Written by AbangNara | July 28th, 2017

Menggosok baju adalah satu aktiviti harian yang sering kita lakukan. Nak pergi kerja, kena gosok baju kemeja/pakaian pejabat. Yang perempuan pulak, sebelum keluar rumah, wajib gosok tudung terlebih dahulu. Belum kira baju yang perlu digosok kalau nak pergi kenduri, baju sekolah anak, baju nak pakai di hari raya dan sebagainya. Tak pernah lagilah Abang Nara jumpa orang yang tak pernah gosok baju.

tefal iron

Hari ini, Abang Nara nak berkongsi dengan anda semua, 5 perkara yang mungkin anda tidak tahu tentang menggosok baju. Diharap dengan perkongsian ini, anda akan lebih cekap dan efektif dalam menggosok baju selepas ini.

1. Lagi berat seterika, lagi mudah hilang kedutan baju?

Konsep “lagi berat seterika, lagi senang hilang kedutan baju” adalah tidak betul sama sekali. Ramai yang percaya dengan konsep ini sampai terbeli seterika “old school” yang berat, sekaligus menyebabkan tangan mereka cepat letih dan lenguh ketika menggosok baju. Senang je sebenarnya nak menghilangkan kedutan di baju. Hanya perlu gunakan seterika wap (stream) yang kini banyak dijual di pasaran. Ia dapat menghilangkan kedutan dengan pantas dan efektif serta lebih ringan berbanding seterika kering “old school”. Gosok berpuluh-puluh helai baju pun tangan tak rasa penat.

tefal iron

2. Tak sama ke seterika wap(steam) dengan renjis air masa menggosok?

tefal iron

mesti korang pernah guna teknik renjis/sembur air nie kan masa menggosok baju?

Salah satu teknik yang selalu digunakan ketika menggosok baju ialah merenjis air ke pakaian untuk memudahkan penggosokan. Namun teknik ini sebenarnya hanya memberi kesan ke atas permukaan fabrik. Dengan seterika wap, sampai ke dalam fabrik pun akan ditembusi. Jadi kesannya lebih efektif dan lebih sempurna berbanding merenjis air. Lagi satu tak adalah tetiba tengah menggosok baju tue tertumpah secawan air. Tak pasal-pasal kena habiskan masa mengemas pulak.

tefal iron

tengok tue tembus sampai ke dalam apabila gunakan seterika wap. Tak payah nak renjis-renjis air

Sekarang ini ada seterika “steam generator” yang lebih berkuasa berbanding seterika steam biasa. Ia membolehkan kita menggosok baju 2 kali lebih pantas. Jimat masa, jimat tenaga dan jimat elektrik. Abang Nara rasa teruja pula nak cuba seterika “steam generator” nie.

3. Baju dah gosok tapi berkedut balik?

Mesti korang stress apabila dah penat menggosok baju tup-tup bila nak pakai, baju tue berkedut balik? Haaa. Puncanya tak lain tak bukan ialah kerana suhu plat seterika anda tak mencukupi dan tidak tepat. Hanya suhu yang betul sahaja akan membolehkan anda mendapatkan hasil penggosokan baju yang sempurna dengan seterika wap. Kebiasannya setiap baju akan mempunyai label di bawah untuk memudahkan anda memilih suhu yang sesuai ketika menggosok baju. Pemilihan plat seterika yang bersesuaian juga amat penting.

tefal iron

tefal iron

jangan lupa check label nie dulu sebelum gosok pakaian korang tue

4. Habis camner nak pilih plat seterika yang betul?

Memang banyak pilihan plat seterika di pasaran sampai boleh memeningkan kepala. Tak perlu risau. Senang je nak pilih sebenarnya. Cuma perlu pilih plat seterika dengan “high glideability” dan mudah untuk di”maintain” yang akan membolehkan anda menggosok dengan lebih laju dan mudah. Senang cerita, pilih seperti gambar di bawah. Confirm puas hati punya.

tefal iron

tefal iron

5. Seterika wap/steam vs seterika “steam generator”: Mana satu lagi best?

Satu kelebihan seterika “steam generator” ialah kewujudan “boiler” di dalamnya. Seterika wap/steam biasa tak ada “boiler” nie. Fungsi “boiler” ini adalah untuk menghasilkan “high pressure steam” yang akan memudahkan dan mencepatkan proses menggosok baju. Kebiasaannya lagi, seterika “steam generator” turut hadir dengan “water tank” yang besar. Ini bermakna kita tak perlu nak “refill” air selalu sangat. Abang Nara dah ushar dah seterika “stream generator” yang ada di pasaran. Salah satu yang terbaik ialah Tefal Actis Steam Generator GV6340.

