Written by serenity | August 5th, 2015

Chef selebriti yang dikenali ramai, Chef Zam, memberitahu melalui Instagram miliknya bahawa sebuah syarikat iaitu Asia Green Produce telah menggunakan imej dan namanya untuk mempromosikan produk makanan Awang Brand secara tidak sah di sisi undang-undang.


 photo 11821165_1459035857754058_1812334090_n.jpg
 photo 11248181_1196826657010166_133751189_n.jpg

 

PERINGATAN KEPADA SEMUA: By @chef_zam “PEMBERITAHUAN: Di sini saya ingin tegaskan bahawa produk di atas BUKAN produk keluaran syarikat saya sendiri. Nama serta imej saya digunakan tanpa apa-apa perjanjian bertulis yang sah disisi undang-undang. Pihak pengeluar iaitu Asia Green Produce telah diberikan arahan bertulis & peringatan berkali-kali supaya menghentikan penggunaan nama serta imej saya dengan segera namun masih berdegil dan terus mengeksploitasi nama saya untuk melariskan produk mereka tanpa memberikan apa-apa bayaran sehingga kini. Saya TIADA KENA MENGENA dengan syarikat tersebut dan sedang dalam proses mengambil tindakan sewajarnya mengikut undang-undang. Ini adalah satu pembohongan terhadap saya dan para pembeli. SILA AMBIL PERHATIAN!!” via @PhotoRepost_app

A photo posted by Prof. Chef Zam (@chef_zam) on

Melalui pengumuman itu Chef Zam juga memberitahu akan mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat tersebut. Antara produk yang dihasilkan oleh syarikat itu pes kisar bawang kecil, cili padi hijau, cili segar, bawang besar, halia, cili kering, bawang putih, kunyit, bawang Holland, serai dan Galangal.

Tinjauan kami mendapati Chef Zam bagaimanapun pernah membuat demontrasi masakan menggunakan pes Awang Brand di sebuah pusat membeli belah.

Namun begitu, sekiranya tiada perjanjian yang dipersetujui, syarikat sememangnya tidak boleh menggunakan imej dan nama Chef Zam untuk mempromosikan produknya.

Macam-macam cara orang sekarang berniaga. Apa pun pastikan kita menyokong syarikat yang menjalankan perniagaan secara beretika sahaja, ya tak? Mungkin syarikat Asia Green Produce patut menghubungi Chef Zam untuk melantik beliau sebagai duta dengan cara yang betul.

Let’s wear masks and bring your own ram-themed puppets, masks, banners, or musical instrument and join the…

Posted by Malaysia International Mask Festival on Saturday, 1 August 2015

Written by serenity | February 26th, 2014

Selepas Datuk Chef Wan mengkritik set nasi lemak yang dihidangkan dalam penerbangan Malaysia Airline System, giliran Chef Zam pula mengkritik makanan MAS.
 photo Untitled.png
Melalui Instagram beliau, Chef Zam menyatakan kekesalan beliau terhadap hidangan MAS yang disifatkan ‘memalukan’ memandangkan kerajaan membelanjakan jutaan ringgit untuk mempromosikan Malaysia sebagai ‘syurga makanan’ namun pengalaman pertama mereka menjamah makanan Malaysia tidak mencerminkan apa yang sepatutnya.

Gambar ini diberi kapsyen:

There is something terminally wrong with MAS food onboard. It is such a huge embarrassment not only to domestic passengers but most importantly to our foreign guests. How in the world can you promote this country as a food haven when their very first encounter with our so-called ‘cuisine’ is this ridiculousness?? It really embarassingly undermines the government’s effort i.e. MATRADE, Tourism Malaysia and the likes spending hundreds of millions of tax payers’ hard-earned money every year trying to paint a glorious picture of our cuisine to the world. Some people up there MUST go NOW!!  @Malaysia_airlines @Malaysiaairlines

Makanan ini dikatakan dihidangkan dalam penerbangan dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur. Ia sepatutnya hidangan nasi putih dengan asam pedas ikan tetapi dikhabarkan ikan tidak ada dalam hidangan tersebut .Nasinya juga dikatakan ‘lembik’ dan sayur yang sedih, tanpa hidangan pencuci mulut.

Sebelum ini Chef Wan pernah mengkritik nasi lemak yang dihidangkan kepadanya dalam penerbangan kelas ekonomi ke Bangkok sebagai ‘telanjang’ kerana tidak disertakan ikan bilis, kacang goreng dan timun, yang menurut beliau, tidak mewakili nasi lemak sebenar Malaysia dan pilihan lauk yang sebenarnya.

Sekiranya pembaca BeautifulNara mempunyai pengalaman lain yang ingin dikongsikan dengan makanan penerbangan MAS, sila lakukan di ruangan komen.

Nota: Untuk pencerahan, dalam entri Chef Zam kritik makanan MAS, bukan beliau yang menggunakan perkataan ‘sial’. Sebaliknya dia memuat naik semula gambar instagram dengan kapsyen yang ditulis oleh orang lain iaitu orang yang dihidangkan makanan tersebut. Chef Zam hanya menulis kapsyen dalam bahasa Inggeris seperti dalam entri di laman BN. Harap maklum. -admin

Written by AbangNara | August 5th, 2009

chef zam

Fuiiyooo. Itulah perkataan pertama keluar daripada mulut kami bila tengok gambar Chef Zam yang terbaru nie. Memang dah lama kami tau saiz badan Chef Zam dah bertukar, tapi rasanya dulu tak lah sekurus nie. Kagum sungguh kami dibuatnya.

Ternyata saiz dan bentuk badan memainkan peranan dalam menentukan wajah seseorang. Chef Zam dulu masa saiz besar-besar tak terserlah sangat kehenseman dia. Sekarang nie baru lah leh nampak skit kekacakan tue. Tak gitu?

Apa-apa pun, nasihat kami ialah nak kurus boleh tapi janganlah sampai menyeksa diri. Yang penting kita bersenam. Jangan makan ubat yang pelik-pelik.

P.S: Terkejut kitorang tengok jumlah komen yang masuk semenjak pertandingan pengkomen terbanyak dijalankan. Korang memang best. Salute!!!