March 16th, 2020

Untuk anda yang dah lama tak pergi bercuti, mesti selalu cemburu bila tengok rakan-rakan yang lain pergi bercuti kan? Kalau nak pergi bercuti pula, pastinya kena ambil cuti yang panjang lagi-lagi kalau mahu bercuti di luar negara. Sudahnya, setiap kali hujung minggu hanya duduk buang masa di rumah saja.

Tapi sekarang ni, dah ada banyak lokasi menarik di negara-negara jiran yang hanya mengambil masa dalam 2 ke 3 jam sahaja untuk percutian pendek pada hujung minggu! Bukan saja lebih dekat malah ada banyak tempat-tempat menarik untuk anda luangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan. Yang penting, tak perlu ambil cuti panjang untuk pergi bercuti!

Dalat, Lokasi ‘Instagrammable’ –

Dalat menjadi lokasi tarikan pelancong yang semakin mendapat perhatian yang tinggi dan menyumbang kepada sektor pelancongan di Vietnam. Terletak di atas bukit dan dikelilingi oleh pemandangan alam yang cukup menakjubkan turut menjadikan Dalat lokasi pilihan bulan madu. Antaranya di Highland, City of Eternal Spring, dimana anda dapat menyaksikan sendiri keindahan ladang bunga hydrangeas!

ladang bunga hydrangea

dalat

Jika dilihatkan pada pemandangan di sana, memang patut lah Dalat sangat digemari oleh mereka yang ‘kaki foto’ kerana lokasi yang cukup menarik untuk dikunjungi. Untuk yang berminat dengan lokasi yang unik, Crazy House mungkin destinasi yang sesuai untuk anda dan rakan-rakan.

crazy house

Crazy House atau Hang Nga Guest House ini dikenali dengan rekaannya seperti sebatang pokok. Rekaannya juga cukup unik dan setiap bilik yang disediakan hadir dengan pelbagai tema. Jangan risau, walaupun anda tidak menginap di sini anda masih boleh bergambar. Anda juga pasti akan sukakan Stairway To Heaven, yang juga lokasi tumpuan pelancong terutamanya dari golongan muda.

stairway to heaven

Membeli-belah di Ho Chi Minh, Vietnam

Sebut saja pasal Vietnam mesti ramai yang akan teringatkan lokasi untuk membeli belah kan? Tak sah lah kalau ke Vietnam tapi anda tak singgah di Ben Thanh Market untuk membeli belah. Di sini, anda boleh membeli bermacam-macam barangan seperti pakaian, aksesori, beg, cenderahati dan macam-macam lagi. Memang akan rambang mata dibuatnya!

Ben Thanh Market

Ben Thanh Market

Untuk yang nak mencari lukisan-lukisan menarik sebagai koleksi peribadi atau mungkin untuk cenderahati, jangan lupa singgah di Tran Phu Street. Tempat ini cukup terkenal dalam kalangan penduduk tempatan dan pelancong yang ingin mencari karya-karya lukisan yang menarik. Selain untuk tujuan membeli, anda juga boleh menyertai bengkel lukisan yang dianjurkan di sana.

Tran Phu Street

Bagi yang mencari kraftangan tempatan boleh ke An Dong Market yang menawarkan pelbagai pilihan untuk dipilih. Pasar yang sudah berusia 70 tahun ini sememangnya lokasi membeli belah yang wajib disinggah oleh pelancong. An Dong Market dikenali sebagai antara pasar borong terbesar di sana, jadi jika anda membeli dengan kuantiti yang banyak semakin murah harga diberikan.

An Dong Market

Pencinta buku jangan lepaskan peluang untuk ke Book Street Nguyen Van Binh yang menjadi ‘syurga’ buku di Vietnam. Mula dibuka pada tahun 2016, pengunjung dapat melawat kiosk-kiosk yang terdiri daripada pelbagai penerbit buku yang membawa hasil terbitan syarikat masing-masing. Untuk yang berminat dengan sesuatu yang klasik, buku-buku lama dan postcard juga dijual di sana.

