Written by AbangNara | November 19th, 2018

Gelombang Korea atau K-wave memang dah lama melanda seluruh dunia dan itu ialah salah satu sebab kenapa Korea menjadi destinasi pilihan orang ramai untuk bercuti serta mengembara.

Bukan sahaja popular dengan muzik pop dan kumpulan idola yang cantik serta kacak, Korea juga sangat ideal dilawati oleh semua orang. Ini kerana, terdapat banyak tempat menarik yang anda boleh lawati di sini.

Bermula dari fesyen terkini, makanan yang lazat, dunia kecantikan sehinggalah ke pemandangan indah dan budayanya tersendiri, Korea memang destinasi wajib dikunjungi oleh semua orang termasuk anda.

Jadi, kali ini kami akan kongsikan beberapa lokasi yang perlu anda lawati untuk merasai pengalaman K-wave itu sendiri, bukan sahaja di Seoul tetapi juga di Busan dan Jeju.

Seoul

Lotte World Tower

1

Merupakan menara tertinggi di Korea Selatan, anda boleh menikmati pemandangan 360 darjah bandar Seoul dari puncak menara ini. Ia bukan satu menara biasa seperti yang anda bayangkan, bangunan setinggi 555 meter ini merangkumi pusat membeli belah, ruangan pejabat, hotel 5 bintang dan juga officetel iaitu apartment studio yang didiami oleh mereka yang bekerja di bangunan itu.

Hongdae Street

2

Jalan yang dipenuhi kedai-kedai kecil berhampiran Universiti Hongik merupakan kawasan membeli belah popular di Seoul. Bukan sahaja popular dengan barangan yang murah serta fesyen terkini street wear, di sini juga popular dengan kafe-kafe yang comel, galeri seni dan seni-seni jalanan yang menghiasi sepanjang Hongdae Street ini.

Setiap hujung minggu, anda boleh cuci mata melihat hasil kerja tangan dan produk warga tempatan yang akan di jual di Hongdae Flea Market dibuka pada jam 2 petang hingga 6 petang setiap Sabtu dan Ahad. Pastikan ini lokasi wajib singgah jika anda datang ke Seoul.

Menjelajah ke kafe-kafe menarik

3

Setelah penat berjalan dan membeli belah, anda wajib melakukan satu lagi aktiviti menarik di Bandar Seoul ini iaitu café hopping. Terdapat banyak kafe-kafe yang mempunyai hiasan dalaman yang menarik dan sangat cantik. Memang sangat Instagrammable. Bukan itu sahaja, seni kulinari yang unik juga menjadi tarikan setiap kafe di bandar ini.

Busan

Pasar Gukje

4

Mula dibina semasa Perang Korea pada tahun 1950, lokasi ini dijadikan sebagai ruang untuk para pelarian bertukar-tukar barangan. Pasar Gukje kini menjadi pasar tradisional terbesar di Busan dan juga salah satu tempat pelancongan yang paling banyak dikunjungi.

Terdapat Restaurant Street yang menawarkan makanan Korea yang lazat seperti kimbap (beras putih kukus yang dibalut dengan rumpai kering), dan pelbagai hidangan mi yang sangat lazat. Bukan sahaja banyak pilihan tetapi harganya juga berpatutan.

Bosu-dong Book Alley

5

Lorong kecil yang dipenuhi dengan deretan kedai buku ini pasti akan menggembirakan para pencinta buku. Kebanyakan buku semestinya dalam bahasa Korea, tetapi anda masih boleh hayati keunikan susun atur kedai-kedai buku di sana yang old skool dan sangat nostalgik. Jangan risau, anda masih boleh mendapatkan buku-buku bahasa Inggeris yang menarik.

168 Stairs

6

Satu lagi lokasi yang unik dan menarik ialah 168 Stairs yang terletak di Busan. Bersesuaian dengan namanya, ia mempunyai 168 anak tangga dan dikatakan setinggi bangunan 6 tingkat. Tapi anda tak perlu risau, jika terasa terlalu tinggi untuk menaiki setiap anak tangga itu untuk sampai ke puncak, ada kemudahan monorail mini tetapi maksimum kapasiti hanya 8 orang untuk sekali perjalanan.

Jeju

Play K-Pop

7

Ingin rasai pengalaman seharian bersama idola k-pop kegemaran anda? Inilah tempat yang anda wajib kunjungi. Muzium digital berteknologi tinggi, bakal mempersembahkan anda dengan konsert hologram idola k-pop yang digilai ramai dengan pengalaman dan rasa seperti menonton konsert live sebenar. Selain itu, ada juga video animasi 3D dan banyak lagi pameran interaktif yang pasti akan membuat anda teruja!

Galeri seni yang menarik

8

Untuk para pencinta seni, sebenarnya banyak galeri seni yang boleh and kunjungi di Jeju ini. Bermula dari seni tradisional sehingga ke seni konteporari, anda pasti terpesona dengan hasil seni yang dihidangkan disemua galeri-galeri di Pulau indah ini. Antara lokasi yang anda boleh kunjungi ialah, Jeju Museum of Contemporary, Jeju Museum of Art dan Jeju Sclpture Park.

