Written by AbangNara | November 18th, 2019

Ramai rakyat Malaysia yang memilih Bandung dan Bali sebagai lokasi percutian mereka di Indonesia. Memang dua lokasi ini cukup ‘familiar’ dengan orang Malaysia lagi-lagi yang kaki ‘shopping’. Tapi sebenarnya, ada banyak lagi lokasi yang best korang boleh pergi di Indonesia. Ikut korang lah, nak percutian yang macam mana?

Ada yang nak makan-makan, melawat pulau, tengok tempat menarik atau nak diving semuanya boleh! Macam-macam ‘port’ yang best ada di Indonesia. Tak tahu nak pergi yang mana satu? Jom tengok dulu senarai ni.

Makan-makan di Palembang

makanan di palembang

Kredit: Instagram

Ada pelbagai pilihan makanan yang anda boleh pilih ketika bercuti di Indonesia lagi-lagi kalau berada di Palembang ini. Antaranya makanan laut ini yang anda patut cuba di restoran Shabu Pot di Palembang. Banyak lagi menu popular yang anda wajib cuba di Palembang seperti Pempek, Tekwan, Pindang Patin, Maksubah, Martabak Har dan macam-macam lagi. Selain itu, anda juga patut cuba makanan di lokasi lain seperti di Pontianak, Medan dan Makassar yang memang terkenal dengan masakan tempatan.

Ada Apa Dengan Cinta di Yogjakarta

Ada Apa Dengan Cinta di Yogjakarta

Kredit: Instagram

Untuk peminat filem “Ada Apa Dengan Cinta”, inilah masanya untuk anda melawat sendiri lokasi menarik di Yogjakarta. Antaranya bangunan unik Bukit Rhema atau Gereja Ayam ini. Lokasi lain seperti Istana Ratu Boko juga antara tempat terbaik untuk anda menikmati sunset.

Bukan tu je, tempat ini pun sangat Instagramable untuk anda mengambil gambar seperti dalam filem. Alang-alang di Yogjakarta tu, jangan lupa singgah di Klinik Kopi, juga salah satu lokasi dalam filem ni untuk dapatkan secawan kopi hangat. Selain Yogjakarta, anda juga boleh jalan-jalan di Semarang, Makassar, dan Jakarta untuk tempat menarik.

Ada Apa Dengan Cinta di Yogjakarta

Kredit: Instagram

Klinik Kopi

Kredit: Instagram

Pulau Belitung untuk pencinta air

Untuk yang nakkan percutian di pantai, Pulau Belitung adalah lokasi yang sesuai untuk anda lawati. Pulau Belitung merupakan sebuah pulau yang terletak di pantai timur Sumatera, Indonesia. Menariknya, di Pulau Belitung itu sendiri, terdapat ratusan pulau-pulau kecil yang kita boleh lihat dari dalam pesawat.

Di Pulau Belitung, terdapat pelbagai aktiviti yang boleh disertai oleh anda semua dari island hopping dan snorkeling, malahan anda juga boleh menghayati semangat kehidupan dari filem ‘Laskar Pelangi’ di daerah Belitung Timur. Kalau bosan-bosan, pantai di Padang, Bali dan Lombok pun tak kurang hebatnya!

Pulau Belitung

Kredit: Instagram

Diving di Pulau Weh

Pulau Weh adalah syurga buat mereka yang gemarkan aktiviti diving atau snorkelling dan ini antara tempat yang cukup ‘famous’ dalam kalangan peminat seluruh dunia. Selain Pulau Weh di Banda Acheh ni, anda juga boleh buat aktiviti diving atau snorkelling di Silangit, Pekanbaru dan Bandung.

Pulau Weh

Kredit: Blog

Terbang murah dengan AirAsia!

Promosi Air Asia Ke Indonesia

Kini anda berpeluang untuk terbang ke 16 lokasi menarik di Indonesia dengan all-in tambang sehala dari RM49 sahaja untuk ahli AirAsia Big! Tapi jangan risau, yang bukan ahli juga akan mendapat penerbangan tambang all-in tambang sehala RM54 sahaja.

