Written by Bella | July 31st, 2019

Semua wanita mempunyai keinginan untuk tampil cantik dengan menggunakan produk kecantikan atau alat kosmetik yang menjanjikan kesan segera terutama untuk menghilangkan cela dan mencerahkan kulit.

Bukan itu sahaja, terdapat segelintir wanita di luar sana terlalu obses dengan mekap, semata-mata agar wajah mereka nampak cantik dan berseri. Kalau sehari tidak menggunakan mekap, mereka akan rasa hilang keyakinan diri, tidak cukup cantik. Adakalanya, sampai rasa tertekan juga sehingga tidak boleh berhadapan dengan orang ramai.

Untuk wanita Muslim pula, ia agak sukar untuk kulit mereka kekal kelihatan ‘flawless’,  dengan mekap sepanjang hari, kerana setiap kali menunaikan solat, mereka perlu memadam solekan untuk menunaikan ibadah wajib ini.

Tetapi trend kecantikan ini telah berubah pada zaman sekarang, dimana mereka semua sedar bahawa penting untuk merawat muka dan bukan sekadar memakai kosmetik agar kulit lebih sihat dan dirawat.

Tidak kira sama ada wanita itu bekerja di luar atau di dalam pejabat yang terlindung dari cahaya matahari dan terdedah kepada penghawa dingin dalam tempoh yang panjang, ia akan mempengaruhi kulit mereka. Dimana, kulit yang terdedah kepada penghawa dingin dalam tempoh yang lama akan cepat kering dan berkedut.

Bukan itu sahaja, cuaca di Malaysia juga agak panas dan seringkali kulit kita akan terdedah kepada sinaran UV yang akan membuatkan wajah lebih kusam dan tidak berseri lagi.

Memang tertekan betul kan? Tetapi tidak apa, relaks dulu. Jangan risau, kami ada beberapa tips untuk anda dapatkan wajah lebih cun dan berseri-seri tanpa sebarang solekan.

Seperti yang ramai sedia maklum, orang Korea sangat terkenal dengan kulit mereka yang sungguh bersih, licin dan bercahaya walaupun tanpa mekap. Setiap kali menonton drama Korea ataupun mekap tutorial orang Korea, anda pasti tertanya-tanya, “macam mana

Nak dapat kulit macam ini?

Sebenarnya mereka mengamalkan 5 langkah penjagaan kulit ini:-

Pencuci muka buih

Orang Korea mengamalkan sikap “double cleansing” untuk memastikan segala kotoran yang terdapat di muka betul-betul hilang dan 100% bersih. Anda boleh menggunakan pencuci muka buih atau foam cleanser tetapi seeloknya guna yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Toner

Toner berfungsi untuk mengimbangkan level pH kulit anda serta menghidrat kulit supaya lebih senang untuk menyerap produk yang lain. Anda boleh menggunakan kapas dan sapu muka anda secara perlahan-lahan atau menuang toner ke tangan dan menepuk toner pada bahagian muka secara perlahan-lahan.

Pelembap muka

 Eh, pelembap muka lagi? Jangan risau, walaupun muka anda akan rasa seperti sudah dibalut dengan produk seperti mummy, hasil yang akan didapati amat berbaloi. Orang Korea kata bahawa kita haruslah sentiasa melembapkan kulit kita, walaupun kulit kita jenis yang berminyak. Jika anda tidak boleh hidup tanpa air, anda rasa kulit anda boleh hidup tanpa air? Terdapat banyak jenis pelembap muka di pasaran. Jadi, carilah yang sesuai untuk kulit anda dan sapunya di muka serta leher pada waktu pagi dan juga malam.

Sunblock

Pada waktu siang, walaupun anda ke kelas atau berkerja di dalam bangunan, kita tetap akan terdedah kepada sinaran matahari yang boleh merosakkan kulit. Oleh kerana sinaran matahari di Malaysia tidak mengancam seperti di Korea, sunblock yang mempunyai SPF15 sudah cukup buat anda.

Sheet Mask

Sheet mask ibarat jiwa raga penjagaan kulit bagi orang Korea. Sheet mask kaya dengan essences yang baik untuk kulit seperti collagen atau ekstrak tumbuh-tumbuhan yang boleh membantu untuk memperbaharui kulit kita. Semasa anda menggunakan sheet mask, sesuai kalau nak berselfie atau membaca dan relax kerana disyorkan untuk dipakai selama 15-20 minit. Bukan itu sahaja, sheet mask ini mampu menjimatkan masa seseorang tanpa perlu membazir waktu, wang atau tenaga kerana perawatan kulit wajah ringkas ini boleh dilakukan sendiri di rumah.

Bagi anda yang ingin menggunakan Sheet mask yang sesuai dengan kulit, cubalah Garnier Skin Natural Serum Mask yang akan menjadikan kulit anda lembap.