Book Street Nguyen Van Binh

Makan-Makan di Can Tho, Vietnam

Can Tho, Vietnam

Untuk yang nak bercuti sambil berjalan-jalan cari makan wajib jadikan Can Tho, Vietnam sebagai destinasi percutian anda. Ada pelbagai pilihan makanan menarik yang anda boleh pilih di kota yang cukup terkenal dengan floating market mereka di Mekong Delta. Bukan saja makanan jalanan tapi anda juga boleh dapatkan buah-buahan tropikal segar yang dijual di sana.

Can Tho, Vietnam

Alang-alang sudah di sana, apa kata anda lawati kilang pembuatan makanan terkenal di Can Tho iaitu Pho Noodles. Sau Hoai yang merupakan kilang pembuatan Pho Noodles sering menjadi salah satu lokasi dikunjungi pelancong semasa percutian mereka. Inilah masanya anda mempelajari sendiri masakan yang cukup terkenal di Vietnam ini.

Pho Noodles

Luangkan masa bersama keluarga di Nha Trang

Ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan jika anda bercuti bersama keluarga di Nha Trang antaranya melawat Pantai Nha Trang. Anda boleh lakukan aktiviti air sambil menikmati pemandangan indah di pantai yang cukup popular di Nha Trang ini. Bonus, pelbagai pilihan makanan laut segar juga boleh dicuba di sana!

Pantai Nha Trang

Bosan dengan pantai? Tak apa, anda boleh cuba lawati Mud Bath bersama seisi keluarga. Ada banyak kebaikan mandi lumpur ini terutamanya untuk kecantikan kulit badan. Selepas itu, boleh lah anda singgah di Vinpearl Waterpark, taman tema air terbesar di Nha Trang!

Mud Bath

Vinpearl Waterpark

Bercuti dengan BFF di Danang

Danang merupakan kota keempat terbesar di Vietnam dan terkenal dengan lokasi bersejarah yang diiktiraf oleh UNESCO seperti Hoi An Ancient Town. Bandar ini umpama muzium hidup kerana masih lagi menempatkan seni bina dan warisan lama.

Hoi An Ancient Town

Bana Hills juga antara lokasi popular di Danang dan tak lengkap percutian anda kalau anda tak menaiki cable car dan lawati perkampungan Perancis di Ba Na Hills ini. Anda berpeluang untuk sampai ke puncak gunung dengan menaiki cable car dan melihat sendiri French Village di atas sana.

Bana Hills

Golden Bridge

Kalau dah sampai dekat Danang tu, jangan lupa singgah seketika di Golden Bridge. Jambatan ini memang cukup ikonik di Danang, dan bak kata orang…sangat-sangat “instagram-worthy”

Lokasi bersejarah di Phnom Penh dan Siem Reap

Royal Palace dan Silver Pagoda di Phnom Penh mempunyai tarikan mereka yang tersendiri dengan reka bentuk binaan yang dipengaruhi kuat dengan budaya di sana. Dibina pada tahun 1866 oleh King Norodom I, istana yang indah ini merupakan gabungan seni bina Khmer dan reka bentuk Eropah.

Royal Palace

Royal Palace

Royal Palace

Selain Royal Palace dan Silver Pagoda, anda juga boleh melawat beberapa tempat bersejarah yang lain seperti tiga kuil yang cukup sinonim di Siem Reap Angkor Thom ini. Antaranya ialah Ta Prohm yang merupakan gabungan kuil dan pokok yang tumbuh menjalar pada kuil tersebut. Kalau anda nak tahu, Ta Prohm juga merupakan lokasi filem “Lara Croft: Tomb Raider” yang dibintangi Angelina Jolie. Oleh kerana itu, kuil ini dinamakan “Tomb Raider Temple” bersempena dengan filem itu.

Ta Prohm

Kuil Bayon, Angkor Thom terkenal dengan kemegahan patung kepala Bodhisattva. Sebanyak 50 patung tersenyum ini juga disebut-sebut sebagai “Mona Lisa dari Asia Tenggara”.

Pre Rup Temple

Pre Rup Temple adalah kuil Hindu di Angkor, Kemboja, yang merupakan gunung candi dari konstruksi batu bata, laterit dan gabungan batu pasir. Selain daripada sejarah dan seni bina kuil, ianya cukup terkenal dengan pemandangan matahari terbenam di kuil ini. Rata-rata pelancong akan tiba pada waktu petang untuk menyaksikan pemandangan matahari terbenam yang cukup popular di sana.

