August 20th, 2019

Ada yang pertama kali mendengar tentang Pulau Belitung ke? Kat mana tu? Jika anda pernah menonton filem box office di seluruh dunia pada suatu masa dulu yang bertajuk ‘Laskar Pelangi’, pasti tahu tentang kewujudan Pulau Belitung ini.

filem Laskar Pelangi

pasti mengetahui filem Laskar Pelangi

Apa istimewanya Pulau Belitung ini?

Pulau Belitung merupakan sebuah pulau yang terletak di pantai timur Sumatera, Indonesia. Menariknya, di Pulau Belitung itu sendiri, terdapat ratusan pulau-pulau kecil yang kita boleh lihat dari dalam pesawat.

Pulau Belitung dari atas pesawat

Tahukah anda Pulau Belitung merupakan salah satu nama “Siput Laut”. Pulau ini juga menyerupai kepala manusia dimana terdapat sebuah lagenda yang mengatakan pulau ini adalah bahagian utara Pulau Bali yang terputus dan hanyut.

Di Pulau Belitung, terdapat pelbagai aktiviti yang boleh disertai oleh anda semua dari island hopping dan snorkeling, malahan anda juga boleh menghayati semangat kehidupan ‘Laskar Pelangi’ di daerah Belitung Timur.

Kepada anda yang pernah menonton filem Laskar Pelangi pasti tahu pulau ini. Pulau ini sangat sinonim dengan cerita Laskar Pelangi yang pernah popular di Indonesia pada 2008.

Jika dilihat, kesemua lokasi penggambaran dan scene atau view filem tersebut memang sangat-sangat cantik, tenang dan damai sahaja.

lokaasi pengembaraan filem Laskar Pelangi
scene dalam filem Laskar Pelangi
Jom kami kongsikan kepada anda tempat-tempat yang menarik wajib dikunjungi di Pulau Belitung selama 3 hari 2 malam.

Hari Pertama:

Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Pulau Belitung mengambil masa selama 1 jam 45 minit. Untuk makluman, AirAsia beroperasi 4 hari dalam seminggu ke sana.

Namun bagi kami, jadual waktu penerbangan yang disediakan oleh AirAsia adalah terbaik untuk anda iaitu pada jam 11 pagi waktu Malaysia. Dimana, anda akan tiba di Pulau Belintung pada 11.45 pagi waktu Indonesia. Senanglah anda untuk berjalan-jalan selepas daftar masuk ke hotel kan?

Port Foto “Insta-Worthy” di Belintung

Zaman sekarang rata-rata dari kita memang suka mengambil gambar untuk dimasukkan ke dalam media sosial semasa bercuti. Jika anda ke Pulau Belitung pastinya anda akan melawat beberapa lokasi pengambaran Laskar Pelangi yang amat cantik dari faktor geografi yang dikelilingi lautan.

SD Muhammadiyah

Replika sekolah

Tempat wajib pergi jika anda ke Pulau Belitung. Di sini anda dapat melihat replika sekolah Laskar Pelangi iaitu SD Muhammadiyah. Lokasi utama penggambaran ini terletak di bahagian timur Pulau Belitung, di pekan Gantong.

suasana filem Laskar Pelangi

Instagram: iamhendraw

pemandangan kelas tersebut

Instagram: anasalamfaizli

kelas dalam filem tersebut

Dermaga Kirana

pemandangan Dermaga Kirana dari jauh

Instagram: ihsanhaqiqi

Dermaga bermaksud pelabuhan kecil atau jeti kecil yang menjadi tempat letak bot. Manakala Kirana adalah bersempana nama danau di Danau Kirana.

rumah rotan

Instagram: rikardo.doni

Dermaga Kirana juga dipanggil sebagai rumah rotan kerana seluruh reka bentuk hiasannya diperbuat daripada rotan asli. Spot pelancongan yang hipster dan baru betul-betul terletak berhadapan sekolah SD Muhammadiyah.

pemandangan yang cukup cantik

Instagram: rikardo.doni

Muzium Kata Andrea Hirata

Muzium Kata Andrea

Instagram: iamhendraw

Bagi peminat industri penulisan dan sastera, pasti kenal dengan penulis bernama Andrea Hirata. Beliau adalah seorang penulis untuk karya agung Laskar Pelangi.

