April 7th, 2020

Pendakwah bebas terkenal iaitu Muhammad Haris Bin Mohd Ismail atau lebih dikenali sebagai PU Riz, disahkan positif COVID-19 selepas mengalami demam panas selama tiga hari.

pu riz positif covid-19

Dia kemudiannya telah pergi ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk melakukan pemeriksaan kesihatan dan dimaklumkan pada keesokan harinya bahawa dia telah dijangkiti wabak tersebut.

Saya demam sejak tiga hari lalu. Jadi, semalam saya pergi buat pemeriksaan di PPUM. Apabila dihubungi tadi, hasil ujian saya positif COVID-19.

pu riz positif covid-19

Saya redha dengan berita ini. Saya anggap ia adalah ujian Allah SWT. Kalau kita menjaga kesihatan sekali pun, tapi kalau Allah nak datangkan sakit juga, memang tak boleh elak.

Apa pun, saya mengharapkan doa daripada semua semoga cepat sembuh dan bebas daripada wabak ini.

pu riz positif covid-19

Riz memberitahu bahawa sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, dia hanya duduk di rumah dan hanya keluar untuk membeli barangan keperluan sahaja. Namun, dia pernah mengunjungi Masjid Jamek Sri Petaling sebelum ditutup kerana penyebaran wabak tersebut.

Sepanjang PKP, kalau keluar rumah pun pergi barang keperluan saja. Cuma, rumah saya betul-betul berada di hadapan Masjid Jamek Sri Petaling. Saya juga kerap sembahyang di situ sebelum masjid itu ditutup akibat wabak ini.

Kami harap PU Riz kekal tabah menghadapi ujian ini dan semoga cepat sembuh. Doakan yang baik-baik.

Sumber Berita : Harian Metro


6 responses to “PU Riz Positif COVID-19, Pernah Solat Di Masjid Jamek Sri Petaling”

 1. Anonymous says:

  nampak sangat tak baca artikel. kan dia cakap rumah dia betul2 depan masjid sri petaling dan dia selalu solat kt situ sblum PKP berkuaktkuasa.kalau ckp bodoh marah pulak nanti kan.lain kali baca artikel btul2

 2. Ryu says:

  did NOT***

 3. Ryu says:

  OMG. I will just assume you can’t Malay to save your life. And NO. He did JOIN the Ijtima. His house is literally in front of the mosque and that’s where he prays on the daily basis, before the MCO even started. That’s how he got it.

  I’m not gonna blame God on your stupidity because clearly it’s all on your disability to read.

 4. Anonymous says:

  ko ni baca artical ke tak?..kn dia bgtau rumah dia btl2 dpn masjid jamek tu..dia selalu pergi sebelum perintah kawalan..baca la artical betul2..apa2 pn ia sudah menjadi takdir..okay.

 5. kot kecik says:

  dont put the blame on god, you know the risk and still participate in the event. SO the onus is on you.

Loading...