Written by serenity | March 1st, 2018

Papagomo atau Sir Azri telah memuat naik satu video terbuka yang ditujukan kepada Mufti, dengan khusus bertanya kenapa Mufti hanya menegur Neeloaf lancar tudung di kelab malam, dan tidak pernah menegur Nur Sajat.

Papagomo berkata:

Saya sebagai seorang anak muda nak bertanya kepada Datuk Mufti ya, kenapa ada jurang perbezaan antara menegur Sajat dan Hajjah Neelofa? Kenapa apabila Hajjah Neelofa, begitu pantas mufti-mufti mengeluarkan kenyataan yang mana memperlihatkan bahawa apa yang berlaku di Zouk itu sesuatu yang sangat tidak patut dan dkecam. Saya bersetuju apa yang dilakukan oleh Neelofa itu tidak patut kerana ia telah memperkotak-katikkan Islam.

Tetapi kenapa tidak dengan Sajat, seorang lelaki/pondan yang memakai tudung? Kenapa tidak ada teguran sehingga ke hari ini oleh para mufti kepada golongan LGBT ini? Kenapa apabila seorang wanita tulen yang membuat satu perilaku berkenaan tudung maka begitu cepat tindakan diambil oleh para mufti?

Papagomo membangkitkan mengenai Sajat memakai tudung yang juga memperkotak-katikkan Islam, tetapi tiada langsung teguran oleh Mufti.

Video terbuka itu boleh ditonton di bawah:

Susulan teguran mufti, Neelofa telah memohon maaf atas keputusan memilih untuk melancarkan tudungnya di kelab malam malam tadi. – beautifulnara.com

66 responses to Video Terbuka Papagomo Pada Mufti: Kenapa Pilih Kasih Tegur Neelofa, Tak Tegur Sajat?

  1. Jwab jgn x jwab says:

    Sila jwab en mufti.klu lopak tu lju je siap hntr surat cnta lg tp bab abg sajat pnakut pulak.Jais pn diam d bwa angin.

    43

    0
    • Anonymous says:

      sejak bila pulak sajat masuk disko bertudung? ko dah kenapa sis?

      1

      38
      • Anonymous says:

        Papagomo layan pondan juga. Jangan jadi hipokrit la..sama mcm Neelofake!

        21

        2
        • Mama says:

          nama naelofar hijab sebusok nanah minggu ni hingga lopak gagal menghadirkan diri di pesta tn50 semalam.
          …habis2 semua terpalit …tertular.

          4

          6
        • ada paham ka? says:

          hajjah zouk lagi teruk wei. at least sajat tu tak lah memperkudakan agama…tak lah menunggang agama untuk tujuan… sales! ngerti?

          4

          42
        • FC says:

          True… Hate this guy! For some reason, he obviously has his own agenda in pursuing Sajat tak habis2! Apa yg dia nak sebenarnya?? :(

          27

          5
        • Anonymous says:

          Kes sajat tu benda trng2 semua org tau salah dn dilarang,budak tadika pn tau, gomo nk mufti tegur menda la lg. Sama mcm ko suruh mufti tu tegur org buat maksiat sdngkn prkara2 tu dorng dh sebut malah mufti2 sblm dorng lg malah x sbut pn tau sah2 la dilarang. Bodo gomo ni nk samakan dgn kes lofa yg mrupakan pnyakit baru zmn ini mstilah perlukan jgk pndangan dn teguran mufti.

          2

          0
      • Hadoii says:

        Perlu mahu masuk disko baru boleh tegur kah?? dia pakai tudung pun jadi isu sudah apa lagi benda lain..funny

        19

        0
        • Sujat says:

          Too bad the damage is done..feel sorry for your careless. The whole image is jahanam. Sorry Neelofa fans.

          4

          4
      • Anonymous says:

        Ko bengap dh kenapa. Sajat tu lagi teruk isu dia. Sampai skrg taknak bgtau jantina apa. Nak cover jantan, ckp diri sendiri khunsa. bila org nak check, tak bagi. Pakai tudung masuk disko mmg salah tp bukan kesalahan terbesar banding manusia tukar jantina ni. Jgn bengap sangat boleh?

        63

        1
      • Anonymous says:

        Blog ni makin bengap. Komen lambat keluar, bukannya panjang 1 mukasurat pun nak delay2.