Kata Andrea penulis untuk karya Laskar Pelangi

Instagram: raymond_solotraveller

Filem Laskar Pelangi adalah diinspirasikan daripada sebuah novel. Muzium Kata Andrea Hirata ini merupakan muzium puisi dan penulisan kesusasteraan pertama di Indonesia.

Filem ini diinspirasikan dalam sebuah novel

Instagram: ssluzf

watak dalam Filem Laskar Pelangi

Instagram: ssluzf

suasana dalam muzeum Kata Andrea yang cantik

Instagram: aaeggy

Pantai Tanjung Tinggi

pantai Tanjung Tinggi

Instagram: alam.desaku

Dalam babak filem Laskar Pelangi, kelihatan kanak-kanak sedang berlari-lari keriangan di celah-celah batu besar di tepi pantai. Jadi anda juga berpeluang untuk singgah ke lokasi pengambaran  filem di Pantai yang dipenuhi dengan batu-batu granit putih dan besar.

kanak-kanak berlari di pantai ini dalam filem Laskar Pelangi

Instagram: rio_is_here

Pantai Tanjung Pendam

tempat ambil gambar matahari terbenam

Instagram: sebastienbaudry

pantai tidak boleh mandi, kerana berlumpur

Instagram: goezda

Untuk menikmati suasana matahari terbenam, Inilah tempatnya iaitu Pantai Tanjung Pendam. Pantai ini bukan tempat mandi-manda, air lautnya pun surut sahaja. Ianya sangat sesuai untuk anda mengambil gambar bertemankan suasana yang tenang tanpa gangguan.

tenang tanpa gangguan

Instagram: amaguci

BONUS: Setelah penat berjalan seharian, apa kata anda singgah makan ke Makan Raja Seafood Belitung. Jika anda ke Pulau Belitung terdapat banyak restoran makanan laut jadi jangan lepaskan peluang untuk menikmati makan laut yang segar.

restoran makan laut untuk pengemar seafood

Hari Kedua:

Maldives of Indonesia (Tour Island)

Buat para pencinta laut dan pulau, Pulau Belitung dikelilingi oleh ratusan pulau-pulau kecil di sekitarnya. Apa yang lebih menarik, Belitung telah mendapat gelaran ‘Maldives of Indonesia’ kerana keindahan warna dan kejernihan air lautnya.

Pantai Tanjung Kelayang

Pantai Tanjung Kelayang bersempena nama burung

Instagram: amazing_belitung

Pantai Tanjung Kelayang adalah bersempena nama sejenis burung yang sering terlihat berterbangan di langit sekitar pantai, iaitu burung kelayang. Ianya terletak tidak jauh dari bandar Tanjung Pandan, iaitu sekitar 27km sahaja. Ia juga terkenal sebagai tempat ‘pelabuhan kecil’ untuk para pelancong menaiki bot untuk aktiviti island hopping di sekitar Pulau Belitung.

Pulau Batu Garuda

batu-batu berbentuk kepala burung garuda

Instagram: evylia22

Semasa aktiviti island hopping di Pulau Belitung anda akan singgah ke Pulau Batu Garuda yang tidaklah jauh dari Pantai Tanjung Kelayang. Pulau batu Garuda diberi nama tersebut kerana batu-batu di sana berbentuk seperti kepala burung garuda, burung kebanggaan Indonesia.

Pulau lengkuas

Terdapat rumah api tertua di Belitung

Pulau yang paling popular di Belitung adalah Pulau Lengkuas. Dimana anda akan melihat rumah api tertua di Belitung. Rumah api ini juga masih beroperasi dari tahun 1800-an sehingga sekarang.
rumah api masih beroperasi sehingga hari ini dari tahun 1800-an

Pulau Batu Belayar

Pulau Batu belayar pulau sangat kecil

Instagram: hazanabdullah

Pulau Batu Belayar adalah pulau yang sangat kecil. Pulau ini dikelilingi oleh beberapa batu granit yang tegak berdiri.

