Written by AbangNara | November 18th, 2013

Tak tahu sama ada Abang Nara memang kolot atau Marsha Milah Londoh ini terlalu “open minded“. Rasanya semua orang tahu mengenai filem Laga yang menampilkan aksi ranjang antara Marsha dan Wan Hanafi Su. Jadi kalau dah adegan yang kurang manis ditampilkan, sudah tentu ia menjadi bualan hangat walaupun filem ini hanya akan ditayangkan tahun hadapan.

marsha laga

Selaku pelakon yang melakonkan adegan tersebut, Marsha beranggapan sesetengah pihak masih kolot mengenai perkara ini. Kata Marsha kepada Sinar Harian:-

Saya ingin memperbetulkan sedikit persepsi kolot sesetengah orang. Bagi saya, lakonan itu mempunyai seni tersendiri yang tidak mampu ditafsirkan dengan mudah atau dilihat dengan mata kasar.

Pada dasarnya, saya sudah diberitahu oleh pengarah Laga, tentang adegan ini. Awal-awal lagi saya sudah berbincang tentang teknik pengarahan untuk babak ini.

Sebenarnya, babak ini dihasilkan berpaksikan kepada jalan cerita. Bukan sengaja diwujudkan bagi mempopularkan filem ini bagi meraih ‘box-office’ atau sebagainya.

marsha laga

Marsha juga berpuas hati kerana dapat merealisasikan wataknya di dalam filem Laga. Tambah Marsha lagi:-

Sebagai pelakon, saya puas dapat merealisasikan watak ini seperti yang dikehendaki oleh pengarah. Saya tidak mahu memandang hal ini sebagai satu tembok untuk saya memperbaiki mutu lakonan saya.

Yang pasti, peluang berlakon dan bekerjasama dengan aktor-aktor seperti Wan Hanafi Su, Datuk Rosyam Nor, Eman Manan sudah dianggap satu penghormatan kepada orang seperti saya yang ingin meningkatkan kualiti lakonan dari semasa ke semasa,

Mungkin orang biasa seperti Abang Nara ini tidak memahami jiwa orang seni yang penuh dengan kreativiti dan imaginasi seperti Marsha. Mungkin di mata Abang Nara nampak tidak elok untuk melakonkan aksi sebegini, namun di mata Marsha, ia adalah ekspresi daripada dalam jiwanya. Siapa tahu kan? Setiap orang punya pendapat masing-masing lebih-lebih lagi hal yang subjektif seperti lakonan. Tak begitu?
azalea

P.S: Produk kecantikan dan kesihatan TERKINI dan TERHOT dipasaran. Dijamin HALAL dan LULUS KKM. Kandungannya yang terhasil dari ramuan terbaik mampu menyelesaikan masalah kulit, keguguran rambut dan luka-luka. Sesiapa yang tercari-cari minuman DIET, inilah JAWAPAN. Sungguh berkesan. Layari www.azaleadenaturale.com untuk pembelian segera.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

105 responses to Saya Ingin Betulkan Persepsi Kolot Sesetengah Orang – Marsha Milan Londoh

  1. ina says:

    hahaaaaa…anon..cik/encik anon…hahahaaa…..kau kena gelak je. nk bagi komen agak2 lerr….asal ko x kutuk negeri wan hanafi su skali?…mgkin sebb ko ingat negeri sabah dan kelantan tu lain2 mcm london dgn malaysia ye. org sibuk dok komen pasal w.hanafi su & marsha londeh tu,..x pasal2 ko yg kena komen.
    kahh..kahh…! nampak sgt buta geografi…ko ni,..aku rasalh kalau nk dikira sabah, srwak & klntan..lagi mundur negeri cik wang kembang tu..x gitu?..org klntan masuk tmpat org lain bukan main buka tudung, pakai seksi2 dh tu sggup brlakon cerita cenggitu (tgok ajelh cara w.hanafi su tu brlakon)…masuk negeri sndri, kontrol cantik…semua wajib bertudung.
    aku lebih suka tengok AZURA 1984…walaupun dh lama movie tu 10x tengok pun x jemu..ko ada?…agak2nyalh, boleh ke wayang gini ditayangkan di pawagam di kelantan?..

