Written by Bella | August 5th, 2019

Walaupun belum ditayangkan di kaca televisyen, telefilem Demi Tuhan Aku Bersaksi didakwa mencetuskan provokasi dengan mengangkat tema lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di pusat tahfiz. Isu sensitif ini yang turut melibatkan soal agama menerima kecaman hebat daripada pelbagai pihak. 

drama demi tuhan aku bersaksi

Penerbitnya Fadzil Zahari, meluahkan rasa kecewa dengan kecaman orang ramai terhadap karyanya. Jangan cepat menjatuhkan hukuman tanpa mengetahui pengisian sebenar dan mesej yang cuba disampaikan. Sepatutnya tonton dahulu, barulah kritik.

Saya tiada kuasa untuk menghalang orang mencaci maki saya atau mengheret sekali keluarga saya masuk neraka, di laman sosial. Tetapi, saya berharap mereka yang mudah membuat penilaian sendiri itu tengok dahulu drama terbabit sebelum menghukum orang lain.

fadzil zahari penerbit drama demi tuhan aku bersaksi

Maklumat diperoleh mereka hanya daripada sekeping gambar, yang didakwa seorang individu sebagai babak hubungan songsang dalam pusat berkenaan, sedangkan ia bukan seperti diperkatakan.

Kredibiliti RTM sendiri, sebagai stesen televisyen paling lama di negara ini, selain mempunyai panel penapisan, juga seharusnya diyakini kerana sudah pasti ia takkan diluluskan andai melanggar syarat.

syafie naswip demi tuhan aku bersaksi

Terdahulu, ramai yang mempertikaikan kenapa perlu ada drama dengan tema sebegitu, menyifatkanya memberi imej buruk kepada Islam serta memberi impak negatif terhadap sekolah tahfiz.

Sumber Berita : BH ONLINE

46 responses to Tonton Dahulu Sebelum Jatuh Hukum, Tidak Burukkan Tahfiz – Penerbit Drama Demi Tuhan Aku Bersaksi

  1. Anonymous says:

    Kami netizen mungkin low-class kadangkala sehingga teguran susah diterima orang. Saya cadangkan letak SUB ENG kat drama dan ditunjukkan kepada tokoh2 agama luar negara (macam DR ZAKIR NAIK) dan lihat reaksi mereka berkaitan sensitiviti agama dalam drama/filem Malaysia.
    Kalau nak sampaikan mesej dalam cerita, jangan dekat Malaysia je, cuba la sebar dekat oversea terus. Baru nampak positif dan negatif meluas.
    Peace Be Upon You Guys

    • No Thafiz says:

      Tahfiz tu lebih kurang kaum LGBT la jugak. Ia adalah pusat untuk para ustaz memuaskan nafsu gay mereka. Terlampau banyak kes rogol dan liwat di pusat tahfiz tetapi yang pelik masih banyak lagi parents yang hantar ke sekalh tahfiz. Buang duit dan masa, lebih afdal hantar budak2 tu ke sekolah muzik ke, bersukan, sekolah seni, dll. Barulah budak2 melayu maju dan dinamik. Ni yg keluar sekolah tahfiz lembik, tak ada critical thinking dan tidak berdaya saing. Alih2, jadi gay

      • Anonymous says:

        Aku harap sgt ko bukan muslim sekadar melayu.
        Dan kalo ko muslim, berhati2 dgn apa yg ko tulis…
        Akidah kita ni tertegak atas 3 perkara, perbuatan, kata2 n niat.
        Salah 1 tergelincir, tergelincir la akidah.
        Sekadar peringatan…

        • kot kecik says:

          Suka hati dia apa dia nak cakap, kubur masing-masing la jaga. Lu nak mempertahan benda yang salah pasal apa. memang dah banyak kes-kes yg berat terjadi kat pusat tahfiz. Jangan pejam mata dan buat tak endah, orang macam kau yg memburuk-burukkan islam

      • Anonymous says:

        aku rasa pembaca blog beautifulnara ni sah ramai yg pondan dan terdiri daripada geng lgbt.. salah satunya si faraj tu. dah la songsang, tak rasa bersalah langsung hina islam dan alim ulamak.. asal nampak pakai kopiah, nak label macam2.. jangan jadi bodoh sangat nak pukul rata semua benda..

