October 23rd, 2014

Terujanya Abang Nara tengok mak ayah yang membawa anak-anak mereka ke uji bakat Dugrostar. Masing-masing muka ‘excited’. Dugrostar yang dianjurkan oleh Dugro ini adalah bertujuan untuk mendorong kanak-kanak mencungkil potensi diri mereka sepenuhnya dan mempamerkan bakat mereka kepada seluruh negara! Tak sabar rasanya nak tunggu anak Abang Nara si Aariz tue besar. Nanti boleh bawak dia sertai Dugrostar!!!

dugrostar

tengok tue barisannya. Ramai sungguh

Dengan Dugrostar, kanak-kanak berpeluang untuk menjadi bintang. Peluang ini terbuka kepada kanak-kanak dalam dua kategori berasaskan umur: tiga hingga enam tahun dan enam tahun lebih hingga 10 tahun. Peserta dalam setiap kategori umur boleh menyertai dalam tiga segmen ini – menyanyi, menari, bermain alat muzik atau gabungan kesemua bakat ini, serta membuat persembahan secara individu atau berkumpulan sehingga seramai enam orang. Hmmm. Anak Abang Nara setakat nie yang Nampak jelas bakatnya ialah kehebatan menendang bola. Boleh kira ke?

dugrostar

comelnya 4 kanak-kanak ini

Penyertaan Dugrostar yang bermula pada 21 Ogos lalu telah pun tamat pada 12 Oktober baru-baru ini. . Kira-kira 6,000 kanak-kanak telah tampil menunjukkan bakat masing-masing. Banyak rupanya kanak-kanak di Malaysia ini yang mempunyai bakat menyanyi, bermain alat muzik dan juga menari. Kini sudah tiba masanya untuk peringkat akhir Dugrostar yang akan berlangsung di 7 buah negeri. Seramai 280 kanak-kanak berpeluang memenangi hadiah wang tunai yang berjumlah RM175,000.

dugrostar

Di kesempatan ini, Abang Nara nak mengajak anda semua untuk menyaksikan peringkat akhir Dugrostar yang akan berlangsung seperti di bawah:-

KB Mall, Kelantan 24-25 October 2014
Plaza Merdeka, Sarawak 31 October-2 November 2014
Sunway Pyramid, Selangor 31 October-2 November 2014
One Borneo, Sabah 8-9 November 2014
Mahkota Parade, Malacca 7-9 November 2014
KSL Mall, Johor Bahru 7-9 November 2014
Queensbay Mall, Penang 13-16 November 2014

Abang Nara pasti akan pergi yang kat Sunway Pyramid untuk melihat sendiri bakat kanak-kanak Malaysia. Yang penting, kena bawa anak dan isteri sebab banyak aktiviti menarik yang akan berlangsung. Ada pertandingan mewarna, ada Dugrostar Dance, main pasir, face painting dan macam-macam lagilah. Sambil anak Abang Nara memenatkan diri bermain segala aktiviti yang disediakan, bolehlah Abang Nara tengok aksi kanak-kanak Dugrostar di atas pentas. Tak sabar rasanya!!!

dugrostar

Setiap pemenang di setiap lokasi akan menerima hadiah-hadiah yang amat menarik. Nampak gayanya Abang Nara pun dah kena mula latih Aariz mulai sekarang. Tahun depan kalau ada lagi Dugrostar, bolehlah kami turut serta. Mana tahu boleh menang hadiah yang sangat awesome ini:-

Tempat pertama : RM5,000.00 + trofi + sijil
Tempat kedua : RM3,000.00 + trofi + sijil
Tempat Ketiga : RM1,000.00 + trofi + sijil
Ke 4 hingga ke 20 : Hadiah saguhati + sijil

Bukan itu saja, kepada mereka yang betul-betul nak sertai Dugrostar tapi terlepas tarikh pendaftaran, boleh juga turun ke Dugrostar roadshow tu! Penganjur Dugrostar akan menyediakan booth yang dinamakan Dugrostar Studio (Wild Card) di semua pusat membeli-belah yang Abang Nara tersenarai di atas. Pendaftaran adalah percuma! Untuk menyertai, anak-anak boleh menari, menyanyi atau lakukan apa-apa yang boleh menunjukkan bakat anak-anak untuk pertandingan ini. Penganjur akan pilih seorang pemenang daripada kumpulan 3 hingga 6 tahun dan seorang pemenang daripada kumpulan 6 hingga 10 tahun masing-masing daripada 7 lokasi tersebut untuk memenangi wang tunai sebanyak RM1000 bagi setiap kategori!

dugrostarAbang Nara suka sangat dengan inisiatif Dugrostar daripada Dugro ini. Program seumpama ini pastinya akan membantu anak-anak kita menjadi lebih kreatif. Kadangkala anak-anak kita ini bakatnya jauh lebih hebat daripada apa yang kita sangkakan. Dugrostar boleh menjadi platform untuk mereka menunjukkan kehebatan sebenar. Jangan kita selaku ibu bapa pula yang terkejut dan terkesima apabila melihat persembahan mereka. Jom ramai-ramai kita meriahkan peringkat akhir Dugrostar dengan menghadirkan diri ke lokasi berdekat. Maklumat lanjut layari www.dugrostar.com.my.

