Written by AbangNara | May 17th, 2019

Terlalu susah nak ambil gambar ketika keadaan gelap? Jangan risau, Huawei P30 Series akan selesaikan masalah ini untuk anda. Walaupun berada di dalam keadaan yang malap dengan sumber cahaya yang amat rendah, anda tetap boleh membidik gambar yang mengkagumkan. Malah, anda juga boleh merekod video tanpa sebarang masalah. Jom kita tengok kehebatan Huawei P30 Series ini:-

1

Evolusi Cahaya Huawei P30 Series

Cara pengesanan cahaya telah ditulis semula oleh Huawei daripada RGGB ke RYYB untuk lebih cahaya di dalam semua gambar anda. Kerjasama di antara Huawei SuperSpectrum, sebuah sensor yang memberikan 40% lebih cahaya, 2 ISP Kirin 980 dan algorithm yang dibangunkan sendiri memastikan segala memori anda diabadikan di dalam gambar yang jelas sama ada di waktu siang atau malam.

2

Anda boleh lihat yang perkara yang tidak mampu dilihat di dalam gelap dengan Huawei P30 Pro. Di bawah adalah contoh beberapa gambar yang diambil di dalam keadaan malam atau gelap sepenuhnya. Sebelah kiri diambil oleh telefon pintar lain, sebelah kanan oleh Huawei P30 Pro.

3

Gambar oleh: Alexan Deng

4

Gambar oleh: Fan Jun

Dan sudah pasti ia bukanlah satu masalah untuk merakam video di dalam gelap. Jom tengok betapa hebatnya rakaman video Huawei P30 Series walau tanpa sumber cahaya yang banyak.

Anda juga boleh mencubanya sekarang!!! Ikuti langkah di bawah untuk aktifkan rakaman video Huawei P30 Series.

1. Buka applikasi kamera ketika berada di dalam keadaan gelap
2. Pilih mode “Video”
3. Buat rakaman yang penuh berwarna dan jelas walau tanpa sumber cahaya yang mencukupi

Semua orang boleh menjadi jurugambar professional dengan Huawei P30 Series. Ia sangat mudah dan senang untuk menangkap gambar pada waktu malam. Gambar-gambar di bawah telah ditangkap di dalam keadaan malap dan juga gelap sepenuhnya.

Kehebatan bandar Kuala Lumpur pada waktu malam yang ditangkap dengan Huawei P30 Series.

5

Gambar oleh Amsyar Naaif

Keindahan aurora berjaya diabadikan menerusi Huawei P30 Pro, satu detik yang amat mengkagumkan

6

Gambar oleh Carson

Keunikan dunia bawah tanah terserlah dengan Huawei P30 Pro

7

Gambar oleh Liu Sangen

Kehebatan fungsi “super low-light” di dalam Huawei P30 Series

Selain daripada merakam kegembiraan pada waktu malam, anda juga boleh menangkap keindahan serta kecantikan malam itu sendiri. Dengan Huawei P30 Series, bukanlah satu masalah untuk menangkap gambar di dalam suasana yang malap. Jadi, apa yang anda tunggu lagi?

Harga jualan Huawei P30 & P30 Pro ialah RM2,699 dan RM3,799 dan boleh dibeli di kesemua HUAWEI Brand Stores serta syarikat telekomunikasi utama di seluruh Malaysia. Bersempena dengan bulan Ramadhan yang mulia ini, Huawei Online Official kini memberikan pelbagai tawaran dan kejutan apabila anda membeli P30 Series di SINI

8

Sebagai contoh, apabila anda membeli HUAWEI P30 di SINI, anda bakal membawa pulang “Wireless Charging Case” dan “HUAWEI Wireless Charger”.

Sekiranya anda membeli Huawei P30 PRO pula, HUAWEI Talkband B5 bernilai RM599 bakal menjadi milik anda. Tambahan lagi, setiap pembelian RM1,500 ke atas membolehkan anda menyertai “lucky draw” untuk memenangi sepasang tiket pergi balik ke Tokyo, Jepun.

Untuk lebih informasi, layari LAMAN RASMI HUAWEI.

Written by AbangNara | May 15th, 2019

Teringin hendak jadi ‘pro’ dalam bidang fotografi? Nak tangkap gambar cun dan mendapat perhatian ramai? Tetapi, bila fikir balik, kalau nak hasil yang cantik kena keluarkan modal untuk beli DSLR dan lensa yang berkualiti. Modal yang hendak dikeluarkan juga bukan biasa-biasa, boleh mencecah puluhan ribu ringgit.

Bagaimanapun, perkembangan teknologi dunia telefon pintar menyebabkan kamera DSLR bukan lagi medium utama untuk megambil gambar cantik. Lagipun, penggunaan telefon pintar lebih mudah. Lepas ambil gambar, boleh terus kongsikan di media sosial.

