November 20th, 2019

Mesti ramai yang seronok hari ini kan sebab kemenangan pasukan Harimau Malaya yang berjaya membenamkan pasukan Indonesia dengan dua jaringan gol!

Dengan kejayaan ini, pasukan kita berjaya naik satu anak tangga ke tempat kedua Kumpulan G bagi saingan kelayakan Piala Dunia 2022 dan Piala Asia 2023. Hebatnya!

safawi rasid

Walaupun ledakan dua gol daripada Safawi Rasid menjadi sebutan seluruh rakyat tempatan, ada juga cerita lain yang menjadi buah mulut netizen.

Menghiburkan apabila ramai yang mengatakan bahawa penjaga gol pasukan Indonesia, M Ridho mempunyai rupa seiras dengan penyanyi Mark Adam!

penjaga gol indonesia iras mark adam

Makin lawak apabila penyanyi itu turut mengiakan tebakan netizen menerusi respons selamba di laman Instagramnya.

 

View this post on Instagram

 

Iyaaa itu betul saya, saya bagi bola masuk tuk HARIMAU MALAYA taniah ??????

A post shared by Mark Adam Official (@markadam1079) on

Kebanyakan rakyat Malaysia terhibur sungguh apabila melihatkan respons Mark Adam yang mengakui bahawa dia menjadi penjaga gol bagi memberi peluang untuk Harimau Malaysia memboloskan gol dengan mudah.

Patutlah Malaysia menang semalam! Rupanya Mark Adam yang jaga gol untuk pasukan Indonesia.

Sumber: LobakMerah

September 6th, 2015

10-0. Satu keputusan yang cukup menyedihkan apabila pasukan bola sepak Malaysia dibelasah 10-0 ketika menentang pasukan UAE di kempen kelayakan Piala Dunia 2018 dan Piala Asia 2019. Rata-rata peminat bola sepak tanah air melahirkan rasa sedih, kecewa dan malu dengan prestasi pasukan Malaysia. Susulan kekalahan ini, jurulatih Harimau Malaya iaitu Dollah Salleh telah pun meletakkan jawatan. Malah pihak pengurusan FAM turut diminta meletakkan jawatan kerana kekalahan memalukan ini.

zaquan adha

Namun satu laporan di dalam akhbar tempatan melabelkan pemain Malaysia yang beraksi menentang UAE pada perlawanan tersebut sebagai ‘wajah yang memalukan negara’ telah membuatkan Zaquan Adha meluahkan rasa kecewanya. Zaquan menempelak si penulis yang tidak memikirkan hati dan perasaan para pemain yang telah berhempas pulas berjuang untuk negara walaupun keputusan akhirnya memang jelas mengecewakan.

zaquan adha

Abang Nara dah lama berhenti berharap dengan bola sepak negara kita. Negara lain makin lama makin meningkat, tetapi Malaysia makin lama makin merudum. Bagi Abang Nara, bukan pemain sahaja perlu dipersalahkan, pihak pengurusan, sistem kejurulatihan, liga bola sepak Malaysia dan banyak lagi faktor lain yang perlu diambil kira. Kalau tiada perubahan secara drastik, bola sepak Malaysia pasti akan berada di takuk yang sama. Apa kata anda?

December 8th, 2014

Panas hati Abang Nara melihat mutu persembahan yang ditunjukkan oleh pasukan Harimau Malaya semalam ketika menentang Vietnam untuk separuh akhir Piala AFF. Main macam budak sekolah. Langsung tak hidup bahagian tengah. Yang gol kedua pula pemain pertahanan kena ayam tahap tinggi. Sedih juga apabila sokongan padu yang ditunjukkan oleh ribuan rakyat Malaysia di stadium gagal membangkitkan semangat mereka.
nelydia senrose dan uqasha senrose Awek-awek cun seperti Nelydia dan Uqasha Senrose turut sama turun padang melaungkan kata-kata semangat buat pemain-pemain Harimau Malaya. Sayangnya ia tidak membuahkan hasil dan Malaysia tewas 1-2 di tangan Vietnam. Tak apa masih ada peluang apabila beraksi di separuh akhir kedua kelak. Namun kalau aksi yang sama ditunjukkkan, memang ada harapan besar kena lauk di Hanoi nanti. Hmmmm.

nelydia senrose dan uqasha senrose

Comel juga aksi menyokong yang ditunjukkan oleh adik beradik ini. Kalau Safiq Rahim atau Hafiz Kamal tengok, pasti akan lebih semangat mengukuhkan cengkaman bahagian tengah Harimau Malaya. Abang Nara cadangkan agar Nelydia dan Uqasha diserap ke dalam Ultra Malaya. Baru berseri sikit ada bunga camnie. Tak gitu?

