October 7th, 2020

Berikutan peningkatan kes COVID-19 di negara ini ditambah pula dengan beberapa kes dicatatkan melibatkan pelajar sekolah, penyanyi Datuk Fazley Yaakob dilihat tampil menyuarakan pendapatnya dengan menyaran pihak kerajaan agar menangguhkan sesi persekolahan dengan segera kerana bimbang mampu memberi risiko kepada guru dan pelajar di sekolah.

Fazley yaakob covid19

“Cikgu-cikgu dan murid-murid harus mula dicutikan sekolah sebelum terlambat! Anda tak risau ke? Setuju tak apa yang saya sarankan. Dalam diam saya amat yakin ramai ibu bapa bersependapat dengan saya.”

Dalam kenyataannya, bapa yang juga seorang bapa difahamkan tampil mencadangkan agar sesi persekolahan pelajar sekolah rendah ditangguhkan terlebih dahulu berbanding sekolah menengah yang mempunyai komitmen lebih besar seperti peperiksaan utama.

Fazley yaakob

Seakan sudah dapat dijangka, pendapt yang dikongsikan penyanyi tersebut dikatakan mendapat pelbagai reaksi daripada netizen termasuk segelintir guru yang menyokong saranan Fazley supaya pelajar dicutikan.

 

Fazley yaakob covid19 Fazley yaakob covid19

Namun begitu, wujud juga segelintir pihak yang tidak bersetuju dengan cadangan tersebut serta menuduh jika pelajar dicutikan cikgu-cikgu akan makan gaji buta dan akui agak leceh kerana tiada siapa yang boleh menjaga anak-anak andai ibu bapa keluar bekerja.

Tidak ketinggalan, Fazley khabarnya turut membuka ruang undian di Insta Story bertujuan meminta pandangan umum mengenai cadangannya itu.

Untuk rekod, semalam merupakan kes harian Covid-19 paling tinggi yang pernah dicatatkan Malaysia dengan 691 kes baharu sekali gus menjadikan kes keseluruhan sebanyak 13,504 kes.

September 10th, 2020

Dalam keadaan dunia yang sedang dilanda wabak Covid-19, sedikit sebanyak kita pasti bimbang sekiranya sesuatu yang tidak disangka menimpa diri kita, terutamanya bab kesihatan. Iyerlah, kalau masuk hospital time-time macam ini, memang bil boleh mencecah ribuan ringgit. Pastinya ia satu bebanan, lebih-lebih lagi jika tidak mempunyai perlindungan insurans.

kredit – NSTP

Sebab itulah kami sangat gembira apabila mengetahui tentang kewujudan AXA eMedic, kad perubatan yang boleh dilanggan secara atas talian. Memang berbaloi, mudah dan paling penting, dapat melindungi diri kita dan seisi keluarga. Jom kita tengok apa yang best sangat AXA eMedic ini:-

5 minit untuk perlindungan seisi keluarga

Tak perlu medical check up, tak perlu keluar rumah dan tak perlu mengisi borang yang banyak. Dengan AXA emedic, anda boleh selesaikan kesemuanya menggunakan komputer atau telefon pintar anda dalam tempoh 5 minit sahaja di laman web Axa eMedic.

Serendah RM37 sebulan untuk individu

Secara jujurnya, salah satu sebab ramai rakyat Malaysia tidak mengambi insurans adalah kerana harganya yang agak mahal. Ha, dengan AXA eMedic ini anda tak perlu risau. Cuma RM37 sebulan sahaja. Memang berbaloi-baloi.

RM150 sebulan untuk keluarga

Sekiranya anda sudah berkeluarga, , maka AXA eMedic menyediakan perlindungan dengan bayaran serendah RM150 sahaja sebulan untuk seisi keluarga (ibu bapa + 2 anak). Untuk makluman, perlindungan Axa eMedic merangkumi sehingga ibu bapa + 5 anak. Anda boleh lihat pakej yang bersesuaian untuk keluarga anda di laman web Axa eMedic.