Pulau Batu Belayar dikelilingi batu granit

Pulau Batu Berlayar adalah sangat unik. Anda akan disajikan dengan pemandangan batu-batu granit berukuran besar yang berdiri menjulang ke atas. Batu-batu ini berdiri diatas pulau berpasir putih yang lembut dan dikelilingi air laut yang biru.

Batu-batu i ni berdiri diatas pasir putij

Pulau Kepayang

Selalunya ketika aktiviti island hoping anda pasti akan lapar kerana seharian snorkeling. Jadi, jangan risau, di Belitung terdapat satu spot khas untuk berhenti makan tengah hari iaitu di Pulau Kepayang. Di Pulau Kepayang bukan sahaja terdapat restoran, tetapi anda juga boleh mengunjungi resort dan pusat pemuliharaan penyu.

pusat pemeliharaan penyu di Pulau Kepayang

BONUS: Bagi food hunter pula, anda wajib cuba Mee Belitung dan air es jeruk kunci. Kedua-duanya adalah ikon hidangan di Belitung.

mee belitung dan ais kunci

 Apa yang menariknya, mi Belitung akan dihidangkan di atas daun simpor. Daun simpor adalah sejenis daun hijau yang lebar, dan hanya ada di Pulau Belitung sahaja.

Mee Belitung dihidangkan atas daun simpor

Manakala air es jeruk kunci ialah (Es = Ais, Jeruk = Limau) adalah ala-ala air limau ais. Tetapi di Pulau Belitung ini mereka meng gunakan limau khas yang popular di sini.  Jeruk kunci namanya.

Hari ketiga:

Selalunya sebelum pulang, pasti anda semua akan membeli ole-ole sebagai kenangan dari negara yang dikunjungi. Seperti kebiasanya jika anda ke Indonesia, ole-ole yang wajib anda beli kepada rakan-rakan dan ahli keluarga semestinya snek makanan tradisional.

beli makanan tradisional sebagai ole-ole

Jadi singgahlah dahulu ke Pondok Kelapa. Ia adalah sebuah kedai ole-ole yang dibahagikan kepada beberapa department. Ada bahagian kerepek, baju, topi dan macam- macam lagi! Pasti rambang mata untuk beli ole-ole.

Singgahlah ke Pondok Kelapa beli ole-ole

Jadi singgahlah ke Pondok Kelapa sebelum pulang ya!

Percutian 3 hari anda di Pulau Belitung pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.

AirAsia kini terbang ke Pulau Belitung 4 kali seminggu bermula 2 Oktober 2019 hingga 28 Mac 2020 dengan harga ahli Big iaitu RM79 sehala. Bayar dengan Bigpay untuk sifar yuran pemprosesan.

Tempoh Penempahan : 19 Ogos 2019- 25 Ogos 2019
Tempoh Penerbangan 2 Oktober 2019- 28 Mac 2020

Mungkin anda sudah jatuh cinta dengan Pulau Belitung. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.

Percutian 3 hari anda di Pulau Belitung pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi-baloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.



March 4th, 2019

Sebut saja Negara Jepun, banyak perkara yang terlintas dalam fikiran anda. Kereta api berkuasa tinggi, filem-filem aksi dan cinta, barangan elektronik, budaya masyarakat Jepun yang dikagumi oleh semua pengunjung dari serata dunia, dan banyak lagi. Kalau nak disenaraikan satu persatu, mungkin dua hari anda baru habis baca artikel ini.

1

Salah satu daerah terbesar Jepun adalah Fukuoka. Nampak je perkataan Fukuoka mesti Nampak kereta api kelajuan tinggi bercorak Hello Kitty kan?

2

Kereta api bertemakan Hello Kitty ini sebenarnya dilancarkan kedua kalinya bersempena animasi Jepun. Pertama kali bertemakan Harry Potter ‘Hogwarts Express’ yang beroperasi antara Osaka, Fukuoka dan Kagoshima.

