September 24th, 2019

Baru-baru ini selebriti popular, Neelofa berkongsi foto ketika dia menghadiri Milan Fashion Week di Itali. Mengenali Neelofa, ramai yang tahu dia gemar untuk mencuba pelbagai fesyen unik. Namun, busana yang digayakan Neelofa semasa acara tersebut mengundang kritikan ramai.

neelofa milan fashion week

Kalau sekali pandang, memang nampak sopan tetapi apabila Neelofa duduk, kelihatan kainnya terangkat dan mendedahkan sedikit auratnya. Fuh! Tajam betul mata netizen.

neelofa seksineelofa

Rata-rata netizen berkata penampilan Neelofa ketika majlis itu tidak sesuai bagi seorang wanita bertudung apatah lagi sudah bergelar ‘Hajjah’.

Netizen dakwa Neelofa belum sedia

berhijab?

neelofa belum sedia berhijab

“Fashion Victim”

neelofa neelofa seksineelofaneelofa

Kita fikir positif, mungkin Neelofa pun tidak perasan busana yang digayakan akan jadi sebegitu, terselak dan kemudiannya menjadi kontroversi pula. Apa-apa pun, kami respek Neelofa seakan tidak mempedulikan setiap kecaman yang dilemparkan kepada dirinya dan terus yakin mencuba pelbagai fesyen.

 

May 24th, 2019

Antara bidang perniagaan yang diceburi oleh Elfira Loy ialah makanan dan minuman dan ramai tahu bahawa dia telah membuka sebuah kafe bernama Love Me Seven Days di Alam Damai, Cheras pada tahun 2015.

Seorang pengguna Twitter baru-baru ini menceritakan pengalaman kurang enak sewaktu dia membuat tempahan dan berbuka puasa di sana. Bengang dengan pengalaman tersebut, dia menulis di Twitter:

Love Me Seven Days ke Hate Me Seven Days?

Pengajaran untuk saya untuk tidak makan di LMSD lagi. Saya buat tempahan pada 6 Mei untuk 10 orang dewasa dan 3 kanak-kanak untuk buka puasa. Saya siap bayar deposit untuk tempah.

Saya dapat rasa ada yang tak kena memandangkan mereka tidak jawab teks saya setelah saya buat bayaran, jadi saya datang ke kafe itu jam 5.30 petang hari ini. Apa yang mengejutkan, mereka boleh terlepas pandang tempahan saya dan cuba tipu saya kononnya saya hubungi nombor telefon yang salah.

Mujurlah saya simpan semua perbualan dengan mereka dan bukti bayaran deposit. Masa tu baru mereka akui kesilapan. Bukan itu saja, sejak 6 Mei saya dah tanya tentang menu supaya saya boleh buat pesanan lebih awal tetapi sia-sia, tiada siapa jawab permintaan saya.

Saya buat pesanan pada 6.00 petang hari ini dan diberitahu pesanan saya akan sampai selepas maghrib. Saya tanya lama ke nak siap, mereka kata tak lebih dari 7.45 petang tapi sebenarnya pesanan saya lewat sampai 8.30 malam. Bukan itu saja yang teruk.

Tiap kali mereka hidangkan makanan, mereka tak tahu pun benarkah kami pesan  makanan tu dan minta kami sahkan. Sangat menjengkelkan dan mengecewakan. Menu awak tak disekalikan dengan gambar, mana kami nak tahu macam mana rupanya?

Tambahan lagi, mereka sekali pun  tak minta maaf. Orang lain buka kedai makan, kau pun nak buka. Tapi nak urus tak reti langsung. Memalukan saja LOVE ME SEVEN DAYS. Awak juga, Elfira Loy. Saya tahu awak cari nama awak (di Twitter).

Menurut Netizen, terdapat pelbagai review negatif kafe itu di Google Reviews:

Ada pengguna Twitter itu menambah:


Ada yang mendakwa kafe Love Me Seven Days sebenarnya sudah bertukar pengurusan tetapi kesahihannya tidak dapat dipastikan.

Ramai selebriti menceburi bidang perniagaan makanan dan minuman dengan membuka kafe namun biasanya tidak bertahan lama. Kita tunggu sama ada Elfira akan memberi respons berkenaan aduan ini. – beautifulnara.com

May 2nd, 2018

Bukan mudah untuk menjadi selebriti terkenal seperti Neelofa, apa sahaja mengenai beliau akan mendapat perhatian daripada setiap sudut. Terbaru, penampilan Neelofa dalam program MeleTOP semalam sekali lagi mengundang kritikan netizen.

Ramai yang mengatakan fesyen seluarnya itu kurang sesuai dengan imejnya sebagai seorang wanita muslimah dan jelas menampakkan bentuk yang tidak sepatutnya pada bahagian “sulit” beliau. Wah, agak tajam juga ya mata-mana netizen yang memerhati.

Namun, tidak semua yang berfikiran negatif. Masih ada sesetengah pihak yang mempertahankan Neelofa dan menjelaskan lekuk “V” yang kelihatan sebenarnya terjadi secara tidak sengaja kerana beliau sedang berjalan ketika foto “candid” itu diambil. Malah, ramai juga artis yang pernah berfesyen sebegitu tetapi mengapa ia dipertikaikan bila Neelofa yang menggayakannya.

Dalam menegur orang lain untuk memperbaiki penampilan mereka, tak salah jika kita lakukan ia dengan cara yang lebih berhemah tanpa mengecam sesuka hati. Kesian juga dengan  Neelofa yang sering menerima komen negatif.

April 9th, 2018

Semalam, Datuk Seri Aliff Syukri mengadakan majlis kesyukuran serta doa selamat bersempena berpindah ke rumah agamnya yang baru sahaja siap serta berdoa agar kandungan Datin Seri Shahida yang kini sudah berusia 7 bulan diberkati dan dipermudahkan ketika bersalin nanti.

Aliff menerusi akaun Instagramnya ada berkongsi beberapa foto sekitar majlis tersebut. Namun, ada satu foto dimana Datin Rebecca Nur Al Islam yang jelas memeluk tangan Aliff mengundang rasa kurang senang dikalangan netizen.

Mereka mengecam Rebecca tidak menghormati suaminya yang turut berada di sebelah Aliff dan tidak juga menjaga batasan pergaulan sebagai seorang muslimah meskipun berlapik. Apa motif untuk Rebecca untuk bergambar sebegitu?

Ada juga pihak yang bersangka baik dan mengatakan mungkin Rebecca tidak sedar dengan tindakannya itu. Malah, beberapa pihak meminta Aliff memadam foto tersebut bagi mengelakkan salah faham ataupun mengundang fitnah serta menjaga hati isterinya. Apa pula komen anda?