January 3rd, 2018

Persaingan dalam perniagaan ialah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Ia ialah adat berniaga tetapi jika tidak sukakan persaingan, janganlah bersikap kurang ajar. Lebih menyedihkan, ia dilakukan oleh individu sebangsa dan seagama.
Melalui akaun Instagramnya, pelakon Zarina Zainuddin telah ditengking dan dihalau ketika berniaga pulut dan rendang di Dataran Lumut, Perak oleh seorang peniaga lain yang tidak senang dengan kehadirannya untuk berniaga di situ:

Assalamualaikum

Semalam saya berniaga pulut di Dataran Lumut kena halau dgn orang orang yang sama meniaga disana..bising bising dia cakap tapak tu dah disewa untuk semua peniaga sana.

Saya baru sampai di sana dan tak tahu nak ke mana jadi saya pun duduk sebentar dgn Azil ditepi bucu. Ada tempat duduk di situ. Sementara tengok handphone saya, customer saya dah sampai, nak tahu Kak Ina kat mana.

Sebab tak ada parking saya turun dulu suruh adik saya parking kereta.

Tetiba datang seorang peniaga buah buahan suami isteri marah marah kat saya, suruh angkat pulut saya di situ.

Bagi lah salam bang, tiba-tiba menjerit, saya dahlah dengan Azil tak tentu arah jadinya. Kita ini orang Melayu jangan berdengki sama sendiri.

Awak jual buah, saya jual pulut, jauh tu baru jer ingat nak beli buah rambutan yang awak jual tu kawan saya @umieaida9 suka rambutan.

Awak nak marah pun jangan tengking-tengking orang. Customer saya tengah nak beli pun dia halau. Last-last saya dapat satu parking kereta, isterinya datang beli pulut saya pastu tanya saya lagi lepas ni nak ke mana jual pulut?

Kakak tu pun suggest tempat untuk saya jual pulut saya takpe lah saya sedekahkan semua pulut itu pada orang-orang yang ada, hari dah malam .

Saya datang nak beli ikan bilis mata biru di Lumut, nak buat menu baru sambal ikan bilis dengan petai dan pulut kuning. Kalau berdengki macam ni sampai bila pun kita tak boleh maju. Melayu le tu yea..orang Melayu.

Saya dapat pahala bagi orang makan semalam .. Allhamdulillah

Duit boleh cari bang atitude tak boleh beli ..ia lahir dari jiwa yang tulus..walau kadang -kadang ada orang mengata kita kat belakang ..Rezeki Allah bagi

Semoga abang tu dapat membersihkan hatinya .. Arini saya berpuasa semperna hari terakhir tahun ini ..puasa ganti daa..hihihi..

Walaupun tidak menjana keuntungan dan mungkin telah mengalami kerugian, sekurang-kurangnya Zarina telah mendapat pahala menyedekahkan makanan kepada orang ramai.

Betul juga, berniaga pun lain-lain produk, kenapa mesti berdengki dengan orang lain? Masalah orang tidak senang kita berniaga di tempat tertentu ini memang telah lama berlaku dalam masyarakat kita. Kalaupun Zarina tidak sepatutnya berniaga di situ, peniaga tersebut sekurang-kurangnya boleh menegur dengan baik, bukan? Apa pendapat anda? – beautifulnara.com

March 27th, 2014

Warga China yang terkesan dengan peristiwa MH370 bukan saja menghentam kerajaan Malaysia, Malaysia Airlines dan rakyat Malaysia, malah penyanyi Shila Amzah turut menerima tempias. Status terbaru yang dikemaskini oleh Shila di sebuah laman media sosial utama China iaitu Sina Weibo penuh dengan komen-komen negatif.

Ada yang menghina, ada yang memaki, bahkan ada juga yang menghalau Shila dari bertanding dalam program I Am A Singer. Seolah-oleh mencari peluang untuk melepaskan kemarahan, orang yang tidak kena-mengena pula menjadi mangsa. Namun begitu, masih ada peminat Cina Shila yang mempertahankan beliau. Antara komen yang diterjemah menggunakan Google Translate:-

This is a tragic plane crash. Everyone is sad and praying for the victims families. Makes me more sad, that some people actually take advantage of this appalling crash to attack innocent people. I really feel sick for those who do not limit human morality.”

Seorang lagi menyatakan:-

As a Chinese person, really feel shame, how there are so many \ ‘\??’ patriotic dog \ ‘\??’, online is very arrogant, what reviled others, most Chinese people’s reputation abroad is very smelly, is when you count curse you, you are willing to do. Do not scold scold go on the Internet all day, have your family do on the plane? No, shut up, aircraft accident and now you have less Chiyikoufan Well? You feel less sleep a night yet? So you lost it? No?

Manakala seorang lagi berkata:-

Shira is a singer. She is not open aircraft. She can not represent the Malay government. Do not spray the wrong person. Thank you.

Apa pun diharap Shila tabah menghadapi dugaan ini. Memang sukar mencipta nama di negara orang dan lebih sukar lagi dipersalahkan atas perkara yang langsung tidak kena mengena dengan beliau.

Laporan asal: Wan Crazy Kid