3

Bukan sekadar kereta api saja yang dihiasi dengan kartun itu malah konduktor tren juga mengenakan pakaian tersebut. Anda boleh berselfie dengan patung ‘lifed size’ yang ada di sudut coach kereta api.
Nak tahu aktiviti-aktiviti yang boleh anda lakukan di sana? Jom kita selongkar beberapa aktiviti menarik di Fukuoka yang boleh anda kunjungi.

Cuba pengalaman baru menaiki kereta api sepanjang berada di Fukuoka

Sebelum anda menaiki kesemua kereta api di Fukuoka ini, anda perlu dapatkan dahulu tiket, fungsinya sama seperti kad Touch N Go tetapi bezanya kad ini boleh digunakan untuk kenderaan awam sahaja.

Walaupun rupanya agak berbeza mengikut daerah tetapi fungsinya tetap sama. Jika di Fukuoka, anda akan dapat kad seperti NIMOCA, SUGOCA dan HAYAKAKEN.

4

A-Train

5

6

Anda boleh merasa pengalaman menaiki kereta api di Fukuoka dengan budaya Eropah Selatan kerana ia menggunakan kayu berwarna gelap yang membuatkan anda seolah-olah berada dalam sebuah filem.

Jadual waktu perjalanan kereta api ini berpusingan tiga kali sehari. Ini pasti akan memberikan pengalaman perjalanan anda yang tidak dapat dilupakan

7

Jadual perjalanan A-Train.

Limited Express : Ibusuki no Tamatebako

8

Sejujurnya anda perlu cuba menaiki kereta api yang seolah–olah seperti kotak harta karun yang bergerak. Kereta api ini di reka khas dengan tema sekitar kisah rakyat Istana Naga Semenanjung Satsuma.

Dilengkapi dengan sofa yang selesa, ia menjadi salah satu daya tarikan pelancong yang popular. Anda juga boleh mencuba Bento Lunch Box sepanjang perjalanan menaiki kereta api ini.

Pengunjung yang menaiki kereta api ini akan mendapat satu cop sebagai kenangan. Jika anda tidak keberatan, boleh saja meminta tolong pekerja cabin untuk mengambil gambar.

9

10

11

Ini adalah beberapa gambaran JR Kyushu kereta api yang akan digunakan oleh anda semua sepanjang bercuti di Fukuoka nanti.

Memetik Strawberi Di Ladang Fukuoka

Aktiviti seperti memetik buah strawberi ini sangat popular di sekitar Fukuoka antara bulan Disember hingga Mei. Buahnya yang lain dari kita lihat di Malaysia kerana berbentuk dua kali ganda besarnya.

Ladang Akasya Ichigo

Akasya adalah nama jenama strawberi besar di sini. Rasanya sangat manis dan digunakan di beberapa tempat restoran mewah di Jepun.

12

Ladang Pelancongan Hirai

Di sini sangat popular di kalangan pengunjung yang datang ke Fukuoka ini. Bayaran percuma kepada kanak berusia 3 tahun kebawah dan dikenakan cas kepada dewasa. Anda boleh berada di situ selama satu jam untuk petik dan makan.

Ladang Strawberi Pooh.

Di sini anda boleh mencuba ais krim strawberi yang manis dan lazat. Anda juga boleh jumpa pelbagai jenis strawberri antaranya Amaou, Sagahonoka, Kaorina, Nyoho, Oishi Berry dan bermacam jenis lagi. Untungnya!

13

14

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mencuci mata dengan keindahan bunga-bunga yang ada di Fukuoka.
Dazaifu Kuil Tenmangu

Kuil ini sangat terkenal untuk bunga plum, terutamanya pokok ‘Tobiume’ yang dipercayai boleh terbang dari Kyoto ke Dazaifu, Fukuoka.

Semasa musim bunga terdapat beberapa teahouses yang menyajikan teh dan gula-gula. Anda patut cuba!

15

16

Nightscape di Sarakurayama

Anda boleh menikmati pemandangan panorama kota dan zon perindustrian di sepanjang pandai dari puncak Sarakurayama (Gunung Sarakura) yang berada ketinggian 622 m dari paras laut.

17

Menerokai kehidupan malam haiwan di Summer Night Zoo, Fukuoka

18

Lukisan ini sebagai simbolik untuk kehidupan kucing Tsushima yang dibesarkan dan dibiarkan membiak dalam zoo ini sejak pembukaan dahulu dengan penjagaan yang rapi.

