Written by syamila | August 20th, 2019

Ada yang pertama kali mendengar tentang Pulau Belitung ke? Kat mana tu? Jika anda pernah menonton filem box office di seluruh dunia pada suatu masa dulu yang bertajuk ‘Laskar Pelangi’, pasti tahu tentang kewujudan Pulau Belitung ini.

filem Laskar Pelangi

pasti mengetahui filem Laskar Pelangi

Apa istimewanya Pulau Belitung ini?

Pulau Belitung merupakan sebuah pulau yang terletak di pantai timur Sumatera, Indonesia. Menariknya, di Pulau Belitung itu sendiri, terdapat ratusan pulau-pulau kecil yang kita boleh lihat dari dalam pesawat.

Pulau Belitung dari atas pesawat

Tahukah anda Pulau Belitung merupakan salah satu nama “Siput Laut”. Pulau ini juga menyerupai kepala manusia dimana terdapat sebuah lagenda yang mengatakan pulau ini adalah bahagian utara Pulau Bali yang terputus dan hanyut.

Di Pulau Belitung, terdapat pelbagai aktiviti yang boleh disertai oleh anda semua dari island hopping dan snorkeling, malahan anda juga boleh menghayati semangat kehidupan ‘Laskar Pelangi’ di daerah Belitung Timur.

Kepada anda yang pernah menonton filem Laskar Pelangi pasti tahu pulau ini. Pulau ini sangat sinonim dengan cerita Laskar Pelangi yang pernah popular di Indonesia pada 2008.

Jika dilihat, kesemua lokasi penggambaran dan scene atau view filem tersebut memang sangat-sangat cantik, tenang dan damai sahaja.

lokaasi pengembaraan filem Laskar Pelangi
scene dalam filem Laskar Pelangi
Jom kami kongsikan kepada anda tempat-tempat yang menarik wajib dikunjungi di Pulau Belitung selama 3 hari 2 malam.

Hari Pertama:

Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Pulau Belitung mengambil masa selama 1 jam 45 minit. Untuk makluman, AirAsia beroperasi 4 hari dalam seminggu ke sana.

Namun bagi kami, jadual waktu penerbangan yang disediakan oleh AirAsia adalah terbaik untuk anda iaitu pada jam 11 pagi waktu Malaysia. Dimana, anda akan tiba di Pulau Belintung pada 11.45 pagi waktu Indonesia. Senanglah anda untuk berjalan-jalan selepas daftar masuk ke hotel kan?

Port Foto “Insta-Worthy” di Belintung

Zaman sekarang rata-rata dari kita memang suka mengambil gambar untuk dimasukkan ke dalam media sosial semasa bercuti. Jika anda ke Pulau Belitung pastinya anda akan melawat beberapa lokasi pengambaran Laskar Pelangi yang amat cantik dari faktor geografi yang dikelilingi lautan.

SD Muhammadiyah

Replika sekolah

Tempat wajib pergi jika anda ke Pulau Belitung. Di sini anda dapat melihat replika sekolah Laskar Pelangi iaitu SD Muhammadiyah. Lokasi utama penggambaran ini terletak di bahagian timur Pulau Belitung, di pekan Gantong.

suasana filem Laskar Pelangi

Instagram: iamhendraw

pemandangan kelas tersebut

Instagram: anasalamfaizli

kelas dalam filem tersebut

Dermaga Kirana

pemandangan Dermaga Kirana dari jauh

Instagram: ihsanhaqiqi

Dermaga bermaksud pelabuhan kecil atau jeti kecil yang menjadi tempat letak bot. Manakala Kirana adalah bersempana nama danau di Danau Kirana.

rumah rotan

Instagram: rikardo.doni

Dermaga Kirana juga dipanggil sebagai rumah rotan kerana seluruh reka bentuk hiasannya diperbuat daripada rotan asli. Spot pelancongan yang hipster dan baru betul-betul terletak berhadapan sekolah SD Muhammadiyah.

pemandangan yang cukup cantik

Instagram: rikardo.doni

Muzium Kata Andrea Hirata

Muzium Kata Andrea

Instagram: iamhendraw

Bagi peminat industri penulisan dan sastera, pasti kenal dengan penulis bernama Andrea Hirata. Beliau adalah seorang penulis untuk karya agung Laskar Pelangi.

