Written by AbangNara | May 21st, 2019

Pejam celik, pejam celik, Hari Raya Aidilfitri dah nak tiba dah. Pasti ramai di kalangan pembaca BeautifulNara yang bercadang nak berhari raya dengan kereta baru, tetapi pening kepala tak tahu macam mana nak jual kereta yang sedia ada kan?

carsome

Memang banyak masalah yang timbul apabila kita ingin menjual kereta. Ia bukanlah satu proses yang mudah. Boleh stress dibuatnya. Antara masalah-masalah yang sering dihadapi ialah:-

TAK TAHU MANA NAK MULA

Sekiranya ini kali pertama anda menjual kereta, pastinya anda keliru dan tidak tahu di mana nak bermula. Ada sesetengah yang buat iklan di suratkhabar, ada yang upload di Facebook, ada yang mintak kawan tolong jualkan dan sebagainya.

KENA TIPU

Perkara yang paling ditakuti ketika menjual kereta tidak lain tidak bukan ialah ditipu. Duit pun tak dapat, kereta pun ghaib entah ke mana. Hal ini sering terjadi apabila kita memberikan kepercayaan 100% kepada kawan-kawan atau diperdayakan oleh “scammer” yang berleluasa di laman web “listing”.

VALUE RENDAH SANGAT

Amat menyedihkan apabila kereta kita dinilai dengan harga yang amat rendah, sekaligus menyebabkan kita kerugian. Masalah ini sering terjadi apabila kita nampak seperti terdesak, tidak pandai tawar-menawar dan diambil kesempatan oleh dealer atau si pembeli.

LAMBAT

Apabila proses penjualan selesai, kita pastinya mahukan wang dengan segera, lebih-lebih lagi bila Aidilfitri semakin hampir. Bolehlah gunakan duit tersebut untuk shopping raya pulak. Sayangnya, memang lambat duit akan tiba ke tangan kita. Silap-silap boleh mengambil masa 3 bulan. Raya Aidilfitri pun dah habis dah.

CARSOME ADALAH PENYELESAIANNYA

carsome

Jika anda ingin menjual kereta tanpa memeningkan kepala, www.carsome.my adalah laman web yang harus dituju. Penjualan kereta menerusi Carsome amatlah mudah kerana ia adalah CEPAT, ADIL dan PERCUMA. Paling best, Carsome sekarang mengadakan promosi bersempena sempena di mana kita boleh dapat duit raya ekstra sebanyak RM500 apabila menjual kereta kita sehingga 30 Jun 2019 menerusi platform Carsome.

carsome

Hanya ada 3 syarat yang perlu dipatuhi untuk anda membawa pulang ekstra RM500 ini (selain daripada duit hasil jualan kereta anda) iaitu:-

1. Kereta mesti dijual secara direct kepada Carsome dan bukannya menggunakan platform bidding.
2. Nilai transaksi sekurang-kurangnya RM15,000
3. Tawaran sah untuk kereta milik peribadi sahaja.

carsome

antara kelebihan-kelebihan bila anda menjual kereta anda dengan Carsome

TERUJA? IKUTI 3 LANGKAH MUDAH INI

1. Isikan butiran kereta dan maklumat peribadi anda di www.carsome.my. Jangan lupa untuk pilih tarikh dan tempat untuk melakukan pemeriksaan kereta.
2. Bawa kereta anda ke tempat pemeriksaan pada tarikh yang anda telah pilih. Pihak Carsome akan melakukan 162-point-check yang mengambil masa 15-30 minit. Selepas itu mereka akan menyediakan laporan beserta nilai harga kereta anda.
3. Sekiranya anda bersetuju dengan harga yang ditawarkan, anda boleh menerima tawaran tersebut dan melakukan transaksi on the spot. Kalau tak bersetuju, anda boleh jual kereta anda secara “bidding”.

*** Tiada sebarang caj dikenakan untuk pemeriksaan, kertas kerja dan juga transaksi. Semuanya adalah FREE OF CHARGE.

carsome

4 langkah mudah untuk menjual kereta anda di Carsome

Ha jadi tunggu apa lagi? Inilah tempat terbaik untuk menjual kereta anda, sekaligus memastikan anda dapat berhari raya dengan lebih tenang tanpa sebarang masalah. Siap boleh dapat duit raya RM500 lagi tue. Lepaslah untuk buat duit minyak balik kampung nanti dengan kereta baru. Layari www.carsome.my atau isi borang dibawah agar anda tidak terlepas peluang keemasan ini.

Written by AbangNara | June 2nd, 2017

Masa mula-mula bekerja iaitu sekitar tahun 2008, Abang Nara ada sebuah kereta Myvi.
carsome

Banyak sungguh kenangan Abang Nara bersama Myvi hitam ini. Pergi dating pakai Myvi, balik kampung naik Myvi, eksiden pun dengan Myvi, buat susu anak dalam Myvi dan macam-macam lagilah. Namun jodoh Abang Nara dan Myvi hitam ini hanya bertahan selama 4 tahun. Sekitar tahun 2012, Abang Nara pun jual Myvi ini sebab dimurahkan rezeki untuk beli kereta yang lebih selesa.

carsome

kenangan buat susu dalam kereta Myvi. Banyak beb kenangan dengan kereta nie

Abang Nara masih ingat dengan jelas betapa susahnya proses menjual kereta Myvi kesayangan ini. Fuh. Macam-macam proses yang harus dilalui. Antaranya:-

1.Letak harga yang berpatutan & cari pembeli

Walaupun kereta Myvi menjadi rebutan ramai, Abang Nara tak boleh nak letakkan harga yang terlalu tinggi sebab takut tak ada orang nak beli. Tapi kalau murah sangat diri sendiri yang akan rugi. Kenalah rajinkan diri buat kajian. Lepas tetapkan harga, pembeli pula tak ada lah datang bergolek. Dekat 3-4 bulan jugak Abang Nara menunggu. Pedih hati sebab monthly installment tetap kena bayar selagi kereta tak terjual.

