Written by Bella | January 30th, 2018

Isu Papagomo yang tidak berpuas hati dengan jantina sebenar ushawan kosmetik Nur Sajat seakan tidak akan ada penghujungnya. Bermula dengan membuat aduan kepada pihak JAKIM,  kini Papagomo membuat dakwaan menuduh pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengambil mudah tentang status jantina Sajat.

Menerusi sebuah video yang tersebar,  Papagomo telah menelefon JPN dan membuat aduan tentang pemalsuan Kad Pengenalan Sajat.

Walaubagaimanapun, usaha Papagomo gagal dan pegawai JPN meminta beliau mengemukakan bukti yang kukuh atas dakwaannya itu dan akan menyiasat perkara itu terlebih dahulu.

Mungkin sudah lama diganggu, Sajat menerusi Live di Instagram menyifatkan Papagomo tidak ubah seperti haiwan ganas berkeliaran mengganggu manusia dan kenyataan provokasi yang dilakukan hanya untuk mencari publisiti murahan.

Tidak pernah ganggu ataupun melayan setiap mesej yang dihantar oleh Papagomo, Sajat  berharap beliau cepat bertaubat dan tidak lagi iri hati dengannya.

Terdahulu,  Papagomo memberitahu beliau  telah menerima melalui pesanan WhatsApp dan DM dari orang ramai mengenai video-video tentang pengakuan Sajat dan ibu bapanya, serta salinan kad pengenalan membuktikan jantina Sajat adalah seorang lelaki.

69 responses to (VIDEO) Papagomo Ibarat Haiwan Ganas Berkeliaran Ganggu Manusia Dan Gila Popular – Nur Sajat

  1. minah jambu say NO to drugs says:

    betol kate sajat tu ..gua sokong lu sajat..

    8

    25
    • Kak Ida says:

      I sebenarnya xpun ambil serious psl isu jantina Sajat. Dia punya celoteh kekadang buat i ketawa. Sabar lah sis..xsemua org suka cara kita. Just smile and move on..

      20

      8
      • Mat Sahdo says:

        kan..dah la tu. move on je! sesama bangsa bergadoh pasal kote! hishhh..

        1

        1
      • Eurghhh says:

        Sajat relak je..Papagomo mcm samseng tarik kereta. Padahal dia pon pernahbtackle pondan ajak dating. Semua sama ada agenda licik!

        32

        0
    • Anonymous says:

      Ko jantan tpi nk lawan pondan. Cari la lawan ko yg betul Papagomo oiii ..pergi la lawan 9 Dragon yg kononnya mengawal Malaysia ni.
      Pergi siasat tu. Ataupun pergi bantu retis2 yg diburu Ah Long. Lagi org respect mcm tu…

      31

      0
    • Anonymous says:

      Aku tk marah sajat..malah aku kesian dgn dia..tapi korang kena faham..hidup kita ini harus patuh pada undang2 dunia dan jugak akhirat..
      Sajat tu lelaki tapi bebas melakukan perkara2 yg permpuan lakukan..seperti memakai pakaian2 wanita..memakai perhiasan emas dan sbgainya..
      Kalau dia dok one corner tak bercerita dan heboh2kan pasal diri dia yg konon semulajadi perempuan tu….tkde orang kisah pun..ini tidak.viralkan sana sini apa yg kau buat..
      Benda tk betul perlu di betulkan

      73

      0
  2. Bluekk says:

    Skurang2 nya ppagomo tu jntan x tukar btina.yg ko da sah2 jntan gtal mrenyam nk jd btina.xpsal2 stu mlysia brsubhat ngn ko tp x mmpu nk wat pe2.phak Jakim apatah lg la kn??

    53

    2
  3. MommyVogue says:

    Ya Allah korang, Sajat kacau korang ke? Segala yang dia buat tu, dia nak tukar jantina ke nak gedik ke tu dosa dia dengan Allah. Ni pun adalah cabaran umat Islam macam mana nak dakwah secara berhikmah. Sajat dah derma ratusan ribu, dia dah adopt 2 anak, dosa pahala dia Allah je boleh kira. Jangan lah buli dia please. Papagomo di dah kenapa ha? Aku tak sokong perkara mungkar ni tapi cara korang nak ‘betulkan’ Sajat ni salah.