Kata Andrea penulis untuk karya Laskar Pelangi

Instagram: raymond_solotraveller

Filem Laskar Pelangi adalah diinspirasikan daripada sebuah novel. Muzium Kata Andrea Hirata ini merupakan muzium puisi dan penulisan kesusasteraan pertama di Indonesia.

Filem ini diinspirasikan dalam sebuah novel

Instagram: ssluzf

watak dalam Filem Laskar Pelangi

Instagram: ssluzf

suasana dalam muzeum Kata Andrea yang cantik

Instagram: aaeggy

Pantai Tanjung Tinggi

pantai Tanjung Tinggi

Instagram: alam.desaku

Dalam babak filem Laskar Pelangi, kelihatan kanak-kanak sedang berlari-lari keriangan di celah-celah batu besar di tepi pantai. Jadi anda juga berpeluang untuk singgah ke lokasi pengambaran  filem di Pantai yang dipenuhi dengan batu-batu granit putih dan besar.

kanak-kanak berlari di pantai ini dalam filem Laskar Pelangi

Instagram: rio_is_here

Pantai Tanjung Pendam

tempat ambil gambar matahari terbenam

Instagram: sebastienbaudry

pantai tidak boleh mandi, kerana berlumpur

Instagram: goezda

Untuk menikmati suasana matahari terbenam, Inilah tempatnya iaitu Pantai Tanjung Pendam. Pantai ini bukan tempat mandi-manda, air lautnya pun surut sahaja. Ianya sangat sesuai untuk anda mengambil gambar bertemankan suasana yang tenang tanpa gangguan.

tenang tanpa gangguan

Instagram: amaguci

BONUS: Setelah penat berjalan seharian, apa kata anda singgah makan ke Makan Raja Seafood Belitung. Jika anda ke Pulau Belitung terdapat banyak restoran makanan laut jadi jangan lepaskan peluang untuk menikmati makan laut yang segar.

restoran makan laut untuk pengemar seafood

Hari Kedua:

Maldives of Indonesia (Tour Island)

Buat para pencinta laut dan pulau, Pulau Belitung dikelilingi oleh ratusan pulau-pulau kecil di sekitarnya. Apa yang lebih menarik, Belitung telah mendapat gelaran ‘Maldives of Indonesia’ kerana keindahan warna dan kejernihan air lautnya.

Pantai Tanjung Kelayang

Pantai Tanjung Kelayang bersempena nama burung

Instagram: amazing_belitung

Pantai Tanjung Kelayang adalah bersempena nama sejenis burung yang sering terlihat berterbangan di langit sekitar pantai, iaitu burung kelayang. Ianya terletak tidak jauh dari bandar Tanjung Pandan, iaitu sekitar 27km sahaja. Ia juga terkenal sebagai tempat ‘pelabuhan kecil’ untuk para pelancong menaiki bot untuk aktiviti island hopping di sekitar Pulau Belitung.

Pulau Batu Garuda

batu-batu berbentuk kepala burung garuda

Instagram: evylia22

Semasa aktiviti island hopping di Pulau Belitung anda akan singgah ke Pulau Batu Garuda yang tidaklah jauh dari Pantai Tanjung Kelayang. Pulau batu Garuda diberi nama tersebut kerana batu-batu di sana berbentuk seperti kepala burung garuda, burung kebanggaan Indonesia.