Bermula sekarang sehingga 24 November 2019, anda boleh menempah penerbangan all-in tambang sehala ke 16 lokasi menarik yang kami kongsikan tadi. Tempah dan terbang sekarang hingga 30 Jun 2020 ini supaya anda tak terlepas peluang keemasan ini! Jadi, tunggu apa lagi?

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut boleh layari laman rasmi AirAsia atau ikuti akaun Facebook  dan Instagram.

Selamat bercuti!

Written by AbangNara | September 13th, 2019

Untuk sesiapa yang masih simpan kad kredit yang sudah tidak digunakan, kami ada berita baik untuk anda. Daripada anda simpan sahaja kad kredit tu, Air Asia nak bagi peluang untuk anda menang penerbangan percuma!

Kempen “Shred & Fly” adalah sebahagian daripada kempen “Earn BIG Live BIG” yang dilancarkan baru-baru ini oleh AirAsia BIG untuk menggalakkan orang ramai untuk berimpian besar dan melakukan sesuatu yang luar biasa.

Melalui mesin yang dipanggil “The Shredder”, anda boleh menyahut cabaran dengan memasukkan kad kredit yang tidak digunakan lagi ke dalam mesin. Tapi jangan risau, kerana anda tidak akan pulang dengan tangan kosong.

mesin the shredder
“The Shredder” akan ditempatkan di pelbagai lokasi dari 6 hingga 22 September, 2019. Antaranya di Minggu Muzik Malaysia di Dataran Merdeka (14-16 September 2019) dan kemudiannya di pusat membeli-belah MyTOWN (20-22 September 2019).

Pengunjung yang memotong kad kredit akan menerima sekurang-kurangnya 3,000 Mata Ganjaran AirAsia BIG sehingga maksimum 100,000 Mata Ganjaran AirAsia BIG dengan syarat permohonan Kad Kredit AirAsia telah berjaya dibuat.

the shredder air asia
Apa yang anda boleh buat dengan mata ganjaran tu? Mata Ganjaran BIG yang diperolehi boleh digunakan untuk menebus penerbangan percuma serta pelbagai tawaran pelancongan dan gaya hidup.

Antara manfaat Kad Kredit Air Asia ialah mendapat Mata Ganjaran BIG dengan setiap transaksi, naik taraf segera ke status Keahlian BIG Platinum dan tiada yuran tahunan untuk tahun pertama.

Pemegang kad ini boleh mendapatkan sehingga 6X Mata Ganjaran BIG dari perbelanjaan harian dan AirAsia*, dan memudahkan pengalaman perjalanan mereka dengan Keutamaan Daftar Masuk, Keutamaan Menaiki Pesawat dan Bagasi Xpress*.

 

pelancong bergambar di pulau

Instagram: AirAsiaBig

Selain itu, pemegang kad juga akan menikmati Hadiah Selamat Datang dan Bonus Suku Tahunan sehingga 25,000 Mata Ganjaran BIG*. Dengan Kad Kredit AirAsia, Ahli BIG boleh benar-benar #EarnBIGLiveBIG! (*tertakluk terma dan syarat)

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia BIG Spencer Lee, melalui kempen ini Air Asia berusaha memastikan keperluan dan kehendak pelanggan dapat dicapai dengan pendekatan berbeza.

“Oleh itu, Kad Kredit AirAsia membolehkan lebih ramai orang menyelami pengalaman yang lebih hebat dan pelbagai, di mana aspirasi perjalanan dan gaya hidup semua orang dapat direalisasikan.”

Dengan Kad Kredit AirAsia, ini adalah cara terpantas untuk mendapatkan Mata Ganjaran BIG untuk menebus penerbangan AirAsia dengan mudah. Pameran bergerak “Shred & Fly” akan memberikan lebih daripada 8 juta Mata Ganjaran BIG secara keseluruhan.

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen “Shred & Fly”, layari laman Facebook dan Instagram AirAsia BIG.

Written by shahzeeq | August 20th, 2019

Ada yang pertama kali mendengar tentang Pulau Belitung ke? Kat mana tu? Jika anda pernah menonton filem box office di seluruh dunia pada suatu masa dulu yang bertajuk ‘Laskar Pelangi’, pasti tahu tentang kewujudan Pulau Belitung ini.

filem Laskar Pelangi

pasti mengetahui filem Laskar Pelangi

Apa istimewanya Pulau Belitung ini?