1

Dengan menggunakan HUAWEI P30 yang mempunyai tetapan ‘PRO’, gambar anda pasti akan lebih menarik, persis gambar yang diambil jurugambar profesional.
Jom kita lihat antara foto yang diambil menggunakan Huawei P30 dengan tetapan ‘PRO’. Memang cun dan gempak habis.

a) Foto: Abeden Mung

2

ISO 50 | Shutter Speed 1/3236 sec | f/1.6 | 6 mm

b) Foto: Amsyar Naaif

3

ISO 640 | Shutter Speed 6 sec | f/1.6 | 6 mm

c) Foto: Sanjitpaal Singh

4

ISO 500 | Shutter Speed 1/25 sec | f/2.2 | 2 mm

d) Foto: Zarnizar

5

ISO 64 | Shutter Speed 1/120 sec | f/3.4 | 14 mm

Siapa sangka, dengan hanya menggunakan telefon pintar, boleh dapat hasil menawan macam ini.

Cara Aktifkan Mod PRO

Pertama, hidupkan kamera Huawei P30 dan slide ke kiri sehingga anda melihat mod ‘PRO’. Kemudian, anda akan mendapati beberapa nombor dengan penunjuk di atasnya. Ini sebenarnya adalah fungsi yang sama seperti tetapan asas di dalam kamera DSLR.

6

Setiapnya mempunyai ciri-ciri berbeza untuk menghasilkan gambar yang terbaik.

ISO – Sensitivity

ISO merupakan kemampuan ataupun sensitiviti yang dimiliki oleh kamera dalam menangkap sebuah cahaya. Semakin tinggi tetapan ISO maka semakin sensitif sensor kamera terhadap cahaya.

7

Contohnya, kita boleh sesuaikan nilai angka untuk meningkatkan kecerahan semasa mengambil gambar pada waktu malam.

S-Shutter Speed

8

Shutter speed adalah kiraan atau kelajuan sensor kamera. Digunakan untuk mengambil gambar objek bergerak seperti kereta, awan bergerak, air mengalir dan lain-lain.

EV- Exposure

Exposure ataupun pendedahan cahaya yang terlalu tinggi boleh menyebabkan gambar menjadi terlalu cerah.

9

Oleh itu, fungsi yang ada dalam Huawei P30 Mod PRO dapat membantu anda menetapkan nilai pencahayaan yang bersesuaian ketika mengambil foto dibawah sinaran matahari.

AF – Auto Focus

Memang rasa menyampah dan geram betul bila gambar yang kita ambil nampak ‘blur’.

10

Untuk dapatkan gambar yang lebih jelas, gunakan fungsi Auto Focus. Kalau mahukan gambar yang lebih tajam (sharp), boleh pilih mod Manual Focus.

AWB – Auto White Balance

Auto white balance menentukan keseimbangan warna pada foto yang akan dihasilkan.

11

Huawei P30 Series mempunyai fungsi untuk AWB. Anda akan melihat pelbagai simbol cuaca untuk tujuan yang berbeza. Apabila anda klik pada simbol yang anda inginkan, pencahayaan akan diselaraskan secara automatik.

11

Terdapat tiga pilihan tetapan terbaik untuk dipilih berdasarkan keperluan fotografi anda!
Kami ada tips mudah untuk menyesuaikan ISO dan Shutter Speed ketika mengambil gambar.

12

Laraskan ISO dan Shutter Speed secara manual dapat menangkap foto yang anda inginkan berdasarkan setting kamera anda. Berikut adalah tips mudah untuk mendapatkan foto lebih cerah ataupun gelap.

13

14

Huawei P30 dijual pada harga RM2699 dan Huawei P30 Pro pula dijual pada harga RM3799. Bersempena dengan bulan Ramadhan ini, HUAWEI Online Official ada tawaran menarik untuk anda.

16

Sekiranya anda membeli P30 Series di atas talian, anda berpeluang untuk mendapat Wireless Charging Case dan juga HUAWEI Wireless Charger. Untuk Huawei P30 Pro pula dilengkapi dengan HUAWEI Talkband B5 bernilai RM599.

Bukan itu sahaja, untuk pembelian melebihi RM1,500, anda layak untuk menyertai cabutan bertuah dan berpeluang memenangi sepasang tiket penerbangan pulang ke Tokyo, Jepun! Memang best kalau dapat percutian percuma kan?

07b95be1-4d61-468c-995b-c148bb2dece5

Jadi apa anda tunggu lagi, jom dapatkan telefon pintar Huawei P30 Series dan P30 Pro. Bolehlah abadikan kenangan terindah pada hari raya nanti bersama keluarga dengan gambar-gambar yang cantik. Maklumat lanjut layari laman rasmi Huawei .