Apabila anda berada di zoo pada waktu malam akan lebih rasa sejuk dan selesa jika berjalan sepanjang zoo tersebut.

Di sini kehidupan malam seperti singa, harimau, gajah, badak sumbu dan banyak lagi kehidupan di waktu malam! Jangan risau, bas percuma daripada Stesen Ohorikoen ke zoo.

Zon seterusnya adalah Taman Botani di Fukuoka yang kaya dengan tumbuhan alam semula jadi dan anda boleh jumpa pelbagai jenis bunga yang sangat sedap mata memandang.

19

20

21

Akses map untuk memudahkan pelancong yang berkunjung di Botanical Garden. Mudahkan?!

Mengagumi Wisteria yang indah di Kawachi Wisteria Garden.

Tempat ini adalah tempat yang terkenal sebagai salah satu tempat yang paling cantik di Jepun. Terowong ajaib ini dihiasai dengan bunga-bunga yang cantik dan semulajadi. Bunga Wisteria ini pelbagai jenis warna yang cantik iaitu putih, merah jambu dan ungu muda dan gelap. Ia dibuka pada 20 April hingga 12 Mei 2019 sahaja.

22

Uminonakamichi Seaside Park

Tempat ini juga sangat popular untuk menjamu mata anda dengan kecantikan bunga di Fukuoka. Berjuta-juta tanaman disekitar kawasan yang yang berbeza termasuklah Narcissus, Tulip, Nemophila, Mawar, Hydrangea, Bunga Matahari dan Kosmos antara bunga-bunga yang menjadi kegemaran pelancong.

Istimewanya, bunga-bunga ini mekar pada masa yang berlainan tahun ini, tetapi pada umumnya, musim bunga bermula pada pertengahan bulan Mac dan berakhir pada awal musim luruh.

Di kawasan ini terdapat kira-kira 2000 pokok cerri ditanam dikeliling rumput dan sepanjang laluan berbasikal, yang berbentuk terowong. Bunga ini sangat cantik apabila mekar dan menjadikan Uminonakamichi Seaside Park sebagai salah satu tempat bunga yang terkenal.

23

24

Pokok cerri ini biasanya mekar pada akhir Mac hingga awal April.

25

Berpeluang melihat ikan lumba-lumba di Marine World Uminonakimichi

Hanya berjalan kaki daripada trek kereta api, ada sebuah akuarium yang berfokuskan pada kehidupan akuatik yang terdapat di sekitar Kyushu. Pelbagai jenis kehidupan laut termasuklah lebih daripada 120 ekor dan 20 jenis yang berbeza. Terdapat beberapa kolam di mana adanya ikan lumba-lumba dan singa laut. Waktu dan hari penutupan kawasan yang berbeza-beza tersebut mengikut musim.

Cara mudah untuk anda datang kedua-dua tempat menarik ini dengan menaiki JR Kagoshima Line dari Stesen Hakata ke Stesen Kashii dan seterusnya menaiki ke Stesen Uminonakimichi selama dan jumlah masa yang perlu diambil hanyalah 30 minit.

26

Merasai pengalaman berada dalam dunia Harry Potter

Anda pasti tertanya-tanya, betul ke ada Harry Potter di Jepun? Jawapannya ya! Kafe Harry Potter ini pertama kalinya di buka di daerah Fukuoka ini. Kafe ini menggunakan teknologi digital yang terkini supaya pengunjung dapat merasa pengalaman seperti dalam dunia harry Potter yang sebenar. Menarik bukan?

27

28

Antara menu yang menarik untuk anda merasai makanan seperti dalam filem tersebut.

29

30

31

Itulah antara aktiviti yang menarik di Fukuoka yang boleh anda cuba dan terokai sepanjang bercuti di sana nanti. Jangan lepaskan peluang menikmati promosi serendah RM 299 khas untuk Ahli BIG AirAsia.

Untuk perjalanan anda ke Fukuoka ia sudah bermula dari sekarang hingga 28 Oktober 2019 dan anda bolehlah menempah tiket yang sedang berlangsung ketika ini sehingga 9 Mac 2019*.

