January 21st, 2016

Umum mengetahui bahawa Hanis Zalikha kini sedang hamil anak pertamanya bersama suami tercinta, Hairul Azreen. Pengumuman tersebut dibuat oleh Hairul ketika pasangan ini menunaikan ibadah Umrah di Mekah.

Bagi menceriakan lagi mood Hanis , Hairul telah membawa isteri tercinta beliau bercuti di Korea bersama beberapa lagi rakan mereka. Mereka berdua tampak sungguh manis dan cukup bahagia menerusi beberapa foto yang dikongsikan oleh Hairul dan  Hanis sendiri melalui Instagram mereka.

Melalui satu foto yang dikongsikan, baby bump Hanis sudah mula kelihatan.

Jom kita layan 12 lagi foto baby moon Hanis dan Hairul dengan membaca entri ini sepenuhnya.

August 20th, 2015

Walaupun Abang Nara belajar di Korea selama 6 tahun, apabila mendapat jemputan ke Korea oleh Samsung, tidaklah dapat diri ini menolak. Teruja, gembira dan bersemangat diri ini dibuatnya. Bila melihat jadual lawatan di sana, lagilah teruja diri ini. Tempat-tempat yang bakal dilawati selama 4 hari 3 malam ini memang menarik sangat-sangat. Hampir semuanya Abang Nara tak pernah pergi. Jom Abang Nara kongsikan pengalaman ketika berada di sana bersama Samsung. Untuk makluman, semua gambar diambil dengan Samsung Galaxy S6.

samsung sea tour

sampai-sampai abam ensem Korea dah ready menyambut

Lawatan sambil belajar ke Korea oleh Samsung ini disertai oleh rakan-rakan media Malaysia, Indonesia, Singapura, Thailand, Vietnam dan Filipina. Senang cerita hampir semua negara Asia Tenggara dibawa untuk merasai sendiri keindahan Korea. Setelah perjalanan lebih kurang 6 jam menaiki Korea Airlines, kami dibawa ke Hotel Shilla yang akan menjadi tempat penginapan kami sepanjang berada di Korea. Hotel Shilla adalah salah satu hotel yang paling ‘top’ di Korea. Memang terbaik penginapan yang disediakan oleh Samsung.

samsung sea tour

muka excited dapat duduk hotel 5 bintang

Selepas meletakkan barang dan membersihkan diri di spa Hotel Shilla, kami bersiap sedia untuk pergi makan tengah hari. Yeah!!! Perut pun dah berbunyi dah. Restoran yang dituju ialah Bistro Seoul yang terletak di Coex, Gangnam. Menariknya Bistro Seoul telah menyediakan makanan halal seperti yang di’request’ oleh Samsung. Berdasarkan informasi yang diterima, kesedaran orang Korea tentang Islam semakin tinggi dan makanan halal juga semakin mudah didapati. Jadi tak ada masalah untuk kita yang beragama Islam untuk melancong ke sana.

seoul

yesss ada ayam. Memang feveret tue

Kenyang perut suka hati. Dah suka hati barulah boleh pergi jalan-jalan. Hehehe. Tempat pertama yang dituju tak lain tak bukan ialah Samsung Innovation Museum yang terletak di Suwon. Perjalanan memakan masa selama 1 jam dari Seoul jadi Abang Nara pun ambil kesempatan untuk tidur terlebih dulu di dalam bas. Ketika sampai Abang Nara agak mamai kerana tak cukup tidur, namun masuk je Samsung Innovation Museum terus segar bugar mata ini. Menarik sangat-sangat informasi yang ada di dalam muzium ini.

samsung

Yeah!!! Sejarah tentang Samsung boleh diketahui dengan begitu terperinci sekali di muzium ini. Salah seorang staff Samsung Innovation Muzeum telah memberikan penerangan yang begitu jelas sekali. Bermula daripada sebuah syarikat pemprosesan makanan dan tekstil, kini Samsung adalah satu syarikat teknologi yang terbesar di dunia. Keupayaan Samsung untuk membuat inovasi terhadap teknologi yang sedia ada memang amat mengkagumkan.

samsung

transformasi logo Samsung

Apa yang paling mencuri perhatian Abang Nara di dalam Samsung Innovation Muzeum ini ialah ‘display’ produk-produk Samsung yang terawal. Menarik tengok televisyen, telefon, peti ais, komputer dan mikrowave yang direka oleh Samsung pada awal pembabitan mereka di dalam bidang teknologi. Kalau dulu Samsung sekadar mengikut apa yang telah dibuat oleh syarikat lain, kini Samsung pula menjadi ikutan dan menjadi trendsetter kepada teknologi terkini.

samsung

antara tv Samsung yang terawal

samsung

mesin basuh terawal Samsung

samsung

laptop pertama Samsung

Kalau anda pencinta teknologi, Abang Nara memang wajibkan anda melawat Samsung Innovation Muzeum ini. Banyak benda yang boleh dipelajari. Selain sejarah Samsung, ada juga sejarah tentang penemuan elektrik, penciptaan telefon yang pertama, teknologi masa depan dan macam-macam lagi. Samsung Innovation Muzeum dibuka setiap hari kecuali hari Ahad. Silalah lawat www.samsunginnovationmuseum.com untuk maklumat lanjut.

samsung

asal usul mesin basuh

samsung

bercahaya Abang Nara di bawah lampu besar nie

samsung

teknologi sekarang dan masa hadapan oleh Samsung

Tamat di Samsung Innovation Muzeum, kami dibawa pula melawat ke Garosu-gil. Garosu-gil ini adalah satu jalan ‘straight’ yang dipenuhi dengan kedai-kedai fesyen, cafe-cafe, kedai-kedai cenderamata dan macam-macam lagi. Garosu-gil terletak di Sinsa-dong, Gangnam. Tempat ini mula popular sejak beberapa tahun kebelakangan sebagai tempat melepak dan shopping. Kedai-kedai pun memang ‘rare’ contohnya seperti LINE Cafe.