    30

    39
    • Anonymous says:

      Memang la sajat tak kacau org…kalau sajat ni tak dibendung, masalah yang sama akan berlarutan ke generasi2 yang bakal dilahirkan… Nak ke kalau adik2 awak, anak2 awak yang akan dilahirkan nanti menjawab “alah, sajat boleh, kenapa i tak boleh. Sapa kisah, lagipun i buka bisnes,adopt anak..derma juta2, ada juga pahala i dapat” ha..nak ke? Sebelum benda ni datang ke generasi akan datang, ke anak cucu,..better bendung sajat & yang seangkatan dengannya dari sekarang kn.

      122

      0
      • Aliyah says:

        Alah..golongan maknyah bukannya baru fenomena ni. I asal dr Taiping sejak kecil dah tengok maknyah kt tasik Taiping. Pernah sekali bapak i tegur sbb kutuk maknyah. Bapak i ckp “dia x kacau ko knp ko kacau dia…jgn biasakn diri hina org sbb ko lebih teruk drp dia nanti”. Sejak tu aku paham.

        18

        11
        • Anonymous says:

          Moral of the story, kalau sekarang ko pondan, org tak salahkan ko, sebab bapak ko pun dh ajar ko mcm tu…sm lh jugak, kalau sekarang ko nampak sedara ko pondan…sebab yg sm. In future pn sama, kita dh tanam dlm pala otak anak kita “biarlah,dia tak kacau kita”…makin parah lh jawab nye…

          49

          0
        • Anonymous says:

          Yg ko sakit hati dgn pondan dah knp! Byk isu2 lain lagi lebih teruk. X pyh nk homophobic sgt la…Menteri kt Umno pun ada pengkid wei? Anak Menteri pun ada gay. Jgn nk jdi katak sgt la..

          20

          23
        • no to sajat says:

          Bapak ko ada scandal ngan maknyah tu ke ? #abgguraujer

          5

          3
    • Anonymous says:

      So, bagilah idea / cara yang betul untuk betulkan sajat tu.

      12

      0
      • Bungamerah says:

        Doa banyak banyak, tak perlu nak maki hina dia. You nobody!! Bak kata Jat

        3

        9
      • Mama Anak 3 says:

        Maknyah, pondan, Kak Don, bapok, kedi, darai… wujud dah lama. Sejak zaman bersaman. Antara maknyah2 veteran adalah Mimi Zarina. Dia byk buat kerja amal tolong maknyah2. Maknyah2 byk yg berjaya skrg ni. Mcm org biasa..asalkan diaorg xkacau korang dah la. Diaorg pun menjada ekonomi pd negara..byr cukai jugak. Ada yg over..pompuan betul pun ada yg lebih teruk dri maknyah. Yg korang panas hati knp?

        15

        12
        • greenfingers says:

          So ko nk ckp jadi pondan ni xda salahnya ke? Meh aku ckp sikit, aku kenal golongan ni sejak di universiti lg. N infact time keje pon ada colleague aku pondan jugak. Diorg jenis suka meramaikan jemaah. Masa aku stadi dulu, ada dua org je yg memondan. Then diorg start approach mana2 lelaki yg diorg rasa boleh recruit, masuk je semester 6, golongan ni dh membiak, salah sorgnya adalah kwn aku. Dia ni jenis lembut, bkn jenis mcm sotong. N dia pnh minat sorg perempuan ni. Tp start dia baik ngan sorg pondan ni, dia pon dh jadi pondan,.ko rasa? Tp lps kitorg brainwash dia, nasihat dia, skang dia dh jadi lelaki straight balik. Memula mmg diorg xkcu org, klu kita ckp lantakla diorg ni, xblh mcmtu. xkan nk tgu diorg2 ni dtg pengaruhi anak2 lelaki kita pulak? Bkn la suh korang maki diorg, tp tlg jgn ckp biarkan la diorg, bkn diorg kcu kita pon. Seolah-olah kita restu pulak aktiviti diorg yg dh sah2 HARAM. N Sajat, syafie elias ni ramai hokay pengikut dia, show off plak tu. ko pikir sndirila

          16

          0
        • wekkkkkkk says:

          kalau brciter dri kisah benar mmg ada story dn ayat tu pjg..betul x “green finger’.

          Ya mmg betul, gologn ni membiak dlm diam, boleh menghasut org lain utk join sekali dlm group mereka. Harus dibenteras golongan LGBT ni. Byk sgt aksi luch dn penmpilan “over” utk mencari perhatian atau jual brg kt online.

          3

          0
        • Malaon says:

          kenapa masih bnyk yg sokong maknyah ni. adakah agana islam dimalaysia sudah trlalu lemah. ini lah jadi kalau agama dipndang ringan. ada yg kata tk kesah lah dia pondan ke apa. dia tk kacau org. wei mangkuk. . kau nk jadikn islam agama liberal ke. ? memang dosa ditnggung sendiri. tapi itu lah guna sesama umat islam yg masih berakal untuk menasihat dn bagitahu pondan2 diluar sana yg mereka lakukn itu salah. bkn nk salahkn pondan. tapi jadi pondan memang salah. pondan ni umpama kurap. kalau tk diubat dia akan menjadi nanah.