Pre Rup Temple

Pencinta alam – Sihanoukville

Cara terbaik untuk menghilangkan segala stress dan tekanan kerja, pastinya dengan menikmati pemandangan laut di Sihanoukville. Untuk pencinta laut, apa kata anda ambil masa ini untuk lakukan island hopping dan menjelajah ke beberapa pulau di Sihanoukville.

Sihanoukville

Koh Rong Island yang merupakan pulau terbesar di Kemboja ini menawarkan pemandangan pasir putih yang cukup indah ditambah pula dengan air laut kebiru-biruan. Ada pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan seperti berenang, memancing, scuba diving dan ada juga boleh menyewa bot untuk bersiar-siar.

Koh Rong Island

Anda juga boleh melawat Lazy Beach di Pulau Koh Rong Samloem ini yang merupakan antara pantai persendirian di Kemboja. Bagi yang inginkan privasi dan ketenangan yang lebih, mungkin pantai ini lebih sesuai untuk anda.

Lazy Beach

Terbang dengan AirAsia!

Untuk nikmati percutian hujung minggu ini, tempah saja penerbangan anda bersama AirAsia untuk dapatkan harga tambang yang lebih rendah! Tempah sekarang sehingga 22 Mac 2020 ini untuk nikmati penerbangan dari sekarang sehingga 1 Julai 2021.

Jangan lepaskan peluang untuk nikmati percutian pendek hujung minggu bersama AirAsia untuk penjimatan yang lebih tinggi! Kalau anda nak dapatkan maklumat tentang promosi lain dari AirAsia, boleh layari airasia.com atau ikuti Facebook dan Instagram rasmi AirAsia.

Selamat berhujung minggu!



February 27th, 2020


Sebut saja pasal Maldives mesti ramai yang terbayangkan pantai yang cantik dengan pemandangan laut biru kan? Maldives mempunyai kira-kira 1,200 pulau menjadikan 99% dari Maldives diliputi air dengan hanya 1% daripadanya adalah daratan. Sebab itu lah ianya cukup terkenal dengan kecantikan pasir pantai yang putih ditambah pula dengan warna air laut kebiru-biruan hijau. Fuh, memang cantik! Maldives juga menggunakan pengangkutan air untuk bergerak dari satu pulau ke pulau lain menggunakan speedboat atau seaplane.

Maldives

Selain daripada terkenal dalam kalangan penggemar aktiviti air, Maldives juga dikenali dengan tarikan sebagai negara yang sangat muslim-friendly yang turut menyediakan pilihan makanan halal! Dan biasanya bila sebut tentang Maldives, ramai yang selalu jadikan Maldives sebagai lokasi percutian bulan madu.

Maldives

Tapi siapa kata Maldives hanya untuk bulan madu je kan? Kalau anda nak tahu, ada banyak pulau bajet yang menarik di Maldives ni untuk anda bercuti bersama kawan-kawan. Bukan saja tempat-tempat yang cantik tapi ada banyak juga aktiviti untuk anda berseronok bersama-sama! Sebelum kami kongsikan tips bercuti di Maldives, jom kita tengok dulu tempat dan aktiviti yang ada dekat sana.

Apa yang best di Maldives?

Kalau bercuti dengan kawan-kawan, benda yang paling penting sekali mestilah gambar dan aktiviti yang seronok kan? Nak dapat gambar yang cantik-cantik, tempatnya pun mestilah cantik dan instagrammable macam di Maldives! Tapi kalau tempat dah cantik, tak ada benda nak buat pun bosan juga kan? Jangan risau, meh kami bagitau aktiviti wajib korang cuba di Maldives.

air asia maldives

Bila lagi anda nak dapat peluang memancing di bawah langit malam Maldives kan? Aktiviti memancing waktu malam di Maldives ini antara aktiviti wajib pelancong setiap kali berkunjung di sini. Uniknya, anda berpeluang memancing menggunakan teknik hand line dengan ikan mentah sebagai umpan.

Ini lah masanya anda mencuba sesuatu yang baru dengan kawan-kawan. Sambil anda memancing tu, boleh lah anda habiskan masa dengan berbual dengan kawan-kawan yang lain tu. Boleh lah buat dua benda sekaligus, memancing sambil berborak!

air asia maldives

Sandbank berdekatan Maafushi Island antara sandbank yang tercantik di Maldives dan sering dijadikan lokasi untuk berehat bagi pelancong yang bersiar-siar di pulau itu. Pelancong juga gemar menghabiskan masa dengan melawat sandbank di Maldives yang boleh buatkan anda terasa seperti berada di pulau persendirian. Yang penting, boleh tangkap gambar banyak-banyak sebab tempat yang sangat ‘on point’.

air asia maldives

air asia maldives

Bagi yang berminat dengan aktiviti di dalam air, sangat disarankan untuk mencuba aktiviti snorkeling di Maldives. Antara lokasi-lokasi terbaik untuk aktiviti snorkeling di sana ialah Banana Reef, HP Reef (Girifushi Thila), dan Manta Point. Menurut pelancong, anda boleh rasai pengalaman snorkeling terbaik hanya di Maldives.

maldive snorkling

maldive snorkling

Salah satu tarikan menarik di Maldives yang boleh anda kunjungi bersama kawan-kawan untuk menjamu selera ialah restoran di bawah laut yang terletak di Hurawalhi Island Resort. Kebiasaannya restoran begini dibina beberapa kaki di bawah paras laut dengan dinding kaca untuk anda menikmati pemandangan indah seperti di dalam laut.

Hurawalhi Island Resort

Selepas penat seharian beraktiviti, anda boleh habiskan masa bersama kawan-kawan dengan menikmati pemandangan matahari terbenam dengan Sunset Cruise di Maldives. Bukan saja dapat melepaskan penat lelah, anda juga dapat menenangkan diri dan ‘release stress’ dengan bunyi ombak semasa di atas cruise. Kalau bernasib baik, anda juga dapat melihat dolphin sambil menunggu matahari terbenam.

sunset cruise

Pernah tak anda mendengar tentang pantai bioluminesin di Maldives? Anda boleh datang ke pantai di Pulau Vaadhoo untuk menyaksikan pantai bercahaya ini pada waktu malam. Pasir-pasir di tepi pantai ini akan bercahaya seperti bintang di langit disebabkan organisme laut dikenali sebagai phytoplankton. Hanya pada waktu malam sahaja, anda dapat saksikan cahaya biru ini!

Vaadhoo Island

Bercakap tentang makanan di Maldives, hidangan tempatan dikenali sebagai Dhivehi Cuisine antara yang menjadi tarikan utama dalam kalangan pelancong. Hidangan tempatan ini dibuat daripada tiga bahan utama iaitu kelapa, ikan dan ubi yang merupakan hasil tempatan. Makanan di Maldives kaya dengan rempah ratus disebabkan pengaruh dari negara jiran iaitu India dan Sri Lanka jadi sudah pastinya sangat kena dengan citarasa rakyat Malaysia!

Dhivehi Cuisine

Tips bercuti di Maldives

Untuk pastikan percutian anda bersama kawan-kawan dapat dinikmati dengan sehabis baik, kenalah pastikan segala perbelanjaan dibelanjakan sebaik mungkin. Jangan sampai terlebih belanja pula, nanti pening kepala tengok duit banyak habis. Ada yang kata bercuti di Maldives ni mahal kan? Tapi tahu tak yang sebenarnya, anda tak perlukan belanja yang besar pun untuk bercuti di Maldives kalau anda ikut tips ni!

air asia maldives

1. Menginap berhampiran lapangan terbang

Pertama sekali, pastikan pulau tempat anda menginap tu berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Male. Untuk menjimatkan kos, anda boleh terus gunakan speedboat untuk ke tempat penginapan. Makin jauh pulau tempat anda menginap, semakin tinggi lah kos pengangkutan yang akan dikenakan.

A blue yellow and white boat sitting next to a body of water Description automatically generated

Lapangan Terbang Antarabangsa Male adalah lapangan terbang antarabangsa utama di Maldives yang terletak di Pulau Hulhule. Lapangan terbang ini merupakan satu-satunya pintu masuk utama bagi pelancong untuk ke Maldives. Setakat ini, lapangan terbang ini sahaja yang menawarkan penerbangan ke luar negara dari Maldives. Jadi, pelancong sangat disarankan untuk mencari penginapan di kawasan berhampiran bagi memudahkan urusan.

2. Menginap di local island

Selain itu, anda boleh menginap di local island kerana pilihan yang ditawarkan di sana jauh lebih murah berbanding pulau-pulau yang lain. Banyak pilihan yang ditawarkan bermula dari guesthouse, hotel dan pengangkutan dengan harga yang berpatutan. Kalau anda mahukan percutian di mengikut bajet berpatutan, terdapat enam pulau tempatan yang anda patut cuba antaranya Male, Hulhumale, Maafushi, Thulusdhoo, Thoddoo dan Rasdhoo.

Tak tahu nak menginap di mana? Anda boleh pilih untuk menginap di pulau dengan harga mampu milik seperti di Maafushi, antara pulau terbesar dan tercantik di Maldives! Pulau ini juga antara pulau yang sering menjadi pilihan pelancong yang berkunjung untuk kali pertama. Nak lagi jimat, pastikan ada dapatkan pas harian lawatan di pulau termasuk dengan pilihan makanan.

Maafushi

3. Pilih pakej berpatutan

Untuk anda yang ingin rasai pengalaman ‘water bungalow’ tapi masih lagi ingin berjimat, anda boleh tempah penginapan di Local Island dan tempah Day Visit ke Luxury Resort Island untuk nikmati pengalaman menjelajah di Maldives. Kalau anda menginap di Local Island dan lakukan Day Visit ke Luxury Resort juga boleh bantu anda berjimat dengan lebih banyak! Pilihan kedua, anda boleh menginap 2 malam di Local Island dan 1 malam di Luxury Resort.

Luxury Resort Island

Selain tu, sebelum anda memilih untuk terbang ke Maldives pastikan anda tempah penerbangan dengan lebih awal untuk dapatkan harga tiket yang lebih murah.

air asia maldives

Tapi kalau anda nak lebih jimat, tempah je pakej semua dalam satu harga SNAP untuk dapatkan tiket penerbangan pergi balik + Hotel + Cukai semuanya dengan Air Asia!

air asia snap

Terbang dengan AirAsia!

Bayangkan dengan pakej SNAP dari AirAsia ni anda boleh tempah terus tiket penerbangan dan tempat penginapan sekaligus! Tak payah nak pening kepala dan yang penting lebih jimat daripada tempah berasingan. Macam mana agaknya nak tempah pakej SNAP ni? Senang je!

Pertama sekali, layari laman rasmi AirAsia di airasia.com, log in masuk sebagai ahli dan klik pada SNAP untuk tempah penerbangan dan hotel anda. Pilih lokasi penerbangan dari Kuala Lumpur ke Maldives beserta tarikh penerbangan.

air asia snap

Cari hotel pilihan anda. Ada banyak pilihan hotel yang boleh dipilih ikut kesesuaian yang anda mahukan. Terus pilih jenis bilik yang anda nak dan pilih itinerari penerbangan anda untuk lengkapkan butiran penerbangan. Siap!

air asia snap

Istimewanya, AirAsia kini adakan promosi istimewa untuk penerbangan ke Maldives! Sekarang ini, anda boleh terbang dari Kuala Lumpur ke Maldives dengan hanya RM339 sahaja untuk penerbangan sehala! Yang bestnya lagi, jika anda menempah pakej SNAP untuk dapatkan tiket penerbangan pergi balik dan hotel bermula RM1,288 (seorang) untuk 3 hari 2 malam!

Tempah penerbangan anda bermula 27 Febuari sehingga 8 Mac 2020 untuk dapatkan penerbangan bermula 27 Febuari sehingga 30 September 2020. Jadi tunggu apa lagi? Cepat tempah sekarang untuk percutian paling menyeronokkan bersama kawan-kawan anda di Maldives!



February 17th, 2020


Kalau melancong ke Vietnam, mesti ramai yang lebih ‘familiar’ dengan Hanoi atau Ho Chi Minh kan? Tapi sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik di Vietnam ni antaranya ialah Danang. Untuk pengetahuan anda, Danang adalah kota keempat terbesar di Vietnam!

Selain tu, kota ini juga ada tiga lokasi bersejarah yang diiktiraf oleh UNESCO – Hoi An Ancient Town, Complex of Hue Monument dan My Son Sanctuary yang masih dikekalkan untuk tarikan pelancong yang wujud sejak kerajaan Champa lagi!

Di sebalik lokasi-lokasi bersejarah ini, Danang juga menawarkan tarikannya yang tersendiri dengan lokasi moden seperti Golden Bridge yang menjadi simbolik di Ba Na Hills. Bukan biasa-biasa Danang ni. Nak tahu apa lagi yang best dekat sana?

Danang

danang

Sebelum kita melihat lokasi-lokasi menarik yang ada di Danang ni, apa kata kita kenal dulu serba sedikit tentang kota ini. Kalau anda nak tahu, Danang pernah menjadi pangkalan tentera Amerika Syarikat semasa Perang Vietnam. Terletak di antara bandar Hanoi dan Ho Chi Minh, Danang menjadi tumpuan pelancong yang ingin melawat lokasi bersejarah di Vietnam dengan peninggalan tapak warisan dunia yang masih dipelihara sehingga kini. Danang mempunyai pelbagai lokasi bersejarah peninggalan zaman dahulu sehingga ada antaranya mendapat pengiktirafan dari UNESCO!

Hoi An Ancient Town: Kembali ke Abad 16

Hoi An Ancient Town: Kembali ke Abad 16

Bandar bersejarah Hoi An yang terletak di wilayah Quang Nam ini pernah menjadi tempat perdagangan terbesar Asia Tenggara pada abad ke 16 dan 17.

Hoi An Ancient Town: Kembali ke Abad 16

Bandar ini umpama muzium hidup kerana masih lagi menempatkan seni bina dan warisan lama. Antara bangunan warisan yang terkenal ialah kuil-kuil Cina, jambatan yang direka khas Jepun, rumah kolonial Perancis dan banyak lagi.

Hoi An Ancient Town: Kembali ke Abad 16

Hoi An masih lagi mengekalkan dan memelihara warisan turun temurun ini sehingga diisytiharkan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1999. Rata-rata pelancong memberitahu mereka seakan melalui ‘terowong masa’ di Hoi An kerana segalanya masih dikekalkan sama seperti zaman dahulu!

Hoi An Ancient Town: Kembali ke Abad 16

Untuk anda yang sukakan suasana romantik dan penuh nostalgia, sangat disarankan untuk datang pada waktu malam kerana seluruh bandar Hoi An akan diterangi dengan tanglung hiasan lama. Memang sesuai sangat kalau nak berjalan-jalan dengan pasangan!

Sejarah Dinasti Nguyen di Kompleks Monumen Hue

Kompleks Monumen Hue

Mula ditubuhkan pada tahun 1802 semasa Dinasti Nguyen, bukan saja untuk tujuan politik tetapi ianya juga menjadi pusat kebudayaan dan keagamaan sehingga tahun 1945.

Hue Monument

Kompleks ini mempunyai beratus monument antaranya Forbidden Purple City, yang merupakan salah satu kediaman keluarga diraja yang musnah semasa perang Vietnam.

Hue Monument

Seperti mana Hoi An, kompleks ini juga masih mengekalkan seni bina dahulu bersesuaian dengan syarat UNESCO yang meminta mereka tidak mengubah segala karya asal yang dibuat. Pada tahun 1993, UNESCO mengiktiraf Kompleks Monumen Hue sebagai warisan budaya dunia menjadikannya tapak pertama di Vietnam diiktiraf UNESCO pada waktu itu.

My son sanctuary: Peninggalan kerajaan Champa

My son sanctuary

Turut diiktiraf sebagai tapak Warisan Dunia oleh UNESCO, My Son Sanctuary antara peninggalan penting dari Kerajaan Champa yang terletak di bahagian selatan di Vietnam. Bangunan runtuh bertemakan Hindu ini memaparkan ukiran batu yang indah, kuil dan Menara di persekitaran hutan tropika.

Bangunan yang hampir separuh daripadanya telah runtuh ini merupakan kuil Hindu yang dibina dan digunakan pada abad ke 4 hingga 13. Untuk yang berminat dengan seni bina dan sejarah kerajaan Champa, sangat disarankan untuk melawat My Son Sanctuary semasa percutian anda di Danang. Bila lagi anda nak dapat peluang saksikan peninggalan sejarah Champa kan?

My son sanctuary

Aktiviti menarik di Danang

Selain daripada lokasi bersejarah, Danang juga menawarkan pelbagai pengalaman melancong menarik buat pelancong terutamanya yang gemarkan sesuatu yang moden seperti aktiviti yang hanya boleh didapati di Danang ini, Pesta Bunga Api Antarabangsa Danang. Bukan itu saja, anda juga wajib singgah di lokasi ikonik di Danang seperti Golden Bridge dan Dragon Bridge.

Danang International Fireworks Festival

Danang International Fireworks Festival

Festival bunga api di Danang merupakan antara festival terbesar yang pernah dianjurkan di dunia dengan penyertaan dari 8 pasukan bertaraf dunia dari Itali, Russia, Brazil, Belgium, Finland, China, United Kingdom dan Vietnam.

Pada tahun ini, festival bertemakan ‘Stories by the Rivers’ akan dijalankan di antara 1 Jun hingga 6 Julai 2020. Untuk yang berminat nak tengok sendiri pertunjukan bunga api ini, boleh lah berkunjung ke Han River di Danang untuk saksikan sendiri.

Dragon bridge

Dragon bridge

Jambatan sepanjang 666 meter dengan keluasan 37.5 meter dan mempunyai enam lorong untuk trafik dibuka secara rasmi pada tahun 2013. Kalau anda nak tahu, jambatan yang cukup ikonik di Han River, Danang ini menelan belanja sebanyak $88 juta! Pastinya tak lengkap percutian anda ke Danang kalau anda tak melawat dan melihat sendiri jambatan ni kan?

Love lock bridge

Love lock bridge

Danang juga cukup sesuai kalau anda nak jadikan sebagai lokasi percutian bulan madu anda. Sebabnya ada banyak lokasi yang romantis untuk anda luangkan masa bersama pasangan antaranya di jambatan Love Lock ini. Jambatan yang dikenali sebagai Love Lock Bridge ini adalah tempat terbaik untuk anda bersiar-siar terutamanya pada waktu malam. Diinspirasikan dari jambatan padlock terkenal dunia iaitu Pond des Arts di Paris, Hohenzollern di Jerman dan Milvio di Ilati. Jangan lupa tinggalkan padlock cinta anda di jambatan romantis ini sebagai kenangan!

Ba Na Hills

Ada pelbagai aktiviti yang anda boleh cuba di lokasi terhangat di Danang ini iaitu Ba Na Hills. Memang tak lengkap percutian anda kalau anda tak menaiki cable car dan lawati perkampungan Perancis di Ba Na Hills ini.

Bana Hills

Anda berpeluang untuk sampai ke puncak gunung dengan menaiki cable car dan melihat sendiri French Village di atas sana!

Ba Na Hills

Ba Na Hills

Ada banyak tempat-tempat yang menarik di Ba Na Hills ni yang sangat ‘Insta worthy’, jadi boleh lah anda merakamkan percutian anda bersama keluarga atau rakan-rakan. Highlight untuk percutian di Ba Na Hills sudah tentunya, Golden Bridge! Sejak dibuka pada tahun 2018, Golden Bridge menjadi antara tarikan utama kemasukan pelancong ke Danang.

Ba Na Hills

Marble mountain

Marble mountain

Mengikut cerita dongeng masyarakat tempatan, pada zaman dahulu seekor naga muncul dari air di Pantai Non Nuoc dan meletakkan telur sebelum ianya menetas selepas seribu hari. Selepas itu, keluarlah gadis cantik dan serpihan kulit telur yang ditinggalkan di pantai akhirnya menjadi lima Marble Mountain.

Marble mountain

Bagi yang sukakan aktiviti ‘hiking’ dan memanjat gunung, Marble Mountain adalah tempat yang sesuai dalam kalangan pelancong. Gua-gua di pergunungan ini memegang banyak rahsia termasuklah lubang peluru ketika yang digunakan oleh tentera untuk mengintip askar-askar Amerika Syarikat satu masa dulu.

My Khe Beach

My Khe Beach

Dianggap sebagai pantai yang paling indah di Vietnam, pantai dikenali sebagai My Khe Beach ini dinamakan oleh tentera Amerika yang melawat semasa Perang Vietnam dahulu.

My Khe Beach

Pernah dinobatkan sebagai ‘World’s Most Luxurious Beaches’ oleh majalah Forbes, kecantikan pantai ini menjadi perhatian ramai terutamanya dalam kalangan ‘backpackers’ dari seluruh dunia.

Tam Thanh mural village

Tam Thanh mural village

Sebelum ini, perkampungan Tam Thanh di Danang ini hanyalah sebuah perkampungan yang biasa. Tetapi pada tahun 2016, kampung ini telah terpilih untuk projek ‘Art For A Better Community’ yang dianjurkan antara kerjasama Korea-Vietnam. Melalui projek itu, kampung ini mendapat sentuhan mural yang seterusnya mengubah persepsi ramai tentang perkampungan ini. Kini, perkampungan Tam Thanh dipenuhi oleh lukisan mural yang juga menjadi salah satu tarikan kepada bidang pelancongan.

Tam Thanh mural village

Terbang ke Danang dengan Air Asia!

Air Asia Danang

Sekarang ini anda tak perlu tunggu lagi kerana anda boleh terbang terus ke Danang dari Kuala Lumpur dengan penerbangan Air Asia! Yang penting, harga berbaloi-baloi kerana untuk ahli BIG, tambang all-in bermula pada RM99 sahaja! Anda boleh tempah sekarang sehingga 29 Febuari ini untuk nikmati pernerbangan sehingga 30 Jun 2020.

Ini lah masanya untuk anda rasai sendiri pengalaman bercuti di Danang dan kembali semula ke masa silam bersama rakan-rakan dan keluarga. Jangan lupa tempah segera penerbangan anda dengan AirAsia dan untuk dapatkan maklumat tentang promosi lain AirAsia anda boleh layari airasia.com atau ikuti Facebook dan Instagram rasmi AirAsia.



February 7th, 2020

Siapa yang tidak kenal dengan Neelofa, bukan sahaja cantik dan popular, malah dia juga seorang wanita bijaksana yang mampu membina empayar perniagaan jutaan ringgit.

bayaran neelofa air asia

Kejayaan demi kejayaan diraih olehnya, mungkin ada yang lupa Neelofa juga telah dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif untuk syarikat penerbangan terkenal iaitu AirAsia pada tahun 2018.

Pelantikan itu mendapat persetujuan sebulat suara ahli lembaga pengarah syarikat tersebut atas sebab Neelofa seorang yang bijak, mempunyai idea di luar kotak dan seorang ikon wanita muda yang berjaya di Malaysia.

bayaran neelofa air asia

Tidak dinafikan, ramai juga yang tertanya apa sebenarnya tugas Neelofa dengan jawatan yang begitu besar? Macam tiada sebarang perkembangan terkini mengenainya, tetapi tidak mustahil ianya rahsia syarikat dan mungkin ada sumbangannya yang tidak diumumkan.

Terbaru, resit bayaran Neelofa sebagai salah seorang ahli lembaga Safety Review Board untuk AirAsia pada tahun 2018 tular di Twitter. Kalau dilihat pada jumlah bayaran, memang lumayan betul iaitu sebanyak RM279,375 tidak termasuk elaun berjumlah RM8,000.

neelofa airasia neelofa airasia neelofa airasia

Ada segelintir netizen tidak faham dan agak keliru, mengapa pula  Neelofa dimasukkan di bawah Safety Review Board sedangkan dia langsung tiada latar belakang atau sebarang pengetahuan mengenai keselamatan penerbangan.

Mereka juga tertanya-tanya cadangan dan usaha apa yang telah dilakukan oleh Neelofa sehingga dia boleh menerima pendapatan sebanyak itu.

neelofa neelofa air asia neelofa

Bagaimanapun, ada juga netizen berpendapat Neelofa memang layak untuk menerima bayaran tersebut dan tidak perlu dipersoalkan lagi. Mungkin ada sahaja usahanya untuk mencetuskan transformasi baru untuk AirAsia cuma ia adalah rahsia syarikat.

Sumber Berita : Twitter