Pulau Belitung merupakan sebuah pulau yang terletak di pantai timur Sumatera, Indonesia. Menariknya, di Pulau Belitung itu sendiri, terdapat ratusan pulau-pulau kecil yang kita boleh lihat dari dalam pesawat.

Pulau Belitung dari atas pesawat

Tahukah anda Pulau Belitung merupakan salah satu nama “Siput Laut”. Pulau ini juga menyerupai kepala manusia dimana terdapat sebuah lagenda yang mengatakan pulau ini adalah bahagian utara Pulau Bali yang terputus dan hanyut.

Di Pulau Belitung, terdapat pelbagai aktiviti yang boleh disertai oleh anda semua dari island hopping dan snorkeling, malahan anda juga boleh menghayati semangat kehidupan ‘Laskar Pelangi’ di daerah Belitung Timur.

Kepada anda yang pernah menonton filem Laskar Pelangi pasti tahu pulau ini. Pulau ini sangat sinonim dengan cerita Laskar Pelangi yang pernah popular di Indonesia pada 2008.

Jika dilihat, kesemua lokasi penggambaran dan scene atau view filem tersebut memang sangat-sangat cantik, tenang dan damai sahaja.

lokaasi pengembaraan filem Laskar Pelangi
scene dalam filem Laskar Pelangi
Jom kami kongsikan kepada anda tempat-tempat yang menarik wajib dikunjungi di Pulau Belitung selama 3 hari 2 malam.

Hari Pertama:

Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Pulau Belitung mengambil masa selama 1 jam 45 minit. Untuk makluman, AirAsia beroperasi 4 hari dalam seminggu ke sana.

Namun bagi kami, jadual waktu penerbangan yang disediakan oleh AirAsia adalah terbaik untuk anda iaitu pada jam 11 pagi waktu Malaysia. Dimana, anda akan tiba di Pulau Belintung pada 11.45 pagi waktu Indonesia. Senanglah anda untuk berjalan-jalan selepas daftar masuk ke hotel kan?

Port Foto “Insta-Worthy” di Belintung

Zaman sekarang rata-rata dari kita memang suka mengambil gambar untuk dimasukkan ke dalam media sosial semasa bercuti. Jika anda ke Pulau Belitung pastinya anda akan melawat beberapa lokasi pengambaran Laskar Pelangi yang amat cantik dari faktor geografi yang dikelilingi lautan.

SD Muhammadiyah

Replika sekolah

Tempat wajib pergi jika anda ke Pulau Belitung. Di sini anda dapat melihat replika sekolah Laskar Pelangi iaitu SD Muhammadiyah. Lokasi utama penggambaran ini terletak di bahagian timur Pulau Belitung, di pekan Gantong.

suasana filem Laskar Pelangi

Instagram: iamhendraw

pemandangan kelas tersebut

Instagram: anasalamfaizli

kelas dalam filem tersebut

Dermaga Kirana

pemandangan Dermaga Kirana dari jauh

Instagram: ihsanhaqiqi

Dermaga bermaksud pelabuhan kecil atau jeti kecil yang menjadi tempat letak bot. Manakala Kirana adalah bersempana nama danau di Danau Kirana.

rumah rotan

Instagram: rikardo.doni

Dermaga Kirana juga dipanggil sebagai rumah rotan kerana seluruh reka bentuk hiasannya diperbuat daripada rotan asli. Spot pelancongan yang hipster dan baru betul-betul terletak berhadapan sekolah SD Muhammadiyah.

pemandangan yang cukup cantik

Instagram: rikardo.doni

Muzium Kata Andrea Hirata

Muzium Kata Andrea

Instagram: iamhendraw

Bagi peminat industri penulisan dan sastera, pasti kenal dengan penulis bernama Andrea Hirata. Beliau adalah seorang penulis untuk karya agung Laskar Pelangi.

Kata Andrea penulis untuk karya Laskar Pelangi

Instagram: raymond_solotraveller

Filem Laskar Pelangi adalah diinspirasikan daripada sebuah novel. Muzium Kata Andrea Hirata ini merupakan muzium puisi dan penulisan kesusasteraan pertama di Indonesia.

