Written by AbangNara | September 27th, 2017

Sebenarnya Abang Nara agak kecewa apabila nama Mawi tidak tersenarai di dalam senarai peserta yang menyertai AF Megastar. Bagi Abang Nara, Mawi adalah juara AF yang paling hebat. Masih teringat lagi betapa besarnya gelombang Tsumawi yang terhasil ketika Mawi menyertai Akademi Fantasia musim ketiga. Itulah satu-satunya musim di mana Abang Nara dan keluarga mengeluarkan duit untuk mengundi. Hanya untuk Mawi undian kami. Mawi adalah World!!!
mawiHarapan Abang Nara untuk melihat Mawi beraksi di AF Megastar nampaknya tidak kesampaian. Ini bermakna gelombang Tsumawi tidak akan hadir buat kali kedua. Namun Mawi mempunyai alasannya tersendiri mengapa dia tidak menyertai AF Megastar. Kata Mawi:-

Bertanding seperti konsert mingguan AF memang tertekan, sama seperti peluang ke final Anugerah Juara Lagu. Ibaratnya setiap minggu kita akan melaluinya dan saya sebenarnya sudah sampai ke fasa yang mahu menyanyi lebih rileks dan tenang. Tidak mahu terlalu stress. Selain itu, saya juga terikat dengan komitmen bisnes dan radio baharu di bawah Astro yang akan mula bersiaran pada bulan Oktober. Jadi, saya perlu fokus satu persatu kerana bimbang konsentrasi saya terjejas.

Untuk mencari gelombang kedua Tsumawi bukan mudah sebab ketika AF 12 tahun lalu pun ia tidak dirancang dan terjadi dengan sendirinya. Ini bukan 2005, saya tidak fikir akan ada gelombang kedua Tsumawi sebab peminat saya pun sudah beralih generasi.

mawi

Mawi juga memaklumkan dia tidak akan menyertai program AF Megastar sekiranya ia akan diadakan untuk musim kedua. Kesimpulannya memang kita tidak akan dapat melihat kelibat Mawi beraksi di atas pentas Akademi Fantasia sekali lagi. Secara jujurnya ia adalah satu keputusan bijak daripada Mawi. Masa kegemilangannya pun sudah berakhir. Sudah tiba masa untuk Mawi menumpukan perkara-perkara lain yang jauh lebih bermanfaat. Tak gitu? Apa pun, Mawi World!!! Sumber Astro Gempak.

93 responses to Saya Tidak Fikir Akan Ada Gelombang Kedua Tsumawi – Mawi

  1. Anonymous says:

    inilah cth dah kaya berlagak.. xde siapa suka perangai itu

    1

    59
    • mat sahdo says:

      suara x sedap…
      berzanji.. boleh la.

      9

      17
      • Pekerja Gomen says:

        Hina sgt ke kalau berzanji?
        sekurang2nya berzanji kutip pahala..
        ko dapat apa?
        Ngumpul dosa sarat2 bawak kubor…
        takut tak terkambus

        35

        1
      • cilimanis says:

        tau tak berzanji tu apa? awak pandai ke berzanji? saya satu kampung dgn mawi, suara dia mmg original lunak dan sesuai untuk mengaji dan berzanji..

        10

        2
        • Anonymous says:

          Sentap…Ikin ke ni? Lol

          5

          5
        • siti bedah says:

          Menang dulu tu pun sbb undi simpati….;(

          6

          2
        • senah gemenceh says:

          vokal setaraf fattah amin..lupakan. x pyh gigih.
          nanti ko akan dicerca warga socmed.
          nyanyi kt kebun je.

          5

          5
        • anon says:

          senah.gemenceh……..sejujurnya suara fattah amin jauh lagi bagus dari dia ni. Mawi mmg tak boleh menyanyi, suara dia out..

          1

          20
        • Anonymous says:

          yas, pernah sekali mawie ni nyanyi kt tv. dia bergerak je..vokal dah lari. korang perasan tak kalu dia nyanyi dia tercegat je? stacey yg lincah menari tu pun vokal tak out cenggitu wak!

          3

          7
        • dengarlah nafasku ini says:

          mawi tak fokus ler tu.. pernafasan lintang-pukang.. habis tercungap-cungap dibuatnya.. entah apa yang dipikirnya entahlah.. nak jadi penyanyi profesional kena steady lerr menari terloncat-loncat pun tak mengah.. sila exercise untuk tambah stamina yer…

          2

          3
      • Lol says:

        Orang suruh masuk bukan utk cipta kegemilangan. Paham ke idok konsep nyer???

