Written by Bella | August 5th, 2019

Baru-baru ini, Abang Nara ada berkongsi tentang beberapa makanan halal yang WAJIB dicuba sekiranya anda terbang ke Taiwan.  Ha, hari ini Abang Nara nak cerita lagi pasal Taiwan, sebab memang banyak tempat menarik, aktiviti-aktiviti “outdoor”, hotel yang Muslim-friendly dan restoran halal yang boleh diterokai apabila anda menjejakkan kaki ke Taiwan, terutamanya bandar Taipei, Taichung dan Kaohsiung. Untuk geng-geng Instafamous pun ada lokasi cun melecun yang akan membuatkan gambar anda nampak superb meletup!!! Jom baca.

visit taiwan taipei 101

Memang kebabom la kalau upload kat Instagram gambar anda berlatarbelakangkan Taipei 101. Confirm dapat ribuan LIKES!

Hotel Muslim-friendly di Taiwan

  1. Hotel Papa Whale

papa whale hotel taiwan locationTerletak di tengah-tengah Ximending yang terkenal sebagai syurga membeli-belah, Hotel Papa Whale menyediakan tempat makan berasingan yang mempunyai sijil halal untuk pelawat Muslim. Senang sikit nak isi perut sebelum dan selepas berjalan-jalan mengelilingi Taiwan. Sebagai bonus, anda hanya perlu berjalan kaki selama lebih kurang 10 minit untuk ke MRT Taipei’s Main Station.

Alamat: No.46, Kunming St., Wanhua Dist., Taipei City 108, Taiwan

Nombor telefon: +886-2-2331-1177

  1.  Taichung Stay Hotel Zhongqing

Taichung Stay Hotel Zhongqing halal Menyediakan sarapan pagi halal, anda boleh menikmati keunikan dan kesibukan “North District” Taiwan apabila menempah hotel ini. Turut disediakan ialah wi-fi percuma, tempat menyimpan beg dan mesin basuh.

Alamat: No. 63, Section 1, Zhongqing Road, North District

Nombor telefon: +886-4-2208-3888

  1. City Suites (Kaohsiung Chenai)

City Suites Kaohsiung Chenai hotel

Hotel yang terletak di bandar Kaohsiung ini mempunyai dapur dan restoran yang diiktiraf halal sekaligus memudahkan anda menjamu selera pada bila-bila masa. Selain itu, ia terletak hanya 7.8 kilometer dari lapangan terbang Kaohsiung International Airport (KHH). Senang la nak angkut beg bila percutian anda tamat kelak.

Alamat: No. 1, Dayi St, Yancheng District, Kaohsiung City, 80343

Nombor telefon: +886-7-521-5116

 
Written by Bella | July 15th, 2019

Baru-baru ini, satu kaji selidik telah dijalankan ke atas 1000 rakyat Malaysia yang beragama Islam oleh Taiwan Tourism Bureau. Para peserta telah diminta menjawab 2 soalan di bawah:-

  • Apakah kriteria utama apabila memilih destinasi perlancongan anda?
  • Apakah tujuan utama anda sekiranya diberikan peluang terbang ke Taiwan?

Walaupun diberikan pelbagai pilihan jawapan, rata-rata peserta kaji selidik ini telah memilih “makanan” sebagai kriteria dan tujuan utama mereka bagi kedua-dua soalan ini. Untuk makluman, Taiwan adalah satu destinasi pelancongan yang sangat Muslim-friendly, terutamanya bab makanan.  Jadi untuk anda yang teringin mencuba makanan yang lazat, unik dan tidak boleh didapati di Malaysia,  hari ini Abang Nara akan kongsikan beberapa lokasi dan jenis makanan HALAL yang boleh didapati dengan mudah di Taiwan.

Taipei 101, mercu tanda kebanggaan rakyat Taiwan. Salah satu lokasi wajib dilawati sekiranya anda menjejakkan kaki ke negara ini

Restoran Chang Halal Beef Noodles

Makanan pertama yang WAJIB dicuba apabila di Taiwan tidak lain tidak bukan ialah mi daging tradisionalnya. Restoran Chang yang menyediakan makanan ini secara halal telah beroperasi selama 60 tahun. Rasanya yang authentik, dagingnya yang lembut serta minya yang tebal pasti akan membuatkan anda kekenyangan. Pastikan anda datang awal sebab beef noodle di sini selalu sold out sebelum waktu malam. Untuk makluman, restoran ini turut tersenarai di dalam laman web Michelin Guide sebagai salah satu restoran terbaik di Taiwan.

