December 18th, 2014

Isu pengacara daripada kalangan pelawak ternyata menjadi bualan hangat sejak kebelakangan ini. Ia bermula apabila Awal Ashaari melahirkan rasa kekesalannya dengan pihak penganjur yang lebih gemar melantik pelawak sebagai pengacara dan mengenepikan pengacara serius seperti dirinya. Luahan hati Awal Ashaari telah mendapat reaksi daripada rakan-rakannya yang lain seperti AC Mizal, Aznil Nawawi dan Zizan yang nyata tidak bersetuju dengan pendapat tersebut.
awal ashaariBoleh dikatakan kenyataan Awal Ashaari itu telah menimbulkan rasa kurang senang kepada pelawak-pelawak yang turut sama menceburkan diri dalam bidang pengacaraan. Tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan, Awal Ashaari telah tampil di akaun Facebooknya dan menjelaskan apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan kenyataan sebelum ini. Tulis Awal:-

Assalamualikum wbt.

Lama rasanya tak menulis di Facebook tetapi hari ini terpanggil untuk menulis bagi menjernihkan keadaan yang semakin keruh dek penulisan-penulisan yang kurang sensitif oleh segelintir pelapor.

Berkenaan isu saya marahkan pelawak sebagai pengacara. Let me make it clear, that saya TIDAK pernah menimbulkan isu itu sebaliknya saya DITANYA soalan; “Apa pendapat saya apabila sekarang lambakkan pelawak-pelawak diangkat menjadi pengacara?”

Sudah tentu apabila ditanya, kita harus menjawab dan sebagai seorang “senior” bak kata sesetengah orang tu, sudah tentu jawapan yg saya berikan tidaklah ‘sebodoh’ itu untuk membuatkan rakan-rakan pengacara hebat diluar sana terasa. And obviously bukan nak menceritakan kelemahan saya tanpa sedar, as claimed.

Sudah 11 tahun saya mengacara, tak pernah sekali pun saya ada masaalah dengan pengacara-pengacara seangkatan dengan saya, cuma lately ni memang saya akui yang pengacara komedi lebih mendapat tempat dihati penonton disebabkan peredaran semasa. Isu itu tidak sedikit pun menggangu saya, because I know my strength and I know who is my target audience. Saya tidak sedikit pun rasa terkesan dengan keadaan semasa sebab saya masih lagi ada pengikut saya dan Alhamdulillah, rancangan saya tak putus-putus keudara di kaca TV.

Cuma rasa tak sedap apabila komen yang diberikan disampaikan dengan cara yang tidak sensitif. Ianya ibarat sengaja ingin mengundang salah faham diantara saya dan rakan-rakan pengacara yg lain.

Buat rakan-rakan pengacara saya yg saya hormat, you know how the entertainment works. Sometimes what you said is not what actually reported. Jangan salah anggap disini. Saya bukan juga menyalahkan rakan-rakan media saya, cuma our pemahaman tentang sesuatu isu itu berbeza dan kadang kala, ia disalah tafsir oleh segelintir orang. Interpretation seseorang penulis itu mungkin berbeza dengan apa yang selalunya dikomen. Kadangkala sesuatu komen itu sukar utk diulas kerana ababila diulas, maksudnya dah jadi lain.

Saya pernah bekerja dengan pelawak. Zizan merupakan ex-co host saya dalam Melodi selama 2 tahun and he is a good friend of mine. Setiap kali Johan mengacara, saya ketawa terbahak-bahak. Saya selalu rasa FBI tu seorang pengacara yg sangat baik. Abang AC Mizal, he is ABP Pengacara Paling Popular and I always enjoy his sense of hosting. Zulin & Sherry Al haddad are my partners dalam Melodi sekarang ni, – ADAKAH SAYA SENGAJA MEMBANGKITKAN ISU INI UNTUK MEMBUATKAN MEREKA INI TERASA? Am I that brave to dig my own grave?

Kepada yang terasa, saya mohon maaf. Bukan niat saya mengatakan apa yang anda semua baca. You guys know that you’re better than that.

Cuma memang saya ada kata yg segelintir organizer mitak saya melawak ketika bekerja. That is beyond my control. Saya mintak maaf, saya bukan pelawak.

Untuk TV stesen pula, rasanya mereka memang bijak memilih pengacara bagaimana yang sesuai untuk program yang macam mana. So far, saya selalu dapat program yg betul-betul makanan saya. Tak pernah pulak disuruh melawak tak tentu hala sbb saya naturenya bukan seorang yg kelakar.

