Written by Bella | May 25th, 2018

Jutawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri nampaknya masih tidak henti dihimpit kontroversi dan mengundang kecaman netizen yang “menyampah” dengan dirinya. Kenapa begitu sekali? Apa yang terjadi sehingga netizen benar-benar marah?

Semuanya bermula apabila Aliff membahasakan Safiey Illias sebagai “kakak cantik” dalam sebuah video yang dimuat naik di akaun Instagramnya. Tentu sekali netizen merasa geram kerana umum mengetahui Safiey sebenarnya seorang lelaki tetapi tampil dengan imej perempuan ataupun dalam erti kata lain “pondan”.

Malah, ramai lagi tidak berpuas hati dengan isu Safiey dikatakan mempermainkan agama setelah  bermati-matian mengatakan beliau sudah bertaubat tetapi bertukar menjadi seorang perempuan semula.

Netizen merasa kecewa dengan sikap Aliff yang seakan menyokong serta mempromosikan lagi golongan LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual dan Transgender).

Kami tidak menyokong LGBT namun hakikatnya bukan mudah sebenarnya untuk kita “memujuk” ataupun “memaksa” golongan  ini untuk kembali ke pangkal jalan, kerana kesedaran dan taubat itu harus lahir daripada hati yang benar-benar ikhlas serta ingin berubah ke arah yang lebih baik. Kecaman tidak akan membantu dan hanya akan memburukkan lagi  keadaan.

60 responses to (VIDEO) Aliff Syukri Didakwa Sokong LGBT Gara-Gara Gelar Safiey Ilias ‘Kakak Cantik’

  1. Anonymous says:

    wow..hermes birkin ke tu? bila kak mah buat preloved sale??

    14

    0
    • Anonymous says:

      takde cerita lain ke?

      8

      2
      • Anonymous says:

        kan…diaorang ni memang nk blogger2 viral kisah diaorang pun. kira beatifulnara pun turut mempromosikan juga la. tahniah nara…anda juga tukang promosi.

        3

        0
        • Fixed! says:

          Kami tidak menyokong blogger macam Nara hari-hari menyebarkan aib para artis.. namun hakikatnya bukan mudah sebenarnya untuk kita “memujuk” ataupun “memaksa” golongan blogger ini untuk kembali ke pangkal jalan, kerana kesedaran dan taubat itu harus lahir daripada hati yang benar-benar ikhlas serta ingin berubah ke arah yang lebih baik. Kecaman tidak akan membantu dan hanya akan memburukkan lagi keadaan.

          13

          1
        • Anonymous says:

          agree, menyebarkan aib dan membuka pekung retis2 okay pulak. 2×5 je lah ko tu pun nara oiii…menggalakan kecaman dan kutukan.
          insaflah!

          6

          0
        • Anonymous says:

          korang tahu tak? disebabkan rambut kak mah di “blow- dry” oleh stylist pompuan lah satu malaysia ketawa.
          cuba rambut kak mah pondan yg take over, mesti meletop..vasss mcm rambut gigi hadid.. makwe si zayn malik! :(

          3

          4
        • jangan marah says:

          nara pon x semualia mana lah..bini pun ber turban pergi taiwan.

          5

          2
        • Onion Rings says:

          Kelakarlah yg marah Nara… yg korang bukak gak blog ni kenapa? Xyah lah hipokrit sangat… just enjoy all the bawangs and go on with your day…

          3

          0
      • MissLittleC*nt says:

        Mmg la salah disisi agama tapi kalau golong2 mcm ni btaubat, org2 yg kutuk kecam btudung tu yg lagi haprak sebenarnya dri diaorang. diaorang “kosong2” dgn allah, tapi yng telah kecam/hina mereka? Silap2 diaorang bersih.. korang yg mgutuk tu yg bsalut dosa. Don’t judge someone just because they sin differently than you!

