July 9th, 2020

Mengimbau kenangan ketika melahirkan anak sulungnya, Airit Rayyan Rizqin sempena ulang tahun kelahiran ke-11, pelakon Rita Rudaini berkongsi cerita gembira ketika kelahiran pertamanya oleh semua ahli keluarga termasuklah bekas suaminya iaitu pemain bola sepak Malaysia, Aidil Zafuan.

rita rudaini sambut hari lahir anak

Menurutnya lagi, Aidil melayan semua permintaannya termasuk teringin untuk makan dan minum sesuatu sebelum melahirkan Airit.

View this post on Instagram

Buah hati pertama…sentimental value…bila dia lahir,smua org hepi mcm sambut menang peperangan 😂mommy,daddy,maktok,tokwan,paklong,paksu n famili,kak wanie,aunty sis…smua tggu dia lahir…dah dlm labour room tiba2 teringin nk mkn cheese cake n coffee cbtl…dah daddy nya turun beli..mkn mmg xingt dunia mcm lupa nk beranak…tghari dia nak kluar tp xbole sbb mommy xpandai..1st time kann…dah terbelit tali pusat ,doc kena forceps..tp xle jugak..last skali vacum laaa 😂…kluar je ‘eh? Nape sebijik daddy ni 🙄’ ..😂ok lah xkisah..anak kami jugak 😂…alhamdulillah..masa kecik susah nk senyum,pendiam tp fokus dgn apa yg dia buat..ank yg byk tgk susah senang mommy😌airmata mommy..ank yg byk belajar dr kesusahan mommy..ank yg byk faham perasaan mommy…ank yg membesar dgn seribu satu kisah kami😌…xsangka…ank ini ‘di pilih’ utk jd ketua keluarga kami…..AIRIT RAYYAN RIZQIN,moga akhlak mu seindah syurga…besar nnti protect mommy dgn adik ye….jgn main2 ek,sy ada 2 ank lelaki yg strong dr kecik lg he3x 🥰

A post shared by RITARUDAINI® (@ritrud727) on

“Dah dalam labour room tiba-tiba teringin nak makan cheese cake dan coffee. Dah daddy turun beli. Makan memang tak ingat dunia macam lupa nak beranak.”

Rita mendedahkan kisah tersebut kepada umum di laman Instagramnya.

“Kemudian, dah terbelit tali pusat pula dan doktor kena forceps tapi tak boleh juga. Akhir sekali vacum laa dan keluar je ‘eh? Nape sebijik daddy ni?’ Ok lah tak kisah pun sebab nak kami juga.”

Menerusi perkongsian tersebut, Rita memuat naik foto Airit bersama kek dan lilin berbentuk nombor 11 melambangkan usianya. Bahkan, Rita juga bersyukur kerana anaknya itu tetap berada di sisinya ketika susah mahupun senang sempanjang menempuh liku kehidupan.

rita rudaini sambut hari lahir anak

“Besar nanti protect mommy dengan adik ya. Jangan main-main ya saya ada 2 anak lelaki yang strong dari kecil lagi hehe.”

Seperti sudah dijangka, menjengah ke ruangan komen, entri yang mendapat ribuan tanda suka itu dihujani pelbagai komen murni daripada pengikut Rita. Malah ada juga yang menzahirkan ucapan hari lahir kepada anaknya.

Untuk rekod, Rita dan Aidil mendirikan rumah tangga pada tahun 2008 dan bercerai pada September 2013. Pasangan ini dikurniakan dua orang cahaya mata lelaki iaitu Airit Qaqa Arjuna dan Airit Rayyan.

June 22nd, 2020

Walaupun membesar di bawah jagaan Rita Rudaini, Airit Rayyan Rizqin, 11, dan Airit Qaqa Arjuna, 9 tidak pernah berasa kekurangan kerana memiliki bapa saudara yang mengambil tempat sebagai ‘bapa’ mereka.

‘Pak Long’ dan ‘Pak Su’ mereka langsung tidak lokek dan sering mengambil berat mengenai perkembangan kedua-dua anak Rita Rudaini tersebut meskipun mereka duduk jauh di antara satu sama lain.

 

View this post on Instagram

 