* Tertakluk pada kelulusan peraturan

Jadi, jangan lepaskan peluang anda ke Fukuoka bersama-sama keluarga dan teman untuk menikmati panorama Jepun.

Selamat melancong ke Fukuoka!



November 19th, 2018

Gelombang Korea atau K-wave memang dah lama melanda seluruh dunia dan itu ialah salah satu sebab kenapa Korea menjadi destinasi pilihan orang ramai untuk bercuti serta mengembara.

Bukan sahaja popular dengan muzik pop dan kumpulan idola yang cantik serta kacak, Korea juga sangat ideal dilawati oleh semua orang. Ini kerana, terdapat banyak tempat menarik yang anda boleh lawati di sini.

Bermula dari fesyen terkini, makanan yang lazat, dunia kecantikan sehinggalah ke pemandangan indah dan budayanya tersendiri, Korea memang destinasi wajib dikunjungi oleh semua orang termasuk anda.

Jadi, kali ini kami akan kongsikan beberapa lokasi yang perlu anda lawati untuk merasai pengalaman K-wave itu sendiri, bukan sahaja di Seoul tetapi juga di Busan dan Jeju.

Seoul

Lotte World Tower

1

Merupakan menara tertinggi di Korea Selatan, anda boleh menikmati pemandangan 360 darjah bandar Seoul dari puncak menara ini. Ia bukan satu menara biasa seperti yang anda bayangkan, bangunan setinggi 555 meter ini merangkumi pusat membeli belah, ruangan pejabat, hotel 5 bintang dan juga officetel iaitu apartment studio yang didiami oleh mereka yang bekerja di bangunan itu.

Hongdae Street

2

Jalan yang dipenuhi kedai-kedai kecil berhampiran Universiti Hongik merupakan kawasan membeli belah popular di Seoul. Bukan sahaja popular dengan barangan yang murah serta fesyen terkini street wear, di sini juga popular dengan kafe-kafe yang comel, galeri seni dan seni-seni jalanan yang menghiasi sepanjang Hongdae Street ini.

Setiap hujung minggu, anda boleh cuci mata melihat hasil kerja tangan dan produk warga tempatan yang akan di jual di Hongdae Flea Market dibuka pada jam 2 petang hingga 6 petang setiap Sabtu dan Ahad. Pastikan ini lokasi wajib singgah jika anda datang ke Seoul.

Menjelajah ke kafe-kafe menarik

3

Setelah penat berjalan dan membeli belah, anda wajib melakukan satu lagi aktiviti menarik di Bandar Seoul ini iaitu café hopping. Terdapat banyak kafe-kafe yang mempunyai hiasan dalaman yang menarik dan sangat cantik. Memang sangat Instagrammable. Bukan itu sahaja, seni kulinari yang unik juga menjadi tarikan setiap kafe di bandar ini.

Busan

Pasar Gukje

4

Mula dibina semasa Perang Korea pada tahun 1950, lokasi ini dijadikan sebagai ruang untuk para pelarian bertukar-tukar barangan. Pasar Gukje kini menjadi pasar tradisional terbesar di Busan dan juga salah satu tempat pelancongan yang paling banyak dikunjungi.

Terdapat Restaurant Street yang menawarkan makanan Korea yang lazat seperti kimbap (beras putih kukus yang dibalut dengan rumpai kering), dan pelbagai hidangan mi yang sangat lazat. Bukan sahaja banyak pilihan tetapi harganya juga berpatutan.

Bosu-dong Book Alley

5

Lorong kecil yang dipenuhi dengan deretan kedai buku ini pasti akan menggembirakan para pencinta buku. Kebanyakan buku semestinya dalam bahasa Korea, tetapi anda masih boleh hayati keunikan susun atur kedai-kedai buku di sana yang old skool dan sangat nostalgik. Jangan risau, anda masih boleh mendapatkan buku-buku bahasa Inggeris yang menarik.

