Written by serenity | February 14th, 2018

Persoalan mengenai jantina usahawan media sosial Nur Sajat sudah menjadi bualan Netizen sejak beberapa lama. Nur Sajat yang pernah menyertai pertandingan ratu cantik transgender mendakwa seorang wanita, bagaimanapun ia mendapat reaksi Netizen yang inginkan JAKIM membuat pengesahan mengenai jantina sebenar personaliti itu.

Pihak JAKIM telah mengadakan pertemuan dengan Nur Sajat dan ibu bapanya, dan telah mempersetujui untuk menjalankan ujian pengesahan jantina di mana keputusannya akan mengambil masa sekurang-kurangnya sebulan.

Dalam satu perkembangan terbaru, mStar Online melaporkan pengesahan jantina Nur Sajat mungkin mengambil masa lebih lama apabila mendakwa telah ‘dihalang’ untuk meneruskan prosedur berkenaan.

Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof memberitahu proses itu dihalang oleh pihak ketiga di pihak Sajat.

Ada gangguan daripada pihak ketiga buat masa sekarang ini.

Identiti ‘pihak ketiga’ itu bagaimanapun tidak didedahkan.

Apa-apa kami akan maklumkan kemudian, tapi pada masa ini ada terhalang.

Izwan bagaimanapun pihaknya akan terus berusaha untuk mendapatkan pengesahan tersebut demi mendapatkan jawapan untuk persoalan masyarakat.

Kita akan cuba selagi upaya untuk memujuk Sajat meneruskan proses-proses itu. Kita berharap agar dapat diteruskan apa yang telah dipersetujui dalam pertemuan dulu.

mStar melaporkan kerjasama yang dimaksudkan ialah mendapatkan persetujuan di pihak Sajat. – beautifulnara.com

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

87 responses to Pengesahan Jantina: Pihak Nur Sajat Enggan Beri Kerjasama Pada JAKIM?

  1. Nd says:

    AKu rasa pihak ke tiga tu bf dia yg badan sado tu. . . Dia mesti malu klu jakim dah sah kan jantina gf dia. . Sajat tu jantan apa yg ssh nya. . . Aduhaiiii

    48

    0
  2. nok gebuzzz says:

    ngaku jer la mcm si safee tu…senang.bukan org nak marah…ko menipu mcm ni lagi kena kecam habis habisan…bongok la sajat ni!!

    36

    0
    • Anonymous says:

      dah terang- terangan si sajat n famili dia mengaku sajat ni jantan dlm satu temubual, dah lama dah…boleh tgk kat utube..siap ckp start amik pil hormon dari form 2 lagi..ko rase??

      p/s: apa kata viralkan semula video pengakuan sajat tu dulu..ahakss

      15

      0
      • Kapal Selam says:

        Susah jugak nak cari 2 TELOR Sajat yg hilang ya! Cuba cari dalam mulut Coach Yin…. Jantan yg dibela Sajat. Dah banyak termakan budi… terpaksa gadai body…

        1

        1
  3. wekkkkkkk says:

    JAKIM ada kuasa, bukankah Jakim di bwh Kementerian, JAKIM adalah lebih besr dri Jabatan Agama, Namapun JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, semua logo halal di keluarkan oleh Jakim di antaranya. Adakah pihk ke 3 itu org bsr dlm Jakim, smpai boleh “menghalang urusan” kementerian2 ni.

    Pihak Jakim tolong selidik lgi, jgn sampai ada yg di under table.

    Pihak Jakim ” jgn surrender”., harus teruskan jika mahu rakyat mempercayai Jakim.

    Jakim mesti dikekalkn, jgn ikut kata Mantan PM dulu2, “mungkin” Jakim akan di lenyapkan…puiiii lh org tua tu.

    Jika surrender, maka Jakim no power, LGBT lagi berleluasa.

    64

    1
    • damai says:

      cuma kita nak tahu apa kata org tua Sajat, adakah anak dia dilahirkan lelaki ker prmp atau 2 kelamin. Kalau x nak msia dilanda musibah kerana org2 seperti ini, baik mengaku sudah Sajat.

      18

      0
    • wekkkkkkk says:

      “Penolong Pengarah Kanan”…kami percaya dengan certificate yg anda miliki. Anda mempunyai sijil yg besar, harap anda menggunakan “kuasa” anda utk menyelesaikn hal ini.
      ok..trust u..salute u..