To my beloved press member, saya menyeru kepada semua supaya kita masing masing pandai jaga nama baik dan periuk nasi kita. Youre a gatekeeper between us, and the public. Tulislah dengan penuh sensitivity supaya perkara begini dapat dielakkan. At the end of the day, we are one small community and we might end up work or bumped into each other. Tak perlu juga nak panjang-panjangkan isu ini. Rezeki ditangan Allah, ada dimana mana.

Saya harap rakan-rakan pengacara lawak saya tak sentap lama lama.

Ok lah, I nak siap. Nak pergi kerja. (haaa..nampak tak yg pengacara serius pun ada job tak putus putus? ) Alhamdulillah.

awal ashaari

Panjang lebar penjelasan daripada Awal Ashaari. Bagus sungguh ayat-ayat yang digunakan. Jelas sejelas-jelasnya. Semoga ia dapat menjernihkan keadaan. Tak guna bergaduh dan bermasam muka sesama sendiri. Industri hiburan kita pun kecil je. Pergi sana pergi sini, akan jumpa orang yang sama juga. Tak gitu? Sesungguhnya rezeki di bumi Allah ini amat luas dan selagi kita berusaha, Insya Allah rezeki tak putus-putus akan kunjung tiba.

April 1st, 2012

Nampaknya masih ramai yang tidak berpuas hati dengan lamaran secara live yang telah dilakukan oleh Awal Ashaari terhadap Scha menerusi rancangan Propaganza. Sebelum ini Abang Nara sudah kongsikan penerangan Awal tentang perkara tersebut menerusi video, namun mungkin ada yang malas menonton kerana durasinya yang agak lama.

awal dan scha

Jadi hari ini Abang Nara ingin kongsikan penjelasan Awal Ashaari tentang perkara tersebut yang telah dikeluarkan menerusi Pancaindera. Diharap dengan penjelasan ini, semua pihak akan berpuas hati. Kata Awal:-

“Apa yang saya buat itu untuk kepuasan diri sendiri. Pada yang tak suka, saya minta maaf banyak-banyak. Perbuatan itu bukan nak menunjuk-nunjuk atau nak tiru budaya barat. Saya rasa setiap individu yang nak berkahwin mesti bertanya pada pasangannya sama ada mahu berkahwin dengannya atau tidak. Itu cara saya bertanya pada Scha tapi saya ambil simbolik saja tak ada kena mengena dengan budaya barat. Niat saya cuma nak buat satu lamaran rasmi walaupun masing-masing dah faham.

awal scha

Untuk pengetahuan anda, Awal sudah banyak kali mencuba untuk membuat lamaran sebegitu terhadap Scha namun ada sahaja halangannya. Kata Awal:-

Saya nak letak cincin dalam kek, tapi takut Scha tak perasan. Jadi masa Scha mengacara Propaganza, saya nak bagi kejutan guna kek puff lova sebab Scha suka, tapi lepas fikir takut kejutan tak menjadi, saya masuk set masa dia tengah mengacara, itu yang jadi melutut itu. Agenda nak lamar Scha secara terbuka ni dah lama, sejak AIM 18 (Anugerah Industri Muzik Ke-18), FFM 24 (Festival Filem Malaysia Ke-14) tapi tak dapat sebab jadual Scha terlalu ketat.

awal scha
Yang penting bagi Awal, bukan senang nak puaskan hati semua orang. Yang penting Awal tidak membelakangi adat apabila sebenarnya sudah pun masuk merisik Scha sebelum membuat lamaran secara live.

Sukar nak puaskan hati orang lain terutama bila kita selebriti sebab apa yang kita buat jadi perhatian yang penting ia tidak bertentangan dengan agama atau menghina sesiapa, selagi itu saya rasa tak ada perkara yang perlu diperbesarkan.Majlis merisik dah pun dibuat pada 30 Mei 2011, bersamaan tarikh hari jadi Scha ke-28 tahun. Cuma kami tak buat majlis bertunang, terus menikah pada 4 Mei nanti.

Diharap dengan penjelasan panjang lebar ini, anda semua akan dapat menerima apa yang telah Awal lakukan. Apa pun perkara tersebut sudah pun berlalu, apa kata kita sama-sama doakan agar persiapan perkahwinan Awal dan Scha berjalan dengan lancar.