Filem ini diinspirasikan dalam sebuah novel

Instagram: ssluzf

watak dalam Filem Laskar Pelangi

Instagram: ssluzf

suasana dalam muzeum Kata Andrea yang cantik

Instagram: aaeggy

Pantai Tanjung Tinggi

pantai Tanjung Tinggi

Instagram: alam.desaku

Dalam babak filem Laskar Pelangi, kelihatan kanak-kanak sedang berlari-lari keriangan di celah-celah batu besar di tepi pantai. Jadi anda juga berpeluang untuk singgah ke lokasi pengambaran  filem di Pantai yang dipenuhi dengan batu-batu granit putih dan besar.

kanak-kanak berlari di pantai ini dalam filem Laskar Pelangi

Instagram: rio_is_here

Pantai Tanjung Pendam

tempat ambil gambar matahari terbenam

Instagram: sebastienbaudry

pantai tidak boleh mandi, kerana berlumpur

Instagram: goezda

Untuk menikmati suasana matahari terbenam, Inilah tempatnya iaitu Pantai Tanjung Pendam. Pantai ini bukan tempat mandi-manda, air lautnya pun surut sahaja. Ianya sangat sesuai untuk anda mengambil gambar bertemankan suasana yang tenang tanpa gangguan.

tenang tanpa gangguan

Instagram: amaguci

BONUS: Setelah penat berjalan seharian, apa kata anda singgah makan ke Makan Raja Seafood Belitung. Jika anda ke Pulau Belitung terdapat banyak restoran makanan laut jadi jangan lepaskan peluang untuk menikmati makan laut yang segar.

restoran makan laut untuk pengemar seafood

Hari Kedua:

Maldives of Indonesia (Tour Island)

Buat para pencinta laut dan pulau, Pulau Belitung dikelilingi oleh ratusan pulau-pulau kecil di sekitarnya. Apa yang lebih menarik, Belitung telah mendapat gelaran ‘Maldives of Indonesia’ kerana keindahan warna dan kejernihan air lautnya.

Pantai Tanjung Kelayang

Pantai Tanjung Kelayang bersempena nama burung

Instagram: amazing_belitung

Pantai Tanjung Kelayang adalah bersempena nama sejenis burung yang sering terlihat berterbangan di langit sekitar pantai, iaitu burung kelayang. Ianya terletak tidak jauh dari bandar Tanjung Pandan, iaitu sekitar 27km sahaja. Ia juga terkenal sebagai tempat ‘pelabuhan kecil’ untuk para pelancong menaiki bot untuk aktiviti island hopping di sekitar Pulau Belitung.

Pulau Batu Garuda

batu-batu berbentuk kepala burung garuda

Instagram: evylia22

Semasa aktiviti island hopping di Pulau Belitung anda akan singgah ke Pulau Batu Garuda yang tidaklah jauh dari Pantai Tanjung Kelayang. Pulau batu Garuda diberi nama tersebut kerana batu-batu di sana berbentuk seperti kepala burung garuda, burung kebanggaan Indonesia.

Pulau lengkuas

Terdapat rumah api tertua di Belitung

Pulau yang paling popular di Belitung adalah Pulau Lengkuas. Dimana anda akan melihat rumah api tertua di Belitung. Rumah api ini juga masih beroperasi dari tahun 1800-an sehingga sekarang.
rumah api masih beroperasi sehingga hari ini dari tahun 1800-an

Pulau Batu Belayar

Pulau Batu belayar pulau sangat kecil

Instagram: hazanabdullah

Pulau Batu Belayar adalah pulau yang sangat kecil. Pulau ini dikelilingi oleh beberapa batu granit yang tegak berdiri.

Pulau Batu Belayar dikelilingi batu granit

Pulau Batu Berlayar adalah sangat unik. Anda akan disajikan dengan pemandangan batu-batu granit berukuran besar yang berdiri menjulang ke atas. Batu-batu ini berdiri diatas pulau berpasir putih yang lembut dan dikelilingi air laut yang biru.