      • Hamba Allah says:

        Kata kata kau ni kata kata org Tak beragama

    • Corse 848 says:

      Ceritanya.. Baru iklan dah tunjuk pasal tahfiz.. Benda nya klu ada.. Kes terpencil.. Apsal x buat cerita semburit dlm penjara.. Ini Malaysia bhai.. Nk berseni jgn ikut org luar.. Pernah ke tgok cerita Polis Malaysia jahat.. Padahal dlm polis ramai je yg jahat.. Tp polis nk jaga Intergriti.. Sbb tau pemikiran org Malaysia mcm mana..

    • ciknenas says:

      satu je nak komen. nape poster cite ni huduh beno.. sape la yg design. macam poster zaman 90-an. hikhik

    • Bodoh tu simpan sekit says:

      Apa yg mulia sgt zakir naik ..kalau dia tu berani balik la india ..gi fight menegak kan Islam …ni dah laru mcm fugitive …pengajaran agama dia sungguh pelik ..pebandingan islam dgn agama hindu …dah la tak logic …promote racism and ketidak stabilan kaum .
      Kalau mulia sgt si Zakir naik ni pi la fight untuk basic Islam di india …dimana umut islam ditindas … Even halal status kat kedai kedai islam pun boleh ragu ragu kehalalnye …
      Simple thing like that pun zakir naik tak boleh fight …

      He is good for nothing ….another penunggang agama …tak payah la melayu melayu bodoh ni semua asalkan ulamak ooooo sembah lah …

      • Anonymous says:

        Zakir Naik tu hebatlah..sbb kan dia islam dn negara India pulak bkn negara islam walaupun byk yg beragama islam, dia x boleh bagi kebebasan sgt berceramah.
        Kau siapa nk menidakkan kehebatanya dlm membuat hujah dri bab2 surah al-quran, hadis , termasuk lah kitab agama lain. Dia serba boleh.

        • Bodoh tu simpan sekit says:

          Oh pls …. Melayu ni kalau semua pakai kopiah tu memang ulamak ..tak fikir langsung …

          Kalau dia tak pengecut pi la balik india n pergi tolong umat islam kat sana …

          Ni provoke the hindus lepas tu lari mai malaysia

      • gampang says:

        Zakir Naik tu penjenayah on the run sama macam JLO. Patut di hantar balik ke india untuk menghadapi tuduhan di mahkahmah.

      • Anonymous says:

        allahu…kesiannya ko dik . aku harap dikembalikan kewarasan hati & minda ko dik.. aku ikhlas doakan ko. sbb kalau bersepah manusia mcm ko kat atas muka bumi ni…jahanam.

    • aku says:

      aku tak paham la. dalam byk2 moral yg boleh diketengahkan, citer2 mcm ni jgk yg diangkat utk tayangan. kita tak nafikan realiti ini berlaku tp kat malaysia ni byk lg citer2 yg boleh producer2 filem ni buat.

      cuba buat citer unsung hero yg bantu kes MH17 kat russia-ukrain tu ke, citer tsunami yg landa negara kita dulu, paling tidak pon, buat la citer2 realiti rakyat malaysia skit. ni balik2 citer lgbt la, pondan la , makyah la, citer2 lorong la. macam malaysia ni buruk sgt. ingat skit producer2 semua, filem mencerminkan bangsa tau. bukan semua benda ko nak kena terlondehkan kat mata dunia. citer dlm kain simpan & bendung. jgn berselindung konon nak educate sgt la. ni semua alasan2 korang nak ‘introduce’ benda kotor ni pada budak2 yg baru nak up. aparaa! aku sokong citer ni tak tayang. kasi ajar skit produser2 kat malaysia ni dr buat citer sampah & makan duit haram dgn jual citer2 tak bermoral mcm ni.