        8

        0
      • serene says:

        mat sahdo…..Dia mmg tak boleh menyanyi…..so berzanji pun samalah.
        Suara mcm ni pun ada hati nak jadi penyanyi. Tak sedar diri betol. Keluarga dia tak bagi tau ke yg dia mmg tak blh nyanyi, suara OUT.. Dia menang dulu sb bomoh, kalau tak, takyah haraplah.
        Aku mmg tak minat AF ni tapi first time dengar dia nyanyi lagu seroja dlm kereta kawan, aku tergelak kuat sb rase mcm rosak lagu tu. So funny dengar lagu tu bila dia nyanyi. Aduss….mcm manalah dia terpikir nak masuk AF. Tapi yg lbh mengherankan mcm mana lah dia blh terpilih & menang.

        1

        13
        • Rara says:

          Low class minded. Sedih hidup kau busuk hati sgt

          11

          2
        • elly rahmat says:

          Sebab waktu tu kan undi dia paling atas. Anak emas Astro kot. Gila xmenang. Habislah duit AFUNDI.

          7

          0
        • Anonymous says:

          Astafirullah betol ke bomoh pulak ni??? Mana ko dpt info ni???

          1

          3
        • Kak Mah says:

          Mengarot. Guna bomoh pemende suara mcm teran kentut camtue?? Bomoh salah kasi tangkal kot. Terkasi halia.

          5

          1
        • lee says:

          Syukur Alhamdulillah….. seburuk-buruk insan bernama mawi yang dihina ni….. walaupun suara tak sedap tapi masih boleh berzanji…..mengaji. Aku tak minat dia ni, tapi aku tetap bersyukur dengan anugerah yang Allah berikan padanya. Setiap kita manusia ada kekurangan dan kelebihan. Allah yang menetapkannya. Maka hargailah pemberian Allah.

          sedih sesama umat manusia apalagi sesama muslim mengutuk setiap kejadian manusia walhal suara mereka, wajah mereka… Bukankah kita mengutuk Allah apabila mengutuk mereka….. kerana setiap apa yang kita miliki adalah datangnya dari Allah. Fikir-fikirkanlah…

          26

          1
        • gajah says:

          Fitnah alert…hahaha…bomoh?what the heck???!!!

          3

          0
      • Anonymous says:

        terbaik komen mat sado, sentap fans tsumawas tu semua dlm ni.

        3

        4
    • anon says:

      tang mana dia berlagak?
      betul lah dia kata ////…
      daripada ada pihak yang akan menggunakan dia …
      baik dia tak payah join .

      38

      0
    • manjakani says:

      kalau dia masuk, ko juga yang kutuk, af program tak dak faedah, mawi perasan masih popular, aku lagi suka tengok program daie dari af yang membazir masa. orang macam ko ni, memang layak cium punggung aku.

      12

      0
    • Anonymous says:

      lupa diri..

      0

      2
      • MAIL MILAH says:

        Setahu sy mawi xgitu.setakat yg sy kenal walau akedemi xtinggi tapi ilmu agamanya OK..mana ada riak..xkenal jgn ikut ikutan kondem.

        13

        1
    • tetap optimis says:

      walaupun mawi tak jadi peserta akademi fantasia megastar.. at least boleh buat persembahan opening ke closing ke.. macam siti nurhaliza, walaupun tak mencalonkan lagunya di muzik-muzik dan anugerah juara lagu tetapi masih lagi buat persembahan di ajl sebagai artis jemputan.

      9

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      memang dh tkde gelombang kedua ..semenjak kawin ngan ekin mana ada u nyanyi bagos ! u berlakon mungkin boleh tapi kalau nyanyi lagi tk payah lah buang masa aje..rumah besar tapi tkde safety buang masa kan !!

      0

      9
    • Cili says:

      Kalu masok pun terkeluar awal. Suara satu tone je. Awal ke akhir…mendatar. Nk lawan Bob, good luck la…haus la ko!!!

      6

      5
    • anonymous says:

      memang dah beralih zaman.. 2005 anak mudanya masih minat dengan suara2 garau macam mawi,m nasir,jamal,. now anak muda lebih minat dengan genre sekarang.

      1

      0
    • Leeza says:

      Komen mat sahdo lol…bisa pukul habis walau hanya dgn 2 baris. Pakat2 panas jubor semua fans dia dlm ni.

      2

      4
    • gegurl says:

      kih…kih…yang ni mmg terserlah kedengkiannya…hahaha….win!!