        6

        0
      • melati says:

        biasa lah tu velog nara…lopak pakai turb mcm lilit spender atas kepala pun masih dianggap suci…wakakaka

        6

        0
    • Anonymous says:

      Aku x sokong org ckp jangan paksa LGBT ni jadi normal. Benda2 ni mmg kena paksa. Ingt muslimah suka ke pakai tudung, tp sbb ada agama, paksa diri pakai. lelama ikhlas la berubah. Solat pun sama. seawal 7thn dh boleh kena rotan kalau xsolat. awal2 benda semua kena paksa. ingt senang ke nak tunggu hati tu ikhlas?smpai mati pon belum tentu ikhlas tp yg penting effort paksa diri ikut ajaran Islam tu yg penting. Lama2 berkat paksa diri tu, akan timbul keikhlasan. Ini semua benda nak senang. Konon xikhlas lg, xsmpai seru lg, dh dilahirkan begitu begini. Puiiii

      16

      0
      • Anonymous says:

        macam la ko baik sangat…ko sedar tak ko berada dlm ruangan gosip? pergi la baca quran…

        4

        10
        • lisa says:

          betol la apa dia cakap.at least org tak tau boleh tau yang benda ni kena paksa..kena paksa diri…kita yang kena carik seruan tu..nak tunggu seru.tapi kumpul lagi dengan maknyah2 mn nak dtg seru nya tu…ruang gosip bukan semua tak bagos…kalau apa ayat dia bleh sedarkan org dia dapat saham kakkkk….typical gila kalau kat ruang gosip je soh baca quran.

          4

          1
        • Anonymous says:

          At least aku balance dr ko yg tau gosip je kejenya. Quran aku baca, web gosip aku baca. Asalkan aku x support golongan2 LGBT mcm ko.

          0

          7
        • Anonymous says:

          Baca Quran tpi bergosip. Nampak sgt ko baca xphm makna. Kalu phm.. ko petang2 gini dah ke madrasah dan beristikamah. Sudahlah.. x perlu jdi hipokrit.

          5

          0
      • Anonymous says:

        “Allah SWT lebih suka pd orang yg bertaubat.. sedar dosa2nya drp orang2 yg kononnya warak tapi sebenarnya…MUNAFIK”

        3

        0
      • gang lofa says:

        lantaklah org nk ckp apa…
        bukan diaorg kasi ko makan pun….
        sibuk je…mcm maksum sgt yg dlm ni.

        1

        2
    • Apakah? says:

      Murah rezeki golongan macamni kan. Walau pernah dikata penunggang agama sebab taubat then sales meletup dan balik ke ‘jalan’ dulu. Boleh je org boikot tapi makin murah pulak rezeki diorang. Mungkin istidraj atau tak, wallahualam. Sesuatu yg patut kita dalami dan fahami. Takyah kutuk. Aku tak sokong LGBT jugak. Tapi dgn cara mengutuk, maki & boikot pun mcm tak ‘on’ je.

      4

      0
      • lisa says:

        kita boleh kecam.kutuk perbuatan dorang.tp jangan maki..tu bnd yg aku buat.sbb aku sgt takot tgk keadaan yang da makin terok.anak murid akk aku,sampai pakai baju perempuan sebab dia kt jadi pondan boleh femes..sbb tu aku ckp dorang ni beri kesan terok..

        2

        0
      • pondan sepenuh masa says:

        Kenapa Pulak Kau Nak Hapus Kan Golongan Macam Aku? Aku Keluar Mengundi Dan Aku Hold Kad Pengenalan Dan Juga Passport Malaysia Jadi Aku Berhak Hidup Aman Damai Serta Mendapat Hak Sama Rata Seperti Rakyat Malaysia Yang Lain. Manusia Seperti Kau Yang Patut Di Hapuskan.! Malaysia Dah Merdeka Buat Kali Kedua Tapi Jiwa Dan Minda Kau Masih Tidak Merdeka. Di Hari Jumaat Yang Mulia Ini Aku Sumpah Anak2 Kau Yang Mana Perempuan Jadi Pelacur Dan Yang Mana Lelaki Jadi Pondan.! Masa Tu Aku Nak Kau Sendiri Hapus Kan Darah Daging Kau Wahai Perempuan Celaka..! Sekian..!

        0

        0
    • Diboh says:

      mentang mentang org tengah sibok pasal Birkin sekarang cepat cepat si Safieyh ni keluar kan Birkin dia , siap letak kat tengah lagi supaya semua orang nampak tau je cara nak enterframe mamat nih

      0

      0
    • Anonymous says:

      “bag birkin” sajat macammurah je, beli dari petaling street ke? makcik rosmah punya nampak lebih mahal

      3

      0
  2. Anonymous says:

    Cntik kt luar…tpi telur di celah kangkang.
    Duduk bersimpuh..sian konek tu trsepit.