Pulau lengkuas

Terdapat rumah api tertua di Belitung

Pulau yang paling popular di Belitung adalah Pulau Lengkuas. Dimana anda akan melihat rumah api tertua di Belitung. Rumah api ini juga masih beroperasi dari tahun 1800-an sehingga sekarang.
rumah api masih beroperasi sehingga hari ini dari tahun 1800-an

Pulau Batu Belayar

Pulau Batu belayar pulau sangat kecil

Instagram: hazanabdullah

Pulau Batu Belayar adalah pulau yang sangat kecil. Pulau ini dikelilingi oleh beberapa batu granit yang tegak berdiri.

Pulau Batu Belayar dikelilingi batu granit

Pulau Batu Berlayar adalah sangat unik. Anda akan disajikan dengan pemandangan batu-batu granit berukuran besar yang berdiri menjulang ke atas. Batu-batu ini berdiri diatas pulau berpasir putih yang lembut dan dikelilingi air laut yang biru.

Batu-batu i ni berdiri diatas pasir putij

Pulau Kepayang

Selalunya ketika aktiviti island hoping anda pasti akan lapar kerana seharian snorkeling. Jadi, jangan risau, di Belitung terdapat satu spot khas untuk berhenti makan tengah hari iaitu di Pulau Kepayang. Di Pulau Kepayang bukan sahaja terdapat restoran, tetapi anda juga boleh mengunjungi resort dan pusat pemuliharaan penyu.

pusat pemeliharaan penyu di Pulau Kepayang

BONUS: Bagi food hunter pula, anda wajib cuba Mee Belitung dan air es jeruk kunci. Kedua-duanya adalah ikon hidangan di Belitung.

mee belitung dan ais kunci

 Apa yang menariknya, mi Belitung akan dihidangkan di atas daun simpor. Daun simpor adalah sejenis daun hijau yang lebar, dan hanya ada di Pulau Belitung sahaja.

Mee Belitung dihidangkan atas daun simpor

Manakala air es jeruk kunci ialah (Es = Ais, Jeruk = Limau) adalah ala-ala air limau ais. Tetapi di Pulau Belitung ini mereka meng gunakan limau khas yang popular di sini.  Jeruk kunci namanya.

Hari ketiga:

Selalunya sebelum pulang, pasti anda semua akan membeli ole-ole sebagai kenangan dari negara yang dikunjungi. Seperti kebiasanya jika anda ke Indonesia, ole-ole yang wajib anda beli kepada rakan-rakan dan ahli keluarga semestinya snek makanan tradisional.

beli makanan tradisional sebagai ole-ole

Jadi singgahlah dahulu ke Pondok Kelapa. Ia adalah sebuah kedai ole-ole yang dibahagikan kepada beberapa department. Ada bahagian kerepek, baju, topi dan macam- macam lagi! Pasti rambang mata untuk beli ole-ole.

Singgahlah ke Pondok Kelapa beli ole-ole

Jadi singgahlah ke Pondok Kelapa sebelum pulang ya!

Percutian 3 hari anda di Pulau Belitung pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.

AirAsia kini terbang ke Pulau Belitung 4 kali seminggu bermula 2 Oktober 2019 hingga 28 Mac 2020 dengan harga ahli Big iaitu RM79 sehala. Bayar dengan Bigpay untuk sifar yuran pemprosesan.

Tempoh Penempahan : 19 Ogos 2019- 25 Ogos 2019
Tempoh Penerbangan 2 Oktober 2019- 28 Mac 2020

Mungkin anda sudah jatuh cinta dengan Pulau Belitung. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.

Percutian 3 hari anda di Pulau Belitung pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi-baloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.



Written by AbangNara | June 16th, 2019

China, sebuah negara dengan populasi rakyat terbesar di dunia mempunyai pelbagai destinasi tarikan pelancong yang penuh dengan sejarah, unik dan memukau. Jika anda belum pernah menjejakkan kaki ke negara “3 Kingdom” ini, sekarang adalah masa terbaik untuk menempah tiket penerbangan bersempena Jualan Hebat AirAsia yang bakal berlangsung.