Written by AbangNara | April 1st, 2019

Salah satu tradisi majlis perkahwinan Melayu yang sangat unik dan menarik adalah malam berinai. Dianjurkan beberapa hari sebelum majlis pernikahan, bakal pengantin perempuan akan diserikan dengan rekaan henna yang memukau di tangannya sambil diperhatikan oleh sahabat karib dan kaum keluarga.

fasha sandha berinai

Bakal pasangan pengantin “wedding of the year”, Aidil Aziz dan Fasha Sandha telah berkongsi beberapa gambar ekslusif malam berinai mereka untuk tatapan para peminat. Jelita di dalam baju kebaya berwarna ungu, rekaan henna yang cukup unik di tangan Fasha Sandha dapat dilihat dengan jelas walaupun diambil jauh dari pelamin.

fasha sandha berinai

Sebelum ini, Fasha dan Aidil juga telah berkongsi beberapa keping gambar “pra-perkahwinan” mereka sehingga menyebabkan para peminat tertanya-tanya sama ada ia diambil menggunakan smartphone Huawei P30. Berdasarkan gambar di atas yang menunjukkan keupayaan “zoom” sehingga 50x, maka memang “confirm” bahawa gambar-gambar yang dikongsikan oleh Fasha adalah dibidik dengan smartphone terbaru Huawei tersebut. Ini kerana, hanya Huawei P30 sahaja yang mempunyai lensa SuperZoom yang boleh meng”zoom” sehingga 50x tanpa menjejaskan kualiti resolusi gambar dan menyerlahkan segala perincian yang ada.

fasha sandha berinai

Selain tak sabar nak melihat pasangan sama cantik sama padan ini disatukan pada tarikh yang masih dirahsiakan, kami juga tidak sabar untuk menanti hari pelancaran Huawei P30 Series pada 2 April ini. Sudah pasti banyak fungsi-fungsi baru yang bombastik, terkini dan memukau akan turut didedahkan pada tarikh tersebut. Sama-sama kita nantikan.
huawei backupP.S: Ura-ura menyatakan bahawa Huawei Backup yang menyediakan 1TB ruang simpanan akan diberikan sebagai hadiah PERCUMA bersempena dengan pelancara Huawei P30 ini. Semua gambar, Hanya seberat 270g, segala gambar, video, dokumen dan applikasi dari smartphone anda boleh disimpan di dalam Huawei Backup ini dengan sepantas kilat hanya dengan menggunakan USB-C. Terbaik kan?

Written by AbangNara | March 14th, 2019

Umum mengetahui pasangan Fasha Sandha dan Aidil Aziz bakal mendirikan rumahtangga tidak lama lagi. Digelar “wedding of the year” oleh sesetengah pihak, pasangan sama cantik sama padan ini sempat mengabadikan detik-detik terakhir sebelum bergelar suami isteri menerusi satu sesi ‘photoshoot’ pra perkahwinan mereka. Berkongsi saat-saat penuh bahagia ini, Fasha telah memuatnaik sekeping gambar ‘pre wedding”nya untuk tatapan para peminat.

huawei p30

Memakai gaun perkahwinan serba putih, keanggunan dan kejelitaan Fasha Sandha jelas terserlah. Apa yang lebih menarik, perincian gaun yang digayakan oleh Fasha dapat dilihat daripada 3 jarak berbeza iaitu normal, dekat dan juga secara ‘close up’.

huawei p30

Rata-rata para peminat Fasha memuji ketelitian dan kesempurnaan gaun rekaan Azura Couture ini. “Dari jauh pun dah nampak memukau”, itu antara komen yang tertera di akaun Instagram Fasha Sandha. Fikir-fikir balik, satu-satunya smartphone yang mampu menyerlahkan segala perincian pada gaun Fasha walaupun dari jarak jauh tak lain tak bukan adalah Huawei, yang cukup terkenal dengan kehebatan kameranya.

huawei p30

Untuk makluman, Huawei Mate 20 Pro yang merupakan salah satu model daripada Huawei P20 Series mempunyai lensa tri-kamera. Lebih mengkagumkan, ia turut diiktiraf sebagai salah satu smartphone terbaik oleh DxOMark dengan jumlah 109 markah. Markah yang sama turut diberikan kepada Huawei P20 Pro. Senang cakap, semua kamera smartphone jenama Huawei power-power belaka!!!

huawei p30

Jadi berdasarkan informasi yang dikongsikan oleh Fasha di Instagramnya, Abang Nara dapat simpulkan bahawa gambar pra perkahwinannya telah diambil menggunakan smartphone Huawei. Mungkinkah ia adalah salah satu smartphone daripada Huawei P30 Series? Adakah Fasha Sandha dan Huawei akan bekerjasama untuk memeriahkan lagi ‘wedding of the year’ ini?
huawei p30

Fuh, tak sabar nak tahu apa yang akan terjadi antara 2 nama popular ini. Nampak gayanya tarikh keramat 26 Mac ini akan merungkai segala persoalan para peminat Fasha Sandha dan juga pengguna setia Huawei. Sama-sama kita nantikan.