    • aku pun kelantan!! says:

      tak payah nak ‘bernegeri’ sangat lah…
      kita ni satu malaysia…
      ni la yang buat pecah belah…ape pun tak bleh…
      aku pun kelantan..tak penah aku nak kutuk orang negeri mana2..perak ke..pahang ke..perlis ke…zimbabwe ke…
      ape punye otak…

    • Anonymous says:

      To ina.. kompom ko dok dlm gua n jenis mkn org suap ni.. bukak intenet pun sbb guna wireless opis x pun kopitiam sbb nk buka BN n fb je.. yg lelain ko x reti.. cuba ko g tanye pakcik gugel statistik negeri paling miskin negeri mna wei???? Skolah biar hbs wei jangan tunjuk sgt busuk ati kita tu.. simpan2 sket utk anak2 kelak.. kbai

  2. KAMJAT MUSIBAT says:

    Toksah nak berdalih lagi kalau dah mmg dasar KAMJAT MUSIBAT

  3. kak ton comey says:

    kak ton sgt gembira seandainya Dato CT dapat menasihati semua golongan yg terlibat dalam dunia seni ni, kerana k.ton yakin, mereka ini lebih dekat dgn Dato CT berbanding KJ tu.di bimbangi merebak penyakit hati dan akhlaq di kalangan penonton nanti. ape kah namanye seni itu indah dengan aksi sebegini. apekah nilai seni mcm ni?
    tak kira la muslim atau non muslim. NEGARA ISLAM ini sepatutnya ada garis panduan dalam setiap segi seni atau hiburan atau gaya hidup yang di benarkan publish pada umum.bg pendapat k.ton, Bkn sekadar nak jelaskan jalan cerita, penerbit, pembikin filem perlu ada akhlaq dlm hasil kerja merka..
    ape2 pun.. semoga industri seni negara kita ditambah baik dan berquality.

    • adab says:

      kenapa pengarah dan semua terlibat, pelakon muslim semua sanggup terbabit dengan penggambaran cerita sebegini?

      kita kan penduduk ramai muslim, melayu, kenapa dah hilang ilmu dan budaya melayu yang sopan dan beradab.

  4. myazara says:

    kolot la sgt sampai susu payudara terserlah hahaha….montok je aku nampak !

  5. nedim says:

    marsha belanje siottt!nampak unjuran gunung kinabalu tu..berkilat!emmmm dapppp nyeeee

  6. mencari redha Allah says:

    Nauzubillah..amar ma’ruf nahin mungkar.

  7. sue says:

    In many cases, pengarah patut mainkan peranan. Pertahankan yang elok, sesuai dgn budaya2 & agama2 yg ada di negara ini. Bukan nak kata apa, tengok filem2 Iran. Tak payah pun nak aksi ranjang ker apa, menang jugak awards.

  8. Akulah says:

    Kalau yg hempap Marsha tu Aaron Ajis apa komen korang agaknya???
    Muahuahuahuahua!!!

  9. rozi says:

    Yg Marsha ni satu hal lah…org muda pastu bukan islam plk…
    Tapi apa dah jadi dgn Wan Hanafi Su tu plk…dah tua, lelaki islam lagi…tak fikir ke sblm nak buat semua tu…kita yg nengok rasa malu yg di lakukan takda perasaan ke?

  10. Anonymous says:

    seni apanya..mcm gila mengamput plak korunk ni…bluwekkk..nk tmuntah aku tbayangkan kena kangkang dpn pelakon lelaki lain..sbb tu la artis ni xlyak dijadikan ikon..sanngup mhalalkan cara demi wang ringgit..korunk ni xde harga diri ke??walaupun cara begitu korunk cari duit(blakon) tapi perlu ke bpeluk ,bpegang tgn,bkemban,bcium dahi dgn yg bukan muhrim???apalah status upah lakonan yg korunk dpat tu??? hanya allah SWT yg mampu tentukan samada [email protected] haram upah yg korunk terima tu???

  11. limbong says:

    Hello Miss Marsha, do you what the term kolot means? Kolot bila pengarah2 citer malaysia fikir ada adegan ranjang boleh naikkan martabat industri filem, kolot bila fikir citer yg 99% berkisah cinta boleh bawak filem ke peringkat antarabangsa. Kalau cerita berkualiti, xpayah adegan mcm ni pun boleh dpt pengiktirafan la. Penapis filem, ada beza ke adegan kissing dgn ranjang? sama je beratnya.

  12. mimiyangdivine says:

    am i so backwards because i cannot tolerate exploitation of my gender even in the name of art? am i artistically challenged because i’m intolerant of all forms of pornography? all you have shown to us is how completely ignorant and insensitive you are. to be dumb is one thing, but to perpetuate the stupidity by coming up with something like this is just unthinkable..

  13. MAXMORA says:

    wowww.. ngeri aqu tengok filem melayu mcm ni..tang ni hebat pulak!! tang lain?? kosong kosong..