tefal iron

Semua function best-best yang telah Abang Nara ceritakan di atas ada di dalam Tefal Actis Steam Generator GV6340 ini. Siap fungsi “auto off”lagi bila kita dah tak guna seterika. Lagi best, seterika ini sedang dijual dengan diskaun sebanyak 41% di Lazada. Harga asal RM999 kini cuma RM589 sahaja. Memang berbaloi-baloi. Kalau beli satu hadiahkan untuk isteri tercinta confirm dia suka punya.

tefal iron

Kalau nak lebih yakin, boleh tengok video kehebatan Tefal Actis Steam Generator GV6340 di bawah. Berdasarkan review daripada para pengguna, memang semua berpuas hati dengan mutu seterika ini.

Jadi tunggu apa lagi? Dapatkannya sekarang di http://bit.ly/Lazada_TefalActisFBP. Selamat menggosok baju.

Written by AbangNara | July 20th, 2017

Malaysia adalah sebuah negara yang aman, makmur dan sejahtera. Abang Nara bersyukur dilahirkan di Malaysia. Makanan banyak yang sedap, tempat percutian banyak best-best, awek ramai yang cun melecun, rakyat yang sangat peramah serta mesra dan macam-macam lagilah ke”best”an Malaysia yang tidak ada di negara lain.

digi jomprepaid

salah seorang awek cun yang berjaya Abang Nara ngorat dan jadikan bini. Hehehe.

Namun ada juga beberapa perkara di Malaysia ini yang seringkali membuatkan Abang Nara stress. Memang naik geram bila perkara-perkara ini terjadi di depan mata. Biasalah mana ada negara yang sempurna kan? Antara perkara-perkara itu ialah:-

Meja makan yang berterabur umpama dilanda garuda

digi jominternet

Bayangkan bila anda masuk KFC, order “snack plate” dan nak pergi duduk di meja untuk menjamu selera, tup-tup meja tersebut bersepah macam kat atas nie. Tak ke stress? Jarang Abang Nara jumpa rakyat Malaysia yang mengemas meja selepas makan di restoran “fast food”. Lepas kenyang makan terus chow. Tak ada sekelumit pun rasa di hati nak angkut tray sisa makanan ke tempat yang sepatutnya. Tak pasal-pasal kita yang baru nak makan nie terpaksa kemaskan. Terus hilang selera. Terus kepala berdenyut sebab stress memikirkan tahap kemalasan rakyat Malaysia. Camner kita nak maju kalau kemas meja pun tak mahu?

Masuk simpang/tukar arah tak bagi signal

digi jominternet

Setiap hari, Abang Nara akan memandu kereta untuk membawa anak-anak ke sekolah. Setiap hari jugaklah kadar stress Abang Nara menjadi tinggi. Mana taknya, hampir kesemua pemandu di Malaysia ini memang tak pandai nak bagi signal bila nak masuk simpang atau tukar lane. Fuh!!! Agaknya diorang nie ingat kita boleh baca isi hati dia. Dah banyak kali Abang Nara hampir ter”eksiden” kerana kemalasan pemandu-pemandu sebegini. Bukan susah pun nak tolak menatang signal tue. Agaknya pemandu di Malaysia ini ramai yang cacat sebelah tangan kot. Itu yang tak boleh nak bagi signal.

Kaunter punya banyak, bukak satu je

digi jominternet

Perkara yang amat Abang Nara takuti apabila ada urusan di kaunter seperti pejabat pos, tiket bas, bayar bil, buat passport, buat kad pengenalan dan sebagainya ialah melihat “signage” di atas. Daripada 10 kaunter yang dibina begitu cantik dan kukuh, 9 tutup dan hanya 1 dibuka. Entah kenapa itulah nasib yang menimpa Abang Nara setiap kali ada urusan sebegini. Pedih jiwa raga. Buang masa dan buang tenaga, tapi nak tak nak kena tunggu jugak sebab nak kena setelkan urusan tersebut. Stress!!!