Batu-batu i ni berdiri diatas pasir putij

Pulau Kepayang

Selalunya ketika aktiviti island hoping anda pasti akan lapar kerana seharian snorkeling. Jadi, jangan risau, di Belitung terdapat satu spot khas untuk berhenti makan tengah hari iaitu di Pulau Kepayang. Di Pulau Kepayang bukan sahaja terdapat restoran, tetapi anda juga boleh mengunjungi resort dan pusat pemuliharaan penyu.

pusat pemeliharaan penyu di Pulau Kepayang

BONUS: Bagi food hunter pula, anda wajib cuba Mee Belitung dan air es jeruk kunci. Kedua-duanya adalah ikon hidangan di Belitung.

mee belitung dan ais kunci

 Apa yang menariknya, mi Belitung akan dihidangkan di atas daun simpor. Daun simpor adalah sejenis daun hijau yang lebar, dan hanya ada di Pulau Belitung sahaja.

Mee Belitung dihidangkan atas daun simpor

Manakala air es jeruk kunci ialah (Es = Ais, Jeruk = Limau) adalah ala-ala air limau ais. Tetapi di Pulau Belitung ini mereka meng gunakan limau khas yang popular di sini.  Jeruk kunci namanya.

Hari ketiga:

Selalunya sebelum pulang, pasti anda semua akan membeli ole-ole sebagai kenangan dari negara yang dikunjungi. Seperti kebiasanya jika anda ke Indonesia, ole-ole yang wajib anda beli kepada rakan-rakan dan ahli keluarga semestinya snek makanan tradisional.

beli makanan tradisional sebagai ole-ole

Jadi singgahlah dahulu ke Pondok Kelapa. Ia adalah sebuah kedai ole-ole yang dibahagikan kepada beberapa department. Ada bahagian kerepek, baju, topi dan macam- macam lagi! Pasti rambang mata untuk beli ole-ole.

Singgahlah ke Pondok Kelapa beli ole-ole

Jadi singgahlah ke Pondok Kelapa sebelum pulang ya!

Percutian 3 hari anda di Pulau Belitung pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.

AirAsia kini terbang ke Pulau Belitung 4 kali seminggu bermula 2 Oktober 2019 hingga 28 Mac 2020 dengan harga ahli Big iaitu RM79 sehala. Bayar dengan Bigpay untuk sifar yuran pemprosesan.

Tempoh Penempahan : 19 Ogos 2019- 25 Ogos 2019
Tempoh Penerbangan 2 Oktober 2019- 28 Mac 2020

Mungkin anda sudah jatuh cinta dengan Pulau Belitung. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.

Percutian 3 hari anda di Pulau Belitung pasti akan menjadi satu percutian yang berbaloi-baloi, lebih-lebih lagi apabila anda terbang bersama AirAsia.



Written by AbangNara | June 16th, 2019

China, sebuah negara dengan populasi rakyat terbesar di dunia mempunyai pelbagai destinasi tarikan pelancong yang penuh dengan sejarah, unik dan memukau. Jika anda belum pernah menjejakkan kaki ke negara “3 Kingdom” ini, sekarang adalah masa terbaik untuk menempah tiket penerbangan bersempena Jualan Hebat AirAsia yang bakal berlangsung.

DSCF1909

Menawarkan harga bermula serendah RM179 ke 17 destinasi percutian ke China seperti Tianjin, Lanzhou, Xi’an, Chongqing, Changsha, Kunming, Guilin dan banyak lagi, Jualan Hebat Airasia akan bermula dari 16 Jun sehingga 19 Jun 2019 esklusif untuk Ahli BIG sahaja dan jualan untuk bukan ahli pula akan bermula dari 17 Jun sehingga 19 Jun 2019. Anda boleh bayar menggunakan BigClick untuk menikmati bayaran pemprosesan sifar serta proses tempahan yang lebih mudah dan lancar.

Jadi apa yang best di China? Ha ini 4 sebab kenapa korang perlu terbang ke China hari ini jugak!!!

