Written by AbangNara | May 15th, 2019

Teringin hendak jadi ‘pro’ dalam bidang fotografi? Nak tangkap gambar cun dan mendapat perhatian ramai? Tetapi, bila fikir balik, kalau nak hasil yang cantik kena keluarkan modal untuk beli DSLR dan lensa yang berkualiti. Modal yang hendak dikeluarkan juga bukan biasa-biasa, boleh mencecah puluhan ribu ringgit.

Bagaimanapun, perkembangan teknologi dunia telefon pintar menyebabkan kamera DSLR bukan lagi medium utama untuk megambil gambar cantik. Lagipun, penggunaan telefon pintar lebih mudah. Lepas ambil gambar, boleh terus kongsikan di media sosial.

1

Dengan menggunakan HUAWEI P30 yang mempunyai tetapan ‘PRO’, gambar anda pasti akan lebih menarik, persis gambar yang diambil jurugambar profesional.
Jom kita lihat antara foto yang diambil menggunakan Huawei P30 dengan tetapan ‘PRO’. Memang cun dan gempak habis.

a) Foto: Abeden Mung

2

ISO 50 | Shutter Speed 1/3236 sec | f/1.6 | 6 mm

b) Foto: Amsyar Naaif

3

ISO 640 | Shutter Speed 6 sec | f/1.6 | 6 mm

c) Foto: Sanjitpaal Singh

4

ISO 500 | Shutter Speed 1/25 sec | f/2.2 | 2 mm

d) Foto: Zarnizar

5

ISO 64 | Shutter Speed 1/120 sec | f/3.4 | 14 mm

Siapa sangka, dengan hanya menggunakan telefon pintar, boleh dapat hasil menawan macam ini.

Cara Aktifkan Mod PRO

Pertama, hidupkan kamera Huawei P30 dan slide ke kiri sehingga anda melihat mod ‘PRO’. Kemudian, anda akan mendapati beberapa nombor dengan penunjuk di atasnya. Ini sebenarnya adalah fungsi yang sama seperti tetapan asas di dalam kamera DSLR.

6

Setiapnya mempunyai ciri-ciri berbeza untuk menghasilkan gambar yang terbaik.

ISO – Sensitivity

ISO merupakan kemampuan ataupun sensitiviti yang dimiliki oleh kamera dalam menangkap sebuah cahaya. Semakin tinggi tetapan ISO maka semakin sensitif sensor kamera terhadap cahaya.

7

Contohnya, kita boleh sesuaikan nilai angka untuk meningkatkan kecerahan semasa mengambil gambar pada waktu malam.

S-Shutter Speed

8

Shutter speed adalah kiraan atau kelajuan sensor kamera. Digunakan untuk mengambil gambar objek bergerak seperti kereta, awan bergerak, air mengalir dan lain-lain.

EV- Exposure

Exposure ataupun pendedahan cahaya yang terlalu tinggi boleh menyebabkan gambar menjadi terlalu cerah.

9

Oleh itu, fungsi yang ada dalam Huawei P30 Mod PRO dapat membantu anda menetapkan nilai pencahayaan yang bersesuaian ketika mengambil foto dibawah sinaran matahari.

AF – Auto Focus

Memang rasa menyampah dan geram betul bila gambar yang kita ambil nampak ‘blur’.

10

Untuk dapatkan gambar yang lebih jelas, gunakan fungsi Auto Focus. Kalau mahukan gambar yang lebih tajam (sharp), boleh pilih mod Manual Focus.

AWB – Auto White Balance

Auto white balance menentukan keseimbangan warna pada foto yang akan dihasilkan.

11

Huawei P30 Series mempunyai fungsi untuk AWB. Anda akan melihat pelbagai simbol cuaca untuk tujuan yang berbeza. Apabila anda klik pada simbol yang anda inginkan, pencahayaan akan diselaraskan secara automatik.

11

Terdapat tiga pilihan tetapan terbaik untuk dipilih berdasarkan keperluan fotografi anda!
Kami ada tips mudah untuk menyesuaikan ISO dan Shutter Speed ketika mengambil gambar.

12

Laraskan ISO dan Shutter Speed secara manual dapat menangkap foto yang anda inginkan berdasarkan setting kamera anda. Berikut adalah tips mudah untuk mendapatkan foto lebih cerah ataupun gelap.

13

14

Huawei P30 dijual pada harga RM2699 dan Huawei P30 Pro pula dijual pada harga RM3799. Bersempena dengan bulan Ramadhan ini, HUAWEI Online Official ada tawaran menarik untuk anda.

16

Sekiranya anda membeli P30 Series di atas talian, anda berpeluang untuk mendapat Wireless Charging Case dan juga HUAWEI Wireless Charger. Untuk Huawei P30 Pro pula dilengkapi dengan HUAWEI Talkband B5 bernilai RM599.

Bukan itu sahaja, untuk pembelian melebihi RM1,500, anda layak untuk menyertai cabutan bertuah dan berpeluang memenangi sepasang tiket penerbangan pulang ke Tokyo, Jepun! Memang best kalau dapat percutian percuma kan?