      12

      2
    • haha says:

      aku tak rasa JAKIM lebih besar daripada jabatan agama sebabnya JAKIM lebih kepada 1 badan di persekutuan sahaja. Sebabnya, JAKIM tiada perlembagaan ataupun undang2 di bawah dia. Di negeri, semua negeri undang2 agama islam semuanya berbeza mengikut Jabatan Agama negeri masing2. Bila ada serbuan pun, JAKIM ditemani oleh jabatan agama negeri masing2.

      12

      0
      • wekkkkkkk says:

        Cuba google sikit Jakim:.
        Ada 3 fungsi utama Dlm Malaysia. Dlm 3 Fungsi utama ada byk contents2 nyer.

        Apapun jgn menyebelahi LGBT.

        Skadarkongsi

        3

        0
      • Anonymous says:

        PERSEKUTUAN TU MAKNENYAR…”MALAYSIA” UTK HAL2 DLM MALAYSIA .
        WILAYAH PERSEKUTUAN–Jawi contoh..
        Jais..S’gor.
        blabla22

        0

        0
    • kona says:

      dia kaya wey, kalau kangkang pun dah takde belalai tu, dah karipap dah.. dia dah ubah kelamin dah.. kat thailand murah nak operate.. apalah sgt kalau setakat operate anu tu, sedangkan pondan lorong punbyk berabis bedah, inikan sajat jutawan nih,..

      kalau taktau ape tu operate tukar anu, tgk je utube, berlambak dokumentari pembedahan jantina ni ada..

      4

      0
  4. kakikucinghitam says:

    tu lerrrr jakim.. awok manje sgt ke dia.. die toy lah awok…

    9

    0
  5. 1234 says:

    Saya rasa ada salah faham di sini Bagi golongan transgender, jantina fizikal mereka tidak dilihat sebagai jantina sebenar . Jadi kalau seseorang itu lahir dengan kromosom XY dan organ pembiakan lelaki, tapi dia seorang transgender, dia akan melihat diri dia sebagai wanita dan tidak akan membahasakan diri dia sebagai lelaki. Begitu juga yang lahir dengan kedua-dua jantina, tetapi melihat diri mereka sama ada sebagai lelaki atau perempuan sahaja.

    Kalau di website bahasa Inggeris, ramai orang melihat menggunakan kata ganti nama yang salah bagi orang transgender sebagai satu kesalahan dan boleh dianggap sebagai biadap atau kurang ajar jika dilakukan dengan sengaja. Misalnya, kalau orang itu secara fizikalnya lelaki tetapi dia seorang trangender, orang yang dianggap beradab akan memanggilnya “she” atau “her”.

    0

    0
  6. huhu says:

    “Ada gangguan daripada pihak ketiga buat masa sekarang ini.
    Identiti ‘pihak ketiga’ itu bagaimanapun tidak didedahkan.
    Apa-apa kami akan maklumkan kemudian, tapi pada masa ini ada terhalang”

    gila ke hapa..takkan satu badan yang besar iaitu JAKIM takut akan gangguan/ugutan seperti itu. Allahu..JAKIM..JAKIM…statement yg sangat sakit..huhu..

    36

    0
  7. Ch says:

    Kasihan awak abang jat, klu btul pompuan time tu juga abg jat bule bg bukti….hihihi..

    14

    0
  8. Ex-Amnet Forumer says:

    Rasanya dah ada footage lama (petikan dari dokumentari TV tentang mak nyah) masa Sajat blum famous zaman paper doll yg mak dan adik pompuan kata Sajat lelaki. Sajat pun ngaku dia nyah. Bole jd bukti.

    15

    0
  9. itik sudu sudu says:

    OMG..OMG.. come on JAKIM .. sejak nama muhammad sajjad @ sajat naik sume para transgender x segan silu keluar dari celah gua… siap terang terangan menunjuk ‘bf’ masing-masing… belum yg had dok wat live tepek tepek bedak kt FB… di mana silapnya smpi x terbendung…. boleh byg x generasi akan dtg cmne??… lg mmg menyeramkan dari cite hantu siam…

    40

    0
  10. Shhh says:

    Seblm ni perjumpaan utk apa…pastu kitorg kena tgu sebulan utk tahu jantina dia…rasanay dh sebulan kot…sapa pihak ketiga tu..apa takut sgt korg ni…pjg sgt ke prosedurnya…lepas ni jgn plak bgthu kena bawak g doktor pakar…pastu kena bawak g mahkamah..nak sahkan jantina dia..then masuk book of record kot lepas ni…aduhai haha

    3

    1
    • wekkkkkkk says:

      padahal jwapan dh ada pada ibubapa..”lidah x bertulang”.
      JPN x leh bagi tau sbb ini rahsia identiti warganegara katanya..itu hari terbaca news.