DSCF1909

Menawarkan harga bermula serendah RM179 ke 17 destinasi percutian ke China seperti Tianjin, Lanzhou, Xi’an, Chongqing, Changsha, Kunming, Guilin dan banyak lagi, Jualan Hebat Airasia akan bermula dari 16 Jun sehingga 19 Jun 2019 esklusif untuk Ahli BIG sahaja dan jualan untuk bukan ahli pula akan bermula dari 17 Jun sehingga 19 Jun 2019. Anda boleh bayar menggunakan BigClick untuk menikmati bayaran pemprosesan sifar serta proses tempahan yang lebih mudah dan lancar.

Jadi apa yang best di China? Ha ini 4 sebab kenapa korang perlu terbang ke China hari ini jugak!!!

1. Boba / Bubble Tea1

Dengan penduduknya yang berjumlah 1.38 billion, kepelbagaian jenama bubble tea di negara ini memang tak terkira dengan jari. Tak salah untuk dikatakan bahawa China adalah syurga untuk penggemar bubble tea. Sekiranya anda adalah seorang pencinta sejati boba, China adalah negara yang wajib dilawati untuk mencuba minuman ini. Antara jenama-jenama bubble tea yang popular di China ialah Heytea, Dasaki, Coco, China Fruit Time dan Attakai Kokoro Tea Shop.

2. Lokasi sempurna untuk Instagram anda

Sekiranya anda seorang pengguna tegar Instagram, jangan risau sebab memang banyak sangat lokasi “Insta-worthy” di China. Confirm para pengikut anda akan tercengang melihat gambar-gambar yang anda muatnaik sepanjang bercuti di sana. Antaranya seperti:-

(i) Tianjin Binhai Library – sekali tengok macam dalam kapal angkasa. Serius cool gila perpustakaan nie

FMY09318

(ii) Zhongshuge Bookstore di Chongqing – kedai buku terbesar yang mempunyai rekaan futuristik dan moden

2

(iii) Zhangjiajie di Changsha – kawasan pergunungan yang menjadi inspirasi kepada filem Avatar

3

(iv) Li River, Guilin – untuk mereka yang inginkan percutian penuh kedamaian sambil menikmati keindahan alam

4

3. Makanan halal yang mudah didapati

Sebagai seorang Muslim, anda tidak perlu risau bab makanan halal apabila melancong ke China. Memang sangat-sangat mudah untuk didapati dan kesemuanya sedap-sedap belaka. Antara yang anda boleh cuba ialah:-

DSCF2417

(i) Mi tarik asli Lanzhou

5

Pada awal kemunculannya iaitu pada zaman pemerintahan Dinasti Qing, restoran mi tarik daging lembu pertama dibuka di Lanzhou, hanya untuk pelanggan golongan birokrat dan peniaga kaya. Mi tarik daging lembu Lanzhou diinspirasikan oleh etnik Muslim Ma Baozi pada 1915. Setelah lebih 100 tahun, mi tarik Lanzhou daging menjadi simbol bandar Lanzhou malah terkenal bukan sahaja di China tetapi luar negara. Satu mangkuk confirm tak cukup!!!

(ii) Hotpot di Chongqing

6

Sekiranya anda seorang penggemar makanan pedas, anda wajib mencuba “hotpot” di Chongqing yang merupakan makanan “signature” bandar ini. Anda boleh memasak daging dan sayur-sayuran yang diinginkan di dalam lambakan cili “Mala” yang confirm akan buat anda kepedasan. Pastikan air sejuk tersedia di sisi anda sebelum menjamu selera.

4. Kembara Muslim

Jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman hidup masyarakat Islam di Xi’an. Anda boleh singgah di kawasan kejiranan Muslim (The Muslim Quarters) dan menunaikan solat di Masjid Xi’an. Sambil-sambil tue bolehlah berborak serta mendalami sejarah Islam di bandar ini. Jangan lupa ambil gambar kerana rekaan masjidnya memang tak akan jumpa di Malaysia.

7

Masjid Xi’an

Selain itu terdapat juga banyak masjid yang boleh dilawati di bandar Lanzhou. Antara yang terkenal ialah Xiguan Mosque, Lanzhou Water Mosque, Lanzhou Nanguan Mosque dan banyak lagi. Kesemuanya dibina beratus-ratus tahun dahulu dan mempunyai sejarah yang tersendiri. Restoran yang menyediakan makanan halal pun banyak di sekitar masjid-masjid ini, jadi anda pasti tidak akan kelaparan.

8

Ha, tapi apa-apa pun, selaku rakyat Malaysia, anda kena buat beberapa persediaan sebelum terbang ke China bersama AirAsia. Antaranya ialah memohon visa, menempah hotel dan merancang aktiviti yang ingin dilakukan di sana, memastikan ada sambungan Internet ketika di sana (boleh guna VPN atau roaming menggunakan Pocket Wifi) dan boleh muat turun aplikasi DIDI untuk transportation. Semua ini dan banyak lagi boleh diselesaikan di www.airasia.com yang menawarkan rangkaian terluas dan tambang terendah ke 17 destinasi percutian di China setiap hari. Selamat bercuti.



Written by Bella | May 2nd, 2019

Sebut sahaja Australia, sudah pasti anda terbayangkan pelbagai aktiviti-aktiviti dan lokasi yang wajib dikunjungi. Ha, kini ada satu lagi destinasi percutian di Australia yang semakin mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia, terutama yang beragama Islam. Destinasi tersebut tak lain tak bukan ialah Perth, ibu kota Australia Barat ini.

Dengan puluhan restoran yang menyediakan makanan halal, kemudahan untuk solat di tempat tumpuan pelancong serta kemesraan penduduk tempatan terhadap orang Islam, Perth menjanjikan satu percutian yang Muslim-friendly dengan pelbagai tarikan, aktiviti, makanan dan pengalaman baru untuk dicuba. Sama ada anda datang dengan family, kawan-kawan atau seorang diri, macam-macam benda best dan lokasi awesome yang boleh diterokai sepanjang percutian anda. Antara yang WAJIB dicuba ialah:-

1. Ber’selfie’ dengan si comel Quokka

Haiwan yang dikenali sebagai Quokka yang juga dikenali sebagai haiwan yang paling “happy” di dunia ini hanya boleh dijumpai di Rottnest Island. Kecomelan dan kejinakan haiwan ini telah membuatkan para pengunjung pulau seluas 19 km kaki persegi ini tidak melepaskan peluang untuk ber’selfie’ dengannya. Selain itu, pelbagai aktiviti lain boleh dilakukan di Rottnest Island seperti snorkeling di Little Salmon Bay dan Parker Point yang kaya dengan hidupan laut yang penuh warna-warni, bersiar-siar menikmati keindahan flora dan fauna dan juga menaiki rumah api Wadjemup Lighthouse untuk melihat pemandangan yang cukup memukau. Jangan lupa untuk berposing di jeti seperti yang dilakukan oleh Elfira Loy sebagai tanda anda sudah menjejakkan kaki ke pulau indah ini.

sempat lagi tue Elfira Loy bergambar. Gorgeous!

2. Menangkap ratusan gambar di Blue Boat Shed

Tidak lengkap percutian anda ke Perth sekiranya tidak sampai ke rumah biru yang paling terkenal di dalam dunia ni. Blue Boat House terletak di tengah-tengah laut dengan sebuah jambatan dibina sebagai penghubung. Kebiasaannya, tempat ini penuh sesak dengan pelancong kerana masing-masing ingin bergambar di tengah-tengah jambatan, sebagai tanda sudah sampai ke lokasi yang cukup ikonik ini.

