June 5th, 2020

Menegur sikap segelintir rakyat tempatan yang mempersoalkan beritukan isu gerakan protes “Black Lives Matter” yang dianjurkan oleh warga Amerika Syarikat tempoh hari, pelakon Datin Diana Danielle luah rasa bengang apabila menerima komen yang tidak relevan daripada pengikutnya.

diana danielle

Menurut Diana, perasaan itu makin membuak-buak apabila ada dalam kalangan pengguna laman sosial meminta supaya kumpulan penyokong protes tersebut turut memperjuangkan nasib kaum lain yang tertindas.

Menerusi perkongsian di laman Instagram, beliau turut menyeru orang ramai untuk menghormati isu berkenaan.

“Tension kadang-kadang, sekarang kita perjuangkan satu isu! Tak bolehlah dalam satu masa tiba-tiba nak naikkan 14,000 isu, nanti taka da tumpuan atau fokus dalam isu itu.

Hal ini kerana, kata Diana lagi, tumpuan harus diberikan pada satu isu sahaja ketika ini agar tidak hilang fokus.

View this post on Instagram

For example: hashtag yg ada dulu #SavePalestine so kita focus pada movement tu, jangan la bila org tengah fokus raise awareness utk 1 isu, org lain masuk eh kenapa Palestine je kenapa tak semua negara-negara tertindas? Macam mana nak jawab ni? Jadi mcm mana nak puaskan hati orang. Ada je lah!

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on

“Dulu #SavePalestine jadi kita fokus pada gerakan itu.”

Terdahulu, kecoh di seluruh dunia berkenaan kes kematian warga kulit hitam, George Floyd di Amerika Syarikat. Susulan itu wujud gerakan yang menyuarakan slogan Black Lives sebagai satu bentuk solidarity atas kematian lelaki tersebut.

diana danielle

Meskipun begitu, ramai dalam kalangan selebriti antarabangsa memperjuangkan gerakan itu bagi mengekang isu penindasan terhadap golongan berkulit hitam di seluruh dunia.

Sehingga kini, hashtag #blacklivesmatter masih trending di media sosial dan mendapat perhatian umum sehingga berlaku ketegangan dan rusuhan di beberapa Bandar di negara tersebut.

June 3rd, 2020

Hangat diperkatakan warganet apabila tindakan bekas Miss Universe Malaysia Samantha Katie James yang mengeluarkan kenyataan bersifat rasis terhadap golongan berkulit hitam mendapat reaksi pelbagai pihak.

henry golding miss universe malaysia 2017

Tidak terkecuali, pelakon yang mula bertapak di Hollywood, Henry Golding dilihat berani bersuara dan menyelar kenyataan yang dibuat Samantha.

Menerusi posting di laman Instagramnya, henry memuat naik beberapa komen berunsur teguran buat Samantha untuk tatapan umum.

Menurutnya, beliau cuba bertenang bila berhadapan dengan perkara ini namun selepas membaca komen yang dikeluarkan Samantha ia membuatkan dirinya hilang sabar.

henry golding miss universe malaysia 2017

Tambah Henry, Samantha dilihat seakan tidak tahu apa yang dilalui golongan berkulit hitam ini setiap hari. Mlah henry juga dikhabarkan turut mengingatkan orang ramai bahawa Malaysia juga pernah berdepan beberapa rusuhan dalam memperjuangkan sesuatu isu kepada pihak berwajib.

Malah, bintang utama Crazy Rich Asians itu juga tidak ketinggalan menyeru pengikutnya agar sentiasa bersatu hati dalam melakukan sesuatu perkara.

Kata Henry lagi, beliau dilihat seolah tidak akan membiarkan masyarakat memberi persepsi atau gambaran yang salah terhadap perkara yang sedang berlaku.

henry golding miss universe malaysia 2017

“Untuk negara Malaysia yang pernah mempunyai sejarah seperti itu, kita berusaha keras untuk move on. Sayangi antara satu sama lain, one Malaysia, one world.”

Terdahulu, kecoh di laman sosial apabila bekas Miss Universe Malaysia 2017 itu mengeluarkan kenyataan berunsur rasis terhadap orang berkulit hitam.

henry golding miss universe malaysia 2017

Hal ini kerana, Samantha menyatakan golongan ini dilahirkan dengan kulit yang berwarna atas beberapa sebab malah meminta orang berkulit hitam supaya “relaks”. Bagaimanapun tindakannya itu dihentam teruk oleh netizen dan beranggapan dirinya langsung tidak layak menyandang tahta sebagai Miss Universe Malaysia.

June 2nd, 2020

Tindakan bekas Miss Universe Malaysia 2017, Samantha Katie James mengeluarkan kenyataan berunsur perkauman terhadap golongan berkulit gelap mendapat perhatian umum.

caprice samantha isu rasis

Namun, kecoh apabila rapper dan ushawan terkemuka tempatan, Caprice tampil menempelak kenyataan yang dilakukan Samantha menerusi satu video yang dimuat naik di laman Instagramnya.

Menurut Caprice, tindakan itu merupakan perkara paling teruk pernah didengarnya daripada rakyat Malaysia.

View this post on Instagram

Cantik tak semestinya cerdik… #blacklivesmatter #samanthajames

A post shared by Caprice (@capriceofficial) on

Tambah Caprice, kewujudhan manusia di muka bumi ini bukanlah pilihan sesiapa. Hal ini kerana, tiada seseorang pun yang boleh memilih untuk menjadi puth atau hitam apabila dilahirkan.

“Tiada siapa yang boleh pilih untuk jadi Melayu, Cina, India atau Iban sekali pun. Tiada siapa yang boleh pilih untuk jadi putih atau hitam.”

Ujar Caprice, pemegang takhta Miss Universe Malaysia bukanlah  datang daripada golongan tidak berpelajaran, namun kenyataan yang dikeluarkan Samantha memperlihatkan dirinya bersifat berlainan.

isu rasis miss universe malaysia

“Tapi macam mana boleh berfikiran terlalu kecil. Cantik tak semestinya cerdik, ye betul tapi cantik atau tak kita kena sentiasa mengejar ilmu.”

Terdahulu, Samantha dilihat tidak sensitif meminta orang berkulit gelap bertanggungjawab terhadap rusuhan kaum yang melanda.

isu rasis miss universe malaysia

“Terima perkara ini seadanya, sehingga kini masalah kelaparan dan kemiskinan masih ada. Ia tidak dapat dielakkan. Apa yang terbaik untuk anda lakukan adalah kekal tenang, lindungi hati dan tidak biarkan ia hancur.”

isu rasis miss universe malaysia

Malah Samantha juga turut berkongsi kisah penghinaan yang pernah menimpa dirinya ketika zaman persekolahannya kerana berkulit putih meskipun berdarah campuran Cina dan Brazil serta dibesarkan oleh keluarga India.

isu rasis miss universe malaysia

Isu perkauman terhadap golongan berkulit gelap ini mula tercetus apabila seorang warga Afrika-Amerika, George Floyd meninggal dunia apabila lehernya ditekan menggunakan lutut anggota polis Minneapolis, Minnesota sehingga menyebabkan dirinya sukar untuk bernafas.

Floyd difahamkan ditangkap apabila beliau didakwa menggunakan wang palsu ketika membeli barang di sebuah pasar raya.

Disebabkan kejadian itu, rusuhan besar-besaran turut terjadi di beberapa bandar di Amerika Syarikat, sekali gus menyebabkan Gabenor Tim Walz terpaksa mengisytiharkan darurat di Minnesota susulan kejadian itu yang bertukar menjadi semakin ganas.