March 27th, 2020

Demi untuk menyelamatkan lebih banyak nyawa rakyat Malaysia, petugas kesihatan berkhidmat dan bekerja keras untuk menangani penularan wabak COVID-19. Mereka tidak tidur, tidak pulang ke rumah dan ada kalanya tiada masa untuk makan.

sumbangan ustaz ebit lew

Bagi menghargai penat lelah mereka, baru-baru ini Ustaz Ebit Lew terus menghulurkan bantuan kemudahan yang diperlukan kepada hospital-hospital yang menempatkan pesakit COVID-19.

Sumbangkan pelbagai kelengkapan

View this post on Instagram

Sebak bila dengar ramai staf kkm dan swasta juga ada yang positif covid 19. Bila lihat mereka frontliner berpanas sangat dengan baju begitu. Ya Allah..mendapat tahu mereka perlukan portable aircond. Terus belikan 4 aircond untuk hospital shah alam. 3 saya beli sendiri dan 1 dari Dato Zainal dan kak Dini.. Nak melangkah keluar rumah jer dah berdebar. Macam manalah mereka ini semua begitu kuat melalui semua ini. Mereka sedang berjihad. Bantulah beri mereka sihat selamat. Kita pula duduklah dirumah dan doakan mereka. Dengar nasihat dan saling mendoakan yer Doakan banyak khemah,portable airocond, laptop diperlukan di banyak hospital dan ada hospital habis mask..doakan yer Allah mudahkan semuanya yer-ebitlew PertubuhanKasihUmatMalaysia CIMB 8603546376

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

View this post on Instagram

Puas fikir nak cari mana bila dengar banyak mask dah tiada. Semua tugas utama yang perlu berada di jalan, banyak restoren, kedai-kedai dan bahagian sokongan, kerja bank-bank. Saya sendiri puas cari mask tak dapat lama dah. Tanya sana sini. Ramai tanya saya. Akhirnya saya dapat beli 10 ribu mask dari beberapa orang yang menjualnya. Walau mahal dari biasa. Takperlah. Syukur saya dah hadiahkan pada yang minta pada saya sebelum ini. Duit waktu ni boleh menjadi saham akhirat. Ya Allah terimalah semuanya jadi asbab kebaikan dan hidayah. Dan sihatkan semua kawan-kawan saya di semua hospital dan bantulah kami semua ya Allah. . Tadi dah guna khidmat bungkusit edarkan pada beberapa tempat. Ada adik kerja tu datang tak pakai mask pun. Ya Allah bahayanya adikku. Saya hadiahkan juga padanya. Keadaan terdesak sekarang. Sebab jika ke hospital pun nak dipilih untuk disaring memang susah. Semoga Allah selamatkanlah kita semua. Pulihkan keadaan ini. Pohon doa yer semua rider adik ni semua selamat menghantar ke semua tempat klinik,hospital,polis,tentera,restoren, rider adik-adik diluar sana.. Ya Allah terimalah sedekah hadiah ini jadi asbab hidayah. Jika ada sesiapa ada mask banyak boleh bagitahu. Sebab dah habis. Ramai lagi nak mask. Semoga dimudahkan yer-ebitlew Siapa ingin infak cimb 8603546376 Pertubuhan Kasih Umat Malaysia

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

View this post on Instagram

Sepanjang malam semalam fikir nak cari shower portable atas permintaan hospital. Cari-cari. Last-last saya dapat sewa dari sebuah syarikat, rasa amat bersyukur dapat sewa 2 Shower Portable ke Hospital Putrajaya. Kasihan kawan-kawan petugas di hospital nak mandi sebelum balik rumah setelah bekerja ada sampai 16jam. Kasihan mereka. Kadang risau musim covid 19 ni. Nak menangis tengok mereka semua dah terlalu penat. Benar-benar terlalu penat. Serius mereka penat. Mereka pohon beri kata semangat. Ya Allah tuhanku . Ya Allah bantulah mereka semua ya Allah. Berilah semangat dan kekuatan dalam jiwa mereka dalam jihad ini. Sembuhkan semua pesakit. Jagakanlah keluarga petugas dan keluarga pesakit. Selamatkan kami semua seluruh dunia-ebitlew PertubuhanKasihUmatMalaysia CIMB 8603546376

