November 30th, 2011

Abang Nara memandu sebuah Myvi. Dah dekat 4 tahun Abang Nara membawa Myvi hitam ini merentasi jalan-jalan di KL, pulang ke kampung di Kelantan dan bersiar-siar ketika cuti-cuti Malaysia. Setakat ini prestasi kereta terutamatanya enjin Myvi Abang Nara masih tip-top. Ini semua kerana Abang Nara sentiasa membuat servis on time di Perodua.

perodua tweckbot

Namun begitu, semenjak dua menjak ini akibat kesibukan yang melanda diri ini, Abang Nara tak sempat menghantar Myvi kesayangan untuk servis. Last Abang Nara servis ialah masa time Hari Raya Puasa hari tue. Rasa-rasanya dah lebih daripada 15,000 km semenjak last servis. Ini agak bahaya dan boleh menyebabkan kerosakan pada enjin. Nasib baiklah Perodua ada perkhidmatan Perodua TweckBot.

perodua tweckbot

Hanya dengan menggunakan twitter kini Abang Nara tak perlu bersusah payah menghantar Myvi kesayangan ke Perodua untuk membuat check up. Minggu lepas Abang Nara telah menghantar tweet kepada Twitter @MYPerodua memohon agar membuat check up Myvi Abang Nara. Kebetulan pulak mereka berada di Bukit Jalil ketika itu. Memang rezeki Abang Nara betul.

perodua tweckbot

Maka bermulalah 20-point check up untuk Myvi Abang Nara oleh team Tweckbot Perodua. Jangan risau tentang keupayaan mereka kerana mereka sememangnya pekerja Perodua. Semuanya mesra-mesra dan kelakar-kelakar belaka. Yang penting, kecekapan mereka membuat check up Myvi Abang Nara memang mengkagumkan.

perodua tweckbot

Bukan setakat enjin yang dibuat check up, angin pada tayar kereta pun turut diperiksa sama ada cukup atau tidak.

perodua tweckbot

Dan semasa check up dilakukan, barulah Abang Nara tahu yang lampu sebelah kanan Myvi Abang Nara dah rosak rupanya. Patutlah malap semacam je masa Abang Nara drive selama ini.

perodua tweckbot

Tak sampai setengah jam, check up yang dilakukan pun selesai. Jangan risau sebab team Perodua Tweckbot ini akan memberikan anda senarai check up yang telah dilakukan. Untuk makluman, team Perodua Tweckbot hanya sekadar membuat check up, anda masih perlu membawa kereta Myvi anda ke Perodua untuk diservis berdasarkan keputusan check up yang diberi.

perodua tweckbot

Jadi sekarang ini, Abang Nara hanya perlu membawa checklist di atas dan memberikannya kepada mana-mana service centre Perodua. So diorang akan men”servis” Myvi Abang Nara berdasarkan checklist di atas. Paling menarik siap boleh dapat 15% diskaun untuk spare part yang bakal ditukar. Cool kan?

perodua tweckbot

Inilah wajah-wajah team Perodua Tweckbot yang telah sudi untuk singgah dan membuat check up ke atas Myvi Abang Nara. Anda pun boleh jugak mendapatkan servis yang sungguh menarik daripada Perodua ini. Apa yang anda perlu lakukan ialah hanya follow Twitter @MYPerodua atau ‘Like’ laman www.facebook.com/MYPerodua untuk mengetahui llokasi Tweckbot. Untuk orang JB, Ipoh dan Lembah Klang, pastikan anda lakukan salah satu perkara di atas kerana Perodua Tweckbot akan berada di sekitar sana untuk 3 weekend berturut-turut bermula minggu ini (Jumaat, Sabtu dan Ahad).

perodua tweckbot

Terima kasih Perodua atas perkhidmatan ini. Anda sememangnya mengutamakan pelanggan anda. Tabik respek!!!

July 29th, 2011

Abang Nara ialah pemandu Myvi. Myvi hitam ini Abang Nara namakan si Comot sebab ianya sangat comot akibat tuan punya malas nak membasuhnya. Namun begitu, luaran memang nampak agar kotor tetapi dalamannya memang tip top sebab tak pernah miss buat servis. Dan kesemua servis Abang Nara buat di Perodua sebab mahukan barang ganti yang tulen, servis yang tip-top dan layanan yang first class.

Tahukah anda motto atau slogan Perodua? Buat anda yang tak tahu, mottonya tak lain tak bukan ialah “Anda Keutamaan Kami”. Siapakah anda itu? Anda itu ialah pemilik-pemilik kereta keluaran Perodua macam Abang Nara nie lah. Tak kiralah anda drive Myvi ke, Viva ke, Alza ke, asalkan kereta anda keluaran Perodua, anda ialah keutamaan bagi Perodua.

perodua tweckbot

Tapi Abang Nara, syarikat-syarikat seluruh dunia nie motto je sedap didengar. Tak pernah nampak pun diorang try to live up their own motto

Memang benar kata anda itu. Kemungkinan banyak syarikat yang sembang lebat konon motto dia paling hebat tapi sebenarnya haprak. Namun Perodua BUKANLAH syarikat yang cakap tak serupa bikin. Bersesuaian dengan motto “Anda Keutamaan Kami”, Perodua kini melancarkan Perodua Tweckbot.

Ekslusif untuk semua pemilik kereta Perodua, Perodua Tweckbot akan membantu anda semua melakukan pemeriksaan 15 poin PERCUMA terhadap kereta PERODUA anda. Paling hebat, anda berpeluang mendapatkan servis percuma ini dengan hanya follow Twitter MYPerodua. Ini adalah revolusi penggunaan Twitter yang tak pernah dilakukan oleh mana-mana pihak di Malaysia dan di dunia. Perodua Tweckbot, khidmat pemeriksaan 15 poin percuma yang pertama di Malaysia berasaskan twitter.

perodua tweckbot

Abang Nara saya tak fahamlah. Saya dah follow Twitter MYPerodua dah. Tapi macam mana saya nak dapatkan servis percuma dari Perodua nie?

Ok meh sini Abang Nara bagi contoh. Selepas follow Twitter MYPerodua, diorang akan tweet lokasi di mana mereka berada setiap hari. Contohnya mungkin Twitter MYPerodua akan tweet macam nie kat bawah:-

Kami akan berada di sekitar Subang Jaya SS15 pada jam 10 pagi sehingga 6 petang untuk #TweckBot

perodua tweckbot

Katakan rumah korang memang kat Subang SS15 dan korang memang nak check kereta Myvi baru korang sebelum balik kampong cuti Hari Raya nie, korang pun replylah tweet MYPerodua tue.

@MYPerodua please come to my house at Jalan SS15/2 and please check my Myvi Turbo #Tweckbot

Dan servis ini terbuka hanya kepada pemilik kenderaan Perodua sahaja kerana anda keutamaan Perodua . Perlu diingatkan yang servis percuma ini adalah berdasarkan siapa cepat dia dapat. So itu bermakna korang kena sentiasa pantau lokasi yang akan ditweetkan oleh @MYPerodua. Ada faham? Kalau tak faham lagi sila ushar video di bawah:-

Dengan Perodua Tweckbot ini, anda tiada alasan lagi untuk tidak buat check up kereta Perodua anda sebelum balik beraya nanti. Nak jalan jauh-jauh time Hari Raya nanti kena pastikan condition kereta anda di dalam keadaan terbaik. So tunggu apa lagi? Follow Twitter @MYPerodua sekarang jugak.