samsung

sepanjang jalan ini adalah Garosu-gil

samsung

bahagian bawah LINE Cafe

Hampir 2 jam di Garosu-gil, tibalah masa untuk makan malam di Itaewon. Itaewon turut dikenali sebagai bandar untuk foreigner. Masjid Seoul turut terletak di Itaewon. Makanan halal memang mudah dicari di Itaewon. Selesai makan malam di restoran Wol Hyang, tibalah masa untuk kami ‘explore’ Dongdaemun. Dongdaemun adalah tempat membeli-belah yang dibuka 24 jam. Antara pusat membeli-belah yang popular di sini ialah Doota, AMPM, MaxStyle dan banyak lagi. Sila sediakan duit secukupnya apabila anda ke Dongdaemun. Hehehe.

samsung

samsung

Hampir 2 jam menghabiskan masa di Dongdaemun, maka tamatlah hari pertama Abang Nara dan rakan-rakan di Korea. Fuh!!! Jadual memang padat tetapi amat puas hati. Banyak lagi tempat yang akan di’explore’ pada hari kedua dan ketiga. Nantikan update daripada Abang Nara yang seterusnya. Sekiranya anda pernah ke Korea, kongsikan pengalaman anda di ruangan komen. Mana tahu boleh sharekan tempat-tempat yang menarik untuk dilawati. Apa pun, terima kasih kepada Samsung kerana sudi membawa Abang Nara ke Korea untuk lawatan sambil belajar ini.

June 1st, 2015

Won Bin adalah salah seorang pelakon Korea kegemaran Abang Nara. Muka dah lah hensem, lakonan pun power tahap power rangers. Kalau  korang nak jatuh cinta dengan Won Bin, silalah tengok filemnya yang bertajuk ‘Man From Nowhere’. Kalau drama tengoklah Autumn In My Heart. Hebat gila. Apa pun tahniah diucapkan kepada Won Bin dan kekasihnya, Lee Na Young yang telah pun sah bergelar suami isteri pada 30 Mei lalu.

won bin kahwin

Majlis perkahwinan mereka telah dilangsungkan berdekatan kampung halaman Won Bin di Jeongseon, Gangwon-do. Majlis ini hanya dihadiri oleh ahli keluarga terdekat tanpa kehadiran rakan-rakan selebriti. Won Bin dan Lee Na Young telah mula bercinta sejak Julai 2013.
won bin kahwin

Tahniah diucapkan kepada Won Bin dan Lee Na Young. Kedua-duanya sama cantik sama padan. Semoga berbahagia ke akhir hayat.

April 28th, 2015

Jumaat lepas, satu sesi bertemu peminat telah diadakan di untuk Lee Min Ho, pelakon popular Korea sebagai duta portal membeli-belah dalam talian iaitu 11street di Nu Sentral, Kuala Lumpur. Turut berada di majlis itu ialah Emily Chan, yang juga duta portal tersebut.
 photo 11143098_1639990846285864_2793808806104407864_o.jpg
Khabarnya,ahli kelab peminat Min Ho yang dikenali sebagai Minoz sudah beratur di pintu masuk Nu Sentral sejak 8.00 pagi walaupun majlis hanya bermula jam 5.00 petang. Gigih sungguh peminat Min Ho di Malaysia, kan? Kemunculan Lee Min Ho memakai kot merah dan seluar putih santai di majlis itu mendapat sorakan peminatnya yang berduyun hungga ke pintu masuk.
 photo 11053591_1639991076285841_3478269514176836686_o.jpg
Apa yang menarik, beberapa orang peminat Min Ho berbangsa Melayu telah menghulurkan tangan untuk bersalaman dengannya, tetapi Min Ho tidak menyambut salam itu dengan sopan dan baik. Mungkin dia telah diberitahu tentang tatacara yang betul untuk melayan peminatnya bagi mengelakkan kontroversi.

Seramai 22 orang peminat telah mendapat peluang untuk bergambar dengan Min Ho secara peribadi kerana memenangi peraduan yang dianjurkan oleh 11street.

Ini ialah kemunculan kedua Min Ho di Malaysia tahun ini, setelah muncul dalam satu majlis tertutup Januari lepas. Lagi 13 gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar Facebook 11street.

KONSERT CAK LEMPONG EKSTRAVAGANZA 2015Jangan lupa dating menyaksikan dan memeriahkan Konsert Cak Lempong Ekstravaganza…

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Sunday, 26 April 2015

 photo 11084226_1639990179619264_8989495005973500411_o.jpg
 photo 11109545_1639990176285931_3100015168282619479_o.jpg
 photo 11037344_1638333086451640_8693546256585828041_n.jpg
 photo 11187280_1638364096448539_8067607894912224321_o.jpg
 photo 11187231_1639990426285906_1076747433955030377_o.jpg
 photo 11187220_1639990016285947_7452071277082493427_o.jpg
 photo 11174720_1639990972952518_6706360577267091102_o.jpg
 photo 11169592_1639990976285851_391043774384795690_o.jpg
 photo 11174437_1639990499619232_7818401069085462881_o.jpg
 photo 11156388_1638333219784960_2931788210149502424_n.jpg
 photo 11155080_1638254153126200_3720957468789382550_o.jpg
 photo 11154979_1638264536458495_213439997591506225_o.jpg
 photo 11148223_1638332029785079_7864125939296125160_o.jpg