Perlindungan sebanyak RM100,000 untuk setiap individu

Perkara paling utama apabila mendapatkan insurans ialah “coverage” yang diberikan sekiranya anda masuk ke hospital. Dengan AXA eMedic, anda mendapat perlindungan sehingga RM100,000 setiap tahun bagi setiap individu. Paling best, “coverage” ini akan diperbaharui setiap tahun untuk seumur hidup anda. Sebagai contoh 2020 anda dah guna RM50,000, pada tahun 2021 anda masih ada “coverage” sebanyak RM100,000. Power kan?

Tak perlu bayar jika masuk hospital panel

Perkara paling stress apabila kita dimasukkan ke hospital ialah kita kena bayar “upfront” terlebih dahulu, sedangkan sudah pun mempunyai perlindungan insurans. Dengan AXA eMedic ini anda tak perlu risau. Pergi sahaja ke hospital panel AXA dan anda boleh terus mendapatkan rawatan tanpa sebarang bayaran (tertakluk kepada syarat) Pastikan anda mengetahui terlebih dahulu hospital Panel di laman web www.axa.com.my.

Boleh menang hadiah ribuan ringgit

Ha, untuk anda yang belum ada sebarang perlindungan insurans, inilah masa terbaik untuk mendapatkan bersama AXA eMedic. Ini kerana mereka sedang menjalankan kempen “Home Sweet Home” yang menawarkan hadiah-hadiah bernilai ribuan ringgit. Antaranya seperti:-

Hadiah Utama: Sharp 50” Smart TV

Hadiah pertama: Sony PlayStation 4

Hadiah kedua: Panasonic Air Purifier

Hadiah Ketiga: Cordless Vacuum Cleaner

Hadiah Keempat: Philips Airfryer

Best kan? Insurans pun dapat, hadiah pun boleh dapat. Mana tahu ada rezeki anda kan? Inilah peluang terbaik untuk anda mencuba di laman web Axa eMedic

Diseliakan oleh Bank Negara Malaysia

Last but not least, AXA eMedic ialah di bawah penyeliaan oleh Bank Negara Malaysia. Untuk makluman, AXA adalah salah satu syarikat insurans terbesar dunia dan telah mendapat tempat pertama pada tahun 2018 sebagai syarikat insurans terbaik dunia. Senang cakap, diri anda 100% akan dilindungi sekiranya mendapatkan perlindungan AXA eMedic ini. Tak akan ada sebarang masalah punyalah.

Jadi tunggu apa lagi? Jom sama-sama lindungi diri anda dan keluarga bersama AXA eMedic. Maklumat lanjut sila layari laman web Axa eMedic.

August 27th, 2020

Mesti sejak beberapa bulan ini anda sering merenung ke luar jendela sambil mengimbau kembali keseronokan hidup tanpa peraturan dan sekatan. Berlari berpimpinan tangan dengan rakan-rakan di pusat beli-belah yang sesak ataupun tempat rekreasi popular, tapi sayang itu semua hanyalah kenangan lampau yang mungkin boleh dibukukan dalam naskhah sejarah tak lama nanti.

Dek kerana virus jahat yang kunjung tiba tanpa diundang, kita semua terpaksa tekan ‘reset’ pada gaya hidup lama dan mula amalkan pelbagai tips penjagaan diri yang dipandang remeh suatu ketika dahulu tapi merupakan norma baharu kini.

Lagi jauh daripada orang, lagi baik

A group of people walking in front of a crowd Description automatically generated

Kalau dulu anda tak kisah bersesak-sesak dengan orang ramai di tempat tumpuan ramai tapi tidak lagi kini. Sampaikan anda berfikir 10 kali sebelum buat keputusan nak redah lautan manusia dan risikokan diri dijangkiti wabak yang tak dapat dilihat dengan mata kasar. Kalau keluar pun dah macam lalui misi ‘Mission Impossible’ asyik selit sana sini sebab tak nak tersentuh langsung dengan sesiapa!

Simpan stok pelitup muka macam simpan stok makanan ringan

A picture containing clothing, person Description automatically generated

Ingat tak saat anda pandang dengan penuh kehairanan apabila terserempak dengan sesiapa yang menggunakan pelitup muka di tempat awam pada suatu ketika dahulu? Siapa sangka bahawa kini anda adalah salah seorang daripada mereka. Punyalah paranoid wabak datang mengetuk pintu sampaikan anda simpan stok pelitup muka macam simpan stok makanan ringan. Jangan bawa sampai ke tidur sudahlah!