    0

    0
  3. nok gebuzzz says:

    dato alif ni mmg suke bekawan dgn pondan kot…asik2 up story dgn dyorg,buat dance sama2 dgn dyorg…sepatutnyer jgn diberi galakan tapi lagi sokong ape yg dyorg buat..konon sama2 bisnes..datin tu sabar jer la….

    4

    0
  4. Anonymous says:

    malas nk komen panjang2. puasa ni….nara pun update la malam. sebelum berbuka menggalakkan org kecam.

    2

    0
  5. asrul says:

    pening aku tengok dengan org yang menyokong/menggalakkan kaum2 mcm safiey sajat ni.tolonglaaaa jangan diberi muka lagi.makin menjadi-jadi.makin galak.kalau Allah bagi.semua kena okei.

    2

    1
  6. Mother of 5 says:

    Anti sangat dengan LGBT dah kenapa? Korang dah cukup sempurna dah ke? Tak payah nak ubah anak-anak orang la wey. Amalan2 korang cukup ke? Solat Tahajjud dok buat ke malam-malam? Quran khatam tak lagi? Nanti dapat hidayah dah insaf diaorang berubah lah. Buat apa nak stress? LGBT ada merompak duit negara Malaysia ke?

    3

    9
    • nyah pondan indah says:

      lol…win.

      2

      3
      • Anonymous says:

        takut sgt dgn pondan2. padahal diaorg tu kalu tempek makeup, pakai bulu mata pelesu ..tudung senteng buah papaya membuak-buak..x sedor!

        2

        0
    • uyun says:

      cuba akak tengok dorang punya fenomena macam mana sekarang.duluuu golongan macam ni,buat jahat sorok2..takot org kecam.sekarang.selamba gila tayang dekat social media.berpeluk dengan pasangan masing2..kalau nak tunggu sempurna..tu hahhh sampai sajat beranak pon belum tentu kita sempurna kakkk…

      dorang tak merompak memang.tak buat negara papa kedana pon.tapii dorang boleh pengaruh budak2 sekarang…akk nak ke anak bangsa/keturunan terpengaruh dengan golongan macam ni.sebab tu kita kena halang dan kecam benda macam ni dari beleluasa kak oiii..boleh kita diam.tapi kalau akk jamin lah kalau Allah bagi bala,kitaorg akan selamat.

      8

      0
      • ketua pondan says:

        Akak Napa Akak Tak Layan Saya? Saya Tak Cukup Muda Ke Untuk Akak? Saya Baru Je 18 Tahun Ke Akak Nak Yang Muda Lagi Dari Saya Kata Si Anak Ikan Keli Yang Berbau Lumpuh Nie.! Ehhh Choii Ek Kau.! Kau Ingat Aku Pedophile Ke Gila.! Aku Tampar Muka Kau Kejap Lagi Baru Kau Berakal.!

        2

        0
      • Anonymous says:

        aku gelak sampai terkentut ni baca komen2.
        adakah ini bisa membatalkan puasa jugaa ya uztazah2 sekelian?

        0

        1
    • g says:

      mmg laaa dia x merompak duit negara… dan amalan masing2 pun belum tentu ckp ke x dgn iman senipis kulit bawang ni… TAPI APA YG NAK DITEKANKAN DI SINI ADALAH, KALAU ALLAH TURUNKAN BALA BENCANA, ALLAH TAK TURUNKAN KE ATAS DIORANG JE. SEBALIKNYA KITA PUN KENA SEKALI! beriman atau tak, tetap akan kena. dgn hidayah Dia sahaja akan terselamat. tapi, layakkah kita mendapat hidayahnya? #donetazkirah #ustazahinternet #yangbenarmemangpahit

      4

      1
      • ajk pondan says:

        Aku Dulu Zaman Belasan Tahun Kalau Orang Pandang Mata Aku Je Aku Dah Takut Nie Kau Berani Cakap Benda2 Tak Baik Macam Tu Dekat Aku Bulan2 Puasa Nie.! Biadap!

