Written by Bella | June 28th, 2016

Beberapa hari lepas, kecoh dengan isu dimana seorang wanita yang dikenali sebagai Marym Lee yang ingin memperjuangkan hak wanita “uzur” untuk makan ditempat awam.

Mrym Lee menerusi akaun Facebook mendakwa kononnya emosi dan hak perutnya yang sedang kelaparan telah diganggu dengan teguran dan persepsi masyarakat berikutan kelakuannya yang makan secara terbuka di hadapan khalayak pada bulan Ramadhan.

Ini sekaligus mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia yang merasakan ia satu perkara yang mengarut dan bertentangan dengan ajaran Islam. Malah, ia tidak manis untuk makan di khalayak ramai meskipun tidak boleh berpuasa. Ramai juga berpendapat ia akan menjatuhkan lagi imej wanita Islam.

Isu Marym Lee ini juga mendapat perhatian pelakon Ida Nerina di mana beliau akui tidak kisah jika ada individu lain makan dihadapan beliau tetapi ia tidak bermakna beliau menyokong perbuatan tersebut. Buat Ida ia dalah satu perkara yang memalukan.

Pada masa yang sama, Ida sempat berkongsi bahawa beliau pernah dihina dan diperli oleh  pekerja restoran makanan segera sebelum ini kerana membungkus makanan kerana tidak boleh berpuasa. Ida tidak makan di hadapan khalayak pun sudah disindir apatah lagi bagi mereka yang makan secara terang-terangan di hadapan umum?

Ida turut menasihati Marym Lee untuk memperjuangkan benda lain yang lebih bermanfaat.

Hmmmph, kadang-kadang orang kita ni suka sangat memperjuangkan sesuatu yang sudah tentu tidak masuk akal. Mahu menegakkan sesuatu yang tidak mempunyai faedahnya.

Tiada siapa larang Marym Lee untuk makan jika tidak berpuasa, tetapi hormatilah mereka di sekeliling anda. Jangan jatuhkan maruah wanita Islam.

Apa pula pendapat anda tentang isu ini?

Sumber Berita : Malaysian Digest

Written by serenity | October 24th, 2011

Ada yang meminta kami kemas kini cerita tentang Ida Nerina dalam bahagian komen entri lepas. Jadi kami telah melakukan sedikit ‘intipan’ tentang apa yang sedang dilakukan oleh pelakon wanita yang berbakat itu.

Hasil carian kami ialah Ida Nerina sedang dalam persediaan untuk mementaskan sebuah teater berjudul What’ll Break You /Apocalips yang bakal berlangsung pada 3 hingga 13 November ini di Pentas 2, KLPac, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur. Bukan itu saja, Ida akan menjadi pengarah teater ini yang membariskan pelakon-pelakon seperti Zahim Albakri, Gavin Yap, Vince Chong, Stephanie Van Driesen, Tania Khan dan Ash Nair. Teater ini diterbitkan oleh Susan Lankester dan ditulis oleh Ivan Yeo.

Menerusi blog Ida Nerina, kami dapati dia adalah penulis pojok di The Star di mana dia menceritakan tentang kehidupannya. Dia baru saja mendapatkan kerusi roda baru yang dinamakannya Jessica Rabbit. Menurut Ida, kerusi rodanya super ringan, kalis bom dan berwarna merah menyala.

Ida Nerina mungkin tidak berlakon secara aktif lagi tetapi dia kini sedang mengembangkan bakatnya dalam bidang kreatif yang lain. Dia sentiasa bersyukur dengan perkara-perkara kecil dalam kehidupan yang menceriakannya. Kami juga dengar cerita dia telah hadir menonton sebuah teater di ibu kota dan kelihatan ceria beberapa hari lepas.

Korang boleh mendekati hasil kerjanya dengan hadir ke teater What’ll Break You /Apocalips. Tiket boleh dibeli di laman web KLPac dan ilassotickets. Untuk berita terkini tentang Ida, ikuti beliau di blog dan Facebook. Kredit foto www.idanerina.net.

Written by AbangNara | December 15th, 2010

ida neria sah cerai

Ida Nerina & Shahrin sah bercerai talak satu secara baik di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur selepas berkahwin selama 4 tahun. Shahrin, bekas anggota Blackrose akan memberi nafkah edah sebanyak RM1000 sebulan serta nafkah mutaah RM10000 kepada Ida Nerina.

Shahrin, mengaku secara bersumpah bahawa dia ada melafazkan cerai tanpa talak seperti, “baiklah, saya ceraikan kamu” ketika bertengkar dengan Ida Nerina di rumah.

Sepanjang perkahwinan, kedua-dua pasangan ini tidak dikurniakan sebarang cahaya mata. Namun, Shahrin masih memiliki 2 anak hasil perkahwinannya yang pertama.

Takziah kami ucapkan atas penceraian ini. Mungkin ini adalah langkah terbaik untuk kedua-dua pihak. Entri sebelum ini tentang Ida Nerina boleh dibaca di sini dan di sini.

Written by AbangNara | November 24th, 2009

ida nerina dan suami

Sedih tapi itulah kenyataan. Dalam perhubungan kadang-kadang ada yang tidak kena. Bukan hati membenci cuma mungkin ada perkara yang tak dapat dielakkan. Akhirnya penceraian jugak menjadi penyelesaian. (Aceh macam tengah karang novel la plak).

Kesian kami kat Ida Nerina dan suaminya, Sha’arin yang kini sedang dalam proses penceraian. Sudah 2 bulan lebih tak tinggal bersama. Nasib baik si suami memahami dan biarkan Ida Nerina tinggal di rumah diorang. Kalau tak susah jugak tue Ida nak mencari rumah sewa.

Tapi kami respek kat suami dia sebab tak tunduk dengan tekanan daripada wartawan-wartawan yang mahu tahu punca sebenar penceraian diorang. Itu rahsia rumah tangga la beb. Takkan nak bagitau. Simpan sendiri-sendiri la. Kalau bagitau compem bukak pekung di dada sendiri. Tak gitu?

Apa-apa pun moga Ida Nerina dapat datang ke mahkamah untuk cepat selesaikan kes penceraian diorang. Lagi cepat lagi bagus. Tak payah tangguh-tangguh. Nanti lagi terseksa jiwa raga.