Harini adalah HARI BAPA….anak2 xpernah lupa wish utk sy,paklong dan paksu dorg…. Paklong & Paksu…bg mereka itu lah ‘bapa’ …dr kecik kasih syg xpernah berbelah bagi antara anak sendiri dan anak saudara…apa yg anak mereka dpt,anak sy pon akan dpt….mana pernah mereka lupa seinci pon anak2 sy……kasih syg mereka tiada sempadan….walaupon mereka hanyalah seorang bapa saudara……budak2 kecik ni akan ingat siapa yg selalu bersama mereka…budak2 akan kasih dan suka org yg kasih kn mereka….Ank2 sy cukup bertuah kerana di kelilingi bapa saudara yg baik dan mengambil berat umpama anak sendiri….walaupon berjauhan tp ank2 sy tetap ingat dan sering ucap rasa rindu klau lama xjumpa…sering sebut klau ada apa2…rasa yg ada dlm diri ank2 terhadap ‘bapa saudara’ dorg ni mmg pure love…senyuman dan mata bahagia dorg dpt sy rasa……wahai ank..ingatlah jasa mereka bila besar nanti…..jagalah mereka spt bapa sendiri….itu pesan sy pd mereka selalu….kasih syg mereka xle di ganti dgn wang ringgit dan harta benda….SELAMAT HARI BAPA kpd paklong @d4nimuz7 & paksu @neves7727 ……ryan & arjuna adalah anak2 yg paling bertuah dpt merasa kasih seorg ayah lebih dr satu …..terima kasih TUHAN…?

A post shared by RITARUDAINI® (@ritrud727) on

Malahan Rita menyifatkan anak-anaknya cukup bertuah kerana mendapat kasih sayang yang tiada bezanya seperti anak sendiri daripada bapa saudara mereka.

“Apa yang anak mereka dapat, anak saya pun akan dapat. Mana pernah mereka lupa seinci pun anak-anak saya. Kasih sayang mereka tiada sempadan.”

rita rudaini dan anak-anak

Walaupun hanya memegang status sebagai bapa saudara, tetapi Rayyan dan Arjuna mengingati sesiapa yang sentiasa berada bersama mereka semasa kecil. Apabila lama tidak bersua muka, sudah pasti mereka akan meluahkan rasa rindu.

“Rasa yang ada dalam diri anak-anak terhadap bapa saudara mereka ni memang kasih sayang sejati. Senyuman dan mata bahagia mereka dapat saya rasa.”

rita rudaini dan anak-anak

Bahkan Rita sendiri tidak lupa untuk mengingatkan kedua anaknya yang kasih sayang tidak dapat dijual beli dengan wang ringgit. Kasih sayang yng diberikan oleh bapa saudara mereka seharusnya diingati sampailah dewasa nanti.

Rayyan dan Arjuna dikira beruntung kerana dicurahkan kasih sayang lebih daripada seorang figura ‘ayah’.

April 30th, 2018

Menggalas tanggungjawab sebagai seorang ibu dan bapa kepada dua orang anak lelaki bukanlah satu perkara mudah yang perlu dihadapi oleh pelakon Rita Rudaini.

Sering menjadi inspirasi untuk ibu tunggal di luar sana, ucapan Rita bersempena ulangtahun kelahiran anak keduanya Airit Qaqa Arjuna baru-baru ini membuatkan hati netizen tersentuh.

Mereka sebak melihat kompilasi gambar-gambar Arjuna daripada bayi sehingga kini yang turut disertakan dengan ucapan sayu daripada Rita.

Rata-rata netizen mendoakan agar Arjuna membesar menjadi anak yang soleh dan tidak lupa dengan pengorbanan ibunya.

Masih tidak terlambat untuk kami mengucapkan selamat hari jadi buat Arjuna dan turut mendoakan kesejahteraan mereka sekeluarga. Tiada apa yang dapat menggambarkan betapa besarnya kasih seorang ibu buat anak-anaknya.

January 3rd, 2016

Kanak-kanak yang membesar tentu sekali menginginkan belaian serta kasih sayang daripada seorang lelaki bergelar bapa, namun tidak semua mempunyai peluang sebegitu.

Rita Rudaini dalam satu temu bual bersama portal Sinar Harian berkata beliau merasa terkejut apabila anak sulungya Airit Rayyan Rizqin meminta beliau untuk mencari ayah baharu.

Dia pernah suruh saya cari ayah baru untuk dapat adik baru. Saya terkejut apabila dengar dia cakap begitu. Dalam masa sama saya rasa sebak, saya tidak tahu apa dia rasa sehingga mengeluarkan soalan sedemikian.

Mungkin dia melihat rakan-rakan di sekolah ada ayah dan ingin merasai kasih sayang seorang ayah seperti orang lain. Saya bukan ibu yang kejam, tidak memikirkan masa depan mereka, tetapi hati saya kini masih belum sedia menerima sesiapa.

Bukan bersikap kejam dan mengendahkan permintaan anaknya yang dahagakan kasih sayang seorang ayah, Rita menjelaskan buat masa ini beliau masih belum bersedia untuk menerima lelaki lain didalam hidupnya.

Saya bukan ibu yang kejam, tidak memikirkan masa depan mereka, tetapi hati saya kini masih belum sedia menerima sesiapa.

Sedih pula kami dengar bila anak Rita sendiri yang sudah suruh ibunya untuk berkahwin lagi. Tidak mengapalah, InshaAllah satu hari nanti akan ada jodoh yang sesuai buat Rita dan paling penting boleh menyayangi anak-anak beliau.

Sumber Berita: Sinar Harian