October 7th, 2020

Mendedahkan dirinya gembira menjalani tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tempoh hari, pelakon Zul Ariffin yang sebelum ini amat sibuk berlakon akui ia merupakan waktu terbaik untuk dirinya berehat panjang dan mempunyai masa untuk diri sendiri.

Namun begitu, Zul memaklumkan, beliau bagai nak gila selepas beberapa minggu duduk di rumah tanpa melakukan sebarang aktiviti. Katanya lagi, perasaannya semakin membuak-buak untuk bekerja semula selepas duduk di rumah dalam tempoh yang panjang.

“Saya jadi malas dan berat badan mula bertambah selepas lama berehat. Selama ini, saya sibuk bekerja dan bertemu ramai orang. Tetapi, situasi ini pula berbeza, terlalu lama sangat duduk rumah membuatkan fikiran menjadi tepu dan perasaan mahu keluar bekerja semakin membuak-buak.”

Selain itu, Zul juga dilihat tidak segan memaklumkan dirinya tidak bosan meskipun belum mendirikan rumah tangga malah tetap bersyukur kerana mendapati banyak kes perceraian berlaku susulan terlalu lama terkurung bersama.

“Tiada istilah sunyi, malah saya bersyukur masih belum berkahwin. Lihatlah apa yang berlaku kepada kebanyakan pasangan yang sudah berumah tangga apabila terlalu lama terkurung bersama. Banyak pula kes perceraian yang berlaku. Situasi ini membuatkan saya lega sebab tidak berkahwin lagi.”

Untuk rekod, Zul mendedahkan, biarpun tiga bulan tidak bekerja, beliau juga khabarnya tetap bersyukur kerana tidak dihimpit sebarang masalah kewangan.

Sumber: BH Online

May 22nd, 2020

Meskipun akui rindu untuk beraksi semula dalam bidang lakonan, pelakon Nabila Huda tampil menyuarakan pendapatnya berkenaan soal keselamatan malah seakan tidak bersetuju dengan keputusan membenarkan penggambaran dijalankan semula susulan wabak COVID-19 yang melanda Malaysia.

nabila huda

Nabila atau lebih mesra disapa Abil mempersoalkan mengapa perkara ini boleh berlaku. Beliau turut menyatakan perkara itu seperti tidak logik kerana bidang tersebut melibatkan ramai orang bekerja dalam satu masa.

nabila huda

Hal ini kerana, dirinya bimbang akan keselamatan semua pihak malah turut menyatakan bagaimana penjarakan sosial boleh diterapkan andai ia melibatkan banyak sentuhan sesama manusia bermula dari solekan sehingga babak dalam lakonan.

nabila huda

Bagaimanapun, Abil turut bimbang andai krew dan pelakon dijangkiti wabak tersebut semasa berada di lokasi penggambaran.

nabila huda

nabila huda

“What if kite di jangkiti during shooting, and then kite taktau, skali terkena the whole family at home, production boleh tanggung kos perubatan to the whole family.”

Abil juga tegas mempertahankan pendapatannya kerana segala perkara yang berlaku ini melibatkan soal nyawa malah tidak menafikan pelbagai persoalan bermain di fikiran selepas terbaca kenyataan berikutan hal berkenaan.

nabila huda

“There’s millions of question bermain dalam fikiran bila saya ter baca pasala statement nak kena start penggambaran ni.. macam2 dalam fikiran.”

nabila huda

Mengakhiri perkongsiannya di laman Twitter, Abil bertindak memohon maaf sekiranya ada pihak yang kurang senang dengan pendapatnya, malah tetap menyeru orang ramai supaya tabah mengharungi segala ujuan yang berlaku.

Terdahulu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah memaklumkan kebenaran meneruskan aktiviti seni telah diluluskan semasa mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Namun, penggiat seni digesa untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang diberikan dan tidak mengabaikan saranan kerajaan itu.

May 10th, 2020

Tidak menafikan populariti yang diraih bapanya semakin mendapat tempat di hati warga Malaysia, pelakon dan penyanyi Dafi akui bangga dan gembira.

dafi ismail sabri

Menerusi laporan Harian Metro, anak kepada Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob ini berkata, bapanya kini lebih popular berbanding dirinya biarpun sudah 12 tahun berada di dalam industri hiburan tempatan.

“Sebagai anak, saya hanya mampu bangga dan gembira dengan apa yang dilakukan bapa sekarang kerana memang tahu itu adalah minat utamanya,” katanya.

Tambahnya lagi, meskipun setiap hari terbabit dengan sidang media, namun bapanya kelihatan sangat bersemangat dan tidak penat.

Malah, Dafi juga menafikan yang beliau mempunyai hak istimewa kerana statusnya sebagai anak kepada Menteri Keselamatan.

Hal ini kerana, Dafi kini sudah lebih sebulan terkurung di rumah ekoran Perintah Kawalan Keselamatan (PKP).

dafi ismail sabri

“Siapa yang anggap saya ada hak istimewa kerana status sebagai anak menteri, itu dakwaan palsu. Saya sama sahaja macam kalian semua, duduk di rumah dan tak keluar ke mana-mana pun.

“Bapa saya memang menteri tetapi, saya adalah rakyat biasa yang tidak boleh ingkar dengan arahan kerajaan. Lagi pun, pandemik Covid-19 ini sangat bahaya dan keselamatan diri lebih utama,” katanya.

Ujar Dafi lagi, beliau kini difahamkan perlu memendam seketika hasratnya untuk kembali aktif dalam bidang nyanyian sehingga keadaan negara kembali stabil.

Sumber: Harian Metro

 

May 6th, 2020

Melihat kerenah segelintir masyarakat seolah meraikan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan keluar berpusu-pusu ke tempat awam menyebabkan Ernie Zakri seakan bingung.

ernie zakri

Ernie yang popular dengan lagu Ku Bersuara itu meluahkan rasa bimbang apabila melihat sikap rakyat tempatan yang enggan mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut sumber daripada Berita Harian, Ernie yang sentiasa peka dengan keadaan sekeliling bagai hilang kata-kata melihat salah satu gambar dan video yang tular di media sosial

Lebih mengejutkan Ernie atau nama sebenarnya Nur Ernie Shahirah Zakri, restoran mamak kegemarannya juga turut diserbu pelanggan.


Ernie zakri

 

“Bayangkan PKPB ini baru bermula, saya bagaikan hilang kata-kata. Kalau terus bersemangat dengan sikap positif, agaknya semua boleh beraya macam biasa,” kata Ernie.

Tambahnya lagi, demi kebaikan bersama, Ernie juga bercadang untuk menyerlahkan lagi peranan masing-masing dengan menghalang ahli keluarga yang enggan mematuhi perintah untuk keluar daripada rumah.

Ernie yang kini difahamkan telah berkurung di kediamannya selama lebih 40 hari itu dilihat begitu kecewa dengan apa yang terjadi.

Ernie Zakri

“Kenapa? Catatan kes kembali naik. Sebelum ini, saya senyum apabila angka hanya sekitar 30 lebih.

“Bagaimanapun, apabila kes positif naik meningkat sehingga 100 kes, saya termenung sekejap. Kenapa boleh jadi seperti ini,” kongsinya lagi.

Meskipun pemenang Vokal Terbaik di Anugerah Juara Lagu ke 32 menerusi lagu Aku Cinta itu tampak kecewa dan mempersoalkan mengapa kes positif wabak COVID-19 kembali meningkat beberapa hari lalu, namun tetap berharap akan menemui solusi yang terbaik bagi menangani rantaian wabak ini dari terus bereluasa.

 

Sumber: Berita Harian