        3

        0
    • nyah sentul says:

      masaalahnya srkg hanat ….si sajat tak pergi disko ajak geng2 bertudung menari cam cacing kepasan. kikiki

      6

      26
      • senyum kambeng says:

        “Pesta Goyang Pinggul Naelofar’….tular dan menjadi hot topik minggu ni.
        Bengap gak Papagomo ni.

        3

        5
      • Anonymous says:

        tp dia ajak golongan2 maknyah jgn malu expose diri sbb ada org mcm ko yang akan puja dorg.

        19

        0
      • sis onion says:

        abg sajat xg disko..tp tetap mempersendakan agama.dia bertudung pada majlis sambutan hari jadinya dan memanggil adik2 tahfiz..dia juga menggelar diri sebagai ummi kpd anak2nya. for future, apa yg akan jd kepada personaliti, spritual/rohani, psikologi anak2 tersebut?apa kesan terhadap tumbesaran anak2?still akan create damage to kids n masyarakat. lps ni akan lebih ramai yg lebih terbuka dgn isu2 lgbt jika kita tidak tegah dr sekarang….

        20

        0
        • anonymous says:

          exactly…mufti2 tak tengok ke isu ABANG SAJAT ni sgt2 bahaya utk generasi akan datang…mempengaruhi golongan2 sotong untuk memberanikan diri melawan takdir Allah dan menghalalkan LGBT sedangkan terang2 di dalam Al Quran Allah melaknat gologan ini…so mufti bila nak bagi surat terbuka …apa yang lama sangat JAKIM ambik masa ni?

          17

          0
    • Anonymous says:

      alang2 klu en mufti nak kena tegur abg sajat tu, tegur lah juga si papagomo ni sekali.. mcm hanat gak aku tgok dia ni!

      22

      5
    • kak milah says:

      letih la jadi mufti. segala isu dia nak kena jawab. nak menjawab kes sajat ni bukan bleh main percaya ja cakap ko. dah sajat claim dia khunsa. ko plak cakap dia pondan. tunggu ja ah si sajat tu betul2 pondan , baru bleh advice. plus apa lagi yang nak dicakap kalau dah sajat tu pondan. memang terang-terang kes2 lgbt ni tak boleh dibenarkan. apa lagi si mufti ni bagi tau. tinggal tindakan undang-undang ja la dari pihak berkuasa.

      6

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      kenape nak babit kan sajat dlm hal ini ? skarang lofa ngan tudung dia kt club tkde kena mengena ngan sajat..! sajat kire dh ketegori lain ..!

      0

      3
    • lynn says:

      Bangang betul. Hal sah sah haram buat apa nak tegur? Jahil agama sangat ke sampai bab ni pun nakmufti tegur?
      Taknak tanya mufti bab minum arak dengan zina gak? dah alang2 bodoh tu?

      1

      0
  2. Anonymous says:

    papagomo ni gila pondan ke haper? lorat benor…

    9

    4
  3. hj zouk says:

    berani diorg ni tegur duta umngok..kan da papagomok bsuara

    3

    3
  4. Siti Kassem says:

    Neelofa… gila disko.
    Papagomo…. gila mak nyah!!

    hahahahahak

    10

    4
  5. Anonymous says:

    Utk kali pertama, dia ni bercakap makes sense..dan ada jg yg aku bersetuju dgnnya wpun seblm ni bknnya suka sgt dgn perangai dia ni

    39

    0
    • Bluekkk says:

      Korang tau tak pejabat mufti turun sendiri jumpa veteran maknyah, dakwah diorang kat rumah perlindungan, kalau tak caya tengok la page syed azmi contohnya. Mufti tau benda ni lagi serious, dia orang yang berganda arif daripada kita ni bab agama, dia tau lah teknik mana nk guna nak sentuh bab transgender/mak nyah ni.
      Anyway aku cadangkan sesapa tulis surat terbuka kt Papagomo sebab obses sangat dengan Sajat. Kahkah ko nak ganti coach Yin ke

      9

      3
  6. Vanida says:

    valid point, kalau nak tegur orang, kalau nak represent a community, jangan lah pilih kasih!