Sekeping Garnier Skin Natural Serum Mask yang anda gunakan, bersamaan dengan satu minggu anda gunakan serum muka.

Lapisan sheet mask menggunakan tisu nipis yang mengandungi serum untuk menghidratkan kulit agar lebih lembut, licin, anjal dan sihat dalam masa 15 minit. Ia bertindak dengan memberi penghidratan serum yang berterusan terhadap kulit.

Kesegarannya yang mengagumkan membuatkan kulit berasa selesa dan juga lembut. Garnier Skin Natural Serum Mask dilengkapi dengan 3 variasi sheet mask yang mempunyai fungsi berbeza iaitu Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete, Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White dan Garnier Hydra Bomb Serum Mask.

Garnier Skin Natural Serum Mask Light Complete

Bagi anda yang inginkan kulit cerah, melembapkan kulit, mengurangkan kulit kusam dan memudarkan tompok hitam, gunakan ini untuk merawat kulit kusam yang menyebabkan wajah nampak tidak berseri. Dimana, ia mengandungi lemon, vitamin C dan hyaluronic acid serum. Semua bahan ini membantu untuk mencerahkan dan melembapkan kulit.

Garnier Skin Natural Serum Mask Sakura White

Tak semua orang nak kulit putih. Tetapi, mereka inginkan kulit glowing dan melembapkan baru nampak cantik. Untuk Serum Mask ini, ia mengandungi Japanese Sakura dan Hyaluronic Acid Serum.

Garnier Hydra Bomb Serum Mask


Bagi anda yang tinggal di tempat yang lembap atau bersuhu rendah, ini akan membuatkan kulit anda menjadi kering. Jadi apa kata anda gunakan Hydra Bomb Serum mask agar kulit sentiasa lembap.

Terdapat satu bahan utama yang membuatkan kulit anda lembap dan sihat dengan menggunakan Garnier Skin Natural Serum Mask ini, iaitu Hyaluronic Acid Serum.

Hyaluronic Acid Serum yang digunakan ini akan membuatkan kulit anda menjadi lembut dan membantu membaiki garis halus dan juga kedutan pada kulit muka.

Pasti anda semua dah tak sabar nak beli Garnier Skin Natural Mask ini kan? Jangan risau, harganya hanya RM7.50 dan cukup berbaloi untuk dimiliki oleh semua wanita yang inginkan kulit cantik, lembut dan berseri. Dan, yang paling penting, dijamin Halal.

Jagalah muka anda dari usia yang muda sebelum terlambat dengan menggunakan Garnier Serum Mask. Hanya RM7.50 sahaja, jimat waktu dan senang dipakai walaupun sedang sibuk.

 Apa lagi jom pergi beli, barulah muka sentiasa nampak cantik dan berseri.



Written by AbangNara | December 2nd, 2016

Menjadi seorang wanita bukanlah satu perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi jika anda seorang isteri dan juga ibu kepada 3 orang anak seperti wife Abang Nara. Banyak benda nak kena setelkan. Tanggungjawab selaku seorang isteri dan ibu itu memang besar. Secara jujur memang Abang Nara respek dengan wife tercinta sebab tenaga dia macam unlimited menguruskan hal rumahtangga.

1

nampak je tengah senyum tue. Dalam hati sapa tahu tengah stress fikirkan macam-macam benda

Satu hari yang mendung selepas menghantar anak ke sekolah, Abang Nara melihat wajah wife tercinta yang nampak agak stress. Dengan berhati-hati, Abang Nara pun bertanya:-

“Awak stress ke? Ada apa-apa yang saya boleh tolong?”

Pucuk dicita ulam mendatang. Wife Abang Nara pun berkata:-

“Boleh tak awak tolong dengar luahan hati ini.? Saya nak cakap je beberapa benda yang telah menyebabkan diri ini stress”.

Maka dengan tenangnya Abang Nara mendengar luahan hati wife tercinta tentang beberapa perkara yang seringkali menyebabkan dirinya rasa stress. Antaranya ialah:-

1. Kain baju yang tak berlipat

2

Lepas dah ada 3 orang anak ini, jumlah baju di rumah memang bertambah banyak. Setiap hari baju akan dibasuh. Namun masalahnya ialah tak ada masa untuk melipat baju-baju ini. Stress wife Abang Nara bila tengok longgokan baju di atas katil yang dah tak berlipat berhari-hari. Bila tengah merajinkan diri untuk lipat baju je mesti anak-anak pun datang “menolong”. Akhirnya sampai ke sudah baju tak lipat-lipat.

