May 4th, 2020

Sharifah Amani

Aktres tempatan Sharifah Amani Syed Zainal Rashid Al-Yahya atau lebih mesra disapa Nani, zahir rasa teruja selepas perkongsiannya di laman Twitter disambut dengan penuh mesra pelakon Bollywood terkemuka Kajol.

Lebih menarik, Nani yang kini menjengah usia pertengahan 30an itu, seakan terkejut apabila aktres Bollywood itu menjawab soalannya berkenaan karekter yang diminati Kajol sepanjang bergelar anak seni.

“What was your most favourite character to play in your career? #AskKajol.” Tulis Nani.

Tanpa diduga, perkongsian itu mendapat maklum balas daripada Kajol.

“My most fav. character is Anjali. She’s the most like me,” balasnya.

Dalam pada itu, Nani sekali lagi membalas tweet berkenan dengan memberitahu pelakon filem Kuch Kuch Hota Hai itu bahawa beliau juga menggemari karakter Anjali malah turut sama menggagumi watak Simran lakonan aktres Kajol yang kini difahamkan telah berada dalam industri hiburan lebih daripada 25 tahun.

“Anjali is one of my favourite characters of yours too. I admire Simran’s fire as well. Thank you for introducing us to all these wonderful women. I love you,” titip Nani.

Meskipun karier lakonan Nani seakan sepi kebelakangan ini, namun laman sosial Twitter pemenang Pelakon Harapan Wanita di Anugerah Festival Filem Malaysia ke-18 itu tetap meriah apabila perkongsian yang dimuat naik olehnya mendapat lebih 19,000 retweet dan 43,000 tanda suka.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet seakan teruja dengan kiriman balas daripada isteri pelakon Ajay Devgan itu, malah aktor Syafie Naswip yang juga rakan seperjuangannya di dalam bidang seni ini seolah menyifatkan dirinya sebagai insan yang sangat bertuah.

April 5th, 2018

Pelakon Izara Aishah tidak dinafikan mempunyai pakej lengkap sebagai seorang anak seni. Bukan sahaja mempunyai rupa yang cantik dan pandai berlakon, Izara juga membuktikan beliau mempunyai bakat yang sangat hebat dalam bidang tarian.

Izara membuatkan ramai kagum melihat persembahan tarian Bollywood ketika pertunjukan fesyen Rizalman for Zalora sempena koleksi Hari Raya yang diadakan kelmarin.

Lengkap dengan busana bagaikan pelakon ataupun ratu Hindi, kelincahan Izara menari atas pentas dengan penuh perasaan serta bertenaga memukau para hadirin di pertunjukan fesyen tersebut serta netizen di media sosial yang menonton video tariannya itu.

Untuk pengetahuan anda, Izara mempunyai darah kacukan Pakistan dan sedikit sebanyak budaya menari ala-ala Bollywood ini ada didalam darahnya. Apa-apa pun, kami juga sangat terhibur melihat persembahan Izara dan boleh rasa keghairahan serta seronoknya beliau ketika menari.  Good job Izara!

December 19th, 2017

India sememangnya terkenal dengan kehebatan filem Bollywoodnya yang meruntun jiwa penonton di seluruh pelusuk dunia. Barisan pelakon yang mantap, jalan ceritanya menarik, lagu-lagu pun best, pandai menyentuh emosi dan penuh dengan pengajaran.

Dangal, salah satu filem Bollywood kegemaran Abang Nara untuk tahun 2017

Abang Nara pun sebenarnya seorang kaki filem Bollywood. Selain daripada mampu membuatkan air mata jantan ini mengalir, salah satu sebab Abang Nara suka filem Bollywood ialah kecantikan sinematografi yang dramatis. Memang memukau dan membuatkan diri ini terkesima. Terasa nak terus terbang ke India je untuk melihat sendiri tempat “shooting” filem tersebut. Untuk pengetahuan korang, Jaipur dan Rajasthan adalah salah satu bandar di India yang sering menjadi pilihan untuk penggambaran filem Bollywood.

Hawa Mahal, salah satu tempat wajib lawat sekiranya anda menjejakkan kaki ke Jaipur

Dikenali sebagai “Pink City”, antara filem-filem yang telah menjadikan Jaipur dan Rajasthan sebagai lokasi penggambaran mereka ialah:-

1. Bajirao Mastani di Amer Fort

Salah satu babak filem epik Bajirao Mastani iaitu ketika Deepika Padukone menari mengikut lagu “Mohe Rang Do Laal” telah pun dirakamkan di Amer Fort yang merupakan salah satu kubu popular di Jaipur.

megah sungguh pintu masuk Amer Fort. Memukau!!!

