Written by AbangNara | January 14th, 2020

Ingat lagi tak Abang Nara pernah cerita tentang komputer riba paling mesra bajet iaitu HUAWEI MateBook D 15 yang CUMA berharga RM2,499?

Huawei Matebook D 15

Ha, Sabtu ini (18 Januari 2020), HUAWEI MateBook D 15 yang penuh dengan pelbagai fungsi awesome ini bakal dijual secara rasmi di Malaysia. Demi untuk memudahkan anda merasai sendiri kehebatan laptop ini, beberapa lokasi jelajah akan dibuka di seluruh Malaysia Sabtu ini dengan HADIAH PERCUMA bernilai RM1,287 dan juga Lucky Draw bakal menjadi milik anda sekiranya anda membeli HUAWEI MateBook D 15 pada hari tersebut berdasarkan siapa cepat dia dapat (first come first serve).

Huawei Matebook D 15 Launch

Antara hadiah-hadiah PERCUMA yang bakal menjadi milik anda ialah HUAWEI Freebuds 3, HUAWEI Mouse dan juga Microsoft Office 365. Dengan ketiga-tiga hadiah PERCUMA ini, maka makin mudahlah untuk anda membuat sebarang kerja dengan komputer riba baru HUAWEI MateBook D 15 anda.

Huawei Matebook D 15

Untuk memudahkan anda, berikut ialah lokasi-lokasi jelajah HUAWEI MateBook D 15 pada hari Sabtu ini. Jangan datang lambat kerana setiap lokasi mempunyai stok yang AMAT TERHAD. Siapa cepat, dia dapat.

Huawei Matebook D 15

Untuk makluman, pra-tempahan untuk HUAWEI MateBook D15 ini telah pun “sold-out” dalam masa beberapa jam sahaja, sekaligus membuktikan ia memang “value for money” untuk anda yang sedang mencari komputer riba baru. Kalau anda betul-betul berminat, jangan lupa layari laman web HUAWEI. untuk mengetahui lebih lanjut tentang lokasi jelajah HUAWEI Matebook D 15 ini.

Buat anda yang masih belum tahu, Abang Nara senaraikan kembali kualiti-kualiti hebat, mengkagumkan dan berbaloi HUAWEI MateBook D 15 ini:-

Seringan 1.53kg & Senipis 16.9mm

Huawei Matebook D 15

Direka untuk mudah dibawa ke mana-mana, HUAWEI MateBook D 15 mempunyai berat HANYA 1.53kg dengan ketebalan senipis 16.9mm. Memang sesuai untuk para pelajar, mereka yang suka melancong serta anda yang suka bekerja di luar pejabat. Confirm tak akan sakit bahu punyalah!

Skrin 15.6 inci dengan paparan HD FullView

Huawei Matebook D 15

Paparan HD FullView sudah lama digunakan di dalam telefon pintar, dan HUAWEI telah membawa teknologi ini untuk HUAWEI MateBook D 15 keluarannya. Dengan resolusi 1980 x 1080 pada skrin sebesar 15.6 inci ini, anda pasti akan puas hati dengan kebesaran visual yang boleh ditonton menerusinya.

Untuk makluman, ratio screen-to-body HUAWEI MateBook D 15 ini adalah sebanyak 87%, jadi anda boleh akses lebih banyak maklumat tanpa perlu “scroll” skrin. Ini pasti akan memudahkan lagi kerja anda seperti membuat pembentangan dengan PowerPoint, menulis kerta kerja dan melakukan penyuntingan video.

Selain itu, paparan skrin komputer riba ini juga diiktiraf menggunakan “low blue light” oleh TÜV Rheinland . Ini bermakna “blue light” akan diasingkan, sekaligus mengelakkan mata kita daripada terkena radiasi berbahaya. Jadi bolehlah filem atau drama kat NetFlix berjam-jam tanpa perlu risau rosakkan mata.