Sedar kewujudan hand sanitizer yang seperti halimunan sebelum ini

A picture containing lotion, bottle Description automatically generated

Bila singgah mana-mana farmasi atau pun Watsons, pasti anda pandang sepi sahaja dengan botol hand sanitizer yang tersusun rapi di rak. Pada firasat anda, buat apa membazir sedangkan boleh sahaja membersihkan tangan menggunakan sabun. Tak sangka bahawa produk itu sekarang ini menjadi rebutan ramai sehingga ‘sold out’, kalah orang serbu beli tiket konsert K-Pop tahu! Yalah, tak kan nak bawa sabun cuci tangan dalam beg pula kan? Cukup dengan perlindungan tangan daripada kuman dengan hand santizer apabila berada di luar.

Dah tak ‘sailang’ tisu daripada kawan atau pun tandas awam

A picture containing person, indoor, holding, food Description automatically generated

Mimpilah dahulu anda nak simpan stok tisu dalam beg mahupun kereta, renyah nak top-up stok baru setiap bulan kononnya. Jadi memang hobi anda ‘tapau’ tisu daripada kedai makan atau pun tandas awam. Tetapi kini dunia telah berubah, tisu merupakan salah satu item yang ‘terpaling’ penting dan wajib ada dalam beg dan mana-mana berdekatan dengan anda. Lebih baik mencegah daripada menyesal di kemudian hari!

Tak terpa masuk mana-mana kedai dengan suka hati

A close up of a piece of paper Description automatically generated

Zaman dah berubah ya, jangan buat malu dan menonong masuk mana-mana kedai suka-suka hati. Pastikan daftar dahulu informasi diri supaya senang pihak bertanggungjawab untuk jejak anda sekiranya ada sesiapa yang melawati premis tersebut dijangkiti virus berbahaya. Bukan sahaja untuk kebaikan anda tahu malahan untuk kebaikan semua orang!

Guna pembersih muka setiap dua jam

A picture containing person, person, room, table Description automatically generated

Memang dah jadi rutin cuci muka paling banyak dua kali sehari sahaja suatu ketika dahulu, rasa macam cukuplah banyak itu kan? Tapi tidak lagi kini kerana dek takutkan wabak datang melawat tanpa amaran, terus anda gigih sental muka berkali-kali dalam masa sehari. Sampaikan bilik air itu dah jadi seperti rumah kedua anda. Tak kisahlah keluar masuk bilik air banyak kali pun, asalkan terjamin jauh daripada apa-apa virus sekali pun!

Tapi timbul pula kerisauan lain! Adakah kulit muka tak terjejas kalau dicuci banyak kali?

Dengan Cetaphil Gentle Skin Cleanser, anda boleh cuci muka sekerap mungkin tanpa perlu risau!

Buat apa berkasar untuk menanggalkan segala anasir jahat pada wajah, sedangkan Cetaphil Gentle Skin Cleanser menjadikan pengalaman mencuci muka lebih menggembirakan kerana kelembutannya. Disebabkan oleh komponennya yang manja, anda tak perlu risau kulit menjadi kering dan bertompok sekiranya dipakai berulang kali.

Paling syok Cetaphil Gentle Skin Cleanser dicipta tanpa diskriminasi, sesuai digunakan oleh semua jenis kulit termasuklah yang berminyak, kering, kombinasi, sensitif dan senang berjerawat. Bukan itu sahaja, Cetaphil Gentle Skin Cleanser terbukti mengekalkan kelembapan kulit secukupnya sahaja dan kulit anda pasti akan kekal berseri setiap kali cucian. Seronoknya!

Bukan sekadar sembang kosong tahu, ini kerana 99% daripada wanita bersetuju bahawa Cetaphil Gentle Skin Cleanser membersihkan kulit secara lembut dan dalam masa yang sama turut melembapkannya. Tepuk tangan semua kerana sifatnya yang bebas sabun dan pewangi tidak akan menyebabkan kulit anda mengalami masalah iritasi dan ia juga bekerja keras untuk menyeimbangkan pH pada permukaannya.