2.Tunggu bayaran & loan pembeli serta menukar ownership kereta

Apabila dah jumpa pembeli, bukan bermakna Abang Nara boleh menarik nafas lega. tapi itu bukan bermakna semuanya dah setel. First thing first kita kena ambil deposit dari dia. Lepas itu kena tunggu loan bank si pembeli diluluskan. Kalau tak lulus, kena mula dari first step balik. Kalau loan setel, masa untuk tukar ownership kereta. Yang nie paling leceh sebab kena ambil cuti untuk pergi ke JPJ dan bawak IC masing-masing, bawak geran kereta dan lakukan pertukaran ownership di sana.
carsome

Secara jujurnya, masa proses penjualan kereta Myvi ini, memang banyak masa, tenaga dan stress yang terhasil. Memang tekanan jiwa dibuatnya. Disebabkan Hari Raya Aidilfitri dah nak tiba tidak lama lagi, Abang Nara yakin ramai yang nak bergaya dengan kereta baru dan menjual kereta lama. Biasanya korang akan pergi buat “trade in” sebab mudah dan boleh dapat diskaun untuk kereta baru. Tetapi sebenarnya kita pun tahu yang kalau jual sendiri kereta tersebut akan dapat lebih banyak untung berbanding trade ini. Biasalah salesman pun nak cari makan. Diskaun yang diberikan pun bukanlah banyak sangat. Malah harga salesman beli kereta kita pun sebenarnya jauh lebih rendah kalau kita jual sendiri.carsome

Sebab itulah Abang Nara nak kenalkan Carsome kepada anda semua. Kalau trade in dengan dealer, apa harga yang dia offer, itulah yang anda kena terima sebab kita nak beli kereta dengan dia. Lagi satu kita tak tahu harga sebenar kereta yang nak dijual. Daripada korang trade in kereta dengan dealer, lebih baiklah jual kereta anda dengan Carsome kerana berkemungkinan besar akan dapat harga yang jauh lebih tinggi . iaitu sehingga 10%-20%. Duit lebih itu pula boleh digunakan sebagai downpayment untuk beli kereta baru. Best kan? Lagi best sebab proses penjualan kereta dengan Carsome pun teramatlah menjadi amat mudah dengan 4 langkah yang FAST, FAIR & FREE.

1. Dapatkan anggaran harga kereta anda dari Carsome

Tak payah nak pergi tanya orang, tak payah nak buat research, tak payah nak check harga kereta orang lain, korang cuma perlu isikan borang di bawah dengan maklumat kereta anda atau melayari laman web Carsome dan terus dapat anggaran harga kereta anda. Dalam masa 2 minit dah boleh setel.

2. Pergi buat inspection kereta

Setelah dapat harga anggaran, anda perlu membawa kereta ke pejabat Carsome untuk diperiksa sepenuhnya. Apabila selesai pemeriksaan, pihak Carsome akan bagi final offer untuk anda. Kalau anda puas hati dengan harga yang ditawarkan, anda terima. Kalau tak puas hati, boleh pergi ke langkah ketiga.

3. Buat bidding online (optional)

Kalau anda rasa tak puas hati dengan final offer dari pihak Carsome dan mahukan harga lebih tinggi untuk kereta, tak perlu risau sebab boleh buat bidding online di Carsome. Bidding ini akan berlangsung selama 3 jam di mana 600 certified car dealer akan menawarkan harga terbaik mereka untuk membeli kereta anda. Jangan risau sebab pihak Carsome akan menasihati anda bab meletakkan harga permulaan agar tidak terlalu rendah. Selepas bidding selesai, kalau anda gembira dengan harga yang ditawarkan, maka anda boleh menerima final offer tersebut.

4. Tukar ownership dan terima pembayaran

Bab nie Abang Nara paling suka dengan Carsome. Kita selaku penjual kereta tak payah fikir apa-apa. Segala pembayaran, paperwork, penukaran ownership akan diuruskan sepenuhnya oleh Carsome. Kita selaku penjual hanya perlu tersenyum riang apabila duit masuk dalam akaun bank. Mudah sangat-sangat. Tak payah pergi JPJ pun. Power kan?
carsome

Segala perkhidmatan yang disediakan oleh Carsome ini adalah PERCUMA, TRANSPARENT dan paling penting, berbaloi-baloi. Masa jimat, tenaga jimat, tak payah pening-pening kepala, tak payah berlari ke sana ke mari. Semuanya setel di satu tempat. Dah ramai dah yang menggunakan khidmat Carsome dan semuanya berpuas hati.
carsome

Kalaulah masa nak jual Myvi dulu Abang Nara tahu akan kewujudan Carsome, pasti Abang Nara akan menggunakan perkhidmatan mereka. Tak payah nak serabut kepala. Di masa hadapan kalau Abang Nara ada kereta nak jual , confirm Carsome akan menjadi laman web pertama Abang Nara lawati. Korang pun sila pastikan berbuat begitu. Senang, mudah, pantas dan percuma. Terima kasih Carsome atas perkhidmatan yang sangat awesome ini.