February 14th, 2020

Kontroversi Nur Sajat atau Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman menunaikan umrah sehingga hari ini masih hangat diperkatakan. Bagaimanapun, bila berkenaan identitinya, ia masih menjadi teka-teki.

sajat umrah

Agak mustahil untuk kita dengar pengakuan rasmi daripada tuan empunya badan, alasannya dia tidak mendapat kerjasama daripada pihak JAKIM untuk menentukan jantinanya kerana tiada surat sokongan untuk melakukan pemeriksaan di hospital.

Terbaru, menerusi satu temu bual di Harian Metro, Sajat menjawab segala persoalan berkaitan kontroversi dia berpakaian seperti wanita ketika menunaikan umrah dan tidak melakukan ibadah tersebut mengikut fitrah asal.

Salam dengan jemaah wanita lain berlapik

Meskipun tidak mengakui dirinya sebagai seorang lelaki, Sajat berkata dia mengelak daripada menyentuh wanita selain daripada ibu dan ahli keluarganya sahaja. Salam berlapik menggunakan tudung.

Saya bersama dengan mak saya dan anak-anak saya, kalau ada wanita nak bersalam pun saya berlapik guna tudung.

Mengaku solat di saf wanita

sajat umrah

Sajat mengakui dia melakukan ibadah, solat di kawasan jemaah wanita, tidak merasakan kehadirannya itu mengganggu jemaah lain.

Memang saya solat di saf wanita, saya buat ibadah dan tidak mengganggu jemaah lain. Saya tahu batas-batasnya.

Kalau betul perempuan kenapa salam berlapik?

sajat saf wanita sajat solat saf wanita sajat umrah

Namun, apa sahaja penjelasan Sajat untuk mempertahankan dirinya tidak dipercayai oleh netizen. Rata-ratanya mempersoalkan, jika benar dia seorang wanita seperti yang sering dikatakan, mengapa pula Sajat harus bersalam dengan jemaah wanita lain berlapik? Ini bermakna, identitinya memang seorang lelaki.

Sumber Berita : Harian Metro


11 responses to “Sajat Mengaku Solat Di Saf Wanita, Salam Jemaah Wanita Lain Berlapik”

 1. Pondan oh pondan says:

  Mental health issue …Md Jad need help ..

 2. Anonymous says:

  Beribadah tapi tak berilmu, nilah padahnya..

 3. Cik Bawang says:

  Makin dia nak pertahankan diri dia makin nampak kebangangan dia, Sajat or Sajat,

 4. Anonymous says:

  Jgnlah bersubahat .. yg haram tetap haram bergambar seksi , takkan perempuan dibenarkan memakai bikini untuk tontonan umum.. pls lahh do something

 5. zzzzzzZZZZ says:

  kementerian mana yg lemah sgt ni tangani masalh pondan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lps ni mkin galak la pondan2 pegi umrah pkai telekong xkn nk check sorg2 kot yg berjubah berniqab kt sne nti …pening la malaysia

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...