June 29th, 2020

Penyanyi dan pelakon yang semakin meningkat naik, Ayda Jebat telah berkongsi video persembahan ketika di awal penglibatannya dalam bidang seni iaitu ketika dalam program realiti, Akademi Fantasia musim yang ke-9 pada tahun 2011 yang lalu.

Dia walau bagaimanapun tidak berjaya ke peringkat seterusnya kerana sudah disingkirkan ketika pusingan awal program itu diadakan.

Dalam entri tersebut, Ayda yang kini tunangan pengacara Nabil Mahir telah memuat naik sedutan video dia sedang menyanyi dan menari lagu tema Akademi Fantasia (AF), Menuju Puncak bersama peserta-peserta AF yang lain.

 Meskipun tersingkir awal dan tiada rezeki untuk terus beraksi dalam program kegemaran ramai itu, Ayda mengakui sebab dia tersingkir adalah kerana persembahannya ketika itu seperti baru saja keluar dari tandas dan hanya ‘biasa-biasa’ sahaja.

View this post on Instagram

?? . Okay sebab dekat twitter ramai tanya ‘Betul ke Ayda Jebat dari AF?’ ‘Awal sangat ke dia terkeluar sebab taktau pun dia masuk AF?’ Yes. Akademi Fantasia 9, tahun 2011. Dikeluarkan dari AF9 sebab perform macam baru keluar dari toilet, biasa biasa, tah pape. ? . Dulu bila keluar lagu Menuju Puncak, confirm rasa nak terkencing, takut terkeluar. Tapi ternyata apa yang Allah atur tu tepat. Yang pasti buat kamu pasti untuk kamu. Jangan berhenti usaha. ?? ___ . Terkeluar dan kalah awal, Dari bawah kita belajar dan kekal, Tanpa disangkal. . Love, AJ. . #AydaJebat #AF9 #SASSU #MenujuPuncak #AJscreamer #SedihPulakTengokNi #BukanMudahMenyusunTanggaKeAngkasa

A post shared by Ayda Jebat (@aydajebat) on

“Okay sebab dekat twitter ramai tanya ‘Betul ke Ayda Jebat dari AF? Awal sangat ke dia terkeluar sebab taktau pun dia masuk AF?’ Yes. Akademi Fantasi 9, tahun 2011. Dikeluarkan dari AF9 sebab perform macam baru keluar toilet, biasa-biasa, tah pape,”

Namun, menurutnya walaupun gagal pada peringkat awal, dia tidak sesekali berhenti berusaha dan menganggap apa yang telah diaturkan oleh Allah itu tepat.

Kini, ramai yang mengagumi semangat dan kesungguhan Ayda yang berusaha menempatkan diri dalam dunia seni meskipun pada awalnya sukar dan tidak mudah.

Perkongsian Ayda itu juga telah mendapat pelbagai reaksi daripada peminat kerana ramai yang tidak mengetahui kemunculan awal pelantun lagu Temberang itu adalah melalui program realiti TV Akademi Fantasia.

Advertisement
June 5th, 2020

Baru-baru ini kecoh apabila klip pendek Nabil Razali ‘terkucil’ semasa menyanyikan lagu ‘Peluang Kedua’ telah tular di serata media sosial.

Perkara itu menjadi perdebatan ramai dek penyanyi itu yang sudah 7 tahun berkecimpung dalam dunia seni namun masih lagi melakukan kesalahan hampir setiap kali semasa persembahan.

nabila razali peluang kedua

Akibat menerima kecaman yang hebat daripada orang ramai, Nabila tampil memohon maaf dan menjelaskan bahawa kondisinya pada malam itu tidak berapa baik lantas tanpa sengaja telah menjejaskan kualiti nyanyian.

Pun begitu, gadis itu mempersoalkan kata-kata netizen yang terlampau kasar didengari di telinganya.

“Sampaikan saya terfikir bagaimana mereka dibesarkan sampai sanggup guna ayat kasar sebegitu kepada orang yang mereka tak kenal. Komenlah secara berhemah sebab komen anda menggambarkan keperibadian anda.”

Apabila kontroversi itu mulai reda, Ayda Jebat telah memuat naik klip pendek yang menunjukkan dia sedang menyanyi lagu ‘Peluang Kedua’ di dalam bilik air.

Walaupun hanya sekejap, tetapi rata-rata netizen telah membanjiri wanita itu dengan pujian yang melambung. Ini kerana Ayda Jebat yang pernah dihentam kerana mutu vokalnya yang rendah nampaknya sudah menampakkan kemajuan.