    25

    0
  7. Menyedihkan says:

    semak apa papagomo ni lagi

    2

    4
  8. Mama says:

    papagomo ni taksub dgn pondan. something wrong la dia ni….atau dlm senyap mengkagumi pondan? adakah????

    5

    3
  9. Anonymous says:

    pergi tegur bini ko yg x berhijab tu dulu la hanat!!!

    3

    3
  10. Daaaaa says:

    Wei bodoh2 skalian… Reason xde mufti nak tegur sajat sbb takde bukti kukuh untuk tuduh dia pempuan jadian ye… Mmg dari luaran kita dah tau dia pondan.. Tapi kau xleh nak tuduh2 dia tanpa bukti kukuh…..sbb tu xde org tegur lg.. Paham ke tidak?????????

    17

    4
    • Anonymous says:

      aku baru nk ckp tp ko dh hilite dlu. Thanks Daaaa…Agree!

      5

      2
    • Damien thomas says:

      Nak bukti sajat ni khunsa ke pon pon..buka je lah..semua delan mukti..depan mak bapa dia..depan kawan kawan sekolah rendah dia dulu dulu…
      Ada berani..itu baru berani..ni acah acah je abg sajat nie…kenapa masa sekolah rendah hingga tinggkatan 5…siap seluar sekolah baju putih..tak baju kurung…

      1

      0
  11. melati says:

    “Sebab Sajat Kimak..!!!” , Neelofa Haram jadah..!!! tu jew jawapan nya…..wakakakaakaa

    3

    2
  12. kak maghia says:

    papagomo ni dah kenapa…dah siasatan x dpt diteruskan so pihak pjbt agama x boleh la sesuka hati nak kuar statement…maknanya kes sajat ni lom dapat diputuskan…

    5

    0
  13. SJM says:

    Sebab Papagomo mengurat Sajat, bukan Neelofa.

    Lagi pun Sajat tu sama ada khunsa, atau lelaki yang beridentitikan wanita. Satu tu isu perubatan, dan yang satu lagi mufti WP dah cakap dibenarkan dalam Islam.

    7

    0
  14. Anonymous says:

    sajat ke, neelofa ke… antara yg buat perangai tak senonoh…
    Ramai lagi mcm diorang, satu2 la org2 agama ni nak settle… Nak grab semua mana nak larat.

    0

    0
  15. Zzz says:

    sajat ke, neelofa ke… antara yg buat perangai tak senonoh…
    Ramai lagi mcm diorang, satu2 la org2 agama ni nak settle… Nak grab semua mana nak larat.

    1

    0
  16. Wahid says:

    Ini aku sokong!!

    4

    1
  17. rock oooo says:

    sajat x layan dia,, klu layan xdk nk report …

    4

    0
  18. Anonymous says:

    papagomo gi lah gomol sajat…dia jual tudung ke

    0

    0
  19. ? says:

    Ala encik gomol ooi ….

    Semua pun dah masuk top 10 the most hated ppl 1Msia :

    Nelopak
    Aliffia Badang Syukria
    Mohd AlSajat
    Dll

    2

    0
  20. Crispratt says:

    Knp papagomo ni obsessed sgt dgn sajat?

    Sayang kat dia ke? Minat kt sajat ke? Ditolak cinta sajat ke?

    6

    0
  21. Anonymous says:

    Nape.kita nak mufti je tegur?kita pun dah dewasa.nama pun dah Islam.sekolah pun dah ajar perkara2 dilarang dan haram dari segi agama. Jagalah diri masing2.

    3

    0
  22. Anonymous says:

    Ikut logik akal aku yg singkat ni lah… Knp Lofa nie lebih bahaya dari Sajat..
    Lofa ni membuka ruang dakwah nan luas kpd anasir2 islam liberal. yg mana x kisah lah kemana2 pub or club janji bertudung. Menarilah bagai org ilang akal n ko akan dpt hadiah. Sbg seorang muslimah/hajjah dia tertinggal sensitiviti adab seorang wanita Islam…
    Sajat lebih kpd kecelaruan diri sendiri, tp x pernah plak (rasanya lah) dia jemput org beramai2 utk jd mcm dia. Kita yg memberi ruang kpd Sajat utk pemes, berinteraksi, memberi response x kira lah baik or x, kaum seumpama Sajat nie, perhatian manusia adalah makanan jiwa mrk. If kita wat x tau, dia beku begitu je lah…

