Written by Bella | February 1st, 2017

Beberapa kali menjuarai Anugerah Juara Lagu, mula lah ada pihak yang menimbulkan pelbagai cerita mengatakan pihak TV3 pilih kasih dan melebihkan penyanyi Dayang Nurfaizah.

Selepas penerbit AJL31 iaitu Zamzuri Zaini telah tampil memberikan penjelasan mereka tidak pernah mencampuri setiap pemilihan finalis AJL dan juga cara mereka melakukan persembahan, terbaru Dayang juga turut menafikan segala tuduhan tidak berasas dan menegaskan memang tiada isitilah pilih kasih.

Perkara ini tak perlu dijadikan isu besar pun. Mungkin orang itu tak faham proses pertandingan AJL. Bagi saya jawapan pihak TV3 itu memang betul iaitu tak ada siapa lebih atau kurang. Semua bentuk persembahan pada malam itu datangnya daripada penyanyi, komposer dan penulis lirik.

Pihak penerbitan tidak masuk campur. Mereka hanya membantu menunaikan permintaan finalis. Pendek kata tak ada istilah pilih kasih.

Tambah Dayang, persembahannya yang menampilkan pemuzik iringan (orkestra) adalah kehendaknya dengan kos sendiri.

Orang luar tak faham. Itu adalah cara dan inisiatif penyanyi itu sendiri. Memang tak adil apabila ada pihak yang mengeluarkan komen sebegitu. Kalau boleh siasat dahulu sebelum bercakap sesuatu.

Saya yang berada di tempat itu berasa tak sedap hati. Bukan apa, saya tak nak peminat berfikir apa yang ditulis itu adalah benar. Sedangkan hakikat sebenar ia salah.

Sekarang Dayang Nurfaizah sendiri sudah tampil dengan penjelasan beliau sendiri. Jadi, harapnya tiada pihak terus membuat andaian mereka sendiri.

Sumber Berita : Harian Metro

Written by AbangNara | January 31st, 2017

Rumah sudah siap, pahat masih berbunyi. Amboi berperibahasa pulak Abang Nara di pagi cuaca yang mendung ini. Seperti yang kita ketahui, AJL31 sudah pun berakhir di mana Dayang Nurfaizah menerusi lagu Lelaki Teragung telah pun dinobatkan sebagai juara. Keputusan tersebut tidak menimbulkan sebarang kontroversi kerana rata-rata para penonton memang cukup berpuas hati dengan persembahan dan kualiti lagu yang dibawakan oleh Dayang Nurfaizah pada malam itu.

ajl31

Namun sedikit kontroversi timbul apabila pengarah terkenal, Michael Ang menerusi “tweetnya” telah menyatakan yang pihak TV3 memberikan kelebihan kepada Dayang Nurfaizah. Tulis Michael Ang:-

Kan aku dah cakap permainan TV3! Orkestra dia bagi kat Dayang! Walaupun lagu ini buat aku tidur, aku tetap ‘predict’ lagu ini juara lagu

ajl

Enggan membiarkan dituduh tanpa sebarang penjelasan, penerbit AJL31 iaitu Zamzuri Zaini telah tampil memberikan penjelasan:-

Ingin dijelaskan pada AJL lalu tidak ada siapa yang lebih atau kurang. Apa yang penyanyi, komposer dan penulis lirik berikan kepada pengarah muzik, itu adalah yang ‘final’. Pihak kami tak ada hak untuk menambah atau membuang.

Kalau ada pun, itu antara mereka dengan pengarah muzik. Kami di pihak penerbitan tak masuk campur. Bukan apa, itu adalah kreativiti masing-masing.

Bukan saja muzik, malah tarian pun daripada penyanyi itu sendiri. Kami hanya membantu dari segi idea persembahan. Pendek kata, fokus kami adalah penerbitan saja

ajl31

Diharap dengan penjelasan ini, semua pihak akan berpuas hati dan tidak membuat andaian sendiri. Biasalah benda-benda macam ini kalau kita tidak tahu, memang pelbagai telahan dan andaian akan dilakukan. Sekarang kita dah tahu, jadi bolehlah dengan tenang menerima segala keputusan. Tak gitu? Sumber Harian Metro.

Written by AbangNara | January 24th, 2017

Ramai yang melahirkan rasa terkejut apabila lirik lagu Ku Rela Dibenci nyanyian Aiman Tino telah ditukar ketika AJL31. Malah ramai yang meluahkan rasa “kurang best” kerana lirik asal lagu tersebut ternyata lebih padu dan bersesuaian. Namun sudah pasti Aiman Tino ada penjelasan yang tersendiri terhadap pertukaran lirik tersebut. Takkanlah sesuka hati nak tukar tanpa sebab kan?
aiman tino

Sebenarnya penukaran lirik lagu Ku Rela Dibenci ini terpaksa dilakukan selepas satu teguran daripada pengguna Facebook menjadi viral.

aiman tino

Berikut adalah lirik asal dan lirik yang telah ditukar oleh Aiman Tino sendiri:-

LIRIK ASAL

Menghitung menunggu mati
Agar kau jumpa yang dinanti
Semoga pemergianku ini terbaik untukmu
Tak sanggup ku dibohongi
Ku rela dijemput Ilahi
Kerna dia ku sanggup pergi
Hanya di sana kekal dan abadi

LIRIK AJL31

Menghitung menunggu hari
Agar kau jumpa yang dinanti
Semoga pemergianku ini terbaik untukmu
Tak sanggup ku dibohongi
Ku rela mengundur diri
Kerna dia ku kau mungkiri
Hanya tuhan saja yang mengerti

Bila ditatap balik lirik asal lagu Ku Rela Dibenci ini, memang ada betulnya teguran daripada pengguna Facebook tersebut. Memang macam kecewa bercinta sampai nak bunuh diri. Bagus juga penukaran lirik ini dilakukan. Tak adalah anak-anak muda terpengaruh. Malah Aiman Tino sendiri mengetahui dan memahami mengapa lirik lagunya itu harus ditukar. Kata Aiman Tino:-

Sejak viral tentang lirik lagu Ku Rela Di Benci yang dikatakan membawa unsur negatif tentang kematian, produksi AJL31 mohon ia ditukar dan saya telah menggantikan bahagian lirik dikatakan tersebut.