A video posted by @uqashasenrose2 on

A video posted by Qi Razali (@qirazali88) on

Kalau Malaysia masuk final nanti, Abang Nara nak gi tengok kat stadium. Untung-untung boleh duduk sebelah Nelydia dan Uqasha. Hehehe. Lagi beberapa gambar dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

nelydia senrose dan uqasha senrose
nelydia senrose dan uqasha senrose

nelydia senrose dan uqasha senrose

nelydia senrose dan uqasha senrose

nelydia senrose dan uqasha senrose

nelydia senrose dan uqasha senrose

January 4th, 2013

Kebanyakan lelaki di dunia ini pastinya meminati bola sepak. 95% kawan lelaki Abang Nara semuanya ada pemain favourite, kelab favourite dan kenangan terindah yang berkaitan dengan bola sepak. Perempuan pun ada yang minat bola sepak tetapi kebanyakan mereka lebih meminat si pemain berbanding “the game itself”.

the anfield

Ada yang gemarkan bola sepak kerana kelincahan pemain seperti Cristiano Ronaldo. Ada yang terkesima melihat kehebatan Lionel Messi menggelecek melepasi 4 pemain dengan begitu mudah sekali. Senang cerita, definisi setiap orang tentang bola sepak adalah berbeza daripada pandangannya sendiri.

the anfield

Jadi what is football to you? Abang Nara tak tahu tentang anda, tetapi 5 sebab di bawah ini ialah makna bola sepak terhadap diri ini.

  1. Set alarm clock pukul 3 pagi semata-mata untuk tengok game Champions League pasukan kegemaran Abang Nara.
  2. Menanti penuh debaran pemain manakah yang akan ditandatangani oleh pengurus kelab pasukan kegemaran Abang Nara setiap kali “windows transfer” dibuka.
  3. Menitiskan air mata apabila pasukan kegemaran Abang Nara tidak bergelar juara liga di saat-saat akhir perlawanan pada season lepas
  4. Melatih anak yang baru berusia 10 bulan menendang bola dengan harapan dia menjadi pemain bola sepak bila besar nanti
  5. Mengushar harga tiket kapal terbang ke UK seminggu sekali agar dapat pergi menonton bola sepak secara live di sana

the anfieldDan sebab kelima Abang Nara itu mungkin akan tercapai dalam masa terdekat ini. Terima kasih kepada peraduan 90 Seconds To Anfield oleh Standard Chartered, Abang Nara boleh merasai sendiri pengalaman di Anfield dengan hanya mengupload video selama 90 saat.
the anfield

Macam-macam idea bermain di kepala Abang Nara ini. Ingat nak buat video tunjuk skill gelecek tapi tak berapa pandai. Mungkin Abang Nara akan buat video gaya celebration bila menjaringkan gol. Nyanyi lagu Harimau Malaya pun boleh juga. Apa-apa pun tak kisah katanya.

Kalaulah Abang Nara menang peraduan 90 Seconds To Anfield ini, memang confirm teruja gila-gila punya. Mana taknya, Liverpool player sendiri akan bawak Abang Nara jalan-jalan dalam Anfield. Untung badan boleh jumpa Steven Gerrard. Salah seorang player favourite Abang Nara tue.

the anfieldSo tunggu apa lagi? Kalau korang peminat bola sepak dan peminat Liverpool terutamanya, inilah peluang anda untuk menjejakkan kaki ke Anfield. Buat video 90 saat anda sekarang jugak dan hantarkan ke channel YouTube 90 Seconds To Anfield.