Written by AbangNara | March 14th, 2019

Umum mengetahui pasangan Fasha Sandha dan Aidil Aziz bakal mendirikan rumahtangga tidak lama lagi. Digelar “wedding of the year” oleh sesetengah pihak, pasangan sama cantik sama padan ini sempat mengabadikan detik-detik terakhir sebelum bergelar suami isteri menerusi satu sesi ‘photoshoot’ pra perkahwinan mereka. Berkongsi saat-saat penuh bahagia ini, Fasha telah memuatnaik sekeping gambar ‘pre wedding”nya untuk tatapan para peminat.

huawei p30

Memakai gaun perkahwinan serba putih, keanggunan dan kejelitaan Fasha Sandha jelas terserlah. Apa yang lebih menarik, perincian gaun yang digayakan oleh Fasha dapat dilihat daripada 3 jarak berbeza iaitu normal, dekat dan juga secara ‘close up’.

huawei p30

Rata-rata para peminat Fasha memuji ketelitian dan kesempurnaan gaun rekaan Azura Couture ini. “Dari jauh pun dah nampak memukau”, itu antara komen yang tertera di akaun Instagram Fasha Sandha. Fikir-fikir balik, satu-satunya smartphone yang mampu menyerlahkan segala perincian pada gaun Fasha walaupun dari jarak jauh tak lain tak bukan adalah Huawei, yang cukup terkenal dengan kehebatan kameranya.

huawei p30

Untuk makluman, Huawei Mate 20 Pro yang merupakan salah satu model daripada Huawei P20 Series mempunyai lensa tri-kamera. Lebih mengkagumkan, ia turut diiktiraf sebagai salah satu smartphone terbaik oleh DxOMark dengan jumlah 109 markah. Markah yang sama turut diberikan kepada Huawei P20 Pro. Senang cakap, semua kamera smartphone jenama Huawei power-power belaka!!!

huawei p30

Jadi berdasarkan informasi yang dikongsikan oleh Fasha di Instagramnya, Abang Nara dapat simpulkan bahawa gambar pra perkahwinannya telah diambil menggunakan smartphone Huawei. Mungkinkah ia adalah salah satu smartphone daripada Huawei P30 Series? Adakah Fasha Sandha dan Huawei akan bekerjasama untuk memeriahkan lagi ‘wedding of the year’ ini?
huawei p30

Fuh, tak sabar nak tahu apa yang akan terjadi antara 2 nama popular ini. Nampak gayanya tarikh keramat 26 Mac ini akan merungkai segala persoalan para peminat Fasha Sandha dan juga pengguna setia Huawei. Sama-sama kita nantikan.

Written by AbangNara | February 18th, 2019

Sebuah smartphone boleh dilengkapi dengan teknologi tercanggih, kamera berpuluh-puluh mega piksel untuk menangkap gambar seperti professional, ruangan simpanan yang besar serta kelajuan chipset yang superb untuk memberikan prestasi TERBAIK buat para penggunannya. Namun adakah kita pernah terfikir tentang proses-proses yang perlu dilalui untuk menghasilkan sebuah smartphone yang mempunyai rekaan SEMPURNA dan menjanjikan pengalaman penggunaan AWESOME seperti smartphone Huawei nova 4?

huawei nova 4

Rekaan Huawei nova 4 memang sangat-sangat elegan sehingga habis ditempah di Malaysia dalam tempoh 3 hari sahaja selepas “pre-order” dibuka. Cerita banyak tak guna, jom kita tengok apakah keistimewaan dan keunikan rekaan smartphone terbaru Huawei ini:-

1. Revolusi kamera di bawah skrin pertama di dunia

Selepas membuat kajian selama 12 bulan dengan 300 jurutera dan 20,000 prototaip , Huawei telah menjadi syarikat pertama yang tampil dengan rekaan skrin berlubang untuk memposisikan kamera hadapannya di bahagian bawah skrin. Untuk makluman, posisi kamera untuk rekaan smartphone Huawei terdahulu dilampirkan di bahagian atas skrin dan dilitupi dengan plastik hitam yang dikenali sebagai takuk. Untuk nova 4, posisi kameranya adalah di bawah skrin, sekaligus melenyapkan terus penggunaan takuk . Rekaan ini bukan sahaja menjamin integriti paparan LCD nova 4, malah berjaya menyorokkan kamera supaya seluruh bahagian skrin terasa lebih semulajadi tanpa sebarang gangguan.

