu?” “bila masa plak kat london ni tiba2 jek”.

Scene tayar pecah nk bw mayat pun xtnjuk keadaan tayar tu yg pecah..nmpk sgt nk save budget…ni adalh filem cut cost…sy rs krew produksi kena study dulu skrip & pengolahan citer sblm nk ckp bsr ttg filem ni….saya & kwn2 yg xtau psal pengarahan filem ni pun rasa mcm nk jd pengarah utk mengarahkan filem tu sbb geram sgt ianya x diolah dgn bernas…serius!!! saya rasa mcm nk baling kasut!!!! so for this movie sy bg 1 out of 10…1 tu adlh utk motif yg ada…

saya harap abg nara dptla sampaikan pendapat & komen sy ni pd produksi 2 Alam ni..lagi2 kat dr Rozmey tu….wat filem xsama mcm wat ubat diet….

thanx abg nara..
salam….

[/note]