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

View this post on Instagram

Aduh sedihnya berlari semua dr dan nurse tadi jumpa saya di 5 klinik. Sedih rasa Tanya mereka"ustaz kami penat sangat ustaz. Dah letih,takut, nak makan balik rumah pun risau tolong beri nasihat kata semangat dan doa untuk kami" Sebak dengar keluhan mereka. Saya nak keluar rumah pun takut walau nak pergi hantar aircond atau makanan pada mereka. Pesan saya dengan rasa sayang pada mereka "akak adik semua pejuang berjihad barisan hadapan sekali. Besar nilai seorang berjihad dijalannya. Tiada siapa boleh kira pahala dan kebaikan kakak semua ketika ini. Betapa sayangnya Allah dengan pengorbanan semua. Setiap peluh letih pening lapar semuanya hanya Allah yang balas. Terima kaseh dari saya. Saya doakan semua sihat dan sentiasa kuat" Risau dan kasihan pada petugas front line di mana-mana. Mereka berpanas sepanjang hari dalam khemah. Dan ada alatan belum ada. Bila sampai tadi semua berlari excited. Minta nasihat dan doa. Syukur terima kaseh pada 5 Klinik Kesihatan di Gombak setia, ulu klang, bt 8, Kuang, Desa Pandan bersama Team BMWMCM . Samudra Teres. Terima kaseh Dr semua, en azman dan sahabat yang lain. Syukur dapat bekalkan aircond portable, mask, dan baju plastik. Banyak hospital dan klinik kesihatan terlalu berpanas. Bayangkan sebulan begini. Ya Allah. Paling utama tiada face shield untuk lindungi wajah mereka. Doakan ada bahan untuk buat sendiri atau tempah dimana-mana. Face shield penting untuk frontline seperti mereka. Doakan yer. Ya Allah mudahkanlah. Jagakanlah mereka semua ya Allah. Selamatkan kami semua-ebitlew Siapa ingin infak CIMB 8603546376 Pertubuhan Kasih Umat Malaysia

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

Antaranya ialah penghawa dingin mudah alih, topeng muka, baju plastik, ‘portable shower’ dan kelengkapan lain.

“Terima kasih ustaz”

sumbangan ustaz ebit lewsumbangan ustaz ebit lewustaz ebit lew sumbanganustaz ebit lew sumbangan

Rata-rata netizen memuji tindakan murni Ustaz Ebit, berterima kasih kepadanya atas sumbangan yang diberikan. Mereka mendoakan agar segala urusan pendakwah itu dipermudahkan dan semoga dimurahkan rezeki yang lebih lagi.

Semoga para petugas barisan hadapan terus bersemangat dan cekal untuk menyelamatkan nyawa semua pesakit. Terima kasih kepada Ustaz Ebit yang menghargai segala pengorbanan petugas kesihatan.

March 26th, 2020

Sebak hati ini melihat gambar-gambar para doktor, jururawat dan para pegawai hospital (front liners) yang bertungkus lumus merawat para pesakit Covid19. Memang jelas mereka kepenatan, namun demi rasa tanggungjawab, mereka sanggup mengenepikan kesemua itu dan berjuang untuk kita, rakyat Malaysia.

ppe

Tambah menyayat hati kami apabila mengetahui yang perkakas (equipment) untuk para front liners ini tidak mencukupi. Sudahlah keletihan, nyawa turut sama dipertaruhkan.

ppe front liner

Selaku rakyat Malaysia yang prihatin, kami di BeautifulNara ingin memaklumkan tentang inisiatif murni daripada MyFundAction yang sedang bertungkus lumus mengumpulkan dana agar dapat membantu para front liners ini mendapatkan alat perkakas seperti topeng muka, hand sanitizer, makanan, Personal Protective Equipment (PPE) dan juga ventilator yang mencukupi.

my fund action

Sasaran sebanyak RM300,000 telah ditetapkan oleh MyFundAction untuk sedikit sebanyak membantu para front liners di kala kemelut yang sedang melanda negara kita ini. Kempen ini telah pun bermula sejak minggu lalu dan pihak MyFundAction telah pun mula mengedarkan bantuan ke hospital-hospital yang berkaitan. Senang cakap, memang cekap, pantas dan tersusun tindakan daripada MyFundAction ini.

my fund actionmy fund actionmy fund action

Jika anda ini turut serta di dalam projek yang tulus suci ini, boleh tekan link ini untuk sama-sama membantu para front liners yang bertungkus lumus tanpa mengira siang dan malam menjaga kemaslahatan negara kita. Sebagai makluman, dana yang anda berikan akan mendapat pengecualian cukai, jadi pastikan simpan resit.