July 21st, 2014

Ingat lagi tak artikel mengenai kepentingan menjaga sistem pencernaan anak-anak kita yang pernah Abang Nara kongsikan dulu? Ramai juga ibu bapa prihatin yang menghantar email kepada Abang Nara untuk bertanyakan lebih lanjut mengenai prebiotik yang dapat memastikan sistem pencernaan berada dalam keadaan terbaik.  Untuk makluman satu fungsi prebiotik ini adalah untuk melawaskan lagi usus anak-anak kita sekaligus tak adalah buah hati pengarang jantung kita tue mengalami sembelit.

dumex mamil

Boleh didapati di dalam buah-buahan serta sayur-sayuran seperti pisang, tomato, asparagus dan bawang, prebiotik memberi faedah kepada usus melalui 3 cara di atas. Dengan pengambilan makanan yang seimbang dan yang mempunyai prebiotik usus anak-anak kita akan lebih kuat, membantu pembiakan bakteria baik dan melembutkan tahi. Senang cerita, prebiotik yang juga turut terdapat dalam Dumex Mamil memudahkan lagi pencernaan dan membantu memberi persekitaran pencernaan yang sihat di dalam usus.

dumex mamilWalaupun nampak remeh, namun anak-anak yang mempunyai sistem pencernaan yang kurang elok sememangnya boleh memberi kesan negatif dalam hidup mereka. Kalau imunisasi badan tak kuat, maka mudah kena cirit birit dan jangkitan penyakit. Rasanya semua ibu bapa tahu apabila anak jatuh sakit mereka akan hilang selera makan sekaligus menyebabkan nutrisi yang diambil berkurangan. Ini sangat bahaya sebab anak kita ‘under-nutrition’ pada zaman kanak-kanak akan memberi kesan kurang baik terhadap perkembangan secara menyeluruh. Apabila dari kecil sistem pencernaan sudah tak bagus, agak sukar untuk anak kita membesar dengan sempurna.
dumex mamilSetelah pulang menghadiri majlis pelancaran Dumex Mamil baru-baru ini, Abang Nara telah pun memberikan susu formula tersebut kepada anak yang tercinta. Diakui anak Abang Nara itu kadang-kadang memang mengalami masalah membuang air besar. Sistem pencernaan yang baik dan sihat membuatkan kanak-kanak membuang air besar dengan lebih mudah. Abang Nara dah banyak kali tukar susu untuk mengatasi masalah ini. Ada sekali tue sampai kena tukar lampin 8 kali sehari. Tahinya pun agak cair sedikit. Kini sudah 2 minggu Abang Nara berikan susu Dumex Mamil dan memang nampak perubahannya. Tahi lebih keras, tak ada lagi cirit birit dan anak Abang Nara nampak lebih ceria dan bertenaga. Memang hati Abang Nara sangat-sangat lega dengan perubahan ini.
dumex mamil

Selaku ibu bapa, kita bertanggungjawab untuk memastikan sistem pencernaan anak kita berada dalam keadaan terbaik. Pastikan anak kita mendapat air yang secukupnya, makan makanan seimbang dan bersenam. Paling penting, pilihlah susu formula yang terbaik dan paling sesuai buat anak anda. Dumex Mamil mempunyai  Prebiotics Oligosaccharide Mixture yang disahkan secara saintifik membantu sistem pencernaan kanak-kanak. Dumex Mamil turut mempunyai kandungan DHA yang tinggi dan nutrien yang lengkap untuk membantu tumbesaran kanak-kanak.  Cubalah untuk anak anda pula.

