July 1st, 2020

Sering menerima mesej-mesej aneh dan pelik, pengusaha kosmetik dan jurusolek, Alha Alfa yang baru mendapat gelaran duda setelah bercerai hanya selepas 6 bulan bernikah mengakui ‘seram’ untuk membuka pesanan mesej terutamanya di laman Instagram.

Alha berkata, meskipun dibanjiri dengan mesej peminat yang ingin menjadikannya sebagai suami, dia sama sekali tidak melayan pesanan sedemikian kerana tidak tahu apa niat sebenar individu yang cuba untuk mendekatinya.

Lebih menyeramkan, dia juga sering menerima mesej pelik seperti jampi dan ayat-ayat seperti mantera bomoh.

View this post on Instagram

takde trkeluar dr mulut selain pekataan BANGGA! ni bkn nak ank tirikan stokis lain tau..tggu jap nanti lepas COVID-19 habis, sy pusing smua stokis2 sy yg lain yg turut membanggakan!! ape yg sy nak share skit pasal gamba ni, sbg inspirasi anda! 3 thb lepas, kami borak2 di warung tepi jln sambil mkn tomyam..time tu sy baru start buat product, stokis pn sorg dua je, itu pun restock guna 2-3 plastik tesco tu je ? punya lah xserius nk business..nak “suka2” je..dan dlm masa sama sy panggil @ayshaalam.makeup utk jd model m.up sy time tu..tema bollywood! ahhahah..lepas setel live, ajak g mkn, aysha pun cerita kesempitan kewangan, kesempitan hidup,impian beliau bsar sgt n bakat beliau besar sgt dlm dunia business, sy pun time tu business kecik2 xde pinjaman..so product pn buat sikit, jual time live FB je, website pn xde lg time tu ?? aysha plk muka jenis peluh xigt dunia..selalu pakai foundation mesti pecah..sekali time tu sy m.up pakai ROYAL PROPOLIS FOUNDATION yg the bomb tu, sambil lepak warung tepi jln tu, die kagum m.up die tak rosak2! pas2 dia tny boleh ke nak jd stokis nk jual product sy? tp modal xberapa ada,sy pun xterfikir lagi time tu brpa eh nk letak kat aysha ni nk jd stokis? suka hatilah..amikla brg ape yg aysha rasa nak jual tu..rasanya modal time tu ada lah 1k-2k cam2 ? sy cakap aysha msti oneday akn jd org yg hebat! sbb aura n positivity yg ada pd diri die tu mmg sy tau org mcmni mmg hebat berniaga..aysha start jual kt umah,xsmpi bpe hari nk beli lg barang,igt lagi time tu i yg sediakan brg u tau aysha,siap bleh tlg angkat masuk keta tau! sbb ape? sbb sekotak kecik je..haha! now?? jgn tny lah..die dtg bawak lorry ??????? selalu call sy nanges2 mntak semangat, org kutuk product sy product psr malam, org kata sy xpndai meniaga, meniaga xde ilmu dll, dlm masa sama sy belajar, sy bangun byk kali time tersadung, sy kene kuat sbbkan org macam aysha ni n stokis2 lain nak cari duit dgn product sy..sy tau ramai founder2 lain nak curik stokis2 hebat sy siap nak bg barang free, n suruh jual dlu baru byr pn ada, tapi mereka setia tau! heheheh insha allah rezeki allah tu luas, tahniah aysha ada outlet ALHA ALFA SHAH ALAM dah!! sumpah bangga! go go go! ??

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

“Saya selalu dapat mesej bukan-bukan dan pelik-pelik. Menakutkan, jampi jampi ayat macam mantera la apa la. Kenapa ya sampai macam ni mentaliti orang-orang kita, saya harap bolehlah berhenti cakap bukan-bukan. Astagfirullahaladzim, bawa-bawa mengucap,”

Dia telah memuat naik tangkap layar perbualan daripada individu yang tidak dikenali itu yang meminta Alha supaya tidak meninggalkan dan bertanyakan apakah salah dirinya. Individu tersebut juga turut meluahkan rasa sayang dan suka kepada Alha Alfa.

Mengimbas kembali, jurusolek dan juga pengeluar barangan kosmetik berjenama Alha Alfa itu telah mendedahkan dirinya sudah sebulan bergelar duda pada April lalu hanya setelah 6 bulan mendirikan rumah tangga dengan bekas isteri, Azlin.

Malah, sejurus selepas bercerai, Alha turut dilamar oleh ibu-bapa wanita yang mahu menjadikan dirinya sebagai menantu tanpa perlu mengeluarkan belanja dan hantaran yang tinggi.

April 14th, 2020

Sebelum ini, hangat diperkatakan tentang keruntuhan rumah tangga jurusolek terkenal iaitu Datuk Alha Alfa dengan bekas isterinya iaitu Noor Azlin. Mahligai yang dibina hanya mampu bertahan selama enam bulan sahaja.

alha alfa

Selepas sebulan menduda, Alha mendedahkan dia menerima pelbagai mesej daripada ramai wanita yang berhasrat mahu menjadikannya suami. Malah, ada juga ibu bapa yang mahu menjadikan dirinya menantu tanpa mengeluarkan sebarang belanja hantaran yang tinggi dan tidak perlu mengadakan majlis.

Selepas saya umumkan bercerai, saya bukan sahaja dihujani mesej kecaman netizen, malah sampai sekarang saya turut menerima mesej lamaran daripada individu tidak dikenali. Ada yang menyatakan hasrat ingin saya menjadi suami mereka dan sanggup susah senang bersama.

alha alfa bercerai

Lebih mencuit hati apabila ada makcik dan pakcik yang tawarkan saya berkahwin dengan anak mereka tanpa wang hantaran dan tidak perlu diadakan sebarang majlis.

