October 1st, 2018

Beberapa hari ini negara Indonesia diuji dengan kejadian gempa bumi dan tsunami yang melanda daerah Sulawesi Tengah, iaitu di Donggala dan Palu City pada kekuatan 7.7 skala Richter. Lebih 800 kematian dicatat saat ini dan keadaan di situ sememangnya gawat dan mengerikan.

Tidak lama selepas berita ini bertebaran Pencetus Ummah Amin telah menulis di Twitter mengenai bala yang melanda Donggala dan Palu secara berturut-turut, mengikut kesepakatan ulama adalah disebabkan maksiat yang berleluasa.

Namun begitu, tweet PU Amin yang dianggap tidak kena pada masanya, mendapat reaksi negatif sebilangan Netizen di Twitter. Mereka berpendapat ini adalah masa yang tidak sesuai untuk membuat komen sebegitu kerana rakyat Indonesia sedang berdepan dengan bencana dan ramai terbunuh dalam kejadian tersebut.

Susulan kecaman yang diterima, PU Amin telah memadam tweet tersebut tanpa memberikan sepanjang penjelasan.

Gempa bumi dan Tsunami yang melanda Indonesia telah meragut lebih 400 nyawa. Doakan semoga bencana alam reda segera dan kesemuanya berada dalam keadaan selamat buat rakyat Indonesia. – beautifulnara.com

24 responses to ““Ulama Sepakat Malapetaka Besar Timpa Lombok Dan Palu Kerana Maksiat”- PU Amin”

 1. gede says:

  Benar… sebabnya adalah maksiat, hendaknya mengambil pelajaran orang2 yang mau mrngambil pelajaran .. mari kita bertobat.

 2. Anonymous says:

  banyak peringatan dari Allah..tapi manusia tak ambil pusing

 3. Anonymous says:

  Kita sebagai manusia x berhak menentukan sesuatu kejadian tu disebabkan apa…… sebaliknya anggap ianya satu hint dr Allah kpd kita bahawa kiamat semakin hampir dan kita kena sentiasa bersedia…

 4. say no to fake says:

  seriously?. dia ni sape?. al-hafiz kah?,Phd al-Azhar kah?. ooopss.. lulusan realiti tv jeeee.. ayok.

  • Anonymous says:

   UNTUK MENEGUR SESUATU PERKARA TIDAK PERLU TAHU “DIE NI SIAPA”… KLAU DAH SALAH TETAP SALH OK… XSALH MENEGUR UNTUK KEBAIKAN SEMUA.. ALLAH NAK AJAR UMAT NYE BUKAN PADE Y BUAT SALAH JE TAPI PADE SEMUA.. JGN BONGKAK N TAKBUR UNTUK MENETUKAN SESEORNG TU SIAPA UNTUK MENEGUR ORG Y SALAH DLM ISLAM… LGBT..

 5. Anonymous says:

  makin mengarut PU nih..riak dengan ilmu..