Jom ramai-ramai kita menjadi sebahagian daripada usaha murni MyFundAction ini.

March 26th, 2020

Seperti yang dimaklumkan, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang kini sudah dilanjutkan sehingga 14 April, hanya seorang wakil daripada setiap keluarga sahaja dibenarkan untuk keluar rumah untuk membeli barangan keperluan harian atau ubat-ubatan.

michael ang

Tentulah tugas ini diambil oleh ketua keluarga dan pastinya ramai lelaki di pasaraya. Perkara itu turut mendapat perhatian pengarah, Michael Ang yang secara berseloroh berkata ini merupakan waktu yang paling sesuai untuk wanita solo dan wanita yang “sukakan suami orang” di luar sana pergi ke pasaraya untuk mencari jodoh.

Perkongsian Michael itu membuatkan ramai pengikutnya gelak besar. Malah, rakan selebriti terkenal juga turut terhibur dengan “cadangannya” itu untuk wanita yang masih bujang.

michael ang wanita single pasaraya michael ang wanita single pasaraya michael ang wanita single pasaraya michael ang wanita single pasaraya

Nampaknya ramai lah isteri-isteri yang “naik hantu” nanti. Apa-apa pun, tak salah kalau gunakan kesempatan ini untuk cari jodoh, mana tahu benar-benar jumpa cinta sejati, asalkan bukan suami orang ye. Heh.

March 25th, 2020

Sudah menjadi lumrah dan rutin untuk semua wanita membeli produk kecantikan dan skincare pada setiap bulan. Pada masa ini jugalah, ada yang akan mencari-cari produk baru yang mungkin lebih sesuai untuk digunakan.

Tambahan pula, musim #DudukRumah ni, ramai kaum wanita di luar sana yang pasti mencari produk kecantikan secara atas talian.

Ada antara kita yang lebih gemar membeli produk secara atas talian saja sebab lebih senang dan cepat. Untuk pastikan anda membeli dengan betul, elakkan kesilapan ini semasa membeli dalam talian.

Membeli dari sumber tidak dipercayai

salah beli

Membeli secara atas talian memang tak dinafikan lebih mudah tapi risiko untuk menjadi mangsa penipuan juga adalah tinggi! Perkara pertama yang anda perlu pastikan sebelum membuat pembelian, pastikan anda membeli dari sumber yang sah dan boleh dipercayai.

Elakkan daripada membeli dari sumber yang diragui terutamanya sumber yang anda tidak pernah mendengarnya sebelum ini. Nak selamat, baca dahulu review daripada pembeli-pembeli yang lain sebelum anda membuat pembayaran.

Beli tanpa tahu kandungan produk

tips beli barang kecantikan

Ini adalah salah satu kesilapan yang kerap dilakukan semasa membeli barang di atas talian terutamanya untuk produk kosmetik dan skincare. Sudahnya, terpaksa la anda menjual semula produk tersebut sebab tidak sesuai dengan keadaan kulit anda. Memang membazirkan wang dan waktu!

Setiap produk pasti ada label bahan kandungan yang digunakan, jadi sebelum membeli tu periksa dulu sama ada ianya sesuai atau tidak untuk anda. Ada bahan yang mungkin boleh berikan kesan iritasi atau alergik pada kulit. Tips, kenalpasti dulu masalah kulit wajah sebelum membeli sesuatu produk.

Tiada pengesahan halal

tiada cert hala

Jangan pandang ringan tentang pengesahan halal untuk produk kecantikan yang anda gunakan. Untuk pastikan ianya selamat digunakan untuk kegunaan harian, kandungan di dalam produk mestilah halal dan mendapat kelulusan yang sah. Pengesahan halal ini akan memastikan semua bahan yang digunakan bebas daripada kandungan tidak sepatutnya.