Jeju Folk Village

9

Kembali ke zaman dahulu sekitar tahun 1890 dan rasai bagaimana kehidupan rakyat Korea ketika masa itu di jeju Folk Village. Perkampungan yang dibina di tanah sebesar 40 ekar mengandungi perkampungan yang dibina semula mengikut reka bentuk bangunan-bangunan zaman dahulu. Para pengunjung boleh mencuba pakaian tradisional Korea, Hanbook dan mengambil bahagian dalam pelbagai bengkel yang dianjurkan di sana seperti persembahan kebudayaan. Berkunjung ke sini pasti satu pengalaman yang tak akan dilupakan.

Untitled Café, Jeju – kafe milik G-Dragon

10

Kalau anda ke Jeju, jangan lupa singgah sebentar ke Untitled Café. Kafe ini sebenarnya milik kumpulan G-Dragon, dan kami pasti ramai pembaca setia Beautifulnara adalah peminat fanatik diaorang ni. Suasanaya yang memang cool dan unik pasti menjadikan Untitled Café ni port Instagrammers dari seluruh dunia.

Kini anda boleh rasai sendiri K-wave kerana AirAsia X menawarkan penerbangan ke tiga destinasi popular di Korea iaitu Seoul, Busan dan Jeju. Tambahan pula Air Asia X menawarkan penerbangan terus ke Seoul sebanyak 18 kali seminggu, 6 kali ke Busan, dan 4 kali ke Pulau Jeju.

Perjalanan ke Korea dengan AirAsia X akan menjadi sangat menakjubkan kerana mereka merupakan pemenang bagi anugerah Katil Rata Premium yang pasti menjanjikan keselesaan sepanjang perjalanan.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh menikmati hiburan di dalam pesawat sambil dihidangkan dengan makanan yang lazat dengan membuat tempahan awal di laman web AirAsia terlebih dahulu.

Yang lagi menarik, terdapat kemudahan Premium Red Lounge di KLIA 2 bagi penumpang yang book Katil Rata Premium dan Premium Flex.

Air Asia X juga menawarkan tambang serendah RM399 untuk ahli BIG dan kalau anda inginkan tempat duduk yang lebih selesa, anda hanya perlu membayar RM999 untuk Katil Rata (Flatbed). Tapi kena cepat sikit, anda kena tempah sebelum 25 November 2018! 

Jangan buang masa lagi, tempah penerbangan ke Korea sekarang di www.airasia.com dan rasai sendiri pengalam K-Wave yang cukup menakjubkan.



Written by AbangNara | July 23rd, 2018

Peminat setia K-pop pasti sangat mengenali Pulau Jeju, selain dari pengambaran beberapa drama dan rancangan popular Korea, Jeju juga merupakan destinasi romantik yang wajib dikunjungi.

image

Pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan sumber alam yang tak ternilai. Dikenali dengan ‘three plenties’ atau samda-do, iaitu Batu, Wanita dan angin, Pulau Jeju Pasti memukau sesiapa saja yang melihatnya.

Batu, Wanita Dan Angin

image

Batu – Terbentuk dari letusan gunung berapi 2 juta tahun lalu, hampir 90% permukaan Pulau Jeju adalah dari batu gunung berapi tersebut. Selain itu, batu juga merupakan alat utama dalam setiap pembinaan di Jeju. Sebab itu penduduk korea memanggil Jeju Pulau Batu!

image

Wanita – Penyelam wanita sangat sinonim dengan Jeju, jika anda selalu menonton rancangan TV Korea, pasti pernah melihat aksi para penyelam wanita yang melakukan kerja mereka tanpa menggunakan alat khas menyelam. Mereka menangkap hasil laut seperti sotong, rumpai laut dan abalone hanya menggunakan tangan. Teringin makanan laut segar? Tiada masalah.

image

Angin- Faktor geografi di Jeju yang sangat berangin telah digunakan sebagai sumber elektrik untuk setiap rumah di Pulau ini.

Bandar Selamat

image

Tahu tak selain Samda-do, Jeju juga dikenali sebagai sammo-do atau “Missing 3 Things”. Kenapa? Ada 3 perkara yang jarang berlaku atau tidak berlaku langsung di Jeju iaitu pencuri, pengemis dan pagar utama. Sebab itu anda akan perasan kebanyakkan rumah di sekitar Jeju tidak berpagar.

Mudahnya Cari Makanan Halal!

Jeju menawarkan perlbagai jenis makanan laut yang segar di mana sahaja anda berada di Pulau itu. Jika anda ternampak restoran dengan Perkataan “haemul” , maknanya restoran itu menyediakan hidangan makanan laut yang anda wajib cuba.

image

Terdapat juga pelbagai restoran makanan halal yang anda boleh anda kunjungi di Jeju dan biasanya kemudahan surau juga disediakan di setiap restoran tersebut.

