Written by Bella | September 20th, 2019

Kempen ‘Buy Muslim First’ (BMF) mendapat sambutan yang memberangsangkan dan memberikan kesan yang positif terhadap peniaga Islam. Namun, tidak semua yang memahami apakah tujuan disebalik kempen mengutamakan produk Muslim ini.

harith iskander sindir BMF

Terbaru, pelawak Harith Iskander seakan cuba bermain dengan api,  memuat naik ‘tweet’ berbaur sindiran terhadap mereka yang menyokong kempen BMF.

Lebih mengundang kemarahan netizen apabila Harith tiba-tiba mahu mengaitkan isu sukan meminta penyokong BMF tidak menonton program bola sepak kerana ia juga bukan produk Muslim.

Kenapa sokong BMF sahaja? Henti

tonton semua sukan

harith iskander sindir kempen buy muslim first

‘First’ bukan ‘only’, faham tak? Tak

kelakar

harith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander kritik kempen buy muslim firstharith iskander kritik kempen buy muslim first

Rata-rata netizen menyifatkan tindakan Harith kurang bijak. Jelas netizen, kempen BMF bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim dan bukannya bermaksud memboikot produk bukan Muslim.

No komen – Harith Iskander

harith iskander kritik kempen buy muslim firstMeskipun dikecam, Harith bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kenyataan kontroversinya itu.

Kalau nak cakap mengenai ‘tweet’ saya tu, my official comment is no comment . Ramai dah hubungi saya. Thanks anyway.

Bukan semua perkara boleh dijadikan bahan lawak ataupun ‘sarcastic’. Fahamkan dahulu maksud disebalik sesuatu perkara sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan. Jangan bangkitkan kemarahan ramai apatah lagi menyentuh isu yang sensitif.

Sumber Berita : Harian Metro

Written by Bella | March 8th, 2019

Pihak penganjur pertandingan Funniest Person in the World yang diadakan pada tahun 2016 iaitu Laugh Factory telah memfailkan saman berjumlah 10 juta Australian Dollar ( RM40 juta) terhadap pelawak Harith Iskander.

Ia merupakan tindakan susulan ataupun saman balas selepas Harith baru-baru ini memfailkan saman terhadap pihak tersebut atas dakwaan gagal melunaskan wang kemenangannya berjumlah AS 70,000 (RM280,000) daripada AS 100,000 (RM400,000) selepas menjuarai pertandingan itu.

Laugh Factory dalam saman tersebut menuntut ganti rugi berhubung pelanggaran cap dagangan, penyelewengan rahsia perdagangan, pelanggaran kontrak, persaingan tidak adil dan gangguan disengajakan dengan kelebihan ekonomi calon.

Bukan itu sahaja, pelawak itu dengan isterinya serta rakan kongsi perniagaan telah mencuri harta intelek Laugh Factory dengan pura-pura bertanya tentang kerjasama membawa jenama itu ke Asia. Selain mendakwa bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak adalah “rakan kongsinya”.

Harith menerusi satu kenyataan menerusi akaun Facebook menafikan segala tuduhan yang dilemparkan kepada dirinya dan akan menyerahkan kes ini kepada peguamnya untuk tindakan lanjut.

Kata Harith, beliau hanya menuntut apa yang sudah dijanjikan kepadanya sebagai pemenang, tidak lebih dan tidak kurang.

Sumber Berita : mStar Online & Harith Iskander

Written by Bella | December 29th, 2017

Gara-gara memuat naik foto berlatarbelakangkan pokok Krismas beberapa hari lalu, pelawak Harith Iskander dan isterinya, Dr Jezamine Lim menjadi bualan hangat netizen kerana menyambut perayaan Krismas meskipun mereka beragama Islam.

Untuk makluman semua, Jezamine berdarah kacukan Cina dan India, beliau memeluk agama Islam pada 12 Mei 2010 sebelum sah bergelar isteri pelawak tersebut.