        1

        0
      • Anonymous says:

        UMNO x kan pecat sesorg itu selagi tidak kacau “periuk nasi” pemimpin tertinggi sperti kes 1MDB zaman BN dulu. Malah dijilat, dijulang, disanjung dan dirasuah.
        #UmNoDanBiadapBerpisahTiada.

        0

        1
    • Anne says:

      anti dengan LGBT sbb Allah laknat golongan mcm ni. Pls baca Quran dan fahami Quran before you speak.

      5

      1
    • Anonymous says:

      Daripada korang mengutok pondan2, ..baik korang beristikomah.. buat solat taubat minta tutup mulut korang drp sibok dok kecam org sana sini. Kata alim warak sgt.zzz

      3

      1
  7. Anonymous says:

    Golongan LGBT x pernah rompak berbilion-bilion….tp yg pasti.. bekas pemimpin no1 negara sedang disiasat bawah akta penyelewengan. Kalau x da LGBT sape nk makeup, nk buat pelamin, nk masak buat catering, nk buat show, nk menari zapin dan inang? Ko raser?!!!

    hahahaaha

    1

    5
  8. wekkkkkkk says:

    Datuk Seri Aliff..bini ko skrg tengah hamil..”gatai pulak ko ye skrg” walaupun hanya ayat “kakak cantik”..

    1

    0
  9. Kak Jemah says:

    ni nak tanya, sape nak jahit labuci kat baju wedding akak kalau LGBT dihapuskan? Bangla??? kakakakah

    2

    2
  10. Anonymous says:

    hoi nara…bini ko pakai turban tu… ko x tegor pulak kan..kan?

    2

    0
  11. Anonymous says:

    Dah sah2 LGBT tu dilaknat Allah..kenapa nk sokong cuma kalau jiwa halus kakak cantik tu X leh diubati..apakn daya..tapi jgn menyerupai perempuan…dia nk mekup ke..nk jahit labuci ke..nk wat pelamin ke nk masak rendang ke..cer pakai pakaian lelaki..Kita X sokong dia sb Kita sygkn dia tau..cuba fhm..

    5

    1
  12. Anonymous says:

    blogger munafik….

    3

    0
  13. faiz says:

    biasa lah pompuan2 dlm ni… baru pakai tudung…rasa kaki sebelah melangkah ke syuga.

    4

    2
  14. Miss Mo says:

    Akak2 hoi, Islam suruh jga solat dan amal ibadat dibulan mulia ni; bukan suruh jaga anak org dan kecam pondan!
    Paham ke idok? Korang pun x betol!

    1

    2
  15. akak nak tegur says:

    bulan ramadan…bulan menjaga pondan2 se msia ke beautifulnara? besok anak2 korang jdi pondan baru berakal. nk naikkan trafik blog pun agak2 la.
    xhabis2 buka pekung suruh kecam netizen kecam. ni la org kata setan yg x berjaya diikat dlm bulan ramadhan. bawa2 la ngucap nara aihh!!

    4

    0
  16. Anonymous says:

    Salah ke?!??hina sgt ke??asalkan rezeki tu halal x kiralah keje apa punkan…bila terlampau memandang org diatas…kadangkala kita lupa yg dibawah……..:( …apapun rezeki dan dugaan Allah. Perlu ke mencaci?

    1

    1
  17. Komeng says:

    Apalah ko nie Nara, pondan2 xkacau ko, ko pulak gigih kacau pondan. Bila pondan pakai baju pompuan korang jugak yg pedih mata. Apa yg korang nak sebenarnya? Dahagakan perhatian pondan ke haper? Laki..bini kt rumah x mampu beri perhatian ke korang?

    0

    1
  18. Yekeni says:

    Dia pun tiga suku hormone sama kearah kelembutan. Cuma Mungkin hormone lelaki lebih sikit dari hormone pompuan. Kalau tak, dah sama dah..

    0

    0
  19. mak lengkuas says:

    aq x faham… macam mana suara safiey ilyas y dah kompom lelaki tu… lebih lembut dari sajat y dikatakan khunsa.. camne nk buat suara nmpk perempuan btul tu hah…mmg boleh jd gitu ke

    0

    0
  20. saya says:

    tulaa beli lg produk ntah ape2 diaorg!.. kan dah kaya semua.. sudahnya awak jugak yg cancer itu cancer ini..

    0

    0

Leave a Comment

Optional