Kolaborasi multi-screen yang amat MUDAH

Huawei Matebook D 15

Sekiranya anda juga merupakan pengguna telefon pintar HUAWEI, maka anda pasti sangat gembira dengan fungsi “multi-screen collaboration” ini. Ia membolehkan HUAWEI MateBook D 15 dan telefon pintar HUAWEI anda berkongsi satu skrin, di mana anda boleh bertukar-tukar fail dengan mudah, memindahkan gambar dari telefon ke laptop dan melihat apa yang disimpan di dalam telefon secara terus di HUAWEI MateBook D 15. Fungsi “multi-screen collaboration” ini menyelesaikan masalah pemindahan fail di antara Android dan Windows.

Huawei Matebook D 15

Dengan fungsi ini juga, anda boleh menjawab panggilan telefon menggunakan komputer riba, sekaligus memastikan anda tidak terganggu dengan telefon pintar anda. Maka anda akan lebih fokus melakukan kerja dengan HUAWEI MateBook D 15 ini. Paling penting, anda boleh main game macam PUBG, Mobile Legends atau COD Mobile dengan skrin yang lebih besar. Confirm puas hati punyalah!!!

Huawei Matebook D 15

Charger yang muat dalam poket

Huawei Matebook D 15

Hadir dengan charger 65W USB-C, HUAWEI MateBook D 15 boleh dicas ke 53% dalam tempoh 30 minit sahaja. Lebih menarik, charger HUAWEI MateBook D 15 ini boleh muat ke dalam poket anda, tidak seperti charger komputer riba jenama lain yang besar dan berat. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk memindahkan data dari komputer riba ke telefon pintar HUAWEI anda dengan pantas.

Kamera “tersembunyi”

Huawei Matebook D 15

Kebiasannya komputer riba mempunyai kamera yang diletakkan di skrin. Namun HUAWEI MateBook D 15 tampil dengan kelainan dengan kamera “tersembunyi”nya. Terletak di papan kekunci, kamera ini boleh dibuka dan ditutup dengan satu picitan sahaja. Memang sangat unik, menarik dan selamat. Tak ada lagi masalah kamera diakses dan di”hack” oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Storan besar & prestasi pantas Huawei Matebook D 15

Kehebatan HUAWEI MateBook D 15 tidak dapat disangkal lagi apabila ia menggabungkan penggunaan 2 cakera keras iaitu 256GB SSD dan 1TB HDD untuk lebih kuasa dan lebih pantas. Tiada masalah tersangkut-sangkut, tiba-tiba skrin tak bergerak atau main game “lag”. Untuk makluman, HUAWEI MateBook D 15 dijana dengan AMD Ryzen 5 3500U, selain turut menyertakan sokongan GPU AMD Radeon Vega 8 yang membolehkan anda melakukan kerja dan bergembira tanpa sebarang masalah.

Selain itu, HUAWEI MateBook D15 ini juga hadir dengan PCle SSD3 dan mampu pergi sejauh 8GB di dalam “dual-channel architecture DDR4 RAM”. Senang cakap, kelajuan membaca dan menulis komputer riba ini memang super duper laju!.

Wany Hasrita pun guna

Power jugak Wany Hasrita buat review HUAWEI MateBook D 15 ini. Terus terasa nak beli selepas tengok betapa terujanya penyanyi ini bercerita tentang kehebatan komputer riba ini. Korang layan video kat atas ini. Lengkap sungguh penjelasan Wany Hasrita.

Secara keseluruhannya, dari segi harga yang cukup mampu milik Apple MacBook atau mana-mana komputer riba yang kini di pasaran tidak dapat menandingi teknologi ataupun ciri-ciri yang terdapat dalam Huawei Matebook D 15 ini.

Sesungguhnya dengan harga RM2,499, HUAWEI MateBook D 15 yang telah mula dijual pada (18 Januari) adalah pilihan yang paling tepat, jimat dan berbaloi sekiranya anda ingin membeli komputer riba baru bersempena tahun 2020 ini. Confirm tak ada komputer riba lain yang boleh menandinginya daripada segi kualiti dan harga yang ditawarkan.

Sebagai kesimpulan, komputer riba siri Apple Macbook pun tidak mampu untuk memberikan segala fungsi, kualiti dan teknologi seperti yang ada pada HUAWEI MateBook D 15 dengan harga yang begitu mesra bajet. Untuk maklumat lanjut tentang jelajah HUAWEI MateBook 15 ini, sila layari laman web HUAWEI. Jom ramai-ramai kita meriahkan lagi Roadshow ini bersama-sama di sini.