          4

          0
    • Mat Sahdo says:

      Senang cerita biar je lah dia. Dia ada kote ke..kerang ke.. BRIM bila nk masuk ni? Tak menjana socio ekonomi dan tak mengikis kejantanan aku pun biar apa pun kemaluan dia.

      0

      1
    • sapa2la says:

      niat x menghalalkan cara..sampai bila nak biar dia bebas blakon jadi perempuan?sampai turun bala baru nak bertaubat?giteww???

      6

      -1
  4. Anonymous says:

    Nowadays susah nak tentukan yg hak dan bathil

    7

    0
  5. bedah kacak says:

    entahh ~~ aku setuju je dengan papagomo isu ni. mungkin cara tu dia nak stopkan sajat dari mempermainkan orang dok cakap yang dia perempuan.

    21

    3
  6. Dkun says:

    Ak result exam rendah.. Bapak sedih wehh… Tp still layan bn nihh.. Aduhhaii sajat ft papagomo.. 500k like

    3

    0
  7. Dkun says:

    Ak result exam rendah wehhh.. Bapak sedihhh.. Tp still layan bn.. Aduhaiii.. Sajat ft papagomi. 500k like

    2

    0
  8. Dkun says:

    Result exam ak rendahh wehh.. Bapak sedihh Ya Allah… Alahaii, still layan bn nihh.. Sajat ft papagomo 500k like 10000000k view

    2

    0
  9. rakyat malaysia says:

    sajat so funny but I agree with u 200%,go sajat go u r champion! binatang gomo antihomo ni sebenarnya hasad dengki sebab bisnes dia tak letup dan takkan sukses shame on u,u claim ur a man but u r loser. look at u,ur monster and pervert

    8

    9
  10. Restraining order now says:

    Sajat, failkan restraining order keatas papagomo..untuk keselamatan sendiri so he wont bother u no more… n it wud b nice kalau u sendiri berdiam diri waktu ni.. pertukaran jantina is accepted d negara barat but not us in malaysia.. sad but true.

    6

    13
  11. rakyat malaysia says:

    couldn’t agree more @January 30, 2018 at 8:21 pm,do it now sajat ajarkan binatang itu

    5

    4
  12. Mokcik Jah says:

    Moh sini tolong mokcik buat kerja basuh buntut kuali ni haaa…dari ko pegi kehulu kehilir nak tau jantina si sajat ni buat apa…??.jgn perhabiskan borasss…ko tolong mokcik ada juga pekdahnya..moh kilatkan bontot kuali mokcik.

    1

    4
  13. Ken says:

    Still kemaluan tidak menentukan jantina …….dan ramai boleh sokong pulak …

    12

    0
    • Anonymous says:

      Mmg la..kemaluan tu organ. Jantina adalah perwatakan. Dua konsep berbeza. Kalau kemaluan tentukan jantina…makcik2 bawang yg menopause kering xleh ngandung tu secara teori lelaki lah sbb xleh ngandung?

      6

      16
  14. Lala says:

    Saya rasa kena block je sajat dari insta…sebab seram tengok perangai dia

    11

    1
  15. mazidah says:

    semoga Allah s.w.t memberikan petunjuk.Hanya Allah s.w.t yg maha mengetahui mudahan segala nya terjawab…amin ya robbalalamin.

    13

    0
  16. kupukupumalam says:

    Aku mmg anti giler kat susu sajat ni. Dah jantan mengaku pula perempuan. Bila ada video lelaki sejati call JAKIM. Alhamdullilah! Tapi bile tgk lelaki sejati yg bukan sejati mana. Tapi miang gatal je lebih. Dm bukan2 kat sajat. Kau bukan lelaki sejati wei. Kau ada niat tersirat. Tgk muka je dah seram. Memang kau ak merasa je ni tp x kena layan.

    12

    0
  17. Pak Jib says:

    Biarlah dia …byk isu2 lain lagi dlm Msia ni yg lebih penting.