168 Stairs

6

Satu lagi lokasi yang unik dan menarik ialah 168 Stairs yang terletak di Busan. Bersesuaian dengan namanya, ia mempunyai 168 anak tangga dan dikatakan setinggi bangunan 6 tingkat. Tapi anda tak perlu risau, jika terasa terlalu tinggi untuk menaiki setiap anak tangga itu untuk sampai ke puncak, ada kemudahan monorail mini tetapi maksimum kapasiti hanya 8 orang untuk sekali perjalanan.

Jeju

Play K-Pop

7

Ingin rasai pengalaman seharian bersama idola k-pop kegemaran anda? Inilah tempat yang anda wajib kunjungi. Muzium digital berteknologi tinggi, bakal mempersembahkan anda dengan konsert hologram idola k-pop yang digilai ramai dengan pengalaman dan rasa seperti menonton konsert live sebenar. Selain itu, ada juga video animasi 3D dan banyak lagi pameran interaktif yang pasti akan membuat anda teruja!

Galeri seni yang menarik

8

Untuk para pencinta seni, sebenarnya banyak galeri seni yang boleh and kunjungi di Jeju ini. Bermula dari seni tradisional sehingga ke seni konteporari, anda pasti terpesona dengan hasil seni yang dihidangkan disemua galeri-galeri di Pulau indah ini. Antara lokasi yang anda boleh kunjungi ialah, Jeju Museum of Contemporary, Jeju Museum of Art dan Jeju Sclpture Park.

Jeju Folk Village

9

Kembali ke zaman dahulu sekitar tahun 1890 dan rasai bagaimana kehidupan rakyat Korea ketika masa itu di jeju Folk Village. Perkampungan yang dibina di tanah sebesar 40 ekar mengandungi perkampungan yang dibina semula mengikut reka bentuk bangunan-bangunan zaman dahulu. Para pengunjung boleh mencuba pakaian tradisional Korea, Hanbook dan mengambil bahagian dalam pelbagai bengkel yang dianjurkan di sana seperti persembahan kebudayaan. Berkunjung ke sini pasti satu pengalaman yang tak akan dilupakan.

Untitled Café, Jeju – kafe milik G-Dragon

10

Kalau anda ke Jeju, jangan lupa singgah sebentar ke Untitled Café. Kafe ini sebenarnya milik kumpulan G-Dragon, dan kami pasti ramai pembaca setia Beautifulnara adalah peminat fanatik diaorang ni. Suasanaya yang memang cool dan unik pasti menjadikan Untitled Café ni port Instagrammers dari seluruh dunia.

Kini anda boleh rasai sendiri K-wave kerana AirAsia X menawarkan penerbangan ke tiga destinasi popular di Korea iaitu Seoul, Busan dan Jeju. Tambahan pula Air Asia X menawarkan penerbangan terus ke Seoul sebanyak 18 kali seminggu, 6 kali ke Busan, dan 4 kali ke Pulau Jeju.

Perjalanan ke Korea dengan AirAsia X akan menjadi sangat menakjubkan kerana mereka merupakan pemenang bagi anugerah Katil Rata Premium yang pasti menjanjikan keselesaan sepanjang perjalanan.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh menikmati hiburan di dalam pesawat sambil dihidangkan dengan makanan yang lazat dengan membuat tempahan awal di laman web AirAsia terlebih dahulu.

Yang lagi menarik, terdapat kemudahan Premium Red Lounge di KLIA 2 bagi penumpang yang book Katil Rata Premium dan Premium Flex.

Air Asia X juga menawarkan tambang serendah RM399 untuk ahli BIG dan kalau anda inginkan tempat duduk yang lebih selesa, anda hanya perlu membayar RM999 untuk Katil Rata (Flatbed). Tapi kena cepat sikit, anda kena tempah sebelum 25 November 2018! 

Jangan buang masa lagi, tempah penerbangan ke Korea sekarang di www.airasia.com dan rasai sendiri pengalam K-Wave yang cukup menakjubkan.



July 23rd, 2018

Peminat setia K-pop pasti sangat mengenali Pulau Jeju, selain dari pengambaran beberapa drama dan rancangan popular Korea, Jeju juga merupakan destinasi romantik yang wajib dikunjungi.

image

Pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan sumber alam yang tak ternilai. Dikenali dengan ‘three plenties’ atau samda-do, iaitu Batu, Wanita dan angin, Pulau Jeju Pasti memukau sesiapa saja yang melihatnya.