Written by AbangNara | January 9th, 2020

Salah satu trend terkini apabila kita memilih komputer riba/laptop ialah ia perlu lebih nipis dan lebih ringan. Rata-rata syarikat teknologi gergasi cuba memenuhi permintaan pengguna dengan membuat produk mereka lebih nipis dan lebih ringan, namun sayangnya, harga yang ditawarkan terlalu MAHAL. Nipis dah nipis, ringan dah ringan, cantik dah cantik, tetapi bila tengok harga jualan, memang boleh menangis air mata darah dibuatnya.

Namun mimpi anda untuk memiliki komputer riba dengan kesemua ciri-ciri di atas akhirnya bakal menjadi kenyataan apabila HUAWEI mengumumkan HUAWEI MateBook D 15 dengan harga yang cukup menggiurkan iaitu RM2,499 sahaja.

HUAWEI MateBook D 15

Ok jom kita tengok lebih dengan mendalam kualiti-kualiti hebat HUAWEI MateBook D 15 ini:-

Seringan 1.53kg & Senipis 16.9mm

HUAWEI MateBook D 15

Direka untuk mudah dibawa ke mana-mana, HUAWEI MateBook D 15 mempunyai berat HANYA 1.53kg dengan ketebalan senipis 16.9mm. Memang sesuai untuk para pelajar, mereka yang suka melancong serta anda yang suka bekerja di luar pejabat. Confirm tak akan sakit bahu punyalah!

Skrin 15.6 inci dengan paparan HD FullView

HUAWEI MateBook D 15

Paparan HD FullView sudah lama digunakan di dalam telefon pintar, dan HUAWEI telah membawa teknologi ini untuk HUAWEI MateBook D 15 keluarannya. Dengan resolusi 1980 x 1080 pada skrin sebesar 15.6 inci ini, anda pasti akan puas hati dengan kebesaran visual yang boleh ditonton menerusinya. Untuk makluman, ratio screen-to-body HUAWEI MateBook D 15 ini adalah sebanyak 87%, jadi anda boleh akses lebih banyak maklumat tanpa perlu “scroll” skrin. Ini pasti akan memudahkan lagi kerja anda seperti membuat pembentangan dengan PowerPoint, menulis kerta kerja dan melakukan penyuntingan video.

Selain itu, paparan skrin komputer riba ini juga diiktiraf menggunakan “low blue light” oleh TÜV Rheinland . Ini bermakna “blue light” akan diasingkan, sekaligus mengelakkan mata kita daripada terkena radiasi berbahaya. Jadi bolehlah filem atau drama kat NetFlix berjam-jam tanpa perlu risau rosakkan mata. Ini merupakan teknologi canggih yang tidak dapat di siri Apple MacBook.

Kolaborasi multi-screen yang amat MUDAH

HUAWEI MateBook D 15

Sekiranya anda juga merupakan pengguna telefon pintar HUAWEI, maka anda pasti sangat gembira dengan fungsi “multi-screen collaboration” ini. Ia membolehkan HUAWEI MateBook D 15 dan telefon pintar HUAWEI anda berkongsi satu skrin, di mana anda boleh bertukar-tukar fail dengan mudah, memindahkan gambar dari telefon ke laptop dan melihat apa yang disimpan di dalam telefon secara terus di HUAWEI MateBook D 15. Fungsi “multi-screen collaboration” ini menyelesaikan masalah pemindahan fail di antara Android dan Windows.

HUAWEI MateBook D 15

Dengan fungsi ini juga, anda boleh menjawab panggilan telefon menggunakan komputer riba, sekaligus memastikan anda tidak terganggu dengan telefon pintar anda. Maka anda akan lebih fokus melakukan kerja dengan HUAWEI MateBook D 15 ini. Paling penting, anda boleh main game macam PUBG, Mobile Legends atau COD Mobile dengan skrin yang lebih besar. Confirm puas hati punyalah!!!

HUAWEI MateBook D 15

Charger yang muat dalam poket

HUAWEI MateBook D 15

Hadir dengan charger 65W USB-C, HUAWEI MateBook D 15 boleh dicas ke 53% dalam tempoh 30 minit sahaja. Lebih menarik, charger HUAWEI MateBook D 15 ini boleh muat ke dalam poket anda, tidak seperti charger komputer riba jenama lain yang besar dan berat. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk memindahkan data dari komputer riba ke telefon pintar HUAWEI anda dengan pantas.

Kamera “tersembunyi”

HUAWEI MateBook D 15

Kebiasannya komputer riba mempunyai kamera yang diletakkan di skrin. Namun HUAWEI MateBook D 15 tampil dengan kelainan dengan kamera “tersembunyi”nya. Terletak di papan kekunci, kamera ini boleh dibuka dan ditutup dengan satu picitan sahaja. Memang sangat unik, menarik dan selamat. Tak ada lagi masalah kamera diakses dan di”hack” oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Storan besar & prestasi pantas

HUAWEI MateBook D 15

Kehebatan HUAWEI MateBook D 15 tidak dapat disangkal lagi apabila ia menggabungkan penggunaan 2 cakera keras iaitu 256GB SSD dan 1TB HDD untuk lebih kuasa dan lebih pantas. Tiada masalah tersangkut-sangkut, tiba-tiba skrin tak bergerak atau main game “lag”. Untuk makluman, HUAWEI MateBook D 15 dijana dengan AMD Ryzen 5 3500U, selain turut menyertakan sokongan GPU AMD Radeon Vega 8 yang membolehkan anda melakukan kerja dan bergembira tanpa sebarang masalah.

Wany Hasrita pun guna


Power jugak Wany Hasrita buat review HUAWEI MateBook D 15 ini. Terus terasa nak beli selepas tengok betapa terujanya penyanyi ini bercerita tentang kehebatan komputer riba ini. Korang layan video kat atas ini. Lengkap sungguh penjelasan Wani Hasrita.

HUAWEI MateBook D 15

Sesungguhnya dengan harga RM2,499, HUAWEI MateBook D 15 yang telah mula dijual bermula hari ini (18 Januari) adalah pilihan yang paling tepat, jimat dan berbaloi sekiranya anda ingin membeli komputer riba baru bersempena tahun 2020 ini.

Confirm tak ada komputer riba lain yang boleh menandinginya daripada segi kualiti dan harga yang ditawarkan. Sebagai kesimpulan, komputer riba siri Apple Macbook pun tidak mampu untuk memberikan segala fungsi, kualiti dan teknologi seperti yang ada pada HUAWEI MateBook D 15 dengan harga yang begitu mesra bajet. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman rasmi HUAWEI.

Written by AbangNara | December 17th, 2019

Komputer riba atau laptop adalah satu KEPERLUAN untuk pelajar-pelajar university/kolej sekarang. Laptop yang pantas, ringan dan mudah dibawa ke mana-mana amat penting untuk menyiapkan laporan, membuat presentation serta merehatkan diri selepas seharian menuntut ilmu. Berdasarkan pengalaman, kalau tak ada laptop masa belajar, memang sengsara hidup dibuatnya.

Pakej Huawei SmartLife

dengan laptop memang semua kerja jadi lebih mudah

Bersempena semester baru yang bakal tiba, Abang Nara nak kongsikan tentang HUAWEI Together 2020 Student Package yang membolehkan para pelajar memiliki laptop baru dengan harga serendah RM19.39 sehari. Pakej ini merupakan salah satu daripada HUAWEI Smart Life Package yang menawarkan pelbagai produk HUAWEI pada harga yang berpatutan di dalam satu pakej tanpa membebankan dompet anda.

Pakej Huawei Smart Life

Paling best, dengan HUAWEI Together 2020 Student Package, anda bakal menjadi pemilik kepada 4 produk HUAWEI yang pastinya akan memudahkan lagi perjalanan anda sebagai seorang pelajar university/kolej. Ha, jom kita ushar.

HUAWEI Matebook 13

Huawei Matebook 13

Ringan, pantas dan menakjubkan. HUAWEI Matebook 13 adalah laptop impian setiap pelajar. Dengan berat HANYA 1.3 kilogram, laptop ini hadir rekaan nipis dan premium, menggunakan skrin sentuh 13-inci dengan penawaran resolusi mencapai 2K. Paling penting, ia dijana dengan cip Intel Core i5, 8GB RAM dan 512gb storan + GPU NVIDIA® GeForce MX250 yang membolehkan anda melakukan sebarang tugasan dengan pantas. Setakat nak buat presentation pakai PowerPoint memang confirm no problem at all.