Dah tak sabar mahu miliki Cetaphil Gentle Skin Cleanser? Dapatkannya menerusi Promosi Ogos Watsons

Dah tak senang duduk untuk cuba sendiri Cetaphil Gentle Skin Cleanser selepas mendengar kehebatannya? Ini peluang keemasan untuk anda bagi memilikinya pada harga yang tak masuk akal.

PROMO 1 – Istimewa Hujung Minggu + 5% Potongan Ekstra Buat Ahli Watsons

Pastikan anda tak lepaskan peluang yang datang sekali seumur hidup ini untuk memiliki pelbagai produk Cetaphil pada harga yang berpatutan. Bayangkan anda boleh berbelanja bijak menerusi potongan harga 25% bagi produk Cetaphil pada Istimewa Hujung Minggu Watsons. Ahli Watsons juga boleh senyum sehingga ke telinga kerana anda layak untuk mendapat ekstra 5% diskaun ketika promosi hebat ini berlangsung.

Jangan lupa bahawa promosi Istimewa Hujung Minggu Watsons bakal mengambil tempat pada 30 Julai sehingga 31 Ogos manakala promosi khas untuk Ahli Watsons di mana 5% ekstra diskaun diberikan pula berlangsung daripada 27 Julai sehingga 2 Ogos sahaja.

Nah, ini senarai produk Cetaphil yang termasuk di bawah promosi ini:

  • 24% diskaun bagi Cetaphil Gentle Skin Cleanser 125ml
  • 25% diskaun bagi Cetaphil Oily Skin Cleanser 125ml
  • 22.1% diskaun bagi Cetaphil Ultra Gentle Bodywash
  • Beli 2 Cetaphil Trial Kit dan dapatkan 30% diskaun
  • 20% diskaun buat Cetaphil Moisturising Cream 50g
  • 25% diskaun buat Cetaphil Gentle Skin Cleanser 250ml

PROMO 2 – Watsons Baby Fair

Hebatnya Cetaphil ini kerana ia bukan sahaja memanjakan kulit orang dewasa malah turut menjaga kulit seawal usia bayi tahu. Bagi golongan ibu yang dah lama idamkan produk Cetaphil yang baik untuk kulit lembut bayi, anda wajib serbu promosi Watsons Baby Fair ini kerana anda boleh mendapatkan pelbagai rangkaian Cetaphil khas untuk bayi dengan diskaun 21%.

Tapi ingat, promosi menakjubkan ini hanya berlangsung daripada 28 Julai sehingga 31 Ogos buat pelanggan di Semenanjung Malaysia manakala pelanggan Sabah & Sarawak boleh menikmati tawaran ini bermula 4 Ogos sehingga 7 September nanti.

Bukan sahaja wajah, lindungi tubuh badan dengan Cetaphil Ultra Gentle Body Wash!

Mesti anda dah terbiasa dengan sabun jenama lain yang pastinya menghakis permukaan kulit anda apabila kerap kali digunakan, tetapi tidak Cetaphil Ultra Gentle Body Wash. Jangan khuatir kerana ia memastikan kelembapan semula jadi pada permukaan kulit anda akan terus kekal di situ tanpa berganjak ke mana-mana.

Sesiapa yang mempunyai kulit sensitif boleh menarik nafas lega kerana Cetaphil Ultra Gentle Body Wash ini disahkan berkesan untuk isu kulit seperti anda. Serius tak tipu, pakar dermatologi sendiri dah sahkan bahawa cecair mandian ini sesuai untuk kulit sensitif kerana isi kandungannya yang lembut. Mengandungi Aloe Vera, Vitamin B5 dan kombinasi unik pelbagai pelembap menjanjikan kulit anda berasa bersih, lembut dan segar selepas digunakan.

Dengan adanya Cetaphil Ultra Gentle Body Wash, anda kini boleh membina perisai pada seluruh tubuh badan termasuk wajah daripada menjadi rumah kepada virus dan bakteria jahat!

C:\Users\steron.siow\Downloads\5.jpeg
Kalau anda masih lagi was-was, pelakon Lisa Surihani sendiri mengakui bahawa dia langsung tak bertukar pada pencuci muka yang lain selepas menggunakan Cetaphil Gentle Skin Cleanser ketika mengandungkan anak keduanya lagi. Dalam memerangi wabak kini, produk Cetaphil nyata merupakan pilihan yang baik bagi semua yang mementingkan kesegaran meskipun menggunakan pencuci berkali-kali. Serius!

