Written by AbangNara | December 2nd, 2009

khabir bhatia

Siapa Khabir Bhatia? Kalau korang pernah menonton Sepi, Manjalara dan Setem, korang akan kenal dan familiar dengan style pengarah ni. Aku? aku memang dah lama tertarik dengan karya² beliau, style yang jelas berbeza dari filem² melayu lain kat Malaysia.

Khabir Bhatia, seorang pengarah berbangsa India yang memang original berasal dari India. Tetapi beliau berpindah ke Malaysia dan mendapat kerakyatan. Menurut story yang aku dengar, beliau sebenarnya hanya worktrip ke Malaysia, and then terpikat dengan Malaysia and decided untuk stay terus. Sangat talented, kalau korang tengok dari view yang betul dalam sebuah filem, korang akan nampak satu seni yang takde dalam filem typical melayu yang lain. Kelainan dan keunikan baru dalam filem melayu, dari macam² segi shooting, soundtrack dan storyline.

Baca artikel ini sepenuhnya untuk mengenali Khabir Bhatia dengan lebih lanjut.

P.S: Artikel dicurik sebijik-sebijik dari Aenaz.com.