2. Bhool Bhulaiya di Chomu Palace

Dilakonkan oleh Akshay Kumar dan Ameesha Patel, hampir keseluruhan filem Bhool Bhulaiya (dalam bahasa Inggerisnya “The Maze”) ini telah dirakamkan di Chomu Palace, Jaipur. Anda akan dapat melihat keindahan salah sebuah istana lama di Jaipur sekiranya menonton filem seram komedi ini.

Chomu Palace di Jaipur

3. Delhi 6 di Tasik Sambhar

Percintaan di antara Abhishek Bachchan dan Sonam Kapoor di dalam filem Delhi 6 ini telah diterjemahkan dengan begitu indah sekali menerusi nyanyian lagu “Sasural genda phool”. Burung-burung merpatih putih yang berterbangan menggambarkan kesucian cinta mereka. Babak ini dirakamkan di Tasik Sambhar, Jaipur.

confirm meletup kalau ambil gambar wedding kat Tasik Sambhar nie

4. Bade Miyan Chote Miyan di City Palace

Filem komedi tahun 1998 yang dibintangi Amitabh Bachchan dan Govinda ini telah pun dirakamkan di Jaipur, khususnya City Palace. Untuk makluman, filem ini telah mendapat kutipan kedua tertinggi pada tahun tersebut. Di tempat pertama adalah filem Kuch Kuch Hota Hai. Hebat kan filem nie?

cantik betul warna City Palace ini. Sedap mata memandang

5. Rang De Basanti di Nahargarh Fort

Filem ini telah mengangkat nama Aamir Khan kerana ia telah memecahkan rekod kutipan box office pada tahun tayangannya iaitu 2006. Filem ini juga dicalonkan sebagai Filem Bahasa Asing Terbaik untuk 2006 Bafta Awards. Fuh!!! Memang wajib tengok, lebih-lebih lagi salah satu babaknya telah dirakamkan di Nahargarh Fort, Jaipur. Untuk makluman, anda boleh melihat seluruh bandar Jaipur dari Nahargarh Fort ini kerana kedudukannya di atas bukit.

pemandangan dari Nahargarh Fort, Jaipur

6. Hum Saath-Saath Hain di Jodhpur

Telah membuat kutipan lebih daripada 4.4 juta USD, filem Hum Saath-Saath Hain telah dibintangi oleh Salman Khan, Saif Ali Khan dan juga Karisma Kapoor. Sebahagian daripada lokasi penggambaran filem ini ialah di Jodhpur Rajasthan. Antara yang menarik di Jodhpur ialah salah sebuah istana India iaitu Umaid Bhawan Palace.

Merupakan tempat tinggal kerabat diraja India, sebahagian daripada Umaid Bhawan Palace turut dijadikan hotel dan juga muzium. Istana ini telah siap dibina pada tahun 1943 oleh Maharaja Umaid Singh. Untuk makluman, istana ini telah dinobatkan sebagai “World’s Best Hotel” oleh Trip Advisor. Jadi kalau ada duit lebih, bolehlah pergi bercuti di Rajasthan dan tinggal di hotel ini.

pemandangan Umaid Bhawan Palace di waktu malam. Cantik memukau

7. Hum Dil De Chuke Sanam di Jaisalmer

Gandingan Salman Khan dan Aishwarya Rai di dalam filem Hum Dil De Chuke Sanam ini telah membuatkan ramai penonton mengalirkan air mata. Salah satu lokasi penggambaran filem penuh romantis ini ialah di Jaisalmer, Rajasthan. Tempat wajib lawat di Jasailmer tidak lain tidak bukan ialah Jaisalmer Fort, satu-satunya “kubu yang masih hidup” di India. Sebabnya masih ada orang yang tinggal dan menjalani kehidupan di dalam kubu tersebut.

Pastikan anda tidak terlepas peluang untuk makan dan minum di restoran yang terletak di atas kubu ini. Jangan lupa juga untuk menerokai Jain Temple serta istana Maharaja di dalamnya. Anda pasti akan terkejut melihat cara hidup sebenar di dalam kubu. Serius menarik!!!

8. Prem Ratan Dhan Payo di Udaipur

Dibintangi oleh Salman Khan dan Sonam Kapor, filem Prem Ratan Dhan Payo ini telah membuat kutipan sebanyak 63 juta USD di seluruh dunia. Fuh!!! Hebat kan? Udaipur yang terletak di Rajasthan telah menjadi salah satu lokasi penggambaran filem penuh romantis ini. Bila sebut Udaipur, tempat paling wajib anda perlu lawat ialah Monsoon Palace.

Terletak di atas bukit, Monsoon Palace ialah tempat terbaik untuk anda menikmati keindahan matahari terbit dan juga matahari terbenam di Udaipur. Pemandangan hadapannya ialah Tasik Fateh Sagar. Seronok kalau pergi berdua dengan orang tersayang. Mesti feeling sangat-sangat.