    My2cent

    10

    4
  23. SYMP says:

    Assalamualaikum wbt,

    “Allah cetuskan satu isu bukan kebetulan tetapi dgn tujuan”

    Saya setuju dengan semua nasihat berhemah mahupun tarbiah sentap dari golongan pendakwah dan juga orang awam. Tetapi komentar Us. Pahrol Juoi ini benar-benar membuatkan saya berdiri dihadapan cermin, dan saya suka dengan semua point dari beliau. Amat terkesan dihati saya dan membuatkan saya bermuhasabah diri.

    Ramai org mengatakan Neelofa sbg “penunggang agama” bahkan telah meletakkan kaum muslimah ini ditahap terendah apabila beliau sanggup mempromosikan hijab di Kelab Malam. Malah tindakan beliau itu telah menjadi bahan ejekan kaum non-muslim kerana telah memperkenalkan sebuah kelab malam terkemuka di Malaysia. Tidak tahulah apa niatnya jika ingin berdakwah sekalipun, tetapi caranya amatlah tidak beradab. Tambahan pula, dengan mengadakan sesi tari-menari dikalangan wanita berhijab sehingga tersebarnya video terkinja-kinja meliuk lentok para gadis melayu islam malah berhijab. Benar ini amat memalukan kita sbg kaum muslimah malah agama kita. Memalukan diri sendiri dan memalukan ibu bapa.

    Ada pula munculnya “Lelaki Misteri” yg mempersendakan Neelofa sbg tidak layak dibuat isteri. Malahan point beliau telah menarik ramai netizen turut sama mengecam Neelofa seolah-olah kita tidak cermin diri sendiri dan keluarga kita. Saya yang melihat scenario ini juga merasa perkara yg berlaku amat memalukan. Benar saya juga mengakui jika melihat dari luaran, Neelofa seperti seorang gadis yg sombong. Dan apabila melihat ahli keluarganya juga, tampak mereka begitu megah dgn kemewahan dan islam moden kononnya. Tetapi itu adalah pandangan dari mata kasar kita yang tidak dapat menilai hati budi seseorang. Suka jika saya ingin katakan, seseorang boleh dilentur dengan baik jika kena pada acuannya. Percayalah.

    Apabila difikirkan kembali situasi viral yg berlaku di Malaysia, saya melihat begitu banyak perkara memalukan berlaku dari “perempuan”. Sungguh saya amat malu, terasa mengapa begitu bodoh kaum wanita mempersendakan diri sendiri. Dari kes adik gedik vs abg lori, bego live Fathia Latiff, Afifah Nasir vs Aliff Aziz, Zizi Kirana, Awek Cendol, dan ramai lagi… Itu belum lagi video viral Sajat mengaku dirinya perempuan, dan juga Liyana Rosli iaitu anak kpd pelakon terkenal. Isteri orang yg tiada segan silu melakukan aksi ghairah utk mempromosikan produknya. Begitu murah taraf seorang isteri? Kenapa semuanya dari kaum wanita? Bukan sahaja ia tercetus dari kalangan wanita bujang malah kes viral sikap isteri orang bergaduh juga turut tersebar. Dimanakah sifat malu kita? Sifat malu sbg kaum wanita yg bermaruah?

    Baca balik semua komen netizen, rata-rata mengecam dgn penuh hinaan dan caci maki. Cuba lihat diri kita kt cermin. Masih pakai baju sendat? Masih belit tudung kt leher? Masih tunjuk betapa panjangnya kaki kita? Masih tinggal solat? Isteri orang yg bagaimanakah kita? Anak gadis seperti apakah kita? Sama aje, cuma keburukan kita tidak viral.. Cuma diri kita bukan selebriti dan tidak dikecam. Mmg Neelofa salah, tapi apa pelajaran utk kita?

    Apakah tujuan yg Allah ingin sampaikan?