nova huawei 4

2. Rekaan skrin menyeluruh di hadapan

nova huawei 4

Dengan hilangnya penggunaan takuk di skrin dan kamera hadapan diposisikan pada bahagian skrin berlubang, Huawei Nova 4 tampil dengan rekaan skrin menyeluruh di hadapan. Hadir dengan skrin 6.4-inci IPS LCD, ratio “screen-to-body” yang boleh dinikmati oleh para pengguna nova 4 adalah sebanyak 86.3%. Ia memberikan pengalaman penggunaan yang lebih semulajadi, bebas dan tanpa sebarang gangguan kerana tiada lagi kewujudan takuk yang menganggu pemandangan mata kita.

3. Merealisasikan erti rekaan yang sempurna
nova huawei 4

Lebih mencabar, segala komponen yang sebelum ini disumbat ke dalam takuk seperti kamera, sensor jarak, sensor penerima dan sensor cahaya perlu diletakkan di tempat lain tanpa menjejaskan kualiti yang sedia ada. Kesemua masalah ini telah berjaya diselesai oleh Huawei dan dibuktikan dengan penghasilan nova 4 yang merupakan satu ‘masterpiece’ buat syarikat ini. Di bawah kerja keras dan kajian para jurutera Huawei, satu perkara yang dianggap mustahil dan tidak masuk akal kini telah berjaya direalisasikan dalam nova 4. Tidak salah untuk dikatakan bahawa nova 4 adalah smartphone yang mempunyai rekaan yang paling elegan, paling canggih dari segi inovasi teknologi dan paling memberikan kesan di dalam kemajuan penghasilkan skrin smartphone.
nova huawei 4

Satu majlis pelancaran jualan Huawei nova 4 telah diadakan secara besar-besaran di Sunway Pyramid pada 14 Februari ini. Satu kejutan “jatuhan belon” telah menggemparkan para pengunjung tepat pada jam 8.30 malam. Mereka yang hadir btelah erpeluang memenangi pelbagai hadiah awesome seperti HUAWEI vouchers, HUAWEI Supercharge Powerbank, Huawei Bluetooth Headphone, HUAWEI Soundstone Speaker dan pelbagai lagi voucher hadiah bernilai sehingga RM150,000. Best kan?

nova huawei 4

Sekiranya anda terlepas untuk membuat tempahan pada “pre-order” pertama, jangan risau kerana Huawei telah pun membuka peluang kedua buat anda yang ingin memiliki nova 4. Anda perlu bersegera ke Huawei Official Online Store SEKARANG dan membuat pembayaran penuh sebanyak RM1,899 untuk mendapat hadiah PERCUMA power-ban 20,000 mAh bernilai RM275 dan juga voucher tambahan bernilai RM50. Buat mereka yang sudah membuat tempahan, penghantaran akan bermula pada 20 Februari kelak. Jadi diharap bersabar sebelum anda boleh mula bermain dengan nova 4 ini. Selamat membeli!!!

4. Spesifikasi yang mantap

nova huawei 4

Buat anda yang masih ragu-ragu dan ingin mengetahui spesifikasi lengkap smartphone ini, Huawei nova 4 hadir dengan skrin 6.4-inci IPS LCD, dijana cip Kirin 970, memori 8GB RAM, dan storan 128GB. Ia menggunakan kamera swafoto 25-megapixel, selain tri-kamera belakang gabungan 20MP + 16MP + 2MP. Ia juga turut menyertakan sokongan bateri 3750mAh, selain integrasi bicu audio 3.5mm. Senang cakap, it’s the best smartphone yang ada di pasaran sekarang ini. Tunggu apa lagi? Beli sekarang di Huawei Official Online Store