      2

      0
    • aku says:

      lah..tak paham la korang ni. sebab dia sedar bukan zaman dia lagi sebab tu dia taknak bazir masa..bijak tindakan dia tu. lagipun dia cakap dia ada job yang perlukan komitmen kan.itu pun susah nak accept. terukla korang ni.
      daripada dia tak bleh nak bagi komitmen, baik astro cari je artis2 af lain yg bersungguh nak buat comeback. jangan lah negatif sangat

      7

      0
  2. miamore says:

    betul tu mawi. daripada malu kalah, baik tak payah. bukan takde kerja lain pun kan.

    9

    0
  3. Anonymous says:

    rap dgn syamsul yusof je lah

    2

    1
  4. Anonymous says:

    suara out mmg lah x nak bertanding

    1

    7
  5. makenon says:

    kentot kuar taik??? eww pengotornye mawi nie

    0

    1
    • zinnnade cippale cikade ui ui ui says:

      merepek ah. apa bukti dia kentuk keluar taik. aku cabar ko tunjuk bukti. kalau esok tak dak bukti yang ko tunjuk, nantikan saman dari aku. huh

      1

      0
      • makenon says:

        sikit2 nk saman..okey,cuba ko call no mawi nie 012-3348123.tanya dia betul ke dia pernah kentot tekeluar taik.mesti dia tergagap2 nk jawab..itu tandanya betul la tue

        1

        1
      • buat duit dengan air liur je says:

        untunglah siapa jadi lawyer kau.. saman jangan tak saman.. lagi lama perbicaraan lagi banyaklah masyuk lawyer tu dapat.. consultation fee sejam je dah seribu lebih. ko rasa??

        1

        0
        • Zinnade cippale cikkade ui ui ui says:

          Aku yakin aku di pihak benar. Tak kiasah ah kena 1k pun saman pengfitnah ni. Aku sanggup. Aku still tunggu bukti ni.

          0

          0
  6. Minat Mawiworld says:

    Tumpukan pd busines je lh..dh mmg rezeki dlm hiburan takat tu saja…bagus tindakan u mawi..nama u ada jgk dlm sejarah hiburan..tak siapa boleh padam..

    9

    0
    • kak milah says:

      aah, betul, saya sokong sangat. bngga aku, mawi dah berjaya. dulu aku prabes beribu gak demi nak menangkan mawi. mawi memang layak jadi ikon belia.

      3

      1
    • desperate bebenor berhedonisme says:

      dah menang juara af3.. nak apa lagi.. title af megastar tu bagi la kat orang lain yang desperate sangat tu.. begitu gigih nak nama mereka tercatat dalam arkib sejarah bergelar juara af megastar..

      1

      1
  7. inamawi says:

    ouiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mawi hang dah tuaaaaaaaaaaaaaaaaaa tok sah dok berlagak!!! no more tsunami whaever crap……………no body wants to listen to u…….manusia lopa diri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ni go and sing in the rivaerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    1

    5
  8. ciliboh says:

    Good mawi..
    support you…
    haters can talk but you decide your path…
    dengki je diorang ni…
    tak boleh tengok orang senang…hehehe…

    5

    0
  9. mawi world says:

    mawi lah satu satunya artis AF yg aq undi… xpenah nyesal.. mmng layak.. nyanyi berzanji ke apo ke jnji amal yg baik dia buat… MAWI WORLD!!!!

    4

    2
  10. Ros says:

    Mawi adalah simbol melayu sebenar. Melayu mudah lupa. Nobody remembers you ler. AF pun utk sape yg x tau nak tgk ape kat TV je pun. Retis AF semuanya sampah anyway. Program yg hanya menguntungkan Aznil yang dapat beratus2 ribu ajor. Ok next please.

    2

    5
  11. Anonymous says:

    Dah tua lagi senduuu..x masok pun x per!

    2

    0
  12. Anonymous says:

    Mawie contoh undi mengatasi bakat. Vokal? Alahai…kenduri kawin lepas la.

    4

    0
  13. siti bedah says:

    gelombang la sgt. ko pun diambang kepupusan dah oiiii.

    3

    1
  14. anon says:

    MCM MANA DIA NI BOLEH MASUK, SUARA TAK SEDAP LANGSUNG, WAT ROSAK LAGU JE. DIA NI MMG TAKLEH MENYANYI LAA. WAT MALU JE. DULU MASA DIA MENANG PERNAH TERBACA ADA SORANG CINA KOMEN MENGATAKAN RAMAI LAGI SUARA PENYANYI LAIN YG LBH SEDAP. BAGI AKU DIA NI TAK LAYAK DIPANGGIL PENYANYI PUN. DIA NI TAK DENGAR KE SUARA DIA SENDIRI. MCM MANALAH DULU BLH MASUK AF & MENANG…..MAIN BOMOH KE APE KE KELUARGA DIA BERHABIS DUIT MENGUNDI DIA. THE FACT IS HE CANT SING…
    SUARA KATAK LAGI SEDAP. SO UNFAIR KALAU MENANG KALAH BASED ON UNDI.