Jangan bazirkan waktu dan miliki kesemua produk Cetaphil ini dengan harga berpatutan semasa Promosi Ogos Watsons yang kini sedang berlangsung.

Risaukan keadaan di luar yang sepertinya menyebabkan anda mudah dijangkiti virus tidak diketahui, terus sahaja dapatkan produk Cetaphil secara atas talian menerusi laman web Watsons. Mudah pun mudah, malah anda tak perlu berebut dengan orang lain.

#StayHome dan #StaySafe tetapi jangan lupa untuk #StayHealthy bersama Cetaphil!



June 12th, 2020

Pejam celik pejam celik, sudah lebih 3 bulan rakyat Malaysia menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Sepanjang PKP ini, ramai rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah iaitu golongan B40 dan M40 yang menerima impak besar daripada segi pendapatan.

Akan tetapi, banyak pihak yang telah tampil menghulurkan bantuan buat golongan kurang berkemampuan ini di bawah satu semangat #kitajagakita. Salah satunya tak lain tak bukan ialah Prego Malaysia yang hadir dengan iniasitif #PregoCares.

Dengan tagline “Ambil Berat, Kongsi Berkat”, inisiatif #PregoCares dari Prego ini terbahagi kepada 2 iaitu Kempen Derma #PregoCares dan Program Makanan Kebajikan #PregoCares. Usaha murni Prego ini dilakukan sebagai tanda terima kasih atas sokongan rakyat Malaysia yang menjadikan Prego sebagai jenama pilihan mereka apabila ingin menyediakan sos pasta dengan mudah serta lazat di rumah.

Untuk makluman, sos pasta Prego diperbuat daripada tomato yang segar, matang serta hadir dalam pelbagai jenis perisa untuk memuaskan selera kita semua. Ok jom kita tengok dengan lebih mendalam tentang kedua-dua langkah di dalam #PregoCares ini:-

Kempen Derma #PregoCares

Kempen Derma #PregoCares ini adalah satu inisiatif yang boleh disertai oleh kesemua rakyat Malaysia. Macam mana caranya?. Bermula dari 1 Jun sehingga 30 Jun ini, RM0.30 daripada setiap pembelian mana-mana produk Prego akan dimasukkan ke dalam satu dana terkumpul. Kemudiannya pada penghujung kempen ini, Campbell Malaysia akan memberikan pek #PregoCares bernilai RM50 kepada 1,400 isi rumah seluruh Malaysia.

Antara produk di dalam pek #PregoCares ini adalah rangkaian produk dari Campbell Malaysia. Anda boleh dapatkan pelbagai produk Prego di Lazada atau di mana-mana pasaraya yang berdekatan sementara stok masih ada.

Jadi sambil kita membeli produk Prego, kita turut sama membantu mereka yang kurang bernasib baik. Insya Allah ada pahala untuk kita juga.

Program Makanan Kebajikan #PregoCares

Prego dengan kerjasama Chef on Wheels sebagai katerer untuk penyediaan makanan dan Malaysian Red Crescent untuk bantuan pengedaran akan memberikan 500 bungkus makanan seimbang sehari kepada komuniti PPR sekitar Lembah Klang selama 28 hari. Secara keseluruhannya, 14,000 makanan akan disalurkan kepada mereka yang benar-benar memerlukan iaitu golongan M40 dan B40. Program #PregoCares ini telah pun bermula pada 27 Mei 2020 dan akan berakhir pada 29 Jun 2020 ini.

Semoga dengan keprihatinan dari pihak Prego ini, bebanan untuk golongan yang kurang berkemampuan ini sedikit sebanyak akan menjadi ringan dan pada masa yang sama mereka juga dapat menikmati hidangan lengkap dari Prego.

Jangan lupa kita boleh menjadi sebahagian daripada inisiatif #PregoCares dengan membeli barangan keluaran Prego. Maklumat lanjut sila layari laman web Prego Malaysia dan Facebook Prego Malaysia. Jom ramai-ramai kita turut serta dalam usaha murni #PregoCares ini.