May 8th, 2020

Pelakon Nabila Huda atau lebih mesra disapa Abil berkongsi berita pilu apabila neneknya Indon Ramli telah menghembuskan nafas terakhir Rabu lalu.

Nabila Huda

Mengakui arwah neneknya merupakan individu yang telah menjaga dan membesarkannya sejak di zaman kanak-kanak, beliau difahamkan sukar untuk menempuh dugaan seperti ini.

Malah anak kepada penyanyi Rock Amy Search itu juga turut berkongsi perkara tersebut bersama pengikutnya di laman Instagram.

Beliau yang tidak pernah melalui fasa kehilangan dalam hidup itu langsung tidak pernah menggambarkan bahawa perkara seperti ini akan terjadi kepadanya.

Hal ini kerana, beliau dilihat agak sukar untuk mengharungi dugaan seperti ini kerana terlalu sayang akan arwah neneknya.

Nabila Huda

“Abil Takut Nak lalui perasaan tu.Abil slalu fikir Kuat ke Abil untuk menghadapi situasi tu. Tapi hari ini..6th May 2020, Abil kehilangan nenek Abil..Dia Pergi jam 7 tadi. Dia lah Nenek yang jaga Dan membesarkan Abil dari kecik.

“Nenek dah Takde..Perkara yang paling Abil Takut dalam hidup Terjadi Pada hari ini..Seriously, I’m lost. Dada rasa sakit macam perasaan tak lepas,” katanya.

Tulis Nabila lagi, beliau juga memohon kepada yang mengenali arwah neneknya supaya menghalalkan segala yang pernah dilakukan oleh arwah, malah menyeru para pengikutnya untuk turut sama menitip doa buat arwah neneknay.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata peminatnya dan rakan artis turut berdukacita atas kehilangan nenek Nabila malah turut menzahirkan ucapan takziah buatnya seisi keluarganya.

March 30th, 2020

Penyanyi rock legenda, Amy membuat satu pengumuman mengejutkan apabila dia secara rasmi telah mengundurkan diri sebagai vokalis kumpulan Search.

amy tinggalkan search

Menurutnya, keputusan itu sudah lama difikirkan dan baru kini dapat ditunaikan dan  adalah untuk kebaikan bersama termasuk memberi peluang buat anggota Search yang lain, tidak menghalang lagi perjalanan karier mereka.

Amy juga mengatakan bahawa usianya sudah mencecah 62 tahun, sebagai penyanyi mungkin kualiti vokalnya juga tidak sama seperti pada usia 26 tahun.

amy search undur diri kumpulan search

Saya dengan ini secara rasmi mengumumkan untuk mengundurkan diri sebagai vokalis Search. Dengan pengumuman ini saya berharap agar saya tidak menghalang perjalanan atau karier anggota sedia ada.

Hal itu terjadi kepada semua penyanyi di seluruh dunia. Saya bukan 26 tahun, tapi 62 tahun. Saya menyanyi apabila dipanggil dalam show atau persembahan tertutup. Saya kira ia sesuai dengan peredaran masa di mana jika dulu peminat yang membesar bersama saya menonton saya menyanyi di konsert, tapi saat usia meningkat banyak yang memilih untuk menyaksikan persembahan saya secara tertutup.

amy search

Dalam pada itu, Amy menjelaskan dia bukannya berundur dari industri hiburan, cuma tidak lagi menjadi vokalis kumpulan rock tersebut. Amy juga berkata dia akan terus menyanyikan lagu Search dalam persembahannya selepas ini.

Sudah pasti saya akan tetap menyanyikan lagu-lagu Search selepas bergerak solo nanti. Saya bukan bersara ya. Saya hanya rasmi tidak lagi menjadi vokalis Search dan meneruskan karier solo mengikut usia saya.

amy tinggalkan search

Kumpulan Search ditubuhkan pada tahun 1981 dan antara kumpulan rock paling ‘legend’ di Malaysia. Agak sedih juga apabila Amy tidak lagi menjadi vokalis tetapi apa-apa pun, kita doakan yang terbaik buatnya dan semoga terus sukses.

Sumber Berita : Astro Gempak

March 19th, 2020

Umum sedia maklum tentang Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula dari 18 Mac sehingga 31 Mac 2020 dimana orang ramai diminta untuk kuarantin di rumah bagi menangani penularan COVID-19.

amy search nabila huda

Namun, buat pelakon Nabila Huda dia sehingga kini masih lagi menjalani penggambaran bersama sebuah produksi di Kelantan.

Melihat situasi yang berlaku, Amy Search menerusi akaun Instagram berang apabila anaknya itu terpaksa mempertaruhkan nyawa terus bekerja ketika virus sedang mengganas.

amy search nabila huda

Dia menyifatkan pihak produksi tidak bertanggungjawab dan hanya memikirkan keuntungan sahaja. Penyanyi rock itu juga turut meminta pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap perkara itu.

Amy turut memuat naik kenyataan media pihak Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) menasihatkan semua pemegang lesen di bawah Akta Finas (Akta 244) agar menghentikan semua aktiviti perfileman selaras dengan arahan kerajaan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan.

amy search bengang nabila huda bekerjaamy search bengang nabila huda bekerja

Di ruangan komen, Abil membalas keluhan bapanya dan memberitahu dia sudah mendapatkan kebenaran dari pihak produksi untuk pulang.

Terdahulu, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia merayu  kepada semua rakyat Malaysia agar mengambil serius Perintah Kawalan Pergerakan yang telah diarahkan oleh kerajaan. Ketua Pengarah Kesihatan. Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menggesa agar masyarakat membantu KKM dengan memainkan peranan masing-masing ke arah memutuskan rangkaian jangkitan COVID-19.

June 24th, 2019

Persengketaan dan salah faham antara pelakon Nabila Huda dan ibu tirinya, Nourish akhirnya menemui jalan damai.

Bersama menyambut hari lahir Amy Search baru-baru ini, Abil dan Nourish juga mengambil kesempatan tersebut untuk berdamai.

Nourish turut berkongsi foto mereka berpelukan dengan kapsyen yang menyentuh hati. Mengakui segala kesilapannya sebelum ini, wanita itu akui kesal kerana gagal memberikan perhatian terhadap anak tirinya itu. Apa yang berlaku sebelum ini adalah ujian buat mereka sekeluarga.

Alhamdulillah, baguslah hubungan dingin mereka sudah pulih. Kami doakan agar hubungan mereka sekeluarga akan terus erat dan kekal bahagia selamanya.