    6

    1
  18. Anonymous says:

    X pyh nk anti sgt lah..byk lagi yg teruk drp nk busybody pasal pondan. Loser lah korang. Mcm x da kerja lain yng lbh bfaedah

    5

    1
  19. Anonymous says:

    Semua x iklas..semua nk promote biznes

    3

    0
  20. Anonymous says:

    Org kite ni ade 2 jenis, yg mengecam tu kadang lebih teruk dr mengeji. Then yg lg satu sejenis yg biar kan aje lah die x kaco ko watpe ko nak kaco hidup die. So sampai bile isu ni nak selesai? Nak tegur kena lah berhemah n jaga aib walaupon si sajat tu sndiri x menjaga aib die. Kedua, sajat ni da terlalu melampaui batas n memalukan kaum wanita. Takkan korg nak biar kan aje lah die asalkn die x kaco kite. Bende ni kalau x ditegur x dibendung makin berleluasa lah golongan LGBT ni. X takutkah korg akan laknat Allah? Yg ulama or mufti or jakim so ape kuasa anda nak bendung bende ni semua, kata msia negara islam.

    14

    0
  21. Dina says:

    Serius isu ni bila melibatkan JPN.
    JPN kenalah take action jgn diam aje.
    Senang2 pulak boleh tukar jantina dekat IC.

    1

    0
  22. Anonymous says:

    Stress nampak Sajat tu. Makin lama makin terserlah pondan nye tu. Semoga dia mendapat hidayah. Truth is we need someone macam papagomo ni untuk bring some sense not only to sajat n family but also to the rest of us. Melayu ni biasanye bising kat socmed jer tapi x take action. Cara drastic mcm ni perlu bila nasihat2 orang baik2 x nak dgr. Balik2 alasan dia baik tak kacau orang… jaga dosa pahala sendiri blablabla…. But people forget that this can affect the next generation…and afterlife.

    23

    0
  23. Yekeni says:

    Isu ekonomi, isu unemployment, isu taxes, isu tiada kemampuan memiliki rumah, isu pelajaran, isu keselamatan jalanraya, isu peningkatan jenayah, isu rempit, bermacam2 isu yang rasanya lebih mustahak kerana ia melibatkan ramai rakyat, tapi isu tentang jantina seseorang yg sedaya upaya di pertengahkan?

    Dalam 1000 orang, berapa yg mcm sajat? What’s the ratio kalau dibandingkan isu2 yang lain?

    A bully who picks on one person… why one person? Rejected? Tak dilayan? Iri hati? Dengki?

    I saw some videos and pictures of a group of people who put warning signs on roads with potholes and defects, etc, for the safety of other road users. I think they are more salutable. Bila mereka bersuara mengapa kerajaan tidak mengambil tindakan untuk memperbaiki jalan2raya yg rosak itu, itulah suara yg perlu disokong dan didengar.

    Bukan isu tentang jantina seseorang yg menjadi tumpuan utama….

    1

    1
    • Anonymous says:

      Awak ni dah lari tajuk.
      Tiba2 nak salahkan kerajaan dan cakap pasal isu lain.?
      Isu nye skrg pasal lelaki menyamar jadi perempuan.. vice versa yg mana akan melibatkan generasi akan datang dan soalan akidah dan akhirat kelak.
      Faham???

      0

      0
  24. Orang Melayu Asli says:

    Abis kalau Sajat nak nikah dgn boifrend kunyit dia, Jakim lulus kan ke? Mcm tu kat negara kita mak nyah semau sibuk declare diri dia wanita sejati sebab nak kawin dgn sekaum.

    Apa nak jadi dgn Msia? nak ikut cara barat ke ?

    10

    0
  25. DSV says:

    dua2 tolol dan bongok! next!!!!

    1

    0
  26. Vanida says:

    Sajat ni sebenarnya gerun dengan Papagomo ni.
    In real world, yg brutal cam Papagomo ni yg belasah the pondan out of you.
    dalam jail toksah cerita la kan.

    You know what I am talking about Sajat. Tu pasal kau mengelabah kan.

    6

    1
  27. Anonymous says:

    Tapi papagomo tu ada muslihat sendiri. tak boleh pakai. kau nak tegur, tegurlah berhemah. Apesal kau nak malukan dia satu malaysia. Apa kena mengena jantina dia dengan kote kau. ahahhahah

    1

    0
  28. Anonymous says:

    Sajat ur so funny!
    semangat Sajat..!

    2

    0
  29. Cik green says:

    Lelaki lembut mmg ramai n tak salah.. tapi bila lelaki tu cuba dan menyerupai wanita, makeup la, dressing ye, lenggok ye, p botox la p buat itu ini la amik hormon la…. itu MEMANG salah..

    5

    0
  30. Peah says:

    mcm ni la sajat, skrg ni tindakan papagomo ni dah smpai tahap harassment dan menggangu privacy ko kan. so, ko pegi lah saman papagomo nih. berani kerana benar.