Beratur punya lama, bila nak order dia tanya “apa yang best sini”?

digi jominternet

Perkara ini terjadi ketika Abang Nara balik kampung beraya di Jasin bersempena Aidilfitri lalu. Hari raya kedua Abang Nara teringin nak makan KFC. Jadi Abang Nara pun pergilah KFC Jasin. Orang memang ramai. Tapi Abang Nara beratur dengan tabah. Setelah 20 minit, tibalah giliran orang di depan Abang Nara. Ingatkan dia akan order dengan cepatlah sebab dah punya lama beratur mesti dah fikir nak makan apa. Sekali tue dia boleh tanya “apa yang best ek kat sini?”. Siap layan borak tanya menu yang popular, Lepas ue dia bleh tukar order 3,4 kali. Taknak yang tue, yang nie tak jadilah, eh yang nie mahal sangat. Banyak pulak songeh dia. Dalam hati Abang Nara berkata “kau beratur lama-lama tadi fikirlah siap-siap nak makan apa. Apa lahanat sangat kau nie”. Terbakor dan stress jiwa serta minda Abang Nara dengan perangai orang sebegini.

Kuota Internet Cepat Habis!

digi internet

Di zaman Facebook, Instagram dan Twitter ini, memang stress otak dibuatnya kalau data tak ada untuk layan Internet. Macam mana kita kongsi gambar OOTD, nak update status kat FB dan nak ushar gosip terbaru di BeautifulNara? Guna bukak YouTube kejap je dah abis kuota. Tak sempat nak buat apa-apa. Stress kepala otak dibuatnya.

Sebab tuelah bila ada orang mintak pendapat Abang Nara tentang plan prepaid yang terbaik, tanpa ragu-ragu Abang Nara akan jawab “Digi Prepaid”. Anda boleh #JomInternet cara mu dengan Digi Prepaid Live, dapat 2GB high-speed internet dengan RM3 saje setiap hari. Dengan Digi Prepaid Live ini, korang nak layan YouTube sampai lebam, upload gambar kat Instagram berpuluh keping, share status FB berkali-kali pun data tak akan habis punya. Cara anda, Internet anda. Suka hati nak buat apa.

Maklumat lanjut layari http://bit.ly/narafbx.

Written by AbangNara | July 17th, 2017

Kulit yang segar, nampak muda dan mulus adalah idaman setiap wanita. Tak pernah lagi Abang Nara jumpa wanita di luar sana yang berkata “saya ok je kulit saya menggerutu penuh jerawat macam nie”. Tak kira tua atau muda, tak kira dewasa atau remaja, tak kira ibu atau dara, semua wanita mahukan kulit yang sempurna.

dettol

kulit artis Korea memang idaman semua wanita. Putih, tulus, mulus dan bersih sangat-sangat

Untuk mendapatkan kulit idaman, penjagaan dan perlindungan kulit adalah amat penting. Kita perlu pastikan kulit tidak terdedah kepada bakteria, tiada kuman-kuman di sekeling kulit dan ia kena sentiasa dibersihkan. Salah satu cara untuk memastikan kulit sentiasa bersih daripada kuman ialah dengan meng”scrub”kan kulit. Antara scrub kulit “homemade”yang cukup popular di kalangan wanita ialah (walaupun ia sukar untuk disediakan):-

skrub

sumber – Google

1. Skrub Teh Hijau + Madu + Gula

Dikatakan teh hijau yang digunakan untuk kulit membantu melambatkan penuaan dan mengurangkan kedutaan dan noda serta memperbaiki tisu parut. Manakala madu mempunyai pelembap yang besar dan ciri-ciri antibakteria. Bukan mudah untuk menyediakan scrub ini. Kena bancuh teh hijau serbuk dengan air panas, kemudian biarkan ia sejuk, masukkan pula gula dan kena adun sehingga ia menjadi kental. Last but not least kena letak madu sebelum ia disapukan ke kulit anda.

2. Skrub Minyak Kelapa + Gula + Lemon

skrub

sumber – Google

Minyak kelapa telah digunakan selama berabad-abad oleh ramai orang sebagai tonik kulit yang baik. Manakala gula dan lemon dapat melembutkan kulit wajah. Berdasarkan pembacaan Abang Nara, penyediaan skrub ini memakan masa lebih kurang 10 minit kerana perlu memastikan campuran 1/2 cawan minyak kelapa, sedikit jus lemon dan 2 sudu besar gula dikacau sehingga menjadi ketulan pasir.

3. Skrub kunyit

skrub

sumber – Google

Sepanjang kehidupan Abang Nara, kunyit hanyalah digunakan untuk memasak ayam/daging goreng. Tapi di kalangan wanita skrub kunyit memang cukup popular. Kunyit perlu dicampurkan bersama tepung dan air untuk menjadikannya ia kenyal. Kemudian ketika mandi, sapukan ia ke seluruh kulit. Dikatakan cara ini dapat membuang sel kulit mati dan membuatkan kulit lebih mulus.

