October 14th, 2020

Pelakon yang semakin meningkat namanya setelah membintangi filem Flat 3A, Shima Anuar tampil memohon maaf kepada pelangganya kerana telah dikenakan cas untuk setiap bekas yang dibeli daripada agen laksam di negeri Johor dan Pulau Pinang.

Shima yang kini aktif menjalankan perusahaan makanan berupa laksam mengakui tidak tahu menahu mengenai cas yang dikenakan ke atas pelanggannya itu.

Dia hanya mengetahui mengenai perkara itu setelah berkongsi sebuah video di ruangan Instagram dan menjelaskan cas lebih hanya dikenakan per ‘person’ bukannya setiap bekas.

Menurut pelakon cantik ini, dia sama sekali tidak mahu para pelanggannya berasa teraniaya lalu mengambil keputusan untuk mengembalikan wang yang telah dibayar.

View this post on Instagram

Lepasni dah tak ada agent di Johor, Melaka dan Penang. Siapa yg dah buat pembayaran boleh DM @laksambys bagi your details ya? Hari jumaat i sendiri yg akan hantar laksam korang. Siapa org JB nak selit order pun boleh DM @laksambys

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

“Disebabkan benda dah jadi, anda boleh direct message (DM) saya. Macam anda beli 10 bekas laksam dan dikenakan cas untuk setiap bekas tu. Tunjukkan bukti dan saya sendiri akan refund balik menggunakan duit saya sendiri dengan rela hati. Jangan risau,”

Shima turut menambah bahawa dia memahami perasaan pelanggan kerana telah meletakkan dirinya sebagai pembeli dan tidak mahu mereka berasa teraniaya. Dia dalam pada masa yang sama turut berjanji bahawa perkara ini tidak akan berulang lagi di masa hadapan.

June 16th, 2020

Pelakon Shima Anuar telah berkongsi pengalaman beliau menghadapi anak yang mempunyai amukan melampau ataupun lebih dikenali sebagai tantrum.

Shima berhadapan cabaran tersebut melalui anak pertamanya, Marian Sophia yang sering menangis dan mengamuk apabila terbangun di waktu malam ketika tidur.

Mempunyai banyak kemahuan yang perlu dituruti, pelaon filem 7 Petala Cinta ini juga mengatakan anaknya itu kadang-kadang menangis dan menjerit satu jam tanpa henti di tengah malam.

 

View this post on Instagram

 

Macamni la dia tengah2 malam. Dia akan terbangun pastu nangis mengamuk2. Tak tau dia nak apa. Kejap nak tido dlm buai, kejap nak tido atas katil, kejap nak tido buai balik, pastu nak tido kat katil. Dia boleh nangis meraung2 menjerit dlm sejam non stop! Sometimes dia nak peluk, sometimes taknak org pegang langsung. Serba tak kena. Ubat dia 1 je. SABAR. Haha be strong mommies/daddies yg ada masalah yg sama macamni. Soon diorg akan ok InshaAllah. ?? (mommy dah tua nanti, kalau mommy meragam, sophia taknak jaga mommy, siap kau! ?) #tantrumsecondround

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

Namun, Shima yang berkongsi mengenai pengalaman itu di Instagram miliknya berkata bahawa dia menerima semua dugaan ini sebagai cabaran dan sentiasa positif dalam menghadapinya.

Menurutnya, hanya ada satu ‘ubat’ dalam mengatasi perkara ini iaitu sabar.

“Serba tak kena, ubat dia satu saja, SABAR. Bertabahlah ibu bapa di luar sana yang ada masalah sama macam ni, diorang akan kembali okay nanti, Insya-Allah,”

 

View this post on Instagram

 

Salam Aidilfitri from our little family

A post shared by Shima Anuar Official Account (@shimaanuar) on

 Manakala di ruangan komen, ramai yang berkongsi tips dan bersimpati dengan nasib yang menimpa aktress ini. Shima yang mendirikan rumah tangga bersama seorang ahli perniagaan, Mohd Solih Toha pada 8 April 2017 dan dikurniakan dua cahaya mata iaitu Marian Sophian dan Mikhael Imaan.