Sekarang ni tak dinafikan memang susah untuk mencari produk kosmetik yang utamakan soal halal untuk produk mereka. Tapi baru-baru ini, Abang Nara sendiri dah jumpa produk kosmetik yang halal dijual secara atas talian! Lepas ni tak payah nak pening kepala dah sebab produk ni pun sudah berada di pasaran Malaysia. Nak tahu produk apa tu?

Produk Wardah!

wardah x lazada

Wardah merupakan produk kosmetik dan skincare halal pertama di Indonesia yang semakin menempa nama dalam kalangan pengguna wanita di Malaysia. Kalau anda nak tahu, jenama Wardah diasaskan pada tahun 1995 dan menjadi produk kosmetik pertama dengan pengesahan halal. Selain daripada kosmetik, Wardah juga mempunyai barisan produk skincare yang juga halal untuk digunakan!

Bukan hanya halal semata-mata, Wardah juga menyediakan rangkaian tona yang boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Menjadikan Wardah cukup terkenal dalam kalangan pengguna yang terdiri dari pelbagai latarbelakang kaum. Tak kira lah sama ada anda berkulit cerah atau bersawo matang, semua jenis kulit sesuai menggunakan Wardah.

wardah x lazada

Sejak pertama kali memasuki pasaran Malaysia, produk kosmetik dari Wardah antara yang menarik perhatian ramai terutamanya Wardah’s Exclusive Matte Lip Cream. Bukan saja kerana pilihan warna yang ditawarkan tetapi ianya juga mengandungi Vitamin E untuk melembapkan bibir. Tengok saja lah pilihan warna yang ada, memang rambang mata!

wardah x lazada

Selain produk kosmetik, rangkaian skincare yang ditawarkan Wardah juga tak kurang hebatnya. Oleh kerana Wardah merupakan syarikat berasal daripada Indonesia, mereka lebih memahami masalah yang dihadapi oleh pengguna wanita di Asia. Untuk yang ingin mencuba, Wardah White Secret boleh membantu anda mengatasi masalah kulit kusam dan dapatkan kulit cerah berseri!

Wardah X Lazada

A picture containing indoor, toiletry, cosmetic, table Description automatically generated

Mesti ramai yang dah teruja untuk mencuba sendiri rangkaian produk daripada Wardah ni kan? Berita baiknya sekarang ini anda boleh dapatkan produk Wardah secara atas talian dengan Lazada! Dah tentunya Lazada adalah platform yang dipercayai ramai dan anda tak perlu bimbang menjadi mangsa penipuan atas talian.

Yang bestnya lagi, kini anda boleh dapatkan promosi menarik sekiranya anda membeli produk Wardah di Lazada! Nak tahu apa dia promosi menarik tu?

Anda boleh dapatkan baucer di Lazada Wardah Official Store untuk dapatkan tiga baucer istimewa ini. Antaranya ialah 10% potongan harga, RM8 diskaun untuk pembelian minimum RM 65 dan RM 15 diskaun untuk pembelian minimum RM 100. Memang berbaloi!

A picture containing table, small, sitting, pink Description automatically generated

Selain itu, anda boleh dapatkan promosi setiap hari di Lazada seperti promosi RM9.90 dengan penghantaran percuma untuk Wardah White Secret Exfoliating Lotion (RM27.60), Exclusive Matte Lip Cream berharga RM18, percuma Instaperfect Pouch untuk setiap pembelian berharga RM88 dan ke atas (mesti ada satu pembelian Instaperfect) dan BELI SATU PERCUMA SATU Exclusive Two Way Cake (dapatkan refill Exclusive Two Way Cake).

wardah x lazada birthday sale

Jangan lupa dapatkan produk Wardah di Lazada sekarang untuk dapatkan promosi menarik yang sedang ditawarkan sekarang! Masa ni lah anda boleh mencuba sendiri produk Wardah dan dapatkan dengan cara yang mudah. Bonusnya, siap ada promosi lagi untuk anda rebutkan! Untuk pengguna setia Wardah pula, lepas ni lebih senang lah anda membeli produk Wardah pada setiap bulan kan?

Untuk maklumat lain mengenai produk Wardah anda boleh layari laman rasmi Wardah atau ikuti mereka di Instagram. Bagi yang nak dapatkan produk Wardah secara atas talian pula, boleh terus ke Lazada untuk lakukan pembelian. Selamat membeli-belah!