    4

    0
  31. Anonymous says:

    Papagomo tu minat kat sajat. Dia nak GOMOL Sajat. Sajat je yg jual mahal kat dia sebab taste Sajat yg mata sepet muka licin mcm Coach Yin. Pamagomo ni berbulu badan besar mcm beruang. Rabak bontot Sajat disondolnya nanti. Kalau Coach Yin taklah rabak sangat sebab kontot. Sesedap rasa je

    0

    0
  32. Noname says:

    Tengok video sajat teringat drama ‘Tanah Kubur’ ep. lepas, tajuk dia ‘Tok Adi kawin laki’.. Balik2 dia tegaskan kat Tok Adi dia perempuan (khunsa), sekali ada scene ma dia datang, Papp!! satu kali jer pelempang ma dia melayang, lepas tu dia kata ‘aku tak lahirkan khunsa, aku tak lahirkan perempuan, aku lahirkan anak lelaki kih3x
    ps- Tapi cara sajat membebel memang kelakar ;p

    4

    0
  33. Anonymous says:

    Please leave her alone.

    0

    4
  34. Sajap bin Tajas says:

    Bior je lh..nnt bila dh tua..terhakis jua nikmat yg d beri…

    0

    0
  35. rara says:

    Aku infection tekak hari ni sampai suara tukar jd mcm sajat. Arghhhh!! Seram dgr suara sendiri

    0

    0
  36. Cik green says:

    Eh2x. Dia mengaku dia kunyit akhirnya. Hahahahahaha.

    1

    0
  37. lol says:

    papagomo pon kunyit lagi nak cerita lebih , nak negur sajat diri sendiri pon tak btol dgn pkai rantai emas nye ape kejadah !! bikin ribut psl xdpt jubo sajat tu sebenar motif dia !!

    2

    0
  38. daon kesom says:

    Memang la sajat tu tak kacau orang. Tapi perlakuan dan tindak tanduk dia akan menyebabkan golongan mcm sajat berpusu-pusu nak tukar jantina dan daftar diri sebagai perempuan sebab JPN iktiraf. Dah la nak dapat warganegara malaysia pun senang. Dlm dunia ni lahir ada dua kemaluan boleh dikira sangat jarang. Tp dimalaysia hampir setiap golongan lembut ckp diri sendiri khunsa. Ada pengarah yg ngaku khunsa tu….
    Cuba buat mcm Thailand, Dubai….duduk la sampi mampos pun tetap tak boleh jd warganegara. Esok2 baru korang nmpk negro warga malaysia. Ni kawin je dpt warga padahal nak green card. Malaysia negara KORUP. Bakal mengambil alih negara india dlm negara paling Korup.

    3

    0
    • TunKutty says:

      semua komen ko meratib negara korup lolz. sajat pondan pon nak salahkan najib ke dikkk jangan macai sangat

      0

      0
  39. daon kesom says:

    Stress nak exam dikk ape susah….hulur je duit…malaysia ni makin lama pun boleh di beli dgn duit. Baca website english lg panas hati…all i can see words.. corrupt side by side with malaysia. Pengkomen2 mostly chines mmg la tggu saat nk burukkan najis n melayu. Jd org luar nmpk malay 2nd class citizen.

    1

    2
  40. minta dijauhkan says:

    dengar suara dia pun jelas sgt la ..lelaki… pas tu buat2 suara manja utk hilangkan suara jantan dia tu.. uiiikkk pondan… golongan ni Allah dah bagi peringatan zaman Nabi Luth.. klu dibiar.. maka mencanak-canakla golongan pondan ni tumbuh mcm cendawan..

    2

    0
  41. mak ngah kau says:

    Apasal papagomo beriya sangat ni? Attention seeker betul -,- biar je la sajat nak buat apa. Video dia mengaku pondan pun dah tersebar. Dia tetap cemtu nak buat cemana. Bukan tak tegurrrr zzzzzzzzzzzz NEXT!

    1

    1
  42. wekkkkkkk says:

    Gaduh pun gaduh lah, x kisah, dh lali, yg nyata DAH TAU SI SAJAT NI LELAKI.
    Selama ni pjg lebar komen tntg dia. Sapa2 yg berhajat dn nk sunting jadi “org rumah’ nk kan si Sajat tu kalau pompuan, skrg dh tau kan …luaran pompuan…yg dulu tu “drh bekam atau drh pacat atau lintah”..
    Dh lepas x yah di kuarkan lagi citer Sajat.

    2

    0