October 7th, 2019

Lawak tentang bentuk fizikal seseorang ataupun ‘body shaming’ termasuk sebagai salah satu kategori buli. Memang tidak kelakar apabila seakan menghina bentuk fizikal orang lain apatah lagi di televisyen.

nabil ahmad body shaming sherry al hadad

Sejarah berulang lagi apabila sekali lagi fizikal pengacara Sherry Al-Hadad dijadikan sebagai bahan lawak.

Advertisement

 

Nabil Ahmad yang hadir di Big Stage untuk mempromosikan rancangan kendaliannya telah bergurau “Aku dapat complain stage berat sebelah” yang berunsurkan ‘body shaming’ terhadap Sherry.

“Nabil syok sendiri, cukuplah lawak

‘body shaming’. Tak kelakar”

nabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadadnabil ahmad body shaming sherry al hadad

Rata-rata netizen menganggap perbuatan Nabil itu agak biadab. Hentikanlah lawak ‘body shaming’ yang tidak kelakar dan hanya menjatuhkan maruah orang lain.

Alif Satar dipuji hero, ‘back up’ Sherry

alif satar sherry al hadadSekali lagi tindakan pantas Alif Satar yang mengawal keadaan bertindak melindungi rakan pengacaranya itu dipuji netizen. Ramai yang berkata dia ibarat hero yang menyelamatkan situasi agar tidak berlarutan. Memang seorang lelaki budiman.

alif satar back up sherry al hadadalif satar

Budaya ‘body shaming’ ini sepatutnya tidak wujud. Orang yang dipersendakan itu boleh menghadapi kemurungan yang melampau apatah lagi jika dimalukan di khalayak ramai. Benar kata netizen, dah boleh rasanya berhenti untuk membuat lawak berkaitan fizikal seseorang.

Advertisement
September 30th, 2019

Lawak tentang bentuk fizikal seseorang ataupun ‘body shaming’ termasuk sebagai salah satu kategori buli. Kini, ramai rakyat Malaysia sudah peka dengan isu tersebut dan tidak mahu lagi melihat lawak sebegitu dipertontonkan khususnya di kaca televisyen.

lawak body shaming

Walaubagaimanapun, menurut pelakon dan pelawak iaitu Nabil Ahmad, lawak ‘body shaming’ sebenarnya mampu menaikkan lagi rating rancangan dan tidak membuatkan penonton bosan.

Advertisement

Menurut Nabil, ketika awal kemunculannya dalam dunia hiburan, guraun tentang fizikal seseorang tidak menjadi isu besar.

nabil ahmad body shaming

Pada zaman awal kemunculan saya dalam industri hiburan dahulu, gurauan body shaming dalam program TV tidaklah dikritik sehebat sekarang. Bagi saya, isu seperti ini mampu menaikkan rating tontonan sesebuah program, kalau semua yang dituturkan itu terlalu biasa, penonton pun akan berasa bosan.

Kami sesama artis pun faham antara satu sama lain, tak akan lah sesama artis pun dah tak boleh gurau?

nabil ahmad

Advertisement

Saya sendiri pernah diejek kurus dan telinga capang, saya terima dengan positif, penonton ketika itu pun tidaklah terlalu mengkritik gurauan berbentuk body shaming.

Setiap orang berbeza pendapat, mungkin kalau kena pada diri Nabil dia okay sahaja tetapi kalau kena dekat orang lain, tidak semestinya mereka boleh menerima lawak ‘body shaming’ dengan baik. Meskipun berniat sekadar gurauan, ia sebenarnya mampu mendatangkan kesan yang buruk kepada orang lain seperti kurang keyakinan diri, stress atau lebih parah depresi.

Sumber Berita : Astro Gempak

Advertisement
October 16th, 2018

Baru-baru ini, pelakon Lufya Omar ada meluahkan rasa terkilan dengan sikap biadap seorang artis veteran wanita yang memalukan beliau depan orang ramai dengan mempersendakan bentuk badannya yang sedikit berisi selepas melahirkan anak sulungnya tahun lalu.

Walaupun hatinya terguris dengan perbuatan artis itu yang secara jelas melakukan ‘body shaming’, Lufya bagaimanapun mempunyai prinsip sendiri dan enggan mengaibkan wanita itu meskipun netizen tertanya-tanya siapakah gerangan artis veteran tersebut.

Advertisement

Saya masih tetap dengan pendirian saya iaitu tidak mahu mendedahkan nama artis veteran yang bersikap biadap menegur bentuk badan saya secara umum. Sebab saya tak nak mengaibkan dia seperti mana dia mengaibkan saya di sebuah majlis baru-baru ini.

Saya terkejut juga dengan apa yang dikatakan wanita itu. Sebab setahu saya, masa dia muda badan dia langsing tapi sekarang dah berisi. Jadi, kenapa dia perlu mempersendakan bentuk badan orang lain sedangkan dia juga sama. Saya tidak kisah jika dia mahu menyapa saya tanpa biarlah ada cara.

Betul kata Lufya, biarpun anda seorang yang senior dalam industri hiburan, jagalah adab ketika berbicara dan jangan merendah-rendahkan orang lain. Biasalah, kalau seorang wanita lepas bersalin pasti badan berisi sikit, sepatutnya berilah motivasi kepada Lufya. Betul tak?

Sumber Berita : mStar Online

Advertisement
August 1st, 2018

Menerima pelbagai kecaman dan turut mengundang rasa tidak puas hati ramai pihak kerana tindakannya ‘body shaming’ seorang wanita yang mewakili pelakon Nur Fazura untuk menerima trofi di Anugerah Telenovela 2018 mingg lalu, Faezah Elai sekali lagi tampil bersuara mengenai isu tersebut.

Jelas Faezah, beliau sudah menghantar mesej memohon maaf  secara peribadi kepada wanita berkenaan menerusi laman sosial Instagram. Tambah Faezah, apa yang berlaku cuma satu salah faham sahaja dan beliau tidak lagi kisah jika ada netizen yang ingin terus menghina dirinya.

Advertisement

Saya sudah mesej dia secara peribadi di Instagram. Saya minta maaf dengan ikhlas. Sama ada dia maafkan saya atau tidak, terpulang. Apa yang penting, saya sudah buat bahagian saya. Sekarang ini, kalau netizen mahu terus mengata dan menghina saya pula, silakan tanggung dosa.

Perkara ini bermula selepas ditimbulkan individu tertentu. Sedangkan, kalau sesiapa berada di tempat kejadian tahu perkara sebenar. Disebabkan pemahaman salah membuatkan ia jadi perdebatan dalam kalangan netizen.

Dalam pada itu, Faezah sempat lagi mempertikaikan tindakan Fazura yang seakan sengaja mahu netizen terus membenci dirinya kerana membangkitkan isu terbabit serta mendakwa beliau sengaja menyindir dan membuli wakil wanita itu.

Advertisement

Sebelum ini Fazura selalu melaungkan ingin sesuatu yang positif saja dan sayangi diri. Tetapi, tindakannya memuat naik perkara itu di Instagram mengundang kepada perkara negatif.

Netizen melemparkan kata-kata negatif dan saling bergaduh. Adakah itu sesuatu yang positif? Orang kata saya sengaja berbuat sedemikian, kerana mahu publisiti. Saya sudah tidak berlakon, jadi tak perlu semua itu.

Faezah juga sudah menutup ruangan komen di akaun Instagramnya atas alasan tidak mahu peminat terus berbalah.

Sumber Berita : Harian Metro

Advertisement