3. Melihat koala secara ‘live’ di Caversham Wildlife Park

seronoknya tengok Elfira Loy bercuti nie

Sekiranya anda bercuti dengan anak-anak, jangan lepaskan peluang untuk membawa mereka ke Caversham Wildlife Park. Macam-macam binatang dan aktiviti boleh dilakukan di situ. Anda boleh tangkap gambar dengan koala, bagi makan kepada kangaroo dan juga memegang wombat. Anak-anak anda confirm akan gembira gila. Untuk makluman, surau turut disediakan di Caversham Wildlife Park ini untuk memudahkan anda bersolat. Bolehlah habiskan waktu seharian di sini.

4. Mengkagumi keunikan hidupan laut di Underwater Observatory

Australia juga merupakan destinasi pilihan Zahiril sekeluarga!

Terletak di Busselton Jetty, anda pasti akan terpaku melihat hidupan-hidupan laut yang begitu unik dan menarik di Underwater Observatory ini. Lokasi ini memang sesuai untuk meluangkan masa bersama anak-anak kerana anda akan dapat mengajar mereka menghargai dan menyayangi haiwan-haiwan seperti penyu, ikan paus serta ikan jerung yang semakin pupus.

5. Shopping sakan

Sekiranya anda ada bajet untuk membeli-belah, Perth mempunyai banyak lokasi yang menawarkan pelbagai produk dengan harga runtuh. Antaranya seperti Direct Factory Outlet, Westfield Carousel, Watertown Brand Outlet, Fremantle Markets, Hay Street dan Murray Street Mall. Baju ada, kasut ada, handbag ada, cenderahati ada dan macam-macam lagilah. Pilih je mana satu yang anda nak. Jangan lupa lakukan tax refund untuk lebih penjimatan.

BONUS: Jangan lupa untuk menikmati keindahan matahari terbenam di pantai Fremantle selepas penat bershopping. Confirm hilang segala kepenatan.

6. Mencuba pelbagai makanan yang confirm sedap

Selain daripada makanan halal, Perth juga cukup terkenal dengan makanan seperti Corica’s Apple Strudel, Honey Cake, Swan Valley House of Honey, Morish Nuts, Fish & Chips dan Lobster Shack. Seafood nya memang ‘fresh’, sedap dan sekali makan, confirm nak tambah lagi. Kena try sebab rasanya memang berbeza dengan Malaysia.

INFO TAMBAHAN: Antara nama restoran yang menyediakan makanan halal ialah D’Angkasa Restaurant (makanan Malaysia), Charcoal Chicken Express Café Dianella (lamb rack dia sedap gila), Café Karache (wajib cuba ikan masam manis) dan Chee Tayeb (makanan timur tengah). Nak lagi senang Google je makanan halal apabila anda tiba di Perth kelak.

7. Jalan-jalan waktu malam di Elizabeth Quay

Best je tengok diaorang ni bercuti kan ?

Jika anda jenis tidur lambat, jangan hanya terperap di dalam hotel pada waktu malam. Keluar dan berjalan-jalanlah di Elizabeth Quay. Anda pasti akan terpaku melihat keindahan bandar Perth dengan lampu yang bergemerlapan. Sambil-sambil tue dapat hirup udara segar. Nak lepak tepi pelabuhan pun okay sambil perhatikan gelagat anak anda bermain. Mesti syok!!!

Sebenarnya banyak lagi aktiviti-aktiviti dan lokasi-lokasi menarik di Perth yang tak sempat kami kongsikan. Kalau nak kongsi semua, sampai esok pun tak habis. Anda kena terbang dan alami keunikan serta keindahan ibu kota Australia Barat ini secepat mungkin.

Tempah tiket AirAsia dari sekarang sehingga 26 Mei 2019 untuk penerbangan sehingga 2 Jun 2020 dengan harga promosi SERENDAH daripada RM299 sahaja. Nak lebih selesa, ada ‘premium flatbed’ daripada harga RM1,190 dengan kelebihan seperti makanan dan minuman percuma, elaun 40 kg bagi baggage penumpang, Premium Red Lounge akses, hiburan Xcite Inflight, dan keutamaan akan diberikan bagi daftar masuk dan pelepasan. Memang berbaloi-baloi. Bolehlah mula rancang percutian anda ke Perth hari ini!!! Maklumat lanjut layari www.airasia.com.