Apapun itu bukan alasan menjejaskan tumpuan saya memberikan persembahan terbaik pada malam itu nanti sebaliknya ia bakal menjadi kejutan buat peminat yang masih berteka-teki lirik yang akan diganti.

Rasanya kalau diamati banyak lagi lirik membawa mesej kematian dalam lagu penyanyi lain sebelum ini tetapi kenapa tiba giliran saya ia menjadi isu?

Bagaimanapun saya cuba melihat dari sudut positif kerana mungkin ini antara petanda lagu Ku Rela Di Benci mendapat perhatian ramai.

aiman tino

Agak pelik juga mengapa pihak juri AJL31 memilih lagu Aiman Tino ini untuk ke AJL31 dan kemudiannya mengarahkan agar ia ditukar. Namun biasalah dunia sekarang ini. Kalau dah viral tue, memang perlu diambil tindakan, lebih-lebih lagi jika ia mampu memberikan impak negatif kepada orang ramai. Apa pendapat anda? Sumber Mstar Online.

Written by AbangNara | January 23rd, 2017

Secara jujur, semalam Abang Nara hanya layan AJL31 gitu-gitu sahaja. Tak ada nak fokus 100%. Entah kenapa memang tak ada mood dan tak begitu excited sangat. Tidak seperti zaman muda-muda dulu. Sukar untuk dilafazkan dengan kata-kata perasaan tersebut. Namun pendapat Chef Wan tentang AJL31 semalam adalah sama 100% dengan apa yang Abang Nara rasai. Secara kesimpulannya, memang faktor usia yang sudah semakin meningkat menyebabkan hilangnya rasa teruja untuk menonton majlis-majlis anugerah seperti ini.
chef wan

Selain faktor usia, antara beberapa points lain daripada komentar panjang lebar Chef Wan ialah:-

1. Penyanyi kita sekarang kurang kualiti
2. Hos ramai sangat dan banyak merapu
3. Dayang Nurfaizah punya vokal awesome
4. Syamsul Yusof pandai menyanyi
5. Orang lama kurang minat rock, hip-hop dan lagu trend terkini

Jom baca luahan panjang lebar Chef Wan tentang AJL31:-

Dah berzaman tak mengikuti lagu2 Melayu ini tonight i tried to watched Juara Lagu.
Personally i find it hard to enjoy some of the male singer song.

Lain rasanya quality penyanyi zaman Juara Lagu i grew up and so used to then what i see tonight.
May be the music and song are just not my cup of tea and saya cepat rasa bosan apa tah lagi quality suara penyanyi itu sendiri yg some i find to be tak sedap for my ears.

Wow susah juga bila nak Host dan MC beramai ramai ini and its a tough job to keep the audiences entertain and in good spirit with seem as merapu too much and abit of a drag. Obviously there should be some chemistry between all of them kan.

Ya la bila kita ni dah jadi golongan orang lama apa tah lagi kurang berminat lagu2 rock, hip hop mau pun rap and more towards the Jazz type perhaps that is why i cannot seem to enjoy or appreciate some of this performance. Ya la masa pun sudah berubah.

Kita pulak rasa mcm ketinggalan zaman pulak and i kept asking myself where are all the quality singers and voices in my mind.May be its just me feeling that way.. Baik apa pun its just my own personal view and opinion sahaja.
Waiting for one of my favorite female singer Dayang pulak. Jacky opening song for Gemilang was Wow! Loved the song and its lyric.

Even enjoyed Shamsul and Mawi voice. Didnt know Shamsul anak Yusoff Haslam tu can sing. Ketinggalan zaman saya asyik tengok American Idol with all that super quality singer voices sampai lupa lagu2 Melayu baru pulak. Seriously i have not watched for years and years as masa pun tak ada.

Super loved Dayang song tonight.Lyric so wonderful and her voice is so powerful.Memang vocal terbaik so far.I hope she will win the best vocal tonight. Hafiz and Misha Omar song pun baik but tak sehebat lagu Dayang and her performance la to me that seem more powerful. But i like the song lyric though.

Their music composition tu mcm dah selalu dengar rasanya rentak nya bila dua penyanyi berduet to my ears lah.
Despite that its still a good song compared to so many others yg compete tonight.

chef wan

Apa pula perasaan anda apabila menonton AJL31 semalam? Adakah anda berpuas hati dengan mutu keseluruhan anugerah tersebut. Secara jujur, kalau anda dah lebih kurang usia Abang Nara (34 tahun), mungkin dah terasa malas dan tak mampu nak melayan anugerah-anugerah sebegini. Namun lain orang lain pendapatnya. Kongsikan komentar anda di ruangan komen di bawah. Sumber Instagram Chef Wan.