June 1st, 2020

Melihat ramai ibu bapa yang keluar ke pusat beli belah membawa anak kecil, pelakon Shima Anuar luah rasa kesal.

shima anuar

Menurut Shima, perkara itu dilihatnya ketika keluar menguruskan urusan harian secara sendiri di salah sebuah pusat membeli belah terkemuka.

Berita tersebut dikongsi Shima menerusi ruangan di “Instagram Story”.

shima anuar covid19

“Tapi tadi ada banyak keluarga keluar ramai-ramai siap bawa kanak-kanak lagi, seronok ya?”

Tambah Shima, beliau seakan mempersoalkan mengapa perkara sebegini boleh terjadi sedangkan rakyat dinasihatkan untuk mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) susulan penularan wabak COVID-19 yang masih belum reda sehingga kini.

“COVID-19 tu dah lesap dari dunia eh? ke ada yang pakai ubat kebal? kalau ada kongsi sikit mana beli.”

Bagaimanapun Shima seolah menyindir tindakan individu tidak bertanggungjawab tersebut malah menganggap sindirian itu mampu memberi pengajaran buat semua yang kurang peka terhadap keadaan sekeliling.

Untuk rekod, jumlah kes keseluruhan COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 7,819 kes dilaporkan sehingga semalam, malah 23 kes sembuh dan telah discaj direkodkan menjadikan jumlah keseluruhan sembuh adalah sebanyak 6,353 bersamaan (81.25%) kes setakat ini.

Sumber: Gempak

September 22nd, 2014

Lumrah manusia biasa, penuh dengan perasaan tamak, hasad dengki dan tak bersyukur dengan apa yang ada, ibarat macam lagu Kacang David Teo. Hehe.
nasi tangas filemItulah antara punca yang sering menyebabkan seseorang terjebak dalam ilmu syirik seperti Nasi Tangas atau lebih dikenali sebagai Nasi Kangkang. Menarik jugak sebenarnya konsep yang dibawakan oleh MiG Pictures dalam filem seram terbaru syarikat tersebut iaitu filem Nasi Kangkang.
nasi tangas filemSedikit info mengenai nasi kangkang, ilmu ini sememangnya dah lama dan masih ada segelintir manusia yang mengamalkan amalam syirik ini. Cara pembuatannya adalah dengan mencampurkan bahagian-bahagian kotor dari anggota badan pengamalnya ke dalam makanan si mangsa. Bahan paling popular dalam pembuatan nasi kangkang ini adalah darah haid. Eeeee!!!
nasi tangas filem

Filem ini dibintangi oleh pelakon yang semakin mendapat tempat di hati peminat iaitu Azwan Kombos, Adiba Yunus, Shima Anuar dan Along Eyzendy.

Abang Nara dapat respon dari para peminat, katanya terjerit-jerit para penonton kat panggung dek kerana filem ini. Adegan seram dan terkejut dalam filem ini sememangnya menjadi. Mungkin jugak antara kita yang tak tahu mengenai ilmu nasi kangkang ini dan bahayanya kepada pengguna, filem ini boleh memberi gambaran jelas dekat korang apa akan jadi sekiranya korang mengikut telunjuk syaitan.

nasi tangas filem

Kisahnya bermula apabila Hairi (Azwan Kombos) berkahwin dengan Mira (Adiba Yunus) dan bermulalah kehidupan rumah tangga yang pada mulanya normal sehinggalah Mira terasa hati kerana suaminya lebih mementingkan Fatin (Shima Anuar) yang merupakan rakan kongsi perniagaan Hairi.
nasi tangas filemBeberapa kejadian seram dan menakutkan terjadi sehinggalah terbongkar rahsia yang Hairi ini sebenarnya terkena nasi kangkang. Soalnya, siapakah yang bertanggungjawab? Dapatkah rumah tangga Hairi diselamatkan? Jom tonton di pawagam bermula hari ini!