07b95be1-4d61-468c-995b-c148bb2dece5

Jadi apa anda tunggu lagi, jom dapatkan telefon pintar Huawei P30 Series dan P30 Pro. Bolehlah abadikan kenangan terindah pada hari raya nanti bersama keluarga dengan gambar-gambar yang cantik. Maklumat lanjut layari laman rasmi Huawei .

Written by AbangNara | March 14th, 2019

Umum mengetahui pasangan Fasha Sandha dan Aidil Aziz bakal mendirikan rumahtangga tidak lama lagi. Digelar “wedding of the year” oleh sesetengah pihak, pasangan sama cantik sama padan ini sempat mengabadikan detik-detik terakhir sebelum bergelar suami isteri menerusi satu sesi ‘photoshoot’ pra perkahwinan mereka. Berkongsi saat-saat penuh bahagia ini, Fasha telah memuatnaik sekeping gambar ‘pre wedding”nya untuk tatapan para peminat.

huawei p30

Memakai gaun perkahwinan serba putih, keanggunan dan kejelitaan Fasha Sandha jelas terserlah. Apa yang lebih menarik, perincian gaun yang digayakan oleh Fasha dapat dilihat daripada 3 jarak berbeza iaitu normal, dekat dan juga secara ‘close up’.

huawei p30

Rata-rata para peminat Fasha memuji ketelitian dan kesempurnaan gaun rekaan Azura Couture ini. “Dari jauh pun dah nampak memukau”, itu antara komen yang tertera di akaun Instagram Fasha Sandha. Fikir-fikir balik, satu-satunya smartphone yang mampu menyerlahkan segala perincian pada gaun Fasha walaupun dari jarak jauh tak lain tak bukan adalah Huawei, yang cukup terkenal dengan kehebatan kameranya.

huawei p30

Untuk makluman, Huawei Mate 20 Pro yang merupakan salah satu model daripada Huawei P20 Series mempunyai lensa tri-kamera. Lebih mengkagumkan, ia turut diiktiraf sebagai salah satu smartphone terbaik oleh DxOMark dengan jumlah 109 markah. Markah yang sama turut diberikan kepada Huawei P20 Pro. Senang cakap, semua kamera smartphone jenama Huawei power-power belaka!!!

huawei p30

Jadi berdasarkan informasi yang dikongsikan oleh Fasha di Instagramnya, Abang Nara dapat simpulkan bahawa gambar pra perkahwinannya telah diambil menggunakan smartphone Huawei. Mungkinkah ia adalah salah satu smartphone daripada Huawei P30 Series? Adakah Fasha Sandha dan Huawei akan bekerjasama untuk memeriahkan lagi ‘wedding of the year’ ini?
huawei p30

Fuh, tak sabar nak tahu apa yang akan terjadi antara 2 nama popular ini. Nampak gayanya tarikh keramat 26 Mac ini akan merungkai segala persoalan para peminat Fasha Sandha dan juga pengguna setia Huawei. Sama-sama kita nantikan.

Written by AbangNara | February 18th, 2019

Sebuah smartphone boleh dilengkapi dengan teknologi tercanggih, kamera berpuluh-puluh mega piksel untuk menangkap gambar seperti professional, ruangan simpanan yang besar serta kelajuan chipset yang superb untuk memberikan prestasi TERBAIK buat para penggunannya. Namun adakah kita pernah terfikir tentang proses-proses yang perlu dilalui untuk menghasilkan sebuah smartphone yang mempunyai rekaan SEMPURNA dan menjanjikan pengalaman penggunaan AWESOME seperti smartphone Huawei nova 4?

huawei nova 4

Rekaan Huawei nova 4 memang sangat-sangat elegan sehingga habis ditempah di Malaysia dalam tempoh 3 hari sahaja selepas “pre-order” dibuka. Cerita banyak tak guna, jom kita tengok apakah keistimewaan dan keunikan rekaan smartphone terbaru Huawei ini:-

1. Revolusi kamera di bawah skrin pertama di dunia

Selepas membuat kajian selama 12 bulan dengan 300 jurutera dan 20,000 prototaip , Huawei telah menjadi syarikat pertama yang tampil dengan rekaan skrin berlubang untuk memposisikan kamera hadapannya di bahagian bawah skrin. Untuk makluman, posisi kamera untuk rekaan smartphone Huawei terdahulu dilampirkan di bahagian atas skrin dan dilitupi dengan plastik hitam yang dikenali sebagai takuk. Untuk nova 4, posisi kameranya adalah di bawah skrin, sekaligus melenyapkan terus penggunaan takuk . Rekaan ini bukan sahaja menjamin integriti paparan LCD nova 4, malah berjaya menyorokkan kamera supaya seluruh bahagian skrin terasa lebih semulajadi tanpa sebarang gangguan.

nova huawei 4

2. Rekaan skrin menyeluruh di hadapan

nova huawei 4

Dengan hilangnya penggunaan takuk di skrin dan kamera hadapan diposisikan pada bahagian skrin berlubang, Huawei Nova 4 tampil dengan rekaan skrin menyeluruh di hadapan. Hadir dengan skrin 6.4-inci IPS LCD, ratio “screen-to-body” yang boleh dinikmati oleh para pengguna nova 4 adalah sebanyak 86.3%. Ia memberikan pengalaman penggunaan yang lebih semulajadi, bebas dan tanpa sebarang gangguan kerana tiada lagi kewujudan takuk yang menganggu pemandangan mata kita.

3. Merealisasikan erti rekaan yang sempurna
nova huawei 4

Lebih mencabar, segala komponen yang sebelum ini disumbat ke dalam takuk seperti kamera, sensor jarak, sensor penerima dan sensor cahaya perlu diletakkan di tempat lain tanpa menjejaskan kualiti yang sedia ada. Kesemua masalah ini telah berjaya diselesai oleh Huawei dan dibuktikan dengan penghasilan nova 4 yang merupakan satu ‘masterpiece’ buat syarikat ini. Di bawah kerja keras dan kajian para jurutera Huawei, satu perkara yang dianggap mustahil dan tidak masuk akal kini telah berjaya direalisasikan dalam nova 4. Tidak salah untuk dikatakan bahawa nova 4 adalah smartphone yang mempunyai rekaan yang paling elegan, paling canggih dari segi inovasi teknologi dan paling memberikan kesan di dalam kemajuan penghasilkan skrin smartphone.
nova huawei 4

Satu majlis pelancaran jualan Huawei nova 4 telah diadakan secara besar-besaran di Sunway Pyramid pada 14 Februari ini. Satu kejutan “jatuhan belon” telah menggemparkan para pengunjung tepat pada jam 8.30 malam. Mereka yang hadir btelah erpeluang memenangi pelbagai hadiah awesome seperti HUAWEI vouchers, HUAWEI Supercharge Powerbank, Huawei Bluetooth Headphone, HUAWEI Soundstone Speaker dan pelbagai lagi voucher hadiah bernilai sehingga RM150,000. Best kan?

nova huawei 4

Sekiranya anda terlepas untuk membuat tempahan pada “pre-order” pertama, jangan risau kerana Huawei telah pun membuka peluang kedua buat anda yang ingin memiliki nova 4. Anda perlu bersegera ke Huawei Official Online Store SEKARANG dan membuat pembayaran penuh sebanyak RM1,899 untuk mendapat hadiah PERCUMA power-ban 20,000 mAh bernilai RM275 dan juga voucher tambahan bernilai RM50. Buat mereka yang sudah membuat tempahan, penghantaran akan bermula pada 20 Februari kelak. Jadi diharap bersabar sebelum anda boleh mula bermain dengan nova 4 ini. Selamat membeli!!!

4. Spesifikasi yang mantap

nova huawei 4

Buat anda yang masih ragu-ragu dan ingin mengetahui spesifikasi lengkap smartphone ini, Huawei nova 4 hadir dengan skrin 6.4-inci IPS LCD, dijana cip Kirin 970, memori 8GB RAM, dan storan 128GB. Ia menggunakan kamera swafoto 25-megapixel, selain tri-kamera belakang gabungan 20MP + 16MP + 2MP. Ia juga turut menyertakan sokongan bateri 3750mAh, selain integrasi bicu audio 3.5mm. Senang cakap, it’s the best smartphone yang ada di pasaran sekarang ini. Tunggu apa lagi? Beli sekarang di Huawei Official Online Store

Written by AbangNara | July 10th, 2017

Abang Nara pasti ramai peminat The Voice di Malaysia. Untuk makluman, The Voice telah diterbitkan di 65 buah negara dan ditayangkan di lebih dari 180 negara dengan jumlah tontonan melebihi 500 juta penonton. Memang satu angka yang menakjubkan. Kini, The Voice Singapura dan Malaysia bakal muncul di kaca tv kita. Ini amat mengujakan dan membuatkan Abang Nara tak sabar nak menontonnya.

the voice

Apa yang unik tentang The Voice ini adalah “blind audition” yang menjadi trademark. Para juri tidak mengetahui jantina, wajah, ketinggian, rupa paras, kaum dan umur para peserta. Keputusan adalah dibuat 100% berdasarkan suara. Untuk The Voice Singapura & Malaysia, 4 juri bertaraf antarabangsa di bawah bakal memilih peserta untuk dibimbing dan dilatih.

the voice

Bakal ditayangkan di Astro untuk rakyat Malaysia dan di StarHub untuk rakyat Singapura, The Voice Singapura dan Malaysia kali ini ditaja oleh Huawei. Seperti yang selalu Abang Nara beritahu, Huawei sentiasa mahu berkolarobasi dengan yang terbaik di dalam mencari bakat terhebat. Sudah pasti dengan tajaan Huawei ini, program The Voice Singapura & Malaysia ini akan meletup dan menjadi perhatian ramai. Confirm berebut ramai nak datang ujibakat.

huawei

Tak sabar rasanya nak menonton rancangan The Voice Singapura dan Malaysia ini yang bakal bermula 18 September ini. Maklumat lanjut boleh layari www.thevoicesgmy.com, LIKE Facebook The VoiceSGMY dan juga ikuti Instagram TheVoiceSGMY.