September 24th, 2019

Penyanyi Ara Johari menjadi perhatian ramai apabila menggayakan fesyen ‘rare’ di malam ABPBH 32.

ara johari stoking panjang seluar pendek

Berfesyen ala Kpop atau ‘boy scout’, Ara tampil lengkap dengan sut berwarna biru cair dengan seluar pendek serta stoking paras lutut.

Namun, penampilannya itu yang menampakkan bahagian lututnya menjadi bahan lawak dan kecaman netizen.

ara johari stoking panjang seluar pendek

Rata-rata netizen menyamakannya seperti uniform pengakap dan apa yang digayakan oleh Ara itu sangat pelik dan tidak cantik.

“Hodoh lah pakai seluar pendek

dengan stoking panjang.”

fesyen ara johari

Ibarat baju pengakap

ara johari

Mangsa fesyen

ara johari dikecamara johari dikecamara johariara johari seluar pendekara johariTidak salah hendak tampil dengan fesyen unik serta ‘trendy’ tetapi mungkin ada kalanya kena tengok juga pada kesesuaian majlis dan juga dengan diri kita. Jaga sedikit eksklusif agar tidak menjadi bahan lawak.

Advertisement
July 29th, 2019

Sekarang ini, hampir setiap hari ada sahaja cabaran pelik-pelik yang trending, lebih-lebih lagi bab makanan. Semuanya demi meraih perhatian ataupun mencari ‘content’ agar popular di media sosial.

Terbaru, penyanyi Ara Johari pula dengan beraninya menyahut cabaran memakan mee segera pedas yang dicampurkan bersama buah durian. Boleh lihat betapa seksa jiwa raganya cuba menelan makanan tersebut sehingga tiba satu tahap, dimana Ara tidak dapat tahan lagi dan muntah teruk.

Aksi bahaya ini menerima kecaman netizen yang rata-rata berkata, Ara sepatutnya tidak berkongsi video tersebut kerana khuatir boleh mempengaruhi peminatnya melakukan perkara yang sama memandangkan dia seorang ‘public figure’.

View this post on Instagram

Ramai yang care , ramai yang tanya ara kenape masa buat challenge dengan @zarolzarif @amri_aziz @ecahdaud @cikidot_channel . If you guys nak tahu , boleh tunggu isnin malam okay 👌

A post shared by Ara Johari (@arajohari) on

Malah, kombinasi makanan pedas dan buah durian akan menimbulkan reaksi berbahaya dimana gas boleh bergejolak dalam perut selain meningkatkan suhu badan.

Video tersebut turut mendapat perhatian pelakon popular, Nabila Huda yang menganggap cabaran itu kurang cerdik dan menasihati Ara untuk tidak buat “kerja gila” yang hanya mendatangkan kemudaratan.

Ada pula netizen yang mendakwa Ara dan rakan-rakannya sanggup melakukan perkara itu semata-mata untuk meraih publisiti dan menjadi viral tanpa memikirkan kesannya kepada diri ataupun masyarakat.

Harapnya cabaran ini janganlah menjadi ikutan ramai. Fikir dahulu risiko sebelum melakukan sesuatu perkara.

Sumber Berita : mStar Online

Advertisement
April 30th, 2018

Hujung minggu lepas hangat dengan kisah Ara Johari, penyanyi lagu Bunga yang dikecam Netizen kerana memuat naik rakaman sebahagian filem Avengers: Infinity War di IG Storynya.

Bukan setakat dikecam, malah ada Netizen yang memaki hamun Ara Johari kerana memuat naik rakaman itu. Kepada Melodi TV3 29 April, Ara mendakwa dia tidak berpuas hati dengan mereka yang mengeluarkan kata-kata kesat terhadapnya:

Ia untuk Story sebenarnya. 15 saat. I bukannya record the whole movie. Dorang maki sampai keluar kata-kata kesat. I tak puas hati pasal itu, and then I upload lagilah. Why not you just skip my Story? Kenapa nak tengok kalau benda tu jadi spoiler? Kemudian benda tu jadi viral.

Kalau ikut undang-undang untuk movie memang salahlah kalau I upload. Tapi bagi I benda tu normal. Ramai sangat orang buat. Story 15 seconds, bukannya record the whole movie. I record story 15 seconds and tak la nampak skrin sangat. I record nampak skrin dalam 5 seconds je tak tau benda tu jadi isu pula.