    Supaya kita buka mata dan hati menilai betapa tenatnya iman kita umat islam sekarang. Para agamawan diperlekehkan, ahli politik disanjung, rasuah berleluasa, keruntuhan akhlak remaja, zina dan maksiat bebas, kes penceraian semudah kata, hukum hudud dipertikai, isu LGBT, anak luar nikah, anak buang orgtua dan banyak lagi. Dimana kita umat islam? Apa yg telah kita perjuangkan? Adakah cuma memperjuangkan bantahan terhadap Neelofa? Benar dia salah. Malah ramai wanita muncul mengatakan diri sbg Wanita Muslimah merasa terhina dgn kebodohan Neelofa. Apakah sudah kita lihat diri kita di cermin. Muslimah kah kita? Jika masih lagi memakai jeans sendat, baju tadika, tudung gonjeng, solat entah ke mana, halal haram wallahualam, batas pergaulan dgn ajnabi bagaimana pula? Neelofa mmg salah tetap salah, tapi kita harus ambil pelajaran utk cermin diri kita dan perbaiki diri kita. Kepada lelaki misteri, lihat kaum wanita disekeliling kau.. Adik, kakak, isteri sendiri, kawan-kawan dan ibu kita sendiri. Adakah kita telah menjalankan tanggungjawab kita? Sbg lelaki yg seharusnya membimbing kaum wanita… Bukan malah memperlekehkan kesilapannya. Tolong ramai-ramai kita buka mata dan hati kita untuk saling membantu memperbaiki diri.

    Seorang ibu menghina dan mempersenda Neelofa tetapi lupa bahawa dia juga mempunyai seorang anak gadis yg tidak segan silu berpacaran dgn lelaki.
    Seorang suami bersungguh mengkritik Neelofa sbg penunggang agama tetapi lupa isterinya juga berambut blonde dan memakai skirt pendek.
    Seorang gadis melancarkan kempen Boikot Neelofa tetapi lupa dirinya juga penzina.

    Jadi marilah kita ambil pengajaran dari isu yg bukan kebetulan ini. Allah timpakan kebodohan itu kpd Neelofa, untuk kita jadi bijak memperbaiki diri sendiri. Dan saya doakan semoga Neelofa semakin dekat hatinya kpd Allah, Juga buat kita semua umat islam…semoga kita bersatu hati menegakkan islam.
    Teruskan memperbaiki diri dan mencari cinta Allah.

    24

    0
  24. Anonymous says:

    Kerja dakwah..bukan kerja mufti jer..awak g la tegur Sajat, Mufti dah tegur Nealofa…apa masalahnya?

    3

    0
    • Teh o ais limau says:

      Mentaliti org maleis ni…..nak jadi tuhan je.. Judge org sana sini. Orang tu x buat keje. Org ni x buat keje. Padahal diri sendiri???? Apa pon x buat. Keje mengutuk je… Keje dakwah ni bukan keje mufti je ok.. Esok kat akhirat Allah x tanya mufti sorang je.. Allah tanya setiap org..ape yang kita buat utk agama Allah…drp dok question orh tu irg ni x buat keje.. Ape kata ko buat sesuatu.. Ni tidak.. Dok judge org sana si i.. Padahal bila tgk diri sendiri.. Masing2 dgn merokok nye.. Dating sana sini… Tak tutup aurat… Hubungan lelaki perempuan x jaga.. Pakai baju ketat tudung singkat…ntah ape ape…

      0

      0
    • blister says:

      bole gak dakwah balaci umno tu kenapa selama hidup ni buat fitnah dan dibayar puak bangsat umno kan?

      0

      0
  25. Hamba Allah says:

    Betul la … npa ek? Nak tegur tk slah tpi biar adil … ni Sajat yg bergaya menyerupai seorang pompuan takde lak kena tegur … pelik betul dgn mnusia zaman skrg

    2

    0
    • Daaaaa says:

      Ko igt mufti x tegur ke.. Secara tak langsung dia dah tegur… Tapi mufti x boleh la nak sebut nama dia.. Sbb takde bukti yg kukuh… Ko igt boleh main tuduh org tanya bukti kukuh? Nak announce satu malaysia tapi xde bukti? Ko nak suruh dia bogel depan satu malaysia? Ko mana tahu entah2 dalam diam mufti tegur diam2 direct to sajat….ce guna otak sikit…