Ha, menarik kan bandar Jaipur dan Rajasthan ini? Banyak lagi filem-filem Bollywood yang popular telah menjadikan Jaipur dan Rajasthan lokasi penggambaran mereka. Sebabnya bandar Jaipur ini memang unik, indah, cantik dan memukau. Kalau korang teringin nak lihat dengan mata sendiri keistimewaan bandar Jaipur, inilah masa terbaik kerana AirAsia, yang terbang ke Jaipur 4 kali seminggu, sedang mengadakan promosi RM249 (all-in fare one way) untuk tempat duduk biasa dan RM699 untuk Premium Flatbed. Korang boleh buat tempahan tiket di www.airasia.com bermula sekarang sehingga 17 Disember ini untuk penerbangan dari 5 Februari 2018 sehingga 30 Jun 2018. Memang berbaloi-baloi sangat sekiranya anda seorang penggemar filem Bollywood. Selamat melancong dan selamat menerokai Jaipur dan Rajasthan.

October 4th, 2017

Baru-baru ini, pelakon Raja Ilya memberitahu sebuah portal hiburan bahawa dia telah ditawarkan berlakon dalam sebuah filem adiiwira yang diterbitkan oleh Marvel. Bagi anda yang tidak tahu, Marvel ialah sebuah syarikat penerbitan komik yang kini menerbitkan filem-filem mengenai adiwira komik yang popular, antaranya Captain America, Iron Man, Thor dan X-Men.

Menurut Raja Ilya, untuk menjayakan watak yang bakal dilakonkan itu, dia sedia melakukan pembedahan dan juga ke klinik bagi mendapatkan bentuk badan yang sesuai dengan watak dalam filem adiwira.

Bagaimanapun, portal The Hyped Geek telah membuat ‘siasatan’ mengenai dakwaan Raja Ilya. Portal itu mendapati tiada sebarang laman web atau portal berita luar negara yang menulis mengenai pembabitan atktres Malaysia dalam sebarang filem Marvel, kerana sumber yang ada ialah portal berita Malaysia yang mendapat berita hasil temubual dengan Raja Ilya.

Penulis portal itu juga mendapati, Raja Ilya pernah membuat kenyataan akan berlakon di samping Kajol untuk sebuah filem Bollywood pada tahun 2015. Bagaimanapun tiada khabar lanjut mengenai filem itu sehingga ke hari ini dan carian mengenai pengarah bernama T. Anand tidak membuahkan hasil kerana didapati tiada pengarah filem dengan nama tersebut.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Kepada Utusan Online, Raja Ilya menafikan dia seorang ‘kaki auta’:

Secara jujurnya ini merupakan kali pertama saya mendengar tentang tuduhan menipu.

Terpulanglah kepada mereka yang nak cakap saya berbohong atau sebaliknya.

Hanya kerana saya belum cukup popular jadi apabila saya berkongsi cerita mengenai berita berkenaan orang tidak percaya dan anggap saya menipu.

Sedikit pun saya tidak terkesan dengan tohmahan yang dilemparkan malah kini saya sedang mempersiapkan diri dari pelbagai aspek termasuklah mental dan fizikal untuk menjayakan tawaran tersebut.

Raja Ilya berkata dia tidak akan mendedahkan judul filem tersebut kerana dia tidak tahu judulnya:

Mengenai judul filem, lokasi penggambaran serta pelakon lain, saya sendiri tidak tahu-menahu dan mereka tak beritahu lagi.

Biarlah pihak produksi yang umumkan nanti sebab saya hanya dapat skrip untuk babak saya sahaja

Dia juga akan menjalani pembedahan untuk memperbaiki tahap kesihatannya demi tuntutan watak yang bakal dilakonkan:

Saya dinasihatkan oleh doktor yang merawat untuk membuang ketulan di bahagian perut yang sudah dua tahun saya hidapi.

Demi filem tersebut saya sanggup lakukan apa sahaja asalkan keadaan tubuh badan dan kesihatan tidak terganggu ketika berada di Los Angeles nanti.

Rajal Ilya juga menafikan akan menjalankan pembedahan plastik untuk mencantikkan penampilannya:

Saya hanya buang ketumbuhan seperti yang disarankan oleh doktor pakar tetapi orang ingat saya nak ubah ciptaan Tuhan dan tuduh saya tak ada pegangan agama.

Saya tidak akan buat sebarang pembedahan plastik hanya semata-mata nak nampak cantik dan menawan.

Raja Ilya juga memberitahu masih belum menerima sebarang tawaran berlakon tahun ini kerana ingin berehat dan meluangkan masa bersenam untuk mempersediakan fizikal bagi menjayakan watak dalam filem Marvel tersebut. – beautifulnara.com

Sumber gambar: Instagram Raja Ilya