  2. WickEd says:

    Maybe…just maybe org2 malaysia nak kena buka minda sikit yg perkara sebegini mmg berlaku tak kira la mana pun. In Churches, Mosques, Tahfizs even your own home…Kita semua bukan malaikat…Sexual abuse occurs not only because of the specifics of a sexually repressive religious doctrine, but because the leaders of the religious community are given extraordinary power over their followers and are nearly immune to prosecution for their crimes because of the emphasis by those religious communities on handling criminal matters in religious courts. This method of self-prosecution is an obvious conflict of interest, as the community will be less to pursue any action that embarrasses the faith, even if such inaction comes at the expense of justice for the victims…

  3. anonymous says:

    islam menjatuhkan islam……boleh je kut kalau engkau buat cerita pasal buli di pusat tahfiz..yg engkau ‘syok’ sangat buat cerita lgbt apasal…. hati engkau HITAM

    • free spritz says:

      you are living in denial. Why can’t he exposed the real shit that is happening at the Tahfiz school, Alot of innocence kids gets sexually molested and sodomised by the so-called religious teachers. But they are nothing more then a devil in disgusie. He should make more movies or drama to tell the world what an evil place this tahfiz schools are. Dia tak menjatuhkan Islam malah ia memperbaiki apa yang di rosak kan oleh penjual agama. Just because diorang tu pakain serban tak semestinye mereka itu seorang islam. Ustaz ke, ulamak ke pun boleh jadi sexual predator dan terjerumus dalam aktiviti LGBT

      • Anonymous says:

        Ok lah pasni kita wat drama ahli politik rape amah tp sbb YB kita kautim…
        Ni realiti gak kan…

        • Mira says:

          Tell the world what an evil place this tahfiz schools are? How about the thousands of children being sexually abused by priests around the world i.e US,UK,Australia etc since many years ago? Should we call ALL the priests and churches as evil place as well?
          At least in Malaysia, they have been exposed by other teachers in the tahfiz and charged in court. In other parts of the world, it took a long time to charge these sexual predators. One of the nuns was even killed when she tried to expose the sexual misconducts of the priests (the kippers,netflix).
          Please don’t be in denial lah!

        • Suraya says:

          Betul la tu memang semua penjual agama tak boleh dipercayai, tak kisah le agama sekali pun. Pasal tu cerita seperti ni kena ada supaya kta sedar yang ia adalah masalah orang agamawan mengabil kesempatan untuk melepaskan nafsu mereka atas budak kecik

    • Anonymous says:

      ye btul, byk je kisah from the story lain yg nk dikarang, aleh2 citer ni juga kutuk melayu , aleh 2 melayu. Aleh2 melayu.

    • Penonton melayu says:

      Agaknye ceta ni enggak ada anak dato dan mak mertua datin seri tu yg kau sentap tu

  4. bong cit says:

    muka yg pondan tu cm miera liyana plak aku tgk…klo masuk penjara ni mau teruk kena sontot

  5. Anonymous says:

    sinopsis drama – pondan nak berubah.dah insaf.so dia pegi tahfiz utk mendalami dan belajar agama islam.tapi budak2 tahfiz tak bleh terima kehadiran dia, mereka ugut si ‘”so called” pondan ni kluar dari tahfiz kerana memalu kan tahfiz mereka.. korang ni cepat sgt menghukum sebelum tgk drama ni..islam tak ajar pun kita menghukum org tanpa usul periksa..

    • Anonymous says:

      drma ni blum habiskan, (sbb director kata tonton dulu)
      jadi belum boleh buat sinopsis terus..