Ada banyak lagi skrub-skrub “homemade” yang cukup popular di kalangan wanita. Satu persamaan skrub-skrub “homemade” ini ialah proses penyediaannya yang memakan masa. Paling-paling laju pun 10 minit. Paling penting, keberkesan “scrub homemade” ini tidak dapat disahkan secara saintifik. Sebab itulah di kesempatan ini Abang Nara nak cadangkan 1 jalan penyelesaian mudah untuk mendapatkan kulit yang mulus, sihat, bersih dan sempurna.

ini cara mudah, pantas dan jimat menjaga kulit anda

Jalan penyelesaian yang Abang Nara maksudkan tak lain tak bukan ialah sabun mandi Dettol Deep Cleanse. Dikayakan dengan “microscrubbing beads” di dalamnya, Dettol Deep Cleanse membantu membersihkan kulit anda sehingga melebihi epidermis. Ia juga memastikan kulit kita bebas debu, kotoran dan bakteria. Senang cakap, Dettol Deep Cleanse membantu menjaga dan membersihkan seluruh kulit kita dengan 100% natural micro apricot beads di dalamnya.

dettol deep clenase

Dettol Deep Cleanseada juga tersedia dalam pilihan sabun buku

Paling penting, kita tak perlu nak pergi cari bahan mentah, kacau, gaul, panaskan teh dan sebagainya seperti yang dilakukan ketika menyediakan scrub “homemade”. Hanya perlu picit Dettol Deep Cleanse dan gel bersama natural apricot beads akan keluar di tangan kita. Lumurkan ke seluruh kulit untuk penjagaan dan perlindungan yang optimum. Mudah, pantas dan selesa. Bau pun wangi. Jimat masa, jimat tenaga dan paling penting, kulit terjaga!!!

dettol deep clenase

3 pilihan saiz Dettol Deep Cleanse untuk seisi keluarga

Jadi kalau anda dah penat menyediakan scrub “homemade” dan ingin mencuba sesuatu yang baru, marilah cuba Dettol Deep Cleanse ini. Dengan banyak open house nak dihadiri bersempena hari raya Aidilfitr, inilah masa terbaik untuk memastikan kulit kita bersih dan bebas daripada sebarang kotoran. Insya Allah time raya nie bersinar-sinar dan berseri-seri kulit anda. Maklumat lanjut layari  laman web Dettol dan juga Facebook Dettol Malaysia.

Written by AbangNara | July 3rd, 2017

Ketika zaman kanak-kanak dan meningkat remaja, Abang Nara memang banyak terpengaruh dengan benda-benda dari Jepun. Masa tue mana ada Kpop lagi. Drama-drama Jepun, produk-produk dari Jepun, kartun Jepun dan macam-macam lagilah memang cukup popular ketika itu. Sehingga ke hari, pengaruh Jepun sudah cukup sebati dengan rakyat Malaysia. Antara 5 benda Jepun yang sangat popular di Malaysia ialah:-

1. Anime dan manga

sushi king

Naruto, One Piece, Bleach, Toriko, Dr Stone dan Boku No Hero Academia adalah di antara puluhan animasi (anime) dan komik (manga) yang menjadi ikutan jutaan rakyat Malaysia termasuklah Abang Nara. Keunikan jalan cerita, imaginasi yang tinggi serta lukisan yang menarik menjadikan anime dan manga dari Jepun ini mempunyai pengikut tegarnya yang tersendiri. Sekali dah baca, mesti ketagih punya. Nasihat Abang Nara, sila jangan mula. Sekali dah start, no more turning back.

P.S: Jangan lupa kartun Jepun dulu-dulu yang cukup mengusik jiwa seperti Doraemon, Tomato Man, Ultraman, Kickers dan banyak lagi.

2. Kereta
sushi king

10 tahun dahulu, perkara pertama yang Abang Nara fikirkan selepas mendapat kerja ialah membeli kereta sendiri. Kalau tak ada kereta, memang susah nak pergi kerja, nak pergi dating, bawak mak keluar pada hujung minggu dan sebagainya. Sudah tentu jenama kereta idaman Abang Nara ketika itu ialah Honda, Toyota dan juga Nissan. Kesemuanya jenama dari Jepun yang terkenal dengan kualiti, tahan lama dan value for money. Kalau dapat beli Honda City , memang confirm awek-awek akan beratur nak tumpang. Heheh.