Written by Bella | April 18th, 2019

Hong Kong adalah satu lokasi percutian menarik yang mempunyai banyak lokasi tersembunyi yang boleh diterokai dan dinikmati oleh para pelancong. Sekiranya anda seorang pelancong yang suka menyelusup ke celah lorong-lorong, selalu mencuba ‘street food’, aktif berjalan pada waktu malam, seorang pencinta seni atau gemar melakukan aktiviti ‘outdoors’, maka Hong Kong adalah tempat terbaik untuk anda.

Perkara paling penting, jangan lupa untuk enjoy pertunjukan A Symphony of Lights setiap hari pada jam 8 malam di Victoria Harbour

Untuk memudahkan anda, hari ini kami akan berkongsi 7 tempat ‘awesome’ di Hong Kong yang wajib anda lawati untuk menghayati, menikmati dan menghargai pulau ini seperti seorang penduduk tempatan.

  1. Tai Kwun

Tai Kwun adalah sebuah balai polis pada era kolinial yang telah diubah menjadi sebuah pusat Warisan dan Seni. Kini ia telah dibuka hari ini di Hong Kong.

Tai Kwun sebuah projek terbesar oleh arkitek Herzog de Meuron. Apa yang menariknya semua ruang ini dihubungkan dengan laluan pejalan kaki yang elegan dengan tangga konkrit. Bangunan ini berkonsepkan seni binaan lama yang dibarukan berlatar belakang bangunan pencakar langit menjadikan ia nampak istimewa di mata peminat seni.

  1. The Mills

Merupakan tarikan tradisi terkini di Hong Kong, The Mills yang dulunya merupakan sebuah kilang kain sekitar tahun 1960 telah pun ditukarkan kepada hub rekaan yang mengumpulkan segala hasil kreatif komuniti pereka di Hong Kong. Mempunyai segalanya dari kedai-kedai, restoran, ‘rooftop’ untuk tempat melepak dan pelbagai bahan bersejarah yang disimpan, The Mills menjanjikan satu pengalaman menarik dan tidak boleh dilupakan untuk para pengunjungnya.

Anda pasti terkejut melihat transformasi yang telah dialami oleh The Mills yang memang amat menakjubkan. Siapa sangka sebuah kilang kain dapat ditukar menjadi hub rekaan yang pastinya meningkatkan lagi daya kreativiti penduduk Hong Kong.

  1. Avenue of Stars

Avenue Of Stars merupakan sebuah tarikan di Hong Kong yang bertujuan untuk memberikan penghargaan kepada mereka yang telah banyak menyumbang untuk menjadikan Hong Kong sebagai ‘Hollywood of the East’. Sekiranya anda seorang pencinta filem Hong Kong, ini memang tempat wajib untuk anda lawati. Banyak gambar dengan selebriti kegemaran anda boleh dirakam di sini.

Antara tarikan yang terdapat di sini adalah plak tapak tangan 20 orang selebriti terkenal, pameran dan mural yang menggambarkan babak-babak dalam movie klasik seperti Bruce Lee, Anita Mui, Jet Li, Andy Lau dan ramai lagi.  Terbaru, pelakon kelahiran Malaysia iaitu Dato’ Michelle Yeoh juga telah diabadikan di Avenue of Stars ini. Bangga kan?

  1. Ant-Man and The Wasp : Nano Battle

Peminat-peminat filem Marvel pastinya tidak mahu melepaskan peluang untuk merasai sendiri tarikan terbaru di Hong Kong Disneyland iaitu Ant-Man and The Wasp : Nano Battle. Baru dibuka pada 31 Mac lalu, anda boleh merasai sendiri kehebatan pertarungan yang berlaku di dalam filem Ant Man and The Wasp apabila mencuba tarikan ini.