Huawei Matebook

Yang lagi syok, kalau anda ada smartphone HUAWEI, boleh terus sambungkan dengan HUAWEI Matebook 13 ini hanya dengan menggunakan fungsi “One Touch”. Sentuhkan je smartphone anda di laptop dan apa yang terpampang di skrin smartphone anda akan muncul di skrin HUAWEI Matebook 13. Memang makin senang nak transfer kesemua nota yang telah anda catat masa di dewan kuliah. Kalau tak dapat A jugak, memang tak tahulah nak cakap apa.

HUAWEI Nova 5T

Huawei Nova 5T

Kalau selama ini anda berkira-kira nak tukar smartphone yang lebih canggih dan power, jangan risau kerana di dalam HUAWEI Together 2020 Student Package ini turut disediakan HUAWEI nova 5T. Apa yang paling best tentang nova 5T ini tak lain tak bukan ialah 5 AI kameranya iaitu gabungan lensa utama 48MP + 16MP lensa ultra-lebar + 2MP Makro + 2MP sensor kedalaman dan lensa selfie 32MP. Setakat nak tangkap gambar tulisan lecturer anda di whiteboard memang tak ada sebarang masalah.

Paling penting, segala memori ketika zaman belajar anda akan terabadi di dalam gambar-gambar yang berkualiti tinggi sekaligus menjadi satu kenangan terindah buat selamanya. Selain itu, HUAWEI Nova 5T juga mempunyai AIS Super Night Mode yang membolehkan gambar pada waktu malam diambil dengan jelas walaupun dalam keadaan kekurangan sumber cahaya.

Huawei Nova 5T

Dijana dengan HiSilicone Kirin 980 (7nm) yang merupakan chipset Mobile AI pertama di dunia, HUAWEI nova 5T memastikan anda melakukan sebarang aktiviti dengannya tanpa sebarang gangguan. Selain itu, teknologi SuperCharge memboleh nova 5T ini dicas sehingga 50% dalam tempoh 30 minit sahaja. Memang sesuai sangat untuk para pelajar yang sering berkejar ke sana ke mari sehingga tak ada banyak free time. Sambil makan breakfast dah boleh setel cas telefon untuk kegunaan seharian.

This slideshow requires JavaScript.

Last but not least, HUAWEI Nova 5T hadir dengan 3 pilihan warna iaitu Black, Crush Blue dan Midsummer Purple adalah 3 pilihan warna yang cantik-cantik belaka. Gambar OOTD anda di university/kolej pasti akan tampak lebih menarik dan menawan apabila bergambar sambil memegang smartphone ini.

HUAWEI Watch GT 2

Huawei Watch GT2

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh seorang pelajar ialah terlepas pandang mesej, email atau maklumat penting daripada kawan-kawan dan lecturer. Ha, dengan HUAWEI Watch GT2, anda boleh ucapkan “bye-bye” kepada masalah tersebut. Hubungkannya dengan smartphone HUAWEI nova 5T anda dan segala notifikasi akan muncul di jam tangan anda. Jadi anda tidak akan terlepas lagi segala perjumpaan penting, tarikh akhir penghantaran report dan segala informasi terkini di university/kolej anda.

Huawei Watch GT2

Selain daripada rekaannya yang cukup bergaya dan menarik, HUAWEI Watch GT 2 juga sentiasa memantau tahap kesihatan anda dengan mengira degupan jantung, jumlah kalori yang digunakan dan kualiti tidur anda. Sebagai seorang student, jangan pandang rendah perkara-perkara sebegini lebih-lebih lagi apabila tiba musim peperiksaan. Kadangkala anda tak sedar yang badan sudah tak berapa sihat kerana terlalu sibuk belajar. Dengan HUAWEI Watch GT2, kesihatan anda PASTI terjamin.