Meskipun “tawaran” itu begitu menarik, Alha bagaimanapun memberitahu pintu hatinya belum terbuka lagi untuk mencari pengganti. Selepas menerima pelbagai kecaman daripada netizen ekoran perceraiannya yang penuh kontroversi, Alha sehingga satu tahap mengurungkan diri tetapi mujurlah ada keluarga, teman rapat serta rakan artis yang memberikannya sokongan untuk tidak terus “lemas” dalam tekanan.

sebulan menduda alha alfa dedah ramai wanita ajak kahwin

Sejujurnya, untuk cari pengganti belum terfikir lagi buat masa ini kalau sekadar kenal-kenal untuk berkawan itu bolehlah! Bukan mudah untuk cari teman hidup, bekas isteri dulu pun lima tahun kami berkawan sebelum berkahwin.

Selepas saya buat pengumuman itu, saya dikecam teruk, saya akui menangis sendirian dalam bilik. Bagaimanapun, masih ada kawan-kawan termasuklah rakan artis yang beri semangat dan minta saya kuatkan diri berdepan ujian itu.

sebulan menduda alha alfa dedah ramai wanita ajak kahwin

Terdahulu, Alha berkata perbezaan usia serta penerimaan bekas isteri terhadap kerjayanya berubah selepas mereka berkahwin, antara punca rumah tangga yang dibina selama enam bulan musnah. Sering berlaku perselisihan faham sehingga menyebabkan tekanan emosi.

Sumber Berita : mStar Online

March 24th, 2020

Tampil mendedahkan mengenai penceraiannya kepada umum, Datuk Alha Alfa dihimpit dengan pelbagai kontroversi dan kecaman netizen. Selepas dituduh mengaibkan bekas isterinya, Noor Azlin, terbaru usahawan kosmetik itu dilabel sengaja mereka cerita dia hampir bergelar bapa selepas Azlin dalam satu kenyataan mendedahkan dia tidak pernah hamil.

bekas isteri alha alfa nafi pernah hamil

Bengang dengan tindakan bekas isterinya itu sehingga dia dilabel sebagai penipu, Alha menerusi akaun Instagramnya tampil mempertahankan maruah diri yang sudah tercemar serta menegakkan kebenaran.

“Saya paling pantang penipu! Awak tau kan?”

Jelas Alha, dia bukan mahu mencari publisiti murahan ataupun belum ‘move on’ tetapi dia tidak boleh mendiamkan walaupun sering dicaci menjaja cerita hal rumah tangga. Dia ingin membersihkan namanya agar tidak terus terpalit dengan tuduhan tidak benar.

“Serius awak tak pernah mengandung?” 

bukti bekas isteri alha alfa mengandung bukti bekas isteri alha alfa mengandung

Alha turut menampilkan ‘screenshot’ mesej perbualannya bersama Azlin di WhatsApp. Dia mendedahkan Azlin telah memakan jamu dalam kuantiti yang banyak sehingga menyebabkan keguguran.

Ia sekaligus membuktikan wanita itu pernah hamil dan apa yang dikatakan oleh Alha sebelum ini adalah benar.

bekas isteri alha alfa nafi pernah mengandung

Terdahulu, Alha berkata perbezaan usia serta penerimaan bekas isteri terhadap kerjayanya berubah selepas mereka berkahwin antara punca mahligai yang dibina selama enam bulan musnah. Sering berlaku perselisihan faham sehingga menyebabkan tekanan emosi.

Alha dan  Azlin mendirikan rumah tangga pada 28 September lalu selepas mengikat tali pertunangan selama setahun.

March 23rd, 2020

Pendedahan usahawan kosmetik, Datuk Alha Alfa mengenai perceraiannya di laman Instagram semalam mengundang pelbagai persoalan dan kecaman netizen. Ada pula yang menuduhnya seakan sengaja ingin membuka aib bekas isterinya, Noor Azlin.

alha alfa cerai

Namun, menurut Alha dia sudah mendapat persetujuan dari bekas isteri untuk menulis perkara sebenar mengenai status rumah tangga mereka. Mungkin tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan, dia bertindak untuk memadam status berkenaan tidak lama kemudian.

alha alfa aibkan isteri alha alfa dituduh aibkan isteri

“Ini kelebihan aku. Aku bukan melacur, aku bukan merompak”

alha alfa dituduh aibkan isteri

Apa yang berlaku antara dia dan bekas isteri adalah ketentuan takdir, Alha meluahkan rasa hati bagi menjawab segala tuduhan dan salah faham mengenai kerjayanya sebagai jurusolek.

“Kalau nak kata aku buka aib pun lantak pi lah”

alha alfa dituduh aibkan isteri

Alha juga meluahkan rasa kecewa apabila segala kebaikan yang pernah dilakukannya tidak dilihat. Malah, usahawan kosmetik itu juga menyatakan dirinya difitnah oleh orang yang disayangi.

Terdahulu, Alha berkata perbezaan usia serta penerimaan bekas isteri terhadap kerjayanya berubah selepas mereka berkahwin antara punca mahligai yang dibina selama enam bulan musnah. Sering berlaku perselisihan faham sehingga menyebabkan tekanan emosi.

alha alfa cerai

Alha dan  Azlin mendirikan rumah tangga pada 28 September lalu selepas mengikat tali pertunangan selama setahun.