Paling syok, anda akan terasa seperti diri anda dikecilkan kepada saiz seekor semut dan bertarung mempertahankan data-data S.H.I.E.L.D daripada dicuri oleh orang jahat Hydra. Alang-alang dah sampai ke Hong Kong Disneyland tu, pastikan mencuba pelbagai tarikan lain seperti Iron Man, Toy Story, bergambar dengan karekter Disney dan macam-macam lagi!!!

  1. Dragon’s Back & untuk pencinta alam semulajadi!

Jika anda merupakan seorang yang gemarkan “hiking”, Dragon’s Back adalah tempat untuk melepaskan gian “hiking” anda di Hong Kong. Ia telah dinobatkan sebagai “best urban trail” di Hong Kong. Anda tidak akan rasa penat kerana pemandangan sepanjang mendaki Dragon’s Back akan membuatkan anda terpukau. Pastinya anda akan berasa puas apabila tiba di puncak dan dapat melihat Shek O, Tai Long Wan, Stanley, Tai Tam dan Laut China Selatan.

Buat pencinta pulau-pulau pula, anda perlu singgah sebentar ke Lantau Island. Sesungguhnya Lantau Island yang cukup panjang dan indah ini memang kaya dengan tarikannya yang tersendiri. Jangan lupa beli ole-ole ataupun berjalan-jalan di sekitar Lantau Island.

  1. Sham Shui Po

Pasar jalan terbuka di Sham Shui Po sedang melihat kemunculan kedai-kedai baharu yang hip, kreatif dan menarik. Namun begitu ia masih merupakan satu tempat yang dipenuhi kedai-kedai misteri yang mempunyai pelbagai jenis barangan unik. Kedai-kedai ini hanya boleh ditemui sekiranya anda menjelajah ke jalan-jalan kecil dan juga liku-liku yang berselirat di sepanjang Sham Shui Po ini.

Jangan lupa untuk mencuba makanan Hong Kong yang sebenar kerana terdapat pelbagai restoran tempatan yang amat popular di Sham Shui Po ini. Abadikan juga saat-saat di sini dengan mengambil gambar di mural-mural menarik. Kalau upload ke Instagram confirm dapat banyak LIKE punya. Pastikan smartphone anda di’charge’ sepenuhnya sebab banyak sangat tempat yang “Insta-worthy” di sini.

  1. Old Town Central

Di Old Town Central, anda akan melihat sebuah kawasan di mana budaya Timur dan Barat bertemu. Dengan bangunan yang dibina pada zaman koloni British, kedai-kedai yang dihias dengan kreatif tetapi tetap mempamerkan ciri tradisional, restoran bertaraf antarabangsa, Old Town Central menzahirkan kehebatan Hong Kong di mata para pelancong. Anda pasti akan mengkagumi kreativiti yang ditunjukkan di Old Town Central ini.

Luangkan masa untuk menerokai kedai-kedai yang penuh keunikan, duduk minum secawan kopi di kafe yang amat selesa atau cuma perhatikan gelagat orang ramai yang memenuhi Old Town Central ini. Pastikan anda mempunyai masa yang cukup kerana Old Town Central ini disempadani Wyndham Street, Caine Road, Possession Street dan Queen’s Road Central dan direntasi Hollywood Road, antara jalan raya pertama yang terbina di Hong Kong. Maksudnya memang banyak tempat-tempat best yang WAJIB diterokai di sini!!!

Semua ini dan banyak lagi tempat-tempat menarik untuk anda terokai di Hong Kong dengan terbang menggunakan AirAsia. Dari Kuala Lumpur, kini AirAsia sedang mengadakan promosi tambang dari RM199 untuk ahli Air Asia dan RM204 untuk yang bukan ahli ke Hong Kong! Memang cukup berbaoloi. Maklumat lanjut mengenai tambang yang cukup berpatutan ini, anda wajib baca di SINI  Untuk mendalami lebih dalam tentang keunikan Hong Kong, anda boleh lawati LINK INI .

Selamat terbang dan selamat menerokai bandar penuh tarikan ini.