Written by AbangNara | July 10th, 2017

Abang Nara pasti ramai peminat The Voice di Malaysia. Untuk makluman, The Voice telah diterbitkan di 65 buah negara dan ditayangkan di lebih dari 180 negara dengan jumlah tontonan melebihi 500 juta penonton. Memang satu angka yang menakjubkan. Kini, The Voice Singapura dan Malaysia bakal muncul di kaca tv kita. Ini amat mengujakan dan membuatkan Abang Nara tak sabar nak menontonnya.

the voice

Apa yang unik tentang The Voice ini adalah “blind audition” yang menjadi trademark. Para juri tidak mengetahui jantina, wajah, ketinggian, rupa paras, kaum dan umur para peserta. Keputusan adalah dibuat 100% berdasarkan suara. Untuk The Voice Singapura & Malaysia, 4 juri bertaraf antarabangsa di bawah bakal memilih peserta untuk dibimbing dan dilatih.

the voice

Bakal ditayangkan di Astro untuk rakyat Malaysia dan di StarHub untuk rakyat Singapura, The Voice Singapura dan Malaysia kali ini ditaja oleh Huawei. Seperti yang selalu Abang Nara beritahu, Huawei sentiasa mahu berkolarobasi dengan yang terbaik di dalam mencari bakat terhebat. Sudah pasti dengan tajaan Huawei ini, program The Voice Singapura & Malaysia ini akan meletup dan menjadi perhatian ramai. Confirm berebut ramai nak datang ujibakat.

huawei

Tak sabar rasanya nak menonton rancangan The Voice Singapura dan Malaysia ini yang bakal bermula 18 September ini. Maklumat lanjut boleh layari www.thevoicesgmy.com, LIKE Facebook The VoiceSGMY dan juga ikuti Instagram TheVoiceSGMY.

Written by AbangNara | May 30th, 2017

Baru-baru ini Abang Nara ada berkongsi 10 kelebihan Huawei P10 Plus buat mereka yang sedang mencari smartphone baru. Ramai yang teruja dan teringin nak beli Huawei P10 Plus tetapi ada juga yang bertanya “Abang Nara tak ada ke telefon Huawei yang harganya murah sikit. Duit dah habis la beli baju raya”. Sudah tentu jawapannya ada!!!

huawei p10

Huawei P10 yang kini sedang hangat di pasaran

Seperti yang Abang Nara dah ceritakan dulu, Huawei P10 ada 3 jenis dengan 3 harga yang berbeza. Bersempena Ramadhan ini, silalah berjimat cermat dan beli salah satu P10, P10 Plus atau P10 Lite untuk memeriahkan lagi sambutan Aidilfitri anda kelak.

Huawei P10: RM2,499
Huawei P10 Lite: RM1,299
Huawei P10 Plus: RM3,099

Sekiranya bajet anda untuk membeli smartphone baru telah berkurangan kerana membuat persiapan raya tetapi masih teringin nak tampil bergaya, hensem, cantik, menawan dan kacak di pagi raya dengan telefon baru, Abang Nara sarankan korang membeli Huawei P10 Lite. Banyak ciri-ciri best dan awesome yang ada di dalam Huawei P10 Lite yang pasti membuatkan korang tersenyum riang apabila memilikinya. Antaranya ialah:-
huawei p10 lite1. Pattern yang berubah-ubah mengikut keadaan cahaya

huawei p10 lite

model Sapphire Blue P10 Lite yang cukup gorgeous

Rekaan Huawei P10 Lite memang unik dan lain daripada yang lain kerana kehadiran cermin depan dan belakangnya yang menunjukkan pattern berubah-ubah mengikut keadaan cahaya. Ia diinspirasikan dari ombak Sungai Seine dan telah dipatenkan oleh Huawei. Dengan warna Sapphire blue, Midnight black dan Platinum gold untuk pasaran Malaysia, Abang Nara berani jamin smartphone anda akan dibelek-belek rapi oleh saudara mara di pagi raya nanti kerana keistimewaannya ini.