Informasi lanjut layari www.mamil.com.my  dan Facebook Dumex Mamil

June 12th, 2014

Sejak menjadi seorang ayah, barulah Abang Nara mengerti betapa susahnya membesarkan seorang anak. Tabik hormat kepada ayah Abang Nara yang bertungkus lumus bukan sahaja mencari rezeki tetapi turut sama membantu ibu Abang Nara mengendalikan kami  7 beradik.  Abang Nara jaga anak seorang pun dah kelam-kabut.  Antara pengalaman menarik ketika menjaga anak Abang Nara yang bernama Aariz ialah apabila dia tidak membuang air besar selama beberapa hari. Memang cuak dibuatnya.  Tak tidur malam dibuatnya memikirkan masalah tersebut.

dumex mamil

Jadi apabila dijemput menghadiri majlis pelancaran Dumex Mamil baru-baru ini, Abang Nara rasa teruja. Iyerlah, dapat belajar dengan lebih mendalam tentang sistem pencernaan kanak-kanak daripada yang pakar. Kalau sebelum ini Abang Nara terus bawak pergi ke klinik je, mana tahu ada ilmu baru yang boleh Abang Nara perolehi dan boleh dipraktikkan untuk melancarkan lagi sistem pencernaan Aariz. Dan sesungguhnya kehadiran Abang Nara amat berbaloi apabila mendengar penerangan menarik daripada Ms. Goo Chui Hoong yang merupakan pakar nutrisi .

dumex mamil

Rupa-rupanya masalah sistem pencernaan untuk kanak-kanak adalah satu perkara biasa. Namun sebagai seorang ibu bapa, kita harus lebih peka dan sentiasa mengambil tahu kadar kekerapan anak kita membuang air besar setiap hari. Untuk makluman, setiap kanak-kanak berbeza kadar pencernaannya. Contohnya kalau anak kita biasanya sehari 2 kali buang air besar dan tiba-tiba satu hari langsung tak ada pembuangan berlaku, maka itu bermaksud ibu bapa perlulah memberikan perhatian sepatutnya. Langkah yang sepatutnya harus diambil kerana masalah pada sistem pencernaan akan turut sama memberi impak kepada kesihatan kanak-kanak itu secara keseluruhannya.

dumex mamil

Ini adalah carta pemakanan yang seharusnya diberikan kepada anak-anak kita. Menarik kan? Abang Nara rasa bersalah juga sebab kurang bagi sayur-sayuran kepada Aariz. Nasib baik Aariz suka makan buah-buahan. Satu lagi informasi menarik yang Abang Nara pelajari daripada Ms. Goo Chui Hoong ialah kita dapat mengetahui tahap kesihatan sistem pencernaan anak kita berdasarkan bentuk tahi yang dikeluarkan. Kalau sistem pencernaan yang sihat, tahi yang dikeluarkan berbentuk seperti sosej. Kalau terlalu cair atau bulat yang berketul-ketul, itu bermakna ibu bapa perlu memberi perhatian ke atas sistem pencernaan anak kita dan mungkin memerlukan nasihat pakar kesihatan.
dumex mamilSebenarnya mudah sahaja nak memastikan sistem pencernaan anak kita berada pada kondisi terbaik. Pastikan anak kita mendapat fiber yang secukupnya, minum air dengan banyak, melakukan aktiviti fizikal yang sepatutnya dan mengambil produk yang mengandungi prebiotics seperti yang terdapat dalam Dumex Mamil. Untuk makluman anda, prebiotics ini akan melawaskan lagi usus anak-anak kita . Selain daripada Dumex Mamil, prebiotics juga boleh didapati dalam sesetengah sayur-sayuran dan buah-buahan.
dumex mamilSerius Abang Nara rasa beruntung dan gembira kerana dapat mempelajari ilmu baru mengenai sistem pencernaan kanak-kanak di majlis pelancaran Dumex Mamil ini. Lepas ini kalau anak Abang Nara ada masalah nak buang air besar, dah senanglah nak kenal pasti puncanya. Tak adalah risau tak tentu arah. Paling penting, kena tahu apa yang dimakan oleh Aariz. Abang Nara dah pun kongsikan informasi yang diperolehi dengan wife tercinta. Lepas ini kami akan cuba beri makanan yang seimbang untuk Aariz agar sistem pencernaannya sentiasa berada dalam keadaan terbaik.
dumex mamilSekarang ini, Abang Nara sedang berikan Aariz Dumex Mamil untuk lihat sejauh mana keberkesanannya dalam membantu sistem pencernaan. Daripada pemerhatian Abang Nara 2,3 hari ini, memang tahi yang dikeluarkan oleh Aariz ialah tahi normal. Ini pasti kerana Dumex Mamil mempunyai Prebiotics Oligosaccharide Mixture yang disahkan secara saintifik membantu sistem pencernaan kanak-kanak. Dumex Mamil turut mempunyai kandungan DHA yang tinggi dan nutrien yang lengkap untuk membantu tumbesaran kanak-kanak. Kalau anak anda ada masalah tidak lawas dan susah buang air besar, apa kata cuba Dumex Mamil. Mana tahu berkesan ? Informasi lanjut layari www.mamil.com.my dan Facebook Dumex Mamil.