      1

      1
  26. kau says:

    kdg2…. papagomo baik plakk hahahahaha

    3

    1
  27. anonymous says:

    berok ni tak keja lain ka dok berdengki lgbt heran sungguh

    2

    2
  28. Anonymous says:

    sblm nk tegur org tgk semula diri kt…tegur x slh tp jgn smpai menghina….nk hentam mak nyah tp dlm mse y sama ko sndri pun main mak nyah….x pyh nk berlagak suci konon ats AGAMA…perbaiki dri sndri dl…sbb sajat reject terus meroyan cam org gile…cb sajat tu terima xde ko memekak kann….menyampah btl dgn org umno ni…hahaha..ckp cam dia je y baik.. xpenah main mak nyah,main pelacur,masuk kelab,minum arak walhal kat kelab tu bersepah org2 umno…

    2

    0
  29. daon kesom says:

    Papagomol, tolong tanya Jabatan Pendaftaran Negro (JPN) macamana IC sajat boleh tukar ke perempuan. Muskil. Sajat boleh jd orang lain pun boleh la ekkkk???

    2

    0
  30. Daaaaa says:

    Ko igt mufti x tegur ke.. Secara tak langsung dia dah tegur… Tapi mufti x boleh la nak sebut nama dia.. Sbb takde bukti yg kukuh… Ko igt boleh main tuduh org tanya bukti kukuh? Nak announce satu malaysia tapi xde bukti? Ko nak suruh dia bogel depan satu malaysia? Ko mana tahu entah2 dalam diam mufti tegur diam2 direct to sajat….ce guna otak sikit…

    0

    0
  31. Mati itu pasti says:

    Betul jugak ada pengkomen2 diatas cakap. Tegur-menegur adalah TANGGUNGJAWAB SETIAP UMMAT ISLAM bukan sesuatu badan berkanun. Tapi biarlah tegur yang berhikmah. Tidak teguran bernafsu ammarah tetapi kerana Allah.

    2

    0
  32. Anonymous says:

    ketagih pondan….

    1

    0
  33. nyah desa pondan says:

    ha ah. kan mesti dok stalking ig sajat,safia,rizulala & alifah sukriah oppss tersasul plak anyway boleh lah alifah tu sura kepit belut letrik tu mesti papa syahdu dengar,pastu kan tak menahan tgok tetek sajat & rizulala terus pukul budak botak sampai kluar ingus he he he cepat safi pegi tanam tetek baru kat siam cepat cepat

    0

    0
  34. tak sokong sapasapa says:

    tak de lah..neolofa tu bleh tahan gak bangangnye sejak dia ckp xpeduli ckp org tu…then bila kne bash n tego ngn mufti, barula mntk maaf bagai..tp okay la tu dia mntk maaf..SMUE MANUSIA TAK PERNAH TAK BUAT SALAH…tapi SI PAPAGOMO NI XABIS2 HENTAM SAJAT…PAPAGOMO NI SEBENARNY PERNAH NGORAT SAJAT PASTU TAK LEPAS SBB DLU SJAT ADE SS YANG PAPAGOMO TRY DIA KT INSTA…SO MYBE SBB TU LA KOT DIA X PUAS HATI SGT..THEN TGK VIDEO PAPAGOMO NGN PONDAN NI SIAP NK BELAI ATAS BAWAH….HUUUUU NAMPAK TAK PERMAINAN DIAAAA…..sorry papagomo tak dapat gomo…(bukan peminat sajat)

    1

    0
  35. apekebende says:

    sir azri ni shud shut his big mouth.. perbetulkan ank bini dulu. diri sendri pon masih tunggang langgang makan duit haram.

    1

    0
  36. ayoyo.. says:

    Apasal papagomo ni sibuk nk dengar mufti tegur sajat? Klu mufti tegur sajat personally, x diwarwarkan, camne?

    0

    0
  37. Puspa gomo says:

    Bak kata encik sajat..” kung kung kong lanciou….””

    0

    0
  38. pengutuk 1Malaysia says:

    si papagomo ni dah lama aku dok perati..
    apa kejadah nya asyik ganggu sajat je .. sedangkan terang2 bukan sajat saja pondan di dunia ni yang tak mengaku pondan. aduihai…

    papagomo ni tak normal agak nya..entah2 ada hati dengan sajat…
    cinta ditolak sajat …lalu sentap.

    0

    0

Leave a Comment

Optional