Batu, Wanita Dan Angin

image

Batu – Terbentuk dari letusan gunung berapi 2 juta tahun lalu, hampir 90% permukaan Pulau Jeju adalah dari batu gunung berapi tersebut. Selain itu, batu juga merupakan alat utama dalam setiap pembinaan di Jeju. Sebab itu penduduk korea memanggil Jeju Pulau Batu!

image

Wanita – Penyelam wanita sangat sinonim dengan Jeju, jika anda selalu menonton rancangan TV Korea, pasti pernah melihat aksi para penyelam wanita yang melakukan kerja mereka tanpa menggunakan alat khas menyelam. Mereka menangkap hasil laut seperti sotong, rumpai laut dan abalone hanya menggunakan tangan. Teringin makanan laut segar? Tiada masalah.

image

Angin- Faktor geografi di Jeju yang sangat berangin telah digunakan sebagai sumber elektrik untuk setiap rumah di Pulau ini.

Bandar Selamat

image

Tahu tak selain Samda-do, Jeju juga dikenali sebagai sammo-do atau “Missing 3 Things”. Kenapa? Ada 3 perkara yang jarang berlaku atau tidak berlaku langsung di Jeju iaitu pencuri, pengemis dan pagar utama. Sebab itu anda akan perasan kebanyakkan rumah di sekitar Jeju tidak berpagar.

Mudahnya Cari Makanan Halal!

Jeju menawarkan perlbagai jenis makanan laut yang segar di mana sahaja anda berada di Pulau itu. Jika anda ternampak restoran dengan Perkataan “haemul” , maknanya restoran itu menyediakan hidangan makanan laut yang anda wajib cuba.

image

Terdapat juga pelbagai restoran makanan halal yang anda boleh anda kunjungi di Jeju dan biasanya kemudahan surau juga disediakan di setiap restoran tersebut.

Selain itu, kemudahan surau juga tersedia di beberapa lokasi tumpuan pelancong seperti di Ilchul Land dan Lotte Rental Car Autohouse.

Jadi kami kongsi beberapa Lokasi yang wajib pergi Jika ke Jeju:

1. Meneroka Gua Manjang

image

Gua Manjang Atau Manjanggul adalah salah satu terowong lava terbaik di dunia, dan merupakan monumen semulajadi. Gua Manjang mempunyai pelbagai struktur menarik di dalam termasuk terowong tiub lava, stalagmite dan stalagtite.

2. Mendaki Gunung Halla

image

Gunung Halla merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan dengan ketinggian 1,950m. Terdapat enam laluan mendaki untuk anda cuba. Pendaki dinasihatkan untuk memulakan pendakian seawall pagi kerana ada beberapa laluan yang akan ditutup awal.

3. Puncak Seongsan Ilchulbong

image

Puncak Seongsan Ilchulbong atau dikenali sebagai Peak of the Rising Sun yang merupakan kawah yang mempunyai luas sekitar 99,000 M dengan ketinggian 182 M yang disebabkan oleh letusan Gunung Api yang terletak di timur Pulau Jeju. Jadi anda perlu bangun awal jika ingin menikmati keindahan matahari terbit.

4. Play KPOP

image

Saranghaeyo! Daebak! Itu kata-kata yang mungkin anda ungkapkan jika bekunjung ke sini. Mana tidaknya, muzium digital yang berteknologi tinggi akan membuat anda lebih dekat dengan idola-idola Kpop anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menonton konsert hologram dan merasai pengalaman seperti menonton konsert sebenar. Pasti sangat teruja!

Jadi mesti anda tidak sabar untuk ke Jeju kan? Jangan risau Air Asia boleh memenuhi impian anda. Dengan penerbangan tambang murah Air Asia terus dari Kuala Lumpur ke Jeju, 4 kali seminggu, semua ini bukan lagi impian. Cepat tempah tiket penerbangan anda di www.airasia.com sekarang!