Written by serenity | May 17th, 2019

Setiap tahun, hotel pasti menyajikan hidangan-hidangan terbaik di Buffet Ramadan untuk mereka yang berminat. Jumlah hidangan boleh mencapai ratusan, dan biasanya terdiri dari juadah-juadah biasa Aidilfitri, makanan tempatan dan kuih-muih tradisional.

Gambar: Instagram Maya Karin

Bagaimanapun, pelakon Maya Karin baru-baru ini menyatakan yang dia rasa bosan dengan harga Buffet Ramadan yang dianggap mengarut.

Dengan harga dari RM 150 – RM 200 untuk dewasa dan RM 100 untuk kanak-kanak, masih banyak syarikat yang membayar untuk pakej Buffet Ramadan staf mereka.

Bagi Maya pula, dia tidak akan makan di Buffet Ramadan hotel-hotel kerana prinsipnya.

Ramai Netizen menyokong Maya Karin, dan menganggap Buffet Ramadan ialah antara punca 33% lebih makanan dibazirkan di bulan puasa berbanding bulan-bulan lain.

Ada juga menganggap berbuka puasa dengan mewah melencong dari tujuan berpuasa di bulan Ramadan kerana ia sepatutnya untuk merasakan pengalaman golongan tidak berkemampuan bukannya dengan bermewah-mewahan.

Ada juga yang mengatakan orang ramai patut berhenti menganggap bulan Ramadan seperti satu festival. – beautifulnara.com

Written by Bella | January 25th, 2019

Pernah rasa cemas berlebihan sehingga merasa tertekan? Itu lah tanda-tanda apabila seseorang itu menghidapi Anxiety Disorder ataupun serangan perasaan gemuruh. Sering ianya terjadi tanpa alasan yang kuat dan di Malaysia sendiri masih ramai yang sedang berjuang untuk melawan gangguan ini.

Malah, pelakon Maya Karin juga mengakui pernah berdepan detik mencemaskan apabila diserang Anxiety. Memang sukar untuk bernafas dan tangannya boleh menggigil secara tiba-tiba.

Macam ni la perasaan saya 30 saat sebelum nak buat persembahan dekat Maharaja Lawak Mega 2018 dengan Shiro.

Tapi terpaksa terjun. I’m trying to conquer my general anxiety problem yang dah semakin lately, over simple things.  Omg I felt like I’m gonna die. Tak boleh bernafas. Severe anxiety is a weird thing. Tiba-tiba my hands can shake walaupun jalan-jalan kat mall sahaja.

Perkongsian Maya itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen termasuklah mereka yang mempunyai masalah yang sama.

Mungkin ada yang merasakan gangguan ini tidaklah seteruk mana tetapi penyakit ini mampu sahaja menganggu aktiviti seharian seseorang. Bukan mudah untuk melawan Anxiety kerana ia tidak boleh dijangka.

Sumber Berita : Astro Gempak

Written by Bella | November 15th, 2018

Semalam, Mahkamah Majistret Taiping mengarahkan seorang lelaki dengan nama Muhammad Izwan Shah Kamal membayar saman RM100,000 kepada pihak Skop Productions atas kesalahan menyebarkan filem Munafik 2 secara haram di Facebook atas akaun Sasuke Kun.

Menerusi laman Facebook peribadi miliknya, Izwan yang tersentak mendengar jumlah saman yang harus dibayar itu mengakui beliau cukup menyesal dengan perbuatannya. Kata Izwan, jika beliau hidup selama 100 tahun sekalipun mustahil untuk beliau membayar RM100,000.

Pada masa yang sama , beliau juga memohon maaf kepada Skop Productions terutama sekali kepada Datuk Yusof Haslam dan Syamsul Yusof.  Meskipun disaman, Izwan bersyukur tidak dipenjarakan.

Kami berharap apa yang terjadi kepada Izwan ini akan menjadi pengajaran buat semua. Jangan pernah terlibat dengan jenayah cetak rompak dan hargailah usaha penggiat seni tempatan untuk menghasilkan karya berkualiti.

Kredit Foto : Instagram Munafik 2 Official

Written by Bella | November 13th, 2018

Pengarah filem pecah panggung Munafik 2, Syamsul Yusof meluahkan rasa syukur dan puas hati apabila Mahkamah Tinggi Taiping hari ini mengarahkan individu yang menyebarkan filem tersebut secara haram untuk membayar saman berjumlah RM 100,000 kepada Skop Productions.

Berita tersebut disahkan sendiri oleh Syamsul menerusi sebuah video yang dimuat naik oleh beliau di Twitter. Kata Syamsul tindakan tersebut diambil agar ia menjadi pengajaran kepada pihak tersebut yang dikenali sebagai Sasuke Kun ataupun nama sebenarnya Muhammad Izwan Shah Kamal Shah.

Selepas ini, lebih ramai lagi individu akan dihadapkan ke mahkamah atas kesalahan yang sama. Antara sebab beliau mengambil tindakan itu juga adalah untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat tentang jenayah cetak rompak.

Sumber Berita : Twitter Syamsul Yusof