2. Lantai tak sempat mop

Kebersihan lantai rumah amat dititikberatkan oleh isteri Abang Nara lebih-lebih lagi apabia anak ketiga kami iaitu Alara masih kuat merangkak. Bahaya kalau merangkak tapi lantai kotor. Jadi setiap pagi sebelum menghantar anak ke sekolah, wife akan cuba untuk mop lantai. Tapi biasalah kadangkala ada hari yang ter”miss”. Itu yang buat stress sebab makin senang untuk Alara jatuh sakit kerana lantai kotor.

3. Susah nak buang mekap di muka

3

mekap kena pakai untuk tambah kecantikan wajah agar suami sedap mata memandang

Perkara pertama yang wife Abang Nara akan lakukan apabila tiba di rumah selepas seharian di luar ialah masuk ke dalam bilik air dan buang mekap di wajahnya. Berdasarkan pemerhatian Abang Nara, masa minimum yang diambil olehnya adalah selama 5 minit. Kadangkala lebih lama sebab mekap tak tanggal-tanggal. Sekali sekala akan terdengar jeritan “adui susahnya la eh mekap nie melekat kuat sangat. Stress!!!”. Namun semenjak dua ini, jeritan tersebut sudah tidak kedengaran kerana wife Abang Nara menggunakan Garnier Micellar Water.

4

terima kasih Garnier Micellar Water kerana menghilangkan salah satu stress isteri saya

Garnier Micellar Water ini bebas alkohol,tidak perlu dibilas dan paling penting, sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif. Selain menanggalkan mekap dengan segera Garnier Micellar Water ini juga turut membersihkan dan menyegarkan wajah dengan hanya 1 sentuhan sahaja. Ini semua kerana teknologi “Micellar” yang dirumus khas oleh Garnier. Power sungguh!!

5

kagum Abang Nara dengan teknologi “Micellar” ini. Memang power rangers sungguh

Lagi power dan lagi best, Garnier Micellar Water ini dijual dengan harga dari RM9.90 sahaja di Hermo. Berbaloi sangat-sangat. Lepas itu boleh digunakan sebanyak 200 kali untuk Garnier Micellar Water botol 400ml. Maksudnya sekali guna hanya perlukan 2ml sahaja. Penjimatan yang abadi. Bukan wife Abang Nara je berpuas hati dengan keberkesanan produk terbaru Garnier ini, malah ratusan pengguna telah melahirkan rasa gembira mereka di media sosial. Cuba baca sikit komen diorang kat bawah nie.

6

Khas untuk pembaca Beautifulnara, Hermo Malaysia telah berbesar hati untuk menghadiahkan 10 botol Garnier Micellar Water untuk anda semua. Senang je caranya. Anda hanya perlu isikan borang dibawah ini dan 10 pembaca bertuah akan dihubungi oleh Abang Nara menerusi email. Kalau tak menang pun tak apa, anda boleh memiliki produk awesome in melalui Hermo Malaysia dalam masa 1 hingga 3 hari. Dari RM9.90 je harganya. Berbaloi sangat-sangat sebab dapat hilangkan salah satu stress yang sering melanda wanita. Tak gitu?

7

tak cuba tak tahu, dah cuba pasti puas hati

Maklumat lanjut tentang keawesomean Garnier Micellar Water ini bolehlah dibaca di Hermo Malaysia.

4. Tak dapat tidur yang secukupnya

8

Sehari kalau dapat tidur 6 jam memang cukup indah untuk wife Abang Nara. Tapi semua itu hanyalah impian semata-mata. Nak dapat “deep sleep” selama sejam pun payah. Sikit-sikit si Alara itu akan bangun menangis minta susu. Itu belum kira si Aariz dan Arissa yang tidur lambat. Pagi-pagi bangun muka dah macam zombi sebab tak cukup tidur. Stress!!!

5. Berat badan yang tak menurun

Memasak, basuh baju, lipat baju, jaga anak, tidurkan anak, hantar anak pergi sekolah, kemas rumah dan macam-macam lagi aktiviti harian yang dilakukan dengan harapan segala kalori dalam badan terbakar sekaligus menyebabkan berat badan berkurangan. Tup-tup bila timbang berat, tetap sama macam dulu. Aik!!! Penat dah penat dah, kalori macam banyak terbakar dah, kenapa berat tak turun-turun? Tak ke stress tue?

9

jadi laki jugak senang tak selalu stress sebab ada seorang isteri di sisi yang menguruskan segalanya. Syukur

Fuh!! Susah juga rupanya jadi wanita ini. Abang Nara sebenarnya nak tergelak juga bila wife senaraikan benda-benda di atas ini. Bagi lelaki memang nampak remeh. Namun untuk perempuan, ini adalah hal yang amat besar. Alhamdulillah lega dilahirkan jadi lelaki. Tak adalah nak stress sangat fikir 5 perkara di atas. Apa pula benda yang menyebabkan korang stress? Cuba share sikit kat ruangan komen di bawah.