November 1st, 2013

Mencari susu tepung formula terbaik untuk anak Abang Nara adalah satu proses yang sangat mencabar. Selaku ibu bapa, berdebar juga jantung ini dibuatnya. Iyerlah, banyak sangat jenama susu tepung di pasaran sehingga sukar hendak memberi pilihan. Manalah tahu anak Abang Nara ada allergik susu lembu.

dumex

Banyak juga kajian yang dilakukan oleh wife Abang Nara sebelum memilih susu tepung yang dirasakan terbaik untuk anak kami. Kadang-kadang sampai lewat malam wife Abang Nara online membaca blog, portal dan macam-macam lagilah laman web. Nasib baiklah baru-baru ini Abang Nara terjumpa laman web www.dumex.com.my yang padat dengan informasi terkini, boleh bersoal jawab dengan pakar dan ada perkongsian pendapat daripada para ibu bapa yang lain.
dumexWife Abang Nara suka bebenar apabila dapat tahu mengenai laman web Dumex ini. Semua benda ada di dalamnya. Lengkap. Paling disukai olehnya tak lain tak bukan ialah konsep “5+3 quality & safety commitments” yang diamalkan oleh Dumex. Salah satu komitmen yang menarik perhatian Abang Nara ialah “pemeriksaan yang rapi dan teliti”.

Selaku seorang bapa, apabila dapat jaminan sebegini daripada Dumex, memang hati rasa lega dan tak ragu-ragu ketika membuat pembelian produk Dumex. At least tak perlulah Abang Nara nak buat pemeriksaan lanjut sebelum membeli.

Wife Abang Nara pun lega sangat-sangat kerana komitmen daripada Dumex yang memberikan terbaik bagi memastikan kesihatan dan keselamatan anak-anak di seluruh dunia terjamin.

dumex

3 komitmen tambahan yang dilakukan oleh Dumex sewajarnya dipuji kerana ia sememangnya akan lebih menjamin keselamatan produk-produk mereka. Bukan senang untuk membuat kawalan di peringkat pembekal, inovasi untuk meningkatkan standard dan komitmen 24/7 kepada ibu bapa.

Ini jelas menunjukkan Dumex serius dan aktif memberikan yang terbaik kepada semua ibu bapa di Malaysia. Tak salah untuk Abang Nara katakan yang Dumex adalah syarikat terbaik daripada segi jaminan keselamatan dan kesihatan di Malaysia ini.

Korang sila tonton video di atas tanpa langkau mana-mana bahagian. Lihatlah betapa tingginya penjagaan kualiti yang dilakukan oleh Dumex. Dengan penggunaan teknologi terkini, memang terjamin keselamatan produk yang dikeluarkan oleh mereka. Abang Nara suka dengan ketelusan Dumex mempamerkan video ini. At least ibu bapa tahu apa yang berlaku di sebalik tabir pemprosesan produk-produk mereka.

dumex

Abang Nara sendiri tertarik dengan bahagian “Real Question Real Answers” yang terdapat di laman web Dumex. Kalau selama ini tak tahu nak tanya kepada siapa mengenai kekeliruan yang ada, kini hanya perlu taip dan pakar pemakanan kanak-kanak Dumex akan menjawabnya. Mudah, tepat dan pantas. Soalan-soalan yang ditanya oleh para ibu bapa lain pun sangat sesuai untuk dijadikan rujukan kepada kita semua.

Lepas ini kalau ada soalan-soalan yang wife Abang Nara nak tanya, lebih mudahlah untuk dia dapatkan jawapan. Kadang-kadang ada soalan yang sensitive dan kita malu nak tanya secara berdepan dengan doctor. Inilah kelebihan “Real Questions Real Answers” di laman web Dumex. Tak perlu malu atau segan kerana identity anda dirahsiakan. Boleh tanya apa sahaja yang terpendam di hati. Menarik kan?

dumex

Abang Nara dan wife sepakat menyatakan bahawa laman web Dumex adalah antara yang terbaik untuk ibu bapa yang pernah kami lawati. Informasi yang ada sememangnya lengkap. Malah kami berdua cukup kagum dengan komitmen Dumex untuk memberikan yang terbaik buat ibu bapa dan kanak-kanak di Malaysia. Semoga komitmen sebegini akan diteruskan dan dipertingkatkan oleh Dumex di masa hadapan agar masa depan anak-anak kita akan terus terjamin.