1. Boba / Bubble Tea1

Dengan penduduknya yang berjumlah 1.38 billion, kepelbagaian jenama bubble tea di negara ini memang tak terkira dengan jari. Tak salah untuk dikatakan bahawa China adalah syurga untuk penggemar bubble tea. Sekiranya anda adalah seorang pencinta sejati boba, China adalah negara yang wajib dilawati untuk mencuba minuman ini. Antara jenama-jenama bubble tea yang popular di China ialah Heytea, Dasaki, Coco, China Fruit Time dan Attakai Kokoro Tea Shop.

2. Lokasi sempurna untuk Instagram anda

Sekiranya anda seorang pengguna tegar Instagram, jangan risau sebab memang banyak sangat lokasi “Insta-worthy” di China. Confirm para pengikut anda akan tercengang melihat gambar-gambar yang anda muatnaik sepanjang bercuti di sana. Antaranya seperti:-

(i) Tianjin Binhai Library – sekali tengok macam dalam kapal angkasa. Serius cool gila perpustakaan nie

FMY09318

(ii) Zhongshuge Bookstore di Chongqing – kedai buku terbesar yang mempunyai rekaan futuristik dan moden

2

(iii) Zhangjiajie di Changsha – kawasan pergunungan yang menjadi inspirasi kepada filem Avatar

3

(iv) Li River, Guilin – untuk mereka yang inginkan percutian penuh kedamaian sambil menikmati keindahan alam

4

3. Makanan halal yang mudah didapati

Sebagai seorang Muslim, anda tidak perlu risau bab makanan halal apabila melancong ke China. Memang sangat-sangat mudah untuk didapati dan kesemuanya sedap-sedap belaka. Antara yang anda boleh cuba ialah:-

DSCF2417

(i) Mi tarik asli Lanzhou

5

Pada awal kemunculannya iaitu pada zaman pemerintahan Dinasti Qing, restoran mi tarik daging lembu pertama dibuka di Lanzhou, hanya untuk pelanggan golongan birokrat dan peniaga kaya. Mi tarik daging lembu Lanzhou diinspirasikan oleh etnik Muslim Ma Baozi pada 1915. Setelah lebih 100 tahun, mi tarik Lanzhou daging menjadi simbol bandar Lanzhou malah terkenal bukan sahaja di China tetapi luar negara. Satu mangkuk confirm tak cukup!!!

(ii) Hotpot di Chongqing

6

Sekiranya anda seorang penggemar makanan pedas, anda wajib mencuba “hotpot” di Chongqing yang merupakan makanan “signature” bandar ini. Anda boleh memasak daging dan sayur-sayuran yang diinginkan di dalam lambakan cili “Mala” yang confirm akan buat anda kepedasan. Pastikan air sejuk tersedia di sisi anda sebelum menjamu selera.

4. Kembara Muslim

Jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman hidup masyarakat Islam di Xi’an. Anda boleh singgah di kawasan kejiranan Muslim (The Muslim Quarters) dan menunaikan solat di Masjid Xi’an. Sambil-sambil tue bolehlah berborak serta mendalami sejarah Islam di bandar ini. Jangan lupa ambil gambar kerana rekaan masjidnya memang tak akan jumpa di Malaysia.

7

Masjid Xi’an

Selain itu terdapat juga banyak masjid yang boleh dilawati di bandar Lanzhou. Antara yang terkenal ialah Xiguan Mosque, Lanzhou Water Mosque, Lanzhou Nanguan Mosque dan banyak lagi. Kesemuanya dibina beratus-ratus tahun dahulu dan mempunyai sejarah yang tersendiri. Restoran yang menyediakan makanan halal pun banyak di sekitar masjid-masjid ini, jadi anda pasti tidak akan kelaparan.

8

Ha, tapi apa-apa pun, selaku rakyat Malaysia, anda kena buat beberapa persediaan sebelum terbang ke China bersama AirAsia. Antaranya ialah memohon visa, menempah hotel dan merancang aktiviti yang ingin dilakukan di sana, memastikan ada sambungan Internet ketika di sana (boleh guna VPN atau roaming menggunakan Pocket Wifi) dan boleh muat turun aplikasi DIDI untuk transportation. Semua ini dan banyak lagi boleh diselesaikan di www.airasia.com yang menawarkan rangkaian terluas dan tambang terendah ke 17 destinasi percutian di China setiap hari. Selamat bercuti.