    1

    2
  15. johnny bravo says:

    Mawi tak layak digelar sebab tak sedap. Dia memang tak boleh menyanyi !!

    2

    0
  16. Anonymous says:

    agree, vokal mawi alto….suara mendap ke dalam.
    x sedap lahhhh.

    3

    0
  17. Anonymous says:

    Lagu nasyid boleh la, pastu part rap tu kasi Syamsul…

    3

    0
  18. Anonymous says:

    Juara AF yg takde kualiti. Maaf, Zahid tu at least boleh la gagah. Nubhan yg xjdi juara pun vokal lebih mantap drp ko yg takde personaliti ni.

    5

    0
  19. Anonymous says:

    Berzanji la pulak. Pesal x ckp berkasidah terus.

    3

    0
  20. kak esah says:

    kasi la pelapis2 baru yg muda2. yg tua duduk jaga butik bini ataupun pergi join persatuan berzanji. opssss.

    3

    0
  21. Anonymous says:

    Berzanji elok gak. Biar geng2 yg mengundi ko tu dulu dapat petunjuk dan hidayah. Knp lah undi ko??

    1

    0
  22. lee says:

    Syukur Alhamdulillah….. seburuk-buruk insan bernama mawi yang dihina ni….. walaupun suara tak sedap tapi masih boleh berzanji…..mengaji. Aku tak minat dia ni, tapi aku tetap bersyukur dengan anugerah yang Allah berikan padanya. Setiap kita manusia ada kekurangan dan kelebihan. Allah yang menetapkannya. Maka hargailah pemberian Allah.

    sedih sesama umat manusia apalagi sesama muslim mengutuk setiap kejadian manusia walhal suara mereka, wajah mereka… Bukankah kita mengutuk Allah apabila mengutuk mereka….. kerana setiap apa yang kita miliki adalah datangnya dari Allah. Fikir-fikirkanlah…

    1

    0
  23. Haha says:

    Aik die xmasuk pon kene kutuk bagai. Kalo masuk tah la.haba

    1

    0
  24. Anonymous says:

    lagi mau belagak..simpan je lah tsunami kau tu.

    1

    0
  25. Anonymous says:

    bila nk keluar album berzanji??? kekekkee

    1

    0
  26. mok cute says:

    dah2 la…zaman ko dah berlalu mawi…dah tua pun..dulu masa ko glamer membongak ..siap tgglkan tunang lagi…skrg jatuh merundum…bru tau langit tggi rendah…jgn ingat sentiasa kat atas…

    ti try la masuk kilauan emas kot2 makcik2 rmi nak vote ko ye

    1

    0
  27. melati says:

    Aduiii yg Mega Star sekarang pun tkder org tgk , tambah Mawas (Mawi) masok lagi Punoh……Minah2 kilang yg Undi Mawi dulu semua sudah bertaubat sebab rugi duit…wakakakakakakakaaa

    2

    0
    • boikot program sendu says:

      kenapa timeline twitter tak dipenuhi hashtag af megastar.. macam lemau je.. orang dah fed up dengan konsep akademi fantasia ni.. astro tak paham gak, lantaklah..

      2

      0
  28. janganjadibatuapi says:

    Sakitnya hati I…bad comments everywhere for Mawi….they don’t even know him…how could people badmouthing others that much…such a keyboard warrior…
    I am not close with him but knowing him a bit, he is such a good person himself and he didn’t deserve those bad comments….shame on you haters…

    5

    2
  29. Alia says:

    Org kt luar ni tak ada pun minat MAWI lagi.dulu blh laaa org ingatkan dia budak yg baik pekerti .ermmmm bila dah kaya berlagak…memang patut astro tak.buat tawaran kat dia ….org tahu kau memang tak leh nyanyi…..dulu kau dah kaya dgn duit sms yg undi.kau…..duduk diam2 kat umah dgn anak bini lagi baik laaaa

    0

    0
  30. Anonymous says:

    mawi memang bijak..jadilah seperti mawi

    0

    0
  31. AF3 says:

    kalo nak diikutkan mawi bukanlah pilihan pertama utk terpilih AF3…masuk sbb pilihan kedua… memang x layak sebenarnya jdi juara tym tu

    0

    0

Leave a Reply to gegurl - Cancel

Optional