3. Sushi

Sebut sahaja Jepun, perkara pertama yang Abang Nara akan terbayang ialah sushi. Sushi dan Jepun cukup sinonim, umpama Malaysia dengan nasi lemak. Sushi adalah gabungan nasi kepal (cooked vinegard rice) bersama bahan lain biasanya ikan, makanan laut, telur dan sayur-sayuran. Bahan-bahan ini, ada yang mentah, ada yang separa masak, ada yang masak sepenuhnya macam Tenpura.

sushi king

Di Malaysia, memang ramai peminat tegar sushi. Ada yang kalau tak makan sekali seminggu, menggigil badan dibuatnya. Namun mereka tak perlu susah-susah terbang ke Jepun untuk menikmati sushi yang sedap kerana di Malaysia ada Sushi King.

sushi king

Sudah bertapak di Malaysia sejak 1995, Sushi King telah menyediakan sushi yang segar, sedap dan sempurna kepada para pencinta makanan Jepun ini selama 22 tahun, memang lama beb. Pada pengetahuan anda juga, Sushi King adalah rangkaian restoran Jepun halal yang terbesar di Malaysia! Rata-rata mereka yang pernah menikmati kelazatan sushi di Sushi King akan kembali berkali-kali, lebih-lebih lagi kerana Sushi King sering mengadakan promosi dan pertandingan untuk para pelanggan setia mereka. Contoh terbaru ialah ‘Hokkaido Contest” yang sedang berlangsung sejak 1 Julai sehingga 30 September ini.

sushi king

Hadiah untuk para pemenang “Hokkaido Contest” ini memang hebat sangat-sangat. Pemenang pertama bakal memenangi percutian 7 hari 5 malam ke Hokkaido dengan tajaan tiket pergi balik oleh Air Asia X, hotel penginapan disediakan, akan dibawa pergi main ski di Niseko Ski Resort dan macam-macam lagi. Hadiah untuk pemenang kedua, ketiga dan saguhati pun tak kurang hebatnya kerana jumlah hadiah yang disediakan oleh Sushi King untuk “Hokkaido Contest” ini ialah RM30,500. Banyak tue!!

sushi king

Gunung Yotei, Niseko, Japan Photo credit: http://www.japan-guide.com/e/e6720.html

sushi king

Otaru, Japan Photo credit: http://www.japan-guide.com/e/e6706.html

Apa yang paling best tentang “Hokkaido Contest” ini ialah cara nak menyertainya begitu mudah sekali. Anda hanya perlu beli mana-mana makanan yang tersenarai di dalam “Hokkaido Contest” ini dengan minimum RM50 di dalam satu resit. Lepas itu akan dapat satu borang. Isikan borang tersebut dengan jawapan yang betul dan juga resit pembelian. Kemudian berdoalah agar anda dimurahkan rezeki. Itu sahaja. Mudah sangat-sangat kan?

sushi king

Teppan Hokkigai Yaki

sushi king

Kiri: Ishikari Udon; Kanan: Set Ishikari Nabe

Kalau tak menang pun, sekurang-kurangnya perut anda dah kenyang dapat menikmati kelazatan, kesegaran dan kesedapan sushi dari Sushi King. Tak gitu? Maklumat lanjut tentang “Hokkaido Contest” ini boleh layari Facebook Sushi King. Selamat mencuba.

4. Playstation

sushi king

Zaman remaja anda pastinya tidak akan lengkap jika tidak menjerit “Golllllllllllllllll” ketika membuat jaringan cantik menerusi game ‘Winning Eleven” di Playstation bersama rakan-rakan. Teringat kenangan bermain game Olimpik (acara lari 100 meter, lompat jauh, baling lembing) di hostel dengan geng-geng ketika membuat persediaan di UITM Shah Alam. Habis kecoh satu hostel sampai pak guard jerit suruh diam. Inilah penangan Playstation. Membawa kegembiraan, keceriaan dan merapatkan ukhuwah.

5. Karate

Karate adalah salah satu seni mempertahankan diri yang cukup popular di seluruh negara. Di Malaysia pun ramai yang belajar karate sebagai satu sukan yang sihat. Malah filem “Karate Kid” cukup popular di Malaysia. Untuk pengetahuan anda karate berasal dari Jepun dan mempunyai beberapa aliran yang cukup popular serata dunia.

sushi king

filem Karate Kid yang nie, bukan yang Jackie Chan tue

Itulah 5 benda dari Jepun yang cukup popular di Malaysia pada pandangan Abang Nara. Abang Nara percaya korang pun ada pendapat tersendiri kan? Apa kata kongsikan di ruangan komen. Mana tahu ada benda-benda best dari Jepun yang Abang Nara terlepas pandang.