      • Anonymous says:

        kalau pondan nk berubah, hanya pusat tahfiz sahajakah tmpt utk berubah..byk je tmpt lain selain tahfiz. Kalau pondan nak berubah, adakah semua org tahu perlu tahu dahulu saya adalah pondan, dn adakah masuk dlm mana2 tempat “bertaubat” tu kena tulis resume saya adalah bekas pondan. Rasanya tak, tak kan org nk mengaibkan diri sendiri melainkan pondan tu mmg dh diketahui umum…

        • anon says:

          ape problem die kalau pondan yg berubah nak masuk tahfiz..kalau seseorg nak berubah die msti tukar surrounding die and dikelilingi org yg baik2..kalau nk beubah tp surrounding tak membantu tak guna gak..senang terpengaruh blk…kalau tak bgtau yg die pondan pon org bole tau..sbb dorg mmg lembut dr segi kelakuan dan pertuturan…

        • Anonymous says:

          byk je tmpt nk berubah selain tahfiz. Perlakuan lembut dn pertuturan tu biarlah org berteka teki, asalkan jgn ckp sudah lah aku dulu pondan dan mmburit..ada je pondan yg x mmburit ye..

  6. anonymous says:

    kafir laknatulah pun ada ke yang membawang kat sini..lol kepoci

  7. Anonymous says:

    yg kau bgi tahu dahulu kau pondan apasal.

  8. Anonymous says:

    anon :10.03..kau nak masuk sekolah pun kena daftar nama kan.. sblum keje pun kena interview kan..kau ingat masuk tahfiz ni terus masuk mcm tu aje ke,,beri salam terus bleh masuk tahfiz..hahaahaha..

    • Anonymous says:

      mmglah semua kena daftar..kan ada dlm borang letak jantina status: letak jelah : “lelaki”. (walaupun dlm hati pondan tu berkata , dulu keadaan diri aku adalah pondan).
      diam2 sudah., biralah org berteka teki

  9. unknown says:

    sebenarnya agama lain pun berdepan dengan masalah yg sama but sebolehnya dorg tutup simpan kejap2 aib bangsa / agama depa.. tau x kes rogol yg tertinggi adalah kaum mana? p carik sendiri.. kita siap muka depan suratkhabar lagi, highlight berita.. tolong laa jangan burukkan agama sendiri.. sedih hoke

  10. Anonymous says:

    jgn tengok citer ni itu je..

  11. voiceUp says:

    bagi korang2 yang kata agama lain takda filem pasal sexual abuse di institusi agama derang sila tengok filem2 ni
    1. By the grace of God (2019)
    2. spotlight (2016) – dah tengok memang filem yang bagus. dapat oscar award
    3. the club (2015)
    4. ‘Verfehlung’ (2015)-
    – sehinggakan kini vatican berhadapan dengan banyak isu mahkamah dan tuntutan daripada mangsa. dan mereka admit berkenaan dengan abuse berkenaan.

    semua filem ini berkaitan dengan sexual abuse oleh priest gereja catholic di Barat ke atas kanak2. Kalau perkara tidak bermoral ini tidak diangkat untuk perhatian public, rasanya yang lebih menderita adalah mangsa2. Lets admit this happen in our society moga kita mendapat iktibar dan melindungi golongan yang tidak berdaya.

  12. Anonymous says:

    cete bodo

  13. Rin says:

    Tengok hero die saja buat aku illfeel nak tonton, teringat die pukul anak dara orang

  14. Anonymous says:

    ada berita hari ini..larikan emas rm1 juta dlm 5 minit..cuba buat kisah benar dri kejadian ini..

  15. Bawang ku bawang China says:

    Ok biarlah aku yg karang cerita..kecoh saja ….

    Sajat n Sapi pergi pusat tahafiz Vida…. Uniform warna pink …. Sapi di terima tapi Sajat loceng hilang …. Pas tu Aliff Shukri kesian buka tahafiz untuk pondan pondan … Sajat n Sapi pun happi ..the end .
    rated : 30sx

  16. anonymous says:

    wat lu komen bodo

  17. Bawang says:

    Mm..bawang bagi contoh mcm ni je..emak Fadzil zahari ni mmg la baiknya saangat banyak. Emak yang baik mithali. Tapi cuba Fadzil buka 2% je buruknya emak Fadzil pada mata orang ramai. Apa akan orang nampak?? Yang buruk emaknya saja orang nampak. Habislah dikutuk dimaki padahal yg buruk emaknya hanya dua percent je. Itu yg org nampak setelah dibuka buruk emaknya.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini