November 25th, 2010

kutipan filem 2 alam

Izinkan kami membetulkan usus perut kami yang sudah terburai akibat terkejut melihat jumlah kutipan filem 2 Alam selepas seminggu tayangan. Untuk makluman, filem 2 Alam mula ditayangkan pada 18 November dan jumlah kutipan dari Finas di atas adalah sah sehingga 24 November 2010. Seperti yang anda semua nampak, kutipan filem 2 Alam sekadar mencecah RM230,000. RM1 juta pun tak sampai ada hati nak kutip RM40 juta.

Oh, tapi kami agak kepelikan sebab rasanya kami ada terbaca yang kenyatan Dr Rozmey yang kutipan hari pertama 2 Alam adalah RM2 juta. Siapa kencing siapa nie? Takkanlah Finas tersilap kira kot. RM230,000 dengan RM2 juta jauh lari tue. Atau sebenarnya sekretari Dr Rozmey yang tersilap bagi jumlah kutipan kat Dr. Rozmey?

Tapi satu bab kami respek ialah kejayaan Dr. Rozmey untuk mendapatkan 83 wayang seluruh Malaysia untuk menayangkan filem 2 Alam ini. Kalau tengok kat gambar di atas, filem Adnan Sempit pun sekadar ditayangkan di 61 wayang. Hebat tak hebat jugaklah ayat Dr Rozmey sampai boleh pecah rekod untuk dapatkan filem paling banyak ditayangkan di pawagam Malaysia.

Dan sesungguhnya kami sangat sedih melihat filem Krayon yang sekadar mengutip RM28,000 sahaja. Hmm. Tak tahu mana silapnya sebab dari apa yang kami dengar, filem ini lebih bagus dari filem 2 Alam. Mungkin promosi tak ada kot.

Apa pun, kita tunggu apa kata Dr. Rozmey pasal kutipan filem 2 Alam nie. Tak sabar la pulak nak tunggu statement dia.

P.S: Anda sekarang boleh “LIKE” dan “DISLIKE” komen orang lain di ruangan komen. Kadang-kadang akan keluar “this comment is hidden due to low rating” tapi anda masih boleh tengok komen tue. Cuma perlu tekan kat komen tersebut. Nanti komen tersebut akan keluar. Harap faham. Thanks.

November 22nd, 2010

kutipan filem 2 alam

Kami masih tak menonton filem 2 Alam so kami tak berani nak komen apa-apa tentang filem tersebut. Dengar ceritanya kutipan filem 2 Alam di hari pertama tayangan sudah pun mencecah 2 juta. Tak tahulah sama ada itu satu propaganda ataupun sememangnya fakta.

Dengar-dengar ceritanya, segala komen negatif di Facebook Dr Rozmey tentang filem 2 Alam telah pun didelete. Yang tinggal hanyalah komen-komen positif sahaja. Dan daripada apa yang kami baca, kehebatan filem 2 Alam ini indah khabar dari rupa. Ada sesetengah orang berpendapat yang filem ini hanya layak masuk Cerekarama sahaja.

Dan semalam kami ada menerima emal daripada seorang pembaca BeautifulNara yang ingin meluahkan isi hatinya selepas menonton filem 2 Alam. . Sekiranya anda sudah pun filem 2 Alam, sila berkongsi pendapat anda di ruangan komen. Dengarkanlah luahan hati penonton filem 2 Alam dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

[note]Salam..

Abg Nara, sy ni baru je blk dari tgk movie 2 alam…

Huh!!! mmg rasa sakit hati sgt tgk citer ni…motif tu dah bagus dah..mmg bguslah la motif citer ni tp masalahnye penceritaan & jln cite dia tu x digarap dgn baik…permulaan citer tu dah la agak lama iklannya..pastu scene plak ada yg tergantung, ada yg tujuan halanya ntah kemana…

Ada scene yg sekadar nk cukupkan masa tayangan (1jam 15 min). Scene berulang2 dgn didiringi muzik latar…scene berjalan tepi kolam renang dari ujung ke ujung hmpir 10 min…bnyk sgt cut off flash back….serius la…rs nk baling kasut kat screen je time tu….dR Rozmey tu ckp beria ar…scene bnyk yg dh mcm gazet citer tu…citer adlh gazet, gazet adlh citer…e…serius la….pengarahan yg teruk..kite sbg penonton smpai berpk “nape dia tukar jantina?” “sape plak laki yg dia kawen kat london tu?” “bila masa plak kat london ni tiba2 jek”.

Scene tayar pecah nk bw mayat pun xtnjuk keadaan tayar tu yg pecah..nmpk sgt nk save budget…ni adalh filem cut cost…sy rs krew produksi kena study dulu skrip & pengolahan citer sblm nk ckp bsr ttg filem ni….saya & kwn2 yg xtau psal pengarahan filem ni pun rasa mcm nk jd pengarah utk mengarahkan filem tu sbb geram sgt ianya x diolah dgn bernas…serius!!! saya rasa mcm nk baling kasut!!!! so for this movie sy bg 1 out of 10…1 tu adlh utk motif yg ada…

saya harap abg nara dptla sampaikan pendapat & komen sy ni pd produksi 2 Alam ni..lagi2 kat dr Rozmey tu….wat filem xsama mcm wat ubat diet….

thanx abg nara..
salam….

[/note]

October 28th, 2010

dr rozmey filem 2 alam

Untuk yang tak nampak, kami tuliskan balik apa yang Dr Rozmey tulis wall Facebooknya:-

[note]Keangkuhan dan kesombongan wartawan hiburan sekian lama terhenti dan padam. mereka tidak mampu lagi angkuh , memfitnah , mengkeji dan memaksa ddr mengikut rentak dan resam mereka utk kuburkan industri Filem,maruah bangsa dan negara di hujung mata pena mereka. selepas TSUNAMI ledakan Pecah panggung 40 Juta yg ddr cIpta. Masa utk positif dan hormati hak individu dan menulis dgn amanah dan jujur serta berbudi.[/note]

Nampaknya Dr. Rozmey bengang betul dengan tulisan sesetengah wartawan hiburan yang sudah pun menonton filem 2 Alam dan menulis review yang tidak elok tentang filem tersebut. Ramai wartawan hiburan kurang berpuas hati dengan filem 2 Alam dan menyoal kemampuan filem tersebut mengutip RM40 juta seperti yang disasarkan oleh Dr Rozmey.

Antara review-review wartawan hiburan yang sudah menonton filem 2 Alam ini ialah:-

1. Niezam dari Mstar

[note]Dr Rozmey sebenarnya takut dengan kritikan wartawan kerana dia bimbang filem dia tak laku.Tapi masa dalam panggung memang rasa macam nak pecah juga kepala melihat 2 Alam.Filem itu bagus kalau ia digarap dengan baik. Tetapi sayang, garapannya “hancus”. Pelakon baru yang memegang watak utama dalam filem itu juga tidak hebat berlakon. Kalau dah tak popular, jadi tak payahlah disebut namanya.[/note]

2. Meor Shariman, NST

[note]Menonton filem 2 Alam umpama menyiksa minda dan yang paling mengejutkan ialah masih ada filem sebegini diterbitkan setelah pelbagai usaha dilakukan oleh pembikin filem tempatan menaikkan martabat filem melayu. Filem sebeginilah yang memburukkan nama industri filem tempatan dan mengembalikan tanggapan masyarakat bahawa filem buatan Malaysia adalah filem sampah.[/note]

3. Klubkiddkl – Malay Mail

[note]Sesiapa yang sanggup nak tengok 2 Alam -sedekahkanla saja duit tu pada makcik jual kerepek ke orang buta minta derma. Lebih puas[/note]

Kami tak berani nak komen tentang filem 2 Alam ini sebab tak tengok lagi. Tapi dari segi promosi memang kami respek dengan Dr Rozmey ini. Hebat. Gah semacam promosi dia. Setiap hari pun keluar suratkhabar Kosmo. Mungkin nak panggil seramai boleh penonton bersempena dengan tayangan perdananya 18 November ini.

Dengar ceritanya dah ada Facebook Anti Dr Rozmey. Ish-ish. Takkanlah sampai ke tahap tue kebencian sesetengah orang terhadap Dr. Rozmey. Apa-apa pun bagi kami senang je. Tengok dulu filem 2 Alam ini dan luahkanlah pendapat anda. Kalau tak best cakap tak best. Kalau best suruh kengkawan tengok. Senang begitu ~~

P.S: Comel sungguh telur-telur ini.