Tenang menghadapi segala kecaman netizen, Jezamine menerusi akaun Instagramnya memuat naik satu foto “ I am a Muslim and I love Jesus”  dan memberitahu beliau memaafkan setiap individu yang mengkritik beliau sekeluarga.

Perayaan Krismas yang disambut golongan Kristian dan turut dimeriahkan oleh umat Islam sudah menjadi perkara biasa di Malaysia. Namun, kita tidak boleh menghukum akidah mahupun iman seseorang itu terpesong hanya berdasarkan perkara tersebut. Walaubagaimanapun, kami bukanlah golongan arif dalam bab agama. Lebih baik untuk merujuk kepada ulama-ulama mengenai isu ini sebelum kita mengecam seseorang.

Written by Bella | December 14th, 2016

Baru-baru ini seluruh rakyat Malaysia berbangga apabila pelawak Harith Iskander dinobatkan sebagai Funniest Person in the World didalam sebuah pertandingan berlangsung  yang berlangsung di Hullu Poro Arena, Levi, Finland dan membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM444,000.

Harith dalam satu kenyataan ada berterima kasih kepada warga Johor yang kini popular dengan gelaran Bangsa Johor yang menyokong beliau.

Bagaimanapun, tindakan Harith itu menimbulkan rasa tidak puas hati sesetengah pihak yang mempertikaikan beliau melebih-lebihkan Bangsa Johor sedangkan seluruh rakyat Malaysia juga menyokong dan mengundi beliau.

Tidak mahu salah faham berkenaan berpanjangan, Harith menerusi akaun Instagramnya telah tampil memberikan penjelasan.

View this post on Instagram

Rupa-rupanya ada segelintir netizen yang tidak berpuas hati dengan post saya dimana saya mengucapkan terima kasih kepada peminat Bangsa Johor yang menyokong saya dalam pertandingan Funniest Person in the World anjuran Laugh Factory. Mereka anggap yang saya mengucapkan Terima kasih HANYA kepada orang Johor dan bukan dengan orang lain yang memberi sokongan kepada saya. Dah jelas mereka yang anggap begitu tak sempat ataupun tak baca langsung beberapa post sebelum itu dimana saya bertungkus lumus mengucap terima kasih kepada kesemua golongan penyokong yang lain yang selama-lama ini tak habis-habis support saya. Post 'Bangsa Johor' itu saya tulis khususnya untuk kawan-kawan blogger, social influencers dan pihak media dari Johor yang berpenat-penat menyokong saya di belakang tabir sejak pertandingan ini bermula. Mungkin salah saya sebab tak memperjelaskan perkara ni. Tak apa. Kadang-kadang orang faham apa yang mereka nak faham. Saya tak boleh kawal persepsi orang, apa yang saya boleh buat, adalah pastikan niat saya positif. Saya ingin mengunakan stand up comedy untuk menyatukan orang, dan KALAULAH saya terpecahbelahkan kita pulak, saya minta maaf banyak banyak. Komedi stand-up saya sentiasa tentang menguatkan hubungan antara kita melalui gelak ketawa dan saya akan teruskan buat sehabis baik. Sekali lagi saya minta maaf kalau ada yang terguris hati sebab itu bukanlah niat saya. Izinkan saya merancang kenduri dan makan-makan untuk SEMUA yang telah menyokong saya.. supaya saya berpeluang mengucap terima kasih sepenuh hati secara personal. Butiran majlis ni akan saya kongsikan dalam masa terdekat. Jom gelak sama-sama dan ceriakan dunia! ORANG TENGAH GELAK TAK BOLEH MARAH-MARAH 🇲🇾

A post shared by Harith Iskander™️ (@harithiskander) on

Harith pun sudah tampil memberikan penjelasan dan rasanya isu ini tidak perlu lagi dipanjangkan. Harith sebenarnya hargai semua sokongan rakyat Malaysia.