Selain itu, kemudahan surau juga tersedia di beberapa lokasi tumpuan pelancong seperti di Ilchul Land dan Lotte Rental Car Autohouse.

Jadi kami kongsi beberapa Lokasi yang wajib pergi Jika ke Jeju:

1. Meneroka Gua Manjang

image

Gua Manjang Atau Manjanggul adalah salah satu terowong lava terbaik di dunia, dan merupakan monumen semulajadi. Gua Manjang mempunyai pelbagai struktur menarik di dalam termasuk terowong tiub lava, stalagmite dan stalagtite.

2. Mendaki Gunung Halla

image

Gunung Halla merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan dengan ketinggian 1,950m. Terdapat enam laluan mendaki untuk anda cuba. Pendaki dinasihatkan untuk memulakan pendakian seawall pagi kerana ada beberapa laluan yang akan ditutup awal.

3. Puncak Seongsan Ilchulbong

image

Puncak Seongsan Ilchulbong atau dikenali sebagai Peak of the Rising Sun yang merupakan kawah yang mempunyai luas sekitar 99,000 M dengan ketinggian 182 M yang disebabkan oleh letusan Gunung Api yang terletak di timur Pulau Jeju. Jadi anda perlu bangun awal jika ingin menikmati keindahan matahari terbit.

4. Play KPOP

image

Saranghaeyo! Daebak! Itu kata-kata yang mungkin anda ungkapkan jika bekunjung ke sini. Mana tidaknya, muzium digital yang berteknologi tinggi akan membuat anda lebih dekat dengan idola-idola Kpop anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menonton konsert hologram dan merasai pengalaman seperti menonton konsert sebenar. Pasti sangat teruja!

Jadi mesti anda tidak sabar untuk ke Jeju kan? Jangan risau Air Asia boleh memenuhi impian anda. Dengan penerbangan tambang murah Air Asia terus dari Kuala Lumpur ke Jeju, 4 kali seminggu, semua ini bukan lagi impian. Cepat tempah tiket penerbangan anda di www.airasia.com sekarang!

Written by AbangNara | January 24th, 2017

Berita gembira untuk semua peminat Running Man. Setelah pengumuman penamatan program realiti ini baru-baru ini, ramai yang kecewa dan sedih. Para peminat kipas susah mati Running Man rata-rata melahirkan rasa sugul kerana tidak dapat melihat kelibat Jong Kook, Ji Hyo, Sook Jin, HaHa, Kwang Soo dan Jae Suk selepas program ini bersiaran selama 7 tahun.

running man

Namun hari ini, pihak SBS dan penerbit program Running Man telah mengumumkan penarikan kembali pembatalan Running Man. Ini bermakna Running Man akan terus bersiaran bersama-sama dengan 6 ahli tetap iaitu Jong Kook, Ji Hyo, Sook Jin, HaHa, Kwang Soo dan Jae Suk. Keputusan ini telah dilakukan selepas sesi perbincangan “heart to heart” di antara penerbit dan juga ahli Running Man di mana pihak penerbit telah pun memohon maaf atas kesilapan yang telah mereka lakukan sebelum ini iaitu menyingkirkan Jong Kook dan Ji Hyo tanpa pengetahuan kedua-dua ahli tersebut.

running man is back

Sudah tentu ini satu berita gembira yang dinanti-nantikan oleh peminat Running Man. Abang Nara pun turut sama bergembira kerana akan dapat terus melihat aksi lucu mereka. Semoga Running Man akan terus bertahan selama yang boleh. Go Running Man Go.

Written by Bella | April 5th, 2016

Bila sebut sahaja nama Nazim Othman pasti perkara pertama yang terlintas didalam fikiran adalah imej beliau yang seakan seperti jejaka Korea, malah ada juga yang bersetuju imej tersebut cukup sesuai dengan Nazim sehingga didalam drama pun beliau diberikan watak sebagai orang Korea.

Untuk pengetahuan anda, Nazim sebelum ini pernah merakam single dengan genre Kpop yang berjudul Destinasi.

Namun, Nazim akui beliau sudah bosan dengan imej Korea kerana ia tidak sesuai dengan usianya yang semakin meningkat.

Jika dahulu memang saya gemar muzik dari Korea itu dan pernah merakamkan sebuah lagu berentak kpop tetapi sehingga kini ia tidak pernah dilancarkan.

Sekarang usia saya sudah meningkat dan muzik berkenaan sudah tidak relevan dengan diri saya.

Kini minat Nazim sudah berubah ke genre Balada dan bakal melancarkan single terbaru beliau tidak lama lagi.

Insya-Allah jika sudah tiba masanya saya akan lancarkan lagu berkenaan dan mungkin peminat dapat mendengar selepas saya selesai menyertai program Gempak  Superstar.

Biasanya peminat lagu Kpop majoriti daripada golongan remaja yang memuja ketampanan penyanyi lelaki Korea. Ermm, kalau sebagai seorang lelaki dewasa memang agak tidak sesuai imej Kpop tu.

Sumber Berita : mStar Online