Ditanya jika dia ada menerima apa-apa tindakan akibat memuat naik rakaman itu ke media sosial, Ara memberitahu:

So far, tak ada lagi alhamdulillah la, kita tengok nanti ada ke, tak ada ke.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Ditanya adakah dia menjawab kecaman Netizen dalam nada marah:

Cuma dalam nada sarkastik, la. Bagi Ara benda tu biasala. Balas komen orang dan suka melayan juga la. Bukan dalam nada marah cuma Ara marah pada yang mengeluarkan kata-kata kesat sampai Ara dikecam.

Tapi kenapa sekarang? Ara nak tanya itu je kenapa sekarang? Kenapa dalam filem Avengers saja Ara dikecam sebegitu rupa. Kenapa sebelum ini ada orang ramai, ada artis upload movie Melayu tapi mereka tak kecam. Kenapa bila filem antarabangsa saja yang dikecam ? Bagi Ara benda tu memang salah tapi normal sangat orang ambil Story dalam hall tapi bila Ara kena maki sampai begitu sekali.

I cuma minta maaf atas dasar I salah dan I minta maaf pada team-team production. Bagi I jika orang bagi kejahatan, kita kena balas dengan kejahatan, itu memang I punya stail. Ara kena (kecam), okay, tapi orang yang merekod semua harus kena.

Ara minta maaf pada semua yang nasihat tapi pada yang kecam Ara tak minta maaf dan pada yang maki Ara takkan minta maaf langsung. Sorry.

Kepada Utusan Online pula, Ara memberitahu dia bersedia dikenakan tindakan terhadap perbuatannya:

Silakan, saya tidak kisah. Bagaimanapun bagi mereka yang terus mengecam saya macam tidak pernah buat salah saya minta mereka hentikan.

Bagaimanapun buat masa ini saya tidak dihubungi mana-mana pihak termasuk pawagam lagi.

Setakat pengetahuan penulis, mereka yang memuat naik rakaman filem dalam panggung ke media sosial juga dikecam cuma tidak sebegitu teruk kerana mereka dengan segera memadam rakaman yang dimuat naik dan tidak memprovokasi Netizen dengan lebih lanjut lagi.

Diharap Ara telah mendapat pengajaran dari peristiwa ini dan tidak akan melakukan perkara yang sama lagi. – beautifulnara.com

 

Advertisement
April 28th, 2018

Sejak kebelakangan ini, dengan kewujudan teknologi live di media sosial, beberapa filem yang sedang ditayangkan di pawagam telah disiarkan secara live di media sosial oleh penontong wayang tidak bertanggungjawab. Antara filem yang menjadi mangsa ialah Sejoli dan KL Wangan.

Terbaru, penyanyi Ara Johari telah menerima kritikan hebat kerana memuat naik sebahagian rakaman filem Avengers: Infinity War yang sedang ditayangkan ke IG Story.

Apa yang lebih mengejutkan, dia enggan mengakui kesalahannya dan memuat naik jawapan-jawapan tidak matang mengenai kecaman yang diterima untuk membalas kritikan itu seolah-olah ingin mencabar pihak tertentu.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Ara dilihat mencabar Netizen dengan mendakwa dia seronok dikecam atas sebab itu dan kerana jarang menjadi tumpuan. Malah, dia mendakwa melakukannya untuk memasarkan filem itu sedangkan bahagian yang disiarkan telah membocorkan plot penting buat mereka yang belum menonton dan tidak pernah digunakan oleh Marvel sendiri sebagai teaser atau treler.

Perbuatan itu juga melanggar Akta Hakcipta 1987 tetapi nampaknya Ara tetap berdegil dan mendakwa dia tahu perbuatan itu melanggar undang-undang.

Sementara itu, pihak GSC Cinema telah mengeluarkan IG Story di Instagram mereka menyatakan kekecewaan atas sikap Ara Johari.

Dia kini telah memadam Story itu dan meminta maaf tanpa memberi sebarang kenyataan lanjut.

Sementara itu di Twitter ramai memberi pandangan menghentam Ara:



Mungkin perkara yang paling elok dilakukan ialah menguatkuasakan undang-undang memandangkan terdapat bukti jelas bahawa Ara Johari telah melanggar akta ini, dan tahu dia melanggar undang-undang. Lebih mengecewakan Ara sendiri ialah seorang aktivis dalam bidang seni.

Dengan cara ini, penonton wayang akan menjadi lebih celik undang-undang serta peka dengan hakcipta dalam bidang perfileman. – beautifulnara.com

Advertisement