Bahkan individu yang meninggalkan komen tersebut turut mengakui bahawa dia juga pernah mengata Ayda Jebat suatu ketika dahulu namun berbangga apabila wanita itu menunjukkan kemajuan daripada segi nyanyian.

nyanyian ayda jebat terima pujian

Kebanyakan netizen lain turut bersetuju dan memuji kegigihan pelakon itu memperbaiki vokalnya secara diam sehingga berjaya menunjukkan hasil yang mengagumkan.

nyanyian ayda jebat terima pujian nyanyian ayda jebat terima pujian nyanyian ayda jebat terima pujian nyanyian ayda jebat terima pujiannyanyian ayda jebat terima pujian

Tak salah terima kritikan kalau ia untuk kebaikan, kan?

Advertisement
May 22nd, 2020

Berkongsi foto lama dirinya ketika berusia 20 tahun di laman Instagram, pengacara, Nabil Mahir mencuri tumpuan netizen.

nabil mahir

Ia mendapat perhatian apabila Nabil difahamkan memuat naik fotonya yang dirakam pada tahun 2008 di mana wajahnya dilihat tidak sempurna di bahagian dahi kerana ditumbuhi jerawat.

Selain mengakui begitu pantas masa berlalu, tunangan kepada pelakon dan penyanyi Ayda Jebat ini seakan mempersoalkan mengapa wajahnya sering dihujani masalah.

View this post on Instagram

Hari tu kan Nabil kopak laptop lama untuk selamatkan hard drive. Ni dia salah 1 gambar dari tahun 2008. I was 20 😮 how time flies. Masa ni macam2 product muka pakai tapi lepas baik je, set jerawat baru akan tumbuh 😅 Yang paling tak paham tu kenapala tak shave unibrow tu woii aduhhh hahaha! 🤣 Gambar sebelah versi kalau takde jerawat and unibrow 😅 #throwbacktuesday #wheniwasyoung #2008 #20

A post shared by Nabil Mahir (@nabilmahir) on

“Masa ni macam2 product muka pakai tapi lepas baik je, set jerawat baru akan tumbuh.”

Namun beliau juga turut memuat naik foto yang telah disunting menunjukkan wajahnya seakan sempurna tanpa sebarang masalah di wajah.

Rata-rata pengikutnya menzahirkan pelbagai reaksi di ruangan komen, namun apa yang menarik tumpuan apabila tunangnya itu menyifatkan wajahnya tidak sama dengan bakal suaminya itu.

Malah, Ayda turut meluahkan bahawa tunangnya itu sebagai seorang yang kacak, baik hati dan setia.

ayda jebat

Terdahulu, pasangan ini telah mengikat tali pertunangan secara dalam talian menggunakan aplikasi Google Meet hujung April lalu.

Ia berlaku susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan seluruh negara.

Advertisement
May 18th, 2020

Sejak mula ditayangkan pada awal Ramadan, drama ‘Bukan Gadis Biasa’ telah menerima bertubi-tubi kecaman kerana beberapa aspek naskhah itu yang tidak dapat diterima penonton.

Antara kritikan yang dihamburkan ialah suntingan compang-camping dan juga solekan watak Opah Aminah yang nampak tidak realistik. Tak kurang juga watak itu yang turut dikecam kerana pergerakan badan dan juga lontaran suara gurau yang terlalu ‘over’ bagi usianya

ayda jebat mohon maaf kontroversi bukan gadis biasa

Disebabkan oleh kritikan yang tidak henti menghujani ‘Bukan Gadis Biasa’, Ayda Jebat selaku pelakon utamanya memahami segala komen yang diberikan oleh penonton selain turut memohon maaf.

“Saya mohon maaf jika ada penonton yang kurang senang dengan perkara terbabit. Penonton sekarang sudah semakin bijak dan boleh melihat sendiri kekhilafan itu.”

Pelakon wanita itu turut meminta orang ramai agar tidak menyalahkan editor atau pun penyunting atas kesilapan menyunting sekuen antara babak dalam drama itu.

“Saya salahkan diri sendiri. Kadang-kadang, sebagai seorang pelakon, saya terlupa ‘conti’ lakonan saya. Sekejap berdiri, sekejap duduk.”

Jelasnya lagi, krew yang menguruskan bahagian konti juga mungkin terlepas pandang isu tersebut lantas mengekang editor untuk menyunting babak tersebut dengan sempurna kerana terpaksa menggunakan visual yang sedia ada sahaja.

Walaubagaimanapun, Ayda meluahkan rasa syukur kerana ‘Bukan Gadis Biasa’ tetap mendapat sambutan ramai meskipun ‘diserang’ dengan pelbagai kontroversi sejak mula ditayangkan.

ayda jebat mohon maaf kontroversi bukan gadis biasa

Wanita ini turut berterima kasih kerana masih ramai lagi penonton lain yang mengambil nilai positif yang diselitkan di dalam drama itu sebagai pedoman hidup.

Ayda juga meluahkan bahawa dia berharap agar penonton terus melihat ‘Bukan Gadis Biasa’ daripada sudut positif.

“Segalanya yang baik datang dari Allah dan segala yang kurang itu datang dari saya sendiri.”

Sumber: Gempak

Advertisement