  14. Anonymous says:

    yg aku heran..klu nk sgt tnjuk seni bagai..apsal x amek je wan maimunah utk jd heroin gnti utk lakonkan watak yg marsha 2 bawak…xpon amek mak jahh..lg sempoi..padan la ngn plakon lelaki tua 2….bru sesuai ngn seragam…knape msti marsha..?

  15. hello kitty says:

    ASTAGHFIRULAHALAZIM. tak senonoh. nak muntah!

  16. Anonymous says:

    ubah persepsi kolot????
    nk ubah camne klau jln citer dh nmpk kolotttttt

  17. bluepill junkie says:

    kalo tak ada bakat kena lah appeal kepada rupa. Rupa tk seberapa kena lah appeal kpd keLUCAHan. Yg si mama tua tak sedar diri pon 2×5 – rupa tarak bakat lagi hancur…tapi dapat hempet2 betina macam ni dah kira bagus sangat lah utk dia…… MELOYAKAN aje………KKKKKKKKKKKKKK

  18. letih tgk artis Msia says:

    cerita melayu dah makin hanyut dengan idea filem barat yang terang2 dikuasai oleh yahudi. Yahudi mmg kita tahu agendanya utk merosakkan umat Islam dan antara cara halus mereka adalah menerusi cerita/filem yg mempromosikan cara hidup bertentangan dengan cara hidup Islam. Yahudi cuba dan berjaya masuk dalam hidup masayarakat Islam dalam segenap aspek, ekonomi, sosial, politic. Namun agak memalukan dan memualkan bila pengarah2 filem / drama di Malaysia meniru cara Yahudi menggarap filem di Holliwood..semata2 atas nama ‘Holliwood’ semuanya nak diikut, semuanya nak ditiru tanpa memikirkan soal agama, bangsa, masyarakat, negara, etc. Kalau pun ada scene ranjang, tak payah la nak tunjuk scene tu..tunjuk secara body language, tunjuk secara metaphore pun org faham berlaku aksi ranjang..kenapa mesti nak buat jugak aksi si pelakon perempuan berkemban, atas katil, ada pelakon lelaki naik pulak atas badannya..aksi2 pre-sex yg memualkan ni tak payah tunjuk pun org faham! Pengarah filem ni apa agamanya? Takde agama ke? Kalau pengarahnya Islam lagi lah memalukan. Nama pun mengarah filem, patutnya filem ni ada cara untuk digarap supaya org faham apa yg berlaku walaupun scene perlakuan tersebut ditiadakan..tak payah nak holliwood sgt laa..sudah2 la dengan akhlak/moral artist Msia yg makin teruk..berpakaian dah mcm berbogel..nak kawen pun ada pre-wed photo shoot, terpegang terpeluk sana sini macam dah halal..ini satu-satunya industri dalam Msia yg menjelekkan, baik artist, pengarah, crew, producer, semua yg terlibat laa..

  19. Nelli says:

    kamu marsha yg berfikiran kolot, tak perlu nak anggap masyarakat kolot..sekalipun kamu christian, apakah ajaran agama kamu membolehkan perlakuan seperti yg kamu buat? tak perlu kebaratan kerana kamu masih di malaysia.

  20. londeh says:

    kalau kamu benar pon ,biar londoh tapi jangan londeh sudah.aku ingat citer hantu jerangkung berambut putih,rupa2 ketua kampong keparat.

  21. muhasabahdiri says:

    mmg la kubur masing2.. tp klau kna musibah,?? xkn sorang2..
    hidup saling mengingati,, x rugi..

  22. a.francis says:

    kadang camera angle tu boleh buat satu scene nampak lebih extreme. tidak untung juga orang tua tu, bukan terasa pun. bukan saya cakap saya setuju dgn scene mcm ni, tapi taulah juga ada yg cuba buat satu kontravesi supaya cepat up nama, biar baik atau buruk, masuk melodi la ni x lama lagi. anyway, soal agama jangan sentuh, jgn suka cakap non muslim begini la begitu la, padahal sendiri lagi teruk. just say scene begini x sesuai dgn budaya kita. yg extremist tu bagus pigi mengancak dlm hutan.

  23. papoi says:

    ee kalo aku kristian skali pon, aku xnak la berlakon cenggitu dgn org tua sarat dgn jambang putih camtu. haha

  24. SabahanGuy says:

    Wahhh.. Komen2 disini.. Orang Melayu memang, bajet BAGUS, ALIM.. Tanpa disedari, penyumbang masalah sosial paling besar kat Malaysia, diorang sendiri.. *Facepalm*.. Tapi xpela, yang penting Islam kan, ‘ gerenti masuk syurga ‘.. Kwang3..