2.Kamera selfie 8MP dengan 10 pilihan “Beauty Mode”

huawei p10 lite

huawei p10 lite

Tak payah nak ber”selfie” berpuluh-puluh kali di pagi raya kerana dengan kamera Huawei P10 Lite, anda confirm akan nampak cun melecun dan hensem. Siap ada “potrait mode” yang boleh kesan muka anda dan menghasilkan kesan “bokeh” yang awesome di bahagian belakang. Itu belum kira 10 pilihan “Beauty Mode” yang pasti membuatkan wajah anda tampil lebih jelita dan menawan di media sosial.

3.Kamera belakang 12MP yang awesome untuk tangkap gambar waktu malam

huawei p10 lite

huawei p10 lite

Malam raya adalah antara waktu penting untuk kamera smartphone beraksi menangkap gambar anak-anak buah bermain bunga api sambil pakcik-pakcik membakar lemang. Dengan kamera depan 12MP yang menangkap 20% lebih cahaya, Huawei P10 Lite memastikan detik-detik penuh istimewa ini tidak terlepas daripada dirakamkan. Siap ada stabilization sistem dan 1 dari 4 frame algorithm untuk memastikan gambar yang diambil tidak bergoyang dan blur. Confirm puas hati punya.

4.Bateri 3000mAh yang tahan lama & laju di”charge”

huawei p10 lite

huawei p10 lite

Apa guna ada smartphone canggih tapi bila nak guna je bateri habis? Pastue kalau nak charge amik masa berjam-jam. Dengan Huawei P10 Lite, anda tak perlu fikir semua itu. Bateri 3000mAh miliknya memastikan anda boleh lenjan tangkap gambar, tengok video, layan Facebook dan macam-macam lagi tanpa sebarang kerisauan. Kalau bateri habis pun hanya perlu 30 minit “charging time” untuk sampai ke 43%. Super duper laju kan?

5.Laju, pantas dan tak ada tersekat-sekat

huawei p10 lite

Dengan cip pemprosesan Kirin 658, 4GB RAM dan ruangan storan 32GB, pengguna Huawei bpengguna smartphone Android. Dengan sistem EMUI 5.1 yang terbina di dalamnya, Huawei P10 Lite dilaporkan 80% lebih pantas berbanding para pesaingnya. Semua applikasi pasti akan di”load” dengan sekelip mata sahaja.
huawei p10 lite

Sebenarnya banyak lagi kelebihan Huawei P10 Lite ini. Kalau nak tulis satu persatu, sampai esok pun tak habis. Antaranya pengimbas cap jari yang boleh unlock dalam masa 0.3 saat, skrin In-Cell FHD Display dengan resolusi 1080 x 1920 yang memastikan anda puas menonton video, tangkap screenshot dengan Knuckle Sense Technology (ketik pakai jari je), boleh install 2 akaun FB dan 2 akaun Whatsapp dan macam-macam lagilah. Senang cakap dengan harga RM1,299, tiada smartphone yang lebih berbaloi berbanding Huawei P10 Lite.

huawei p10 lite

huawei p10 lite

Untuk makluman, anda boleh mendapatkan Huawei P10 Lite dari telco-telco seperti Digi, Maxis dan Celcom. Tawaran yang diberikan memang kaw-kaw berbaloi. Untuk memudahkan anda membuat pilihan, Abang Nara sharekan offer ketiga-tiga telco ini di bawah. Pilih la yang mana satu berkenan di hati. Semuanya pun best-best.

huawei p10 lite

huawei p10 lite

huawei p10 lite

Pada pendapat Abang Nara, Huawei P10 Lite adalah satu pembelian yang cukup berbaloi sekiranya anda mencari satu smartphone baru yang unik, berkuasa dan mahu menangkap gambar yang bermutu tinggi. Ribuan rakyat Malaysia dah menggunakan Huawei P10 Lite dan rata-rata kesemuanya berpuas hati. Tak percaya? Boleh ushar testimonial mereka di Facebook Huawei Malaysia. Sekiranya Huawei P10 Lite, meh kongsikan gambar-gambar yang telah anda tangkap atau boleh bagi review dan rating anda terhadap smartphone ini. . Bolehlah pembaca BeautifulNara menilai sendiri kehebatan Huawei P10 Lite sebelum pergi membelinya. Untuk maklumat lanjut layari laman web Huawei.