HUAWEI Freebuds 3

Huawei FreeBuds

Sewaktu mengulangkaji untuk peperiksaaan, sudah tentu anda mahukan suasana yang sunyi, tenang dan tanpa sebarang bunyi bising kan? Memang mustahil untuk mendapatkan suasana sebegitu lebih-lebih lagi jika tinggal serumah dengan kawan-kawan satu universiti/kolej. Ha, dengan HUAWEI Freebuds 3 ini, anda boleh dapatkan kondisi optimum untuk study kerana ia memiliki teknologi noise cancelling yang awesome!!!

Huawei Freebuds

Kalau anda jenis kena dengar muzik sambil study, jangan risau sebab boleh sambungkan HUAWEI Freebuds 3 ini dengan HUAWEI nova 5T dengan cara yang amat mudah sekali. Cuma perlu aktifkan Bluetooth di smartphone anda dan connect sahaja. Kualiti bunyinya memang padu. Terasa macam tengah dalam konsert plak!!

DAN BANYAK LAGI PAKEJ…

Sekiranya anda bukan seorang pelajar, jangan risau sebab banyak lagi pakej yang ditawarkan di dalam HUAWEI Together 2020 ini. Ada untuk mereka yang gemar bersukan, untuk kaki gamer, untuk mereka yang suka travel dan macam-macam lagilah. Harganya memang berbaloi iaitu bermula dari RM8.97 je SEHARI. Korang pilih je mana satu yang sesuai dengan citarasa anda.

Huawei Together 2020

Huawei Together 2020

Jadi tunggu apa lagi? . Inilah masa terbaik untuk anda memujuk mak ayah anda untuk menghadiahkan HUAWEI Together 2020 Student Package ini dengan berjanji akan belajar bersungguh-sungguh. Maklumat lanjut layari laman rasmi Huawei .

Written by Irsa | November 29th, 2019

Pejam celik pejam celik, kita sudah hampir ke penghujung tahun 2019. Pantas sungguh masa berlalu. Amcam tahun 2019 anda? Banyak tak benda-benda best yang telah berjaya dilakukan? Atau 2019 anda hambar sepanjang tahun?

Ha, kalau anda ingin meninggalkan 2019 dengan beberapa memori indah, masih sempat lagi untuk anda berbuat demikian. Masih ada lebih kurang 1 bulan lagi untuk anda melakukan beberapa aktiviti BESAR yang pasti akan membuatkan tahun 2019 anda lebih bermakna. Kalau anda “blur”, jangan risau sebab kami ada senaraikan beberapa aktiviti BEST yang boleh anda cuba. Antaranya:-

1. Bungee jumping

huawei y9 series

Gilakan adrenalin? Sukakan cabaran? Cubalah bungee jumping. Jantung anda pasti akan berdegup kencang apabila melakukan terjunan sambil melihat pemandangan daripada atas platform bungee jumping. Silap-silap boleh ketagih dibuatnya.

2. Gelongsor air TERPANJANG di dunia

Tahukah anda bahawa gelongsor air terpanjang di dunia kini terletak di Pulau Pinang. Dengan ketinggian sebanyak 70 meter, anda akan menggelongsor sejauh 1,140 meter sambil melihat keindahan hutan, flora fauna dan juga jambatan. Memang berdebar dibuatnya.

3. Panjat gunung Kinabalu

huawei y9 series

Memanjat gunung Kinabalu sehingga ke kemuncaknya bukanlah satu perkara yang mudah. Namun sekiranya anda berjaya, ia pasti akan menjadi salah satu pencapaian yang paling BESAR dalam hidup anda. Segala cabaran, memori dan hubungan yang tercipta semasa pendakian itu pasti akan menjadi kenangan seumur hidup. Tapi pastikan anda melakukan latihan terlebih dahulu kerana pendakian ini memerlukan stamina yang tinggi.

Ini hanya 3 cadangan daripada kami untuk anda menamatkan tahun 2019 dengan gah. Apa jua yang anda pilih untuk lakukan, jangan lupa untuk mengabadikan segala kenangan dan memori agar anda boleh melihat detik-detik itu kembali. Untuk merakamkan pengembaraaan tersebut, kami cadangkan Huawei Y9 Series yang cukup BESAR untuk seiring dan selangkah dengan plan BESAR anda.

huawei y9 series