Alamat: No. 21, Yanping South Road, Zhongzheng District, Taipei City, Taiwan 100

Waktu operasi: 9 pagi – 8 malam

Cara ke lokasi: Gunakan MRT dan keluar di Ximen Station pintu 5. Selepas itu anda perlu berjalan kaki selama 5 minit sahaja.

 Restoran Dingxian 101

Selepas seharian penat menerokai Taiwan, apa kata rehatkan diri anda sambil menikmati makan malam dengan pemandangan yang memukau di restoran Dingxian 101. Terletak di tingkat 89 bangunan Taipei 101, restoran ini menyediakan 6 set makanan halal untuk anda cuba. Ada tiram yang dibalut dengan telur, sup ayam, udang raja yang dikukus dengan bawang dan macam-macam lagi. Memang syurga buat penggemar seafood. Sekali dah cuba, confirm nak lagi.

Alamat: 86F, No.7, Section 5, Xinyi Road, Taipei City, Taiwan.

Waktu operasi: Isnin – Ahad: 11:30am – 2:30pm, 5:30pm – 10pm

Cara ke lokasi: Gunakan MRT dan berhenti di MRT Taipei City Hall Station. Keluar dan cari bangunan Taipei 101.

Restoran Silk Palace di National Palace Museum

Salah satu tempat yang wajib dilawati apabila menjejakkan kaki ke Taiwan ialah National Palace Museum. Di sini anda akan dapat mengetahui dengan lebih lanjut tentang sejarah negara ini. Sekiranya anda ke sini pada awal pagi, jangan lupa untuk menikmati makan tengah hari di restoran Silk Palace yang terletak di dalam muzium ini. Dengan pelbagai pilihan makanan halal yang tersedia, anda boleh “recharge” kembali segala tenaga untuk meneruskan pengembaraan Taiwan anda pada waktu petang.

 Alamat: No. 221, Section 2, Zhishan Road, Shilin District, Taipei City, Taiwan.

Waktu operasi:  Isnin – Jumaat: 11:30am – 2:30pm, 5:30pm – 9:30pm, Sabtu – Ahad: 11am – 3pm, 5:30pm – 9:30pm

Cara ke lokasi: Ambil MRT laluan Tamsui-Xinyi dan turun di Shilin Station. Dari situ, ambil teksi untuk perjalanan selama 15 minit ke National Palace Museum.

50 LAN Bubble Tea

Sekiranya anda peminat minuman boba/bubble tea, jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri kelazatan jenama 50 LAN. Merupakan jenama bubble tea terbesar dan paling popular di Taiwan, bubble tea 50 LAN yang paling diminati ramai adalah seperti pearl/bubble milk tea, grass jelly milk tea dan pudding milk tea. Sambil-sambil berjalan sekitar bandar Taipei, sambil hilangkan dahaga dengan bubble tea. Barulah segar sepanjang masa!!!

Yunus Halal Restaurant

Kalau dah namanya rakyat Malaysia, pasti kita akan merindui makanan tanah air kan? Ha, jangan risau sebab korang boleh makan tomyam di Yunus Halal Restaurant ini. Siap ada ikan siakap kukus, kangkung goreng belacan, puding manga dan banyak lagilah. Rasanya pun sebijik macam restoran Thailand di Malaysia. Paling best, siap ada tempat solat di restoran ini. Kenyang pun kenyang, sembahyang pun setel. Terbaik kan?

“Street Food” di pasar malam

Taiwan memang cukup terkenal dengan pasar malam seperti Fengia Night Market, Shilin Night Market dan Raohe Night Market. Selain menjual pelbagai barangan dengan harga murah, pasar malam adalah tempat terbaik untuk mencuba “street food” yang popular di kalangan penduduk Taiwan. Antara “street food” yang WAJIB dicuba ialah:-

Stinky Tofu

 Deep Fried Squid Balls

Gula-gula Tomato

Thousand Layer Scallion Pancake

Ha amcam teruja tak para pencinta makanan? Memang banyak makanan sedap, authentik, unik dan halal di Taiwan nie. Silap-silap boleh naik 2,3 kilogram kalau anda cuba kesemuanya. Jadi tunggu apa lagi? Bolehlah mula merancang percutian anda ke Taiwan. Untuk makluman lanjut, sila layari www.taiwanhalal.com