      4

      0
      • Shhh says:

        kalo lah Sajat tu bukan org kaya rasanya kejap je prosedurnya tu..kejap je JAKIM wat keja tk perlu nak itu nak ini..segala mesti pasal duit ni..kalo pihak ketiga tu Coach Yin..aku harap ada pihak yg perlu bertegas..dia tu lelaki dok sokong si Sajat tu dn suka plak tu member pakai macm tu…

        5

        0
        • Terus berjuang says:

          Kekayaan sajat membolehkan dia [email protected] lawyer2 tekenal yg menyokong lgbt. Part ni maybe menyebabkan jakim berhati2. Silap langkah kena saman.
          Namun aku tetap sokong jakim. Mmg susah nk menentang kemungkaran… Tapi Allah ada sbg Penolong pihak yg buat kebaikan.

          2

          0
      • Anonymous says:

        sanggup kan mak bapaknya bersekongkol sama! duit punya pasal…syurga neraka letak tepi kan

        12

        0
  11. Ken says:

    Bapuk ni lebih berkuasa drp jakil …memalukan

    1

    0
  12. Anonymous says:

    so sajat ni tergantung di antara bumi dan langit?

    hellooooo

    0

    0
  13. Anonymous says:

    mat jat mat jat.. hati kau keras

    0

    0
  14. brunes says:

    Pihak ketiga tu lawyer dia laaaa… kan sajat kaya raya apa dia mau mesti dia dapat walau selicik mana pun cara dia nak, akan terjadi pak sajat tau cakap jer.. my faith in humanity is destroyed.. anak kecil dijaga oleh pondan, beauty line di introduce oleh pondan, emas dijual oleh pondan, pondan tak ngaku pondan (siap gigih tengokan darah haid lagi) penipu ler.. pas tu di sanjung bab dia kaya yang kes dia pondan tu blakang cerita.. hmmm apa nak jadi dengan malaysia.. ingat kisah nabi luth lagi? nauzubillahminzalik

    20

    0
    • Anonymous says:

      kalau lawyer manaleh mcm tu, mereka pun tau law..law..
      Ada dlm CSI citer omputeh..pihak law tidak boleh menghalang soalan law yg lain.
      Walaupun itu citer, tpi ada kebenaranya jugak. Bebas utk menyoal dn selidik.

      Kalau masa bicarapun, hakim akan membenarkan semua law bentangkn siasatan. Hakim tidak sebelah sesapa, yg penting kebenaran.

      0

      3
  15. Anonymous says:

    bila yg ada tauliah dan kuasa utk menjalankan tugas dihalang.

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Ada kuasa yg lebih besar rupanya dr jakim?

    3

    0
  17. Anonymous says:

    Kalo manusia dah xleh nak wat pe2.
    Moga Allah je lah yg mendidik mereka ni.
    Sesungguhnya janji Allah pasti, cepat or lambat je.
    X disini disana nanti. In the end…X kira sape ko pun MATI tu pasti.
    X payah nak menongkat langit sgt…..

    4

    0
  18. pebenci sajat says:

    aku cabar sajat…sila kangkang dpn org ramai hahahaha barua ni sah2 ada belalai…bukan karipap pn…….hahahahha…bodo sajat ni

    0

    0
    • kona says:

      dia kaya wey, kalau kangkang pun dah takde belalai tu, dah karipap dah.. dia dah ubah kelamin dah.. kat thailand murah nak operate.. apalah sgt kalau setakat operate anu tu, sedangkan pondan lorong punbyk berabis bedah, inikan sajat jutawan nih,..

      kalau taktau ape tu operate tukar anu, tgk je utube, berlambak dokumentari pembedahan jantina ni ada..

      2

      0
  19. naz77 says:

    apa pun benda ni kalau tak dibendung,,, habis la generasi akan datang,,, dah kalau l xbole beza dgn p camana,,, ko kawin dgn kaum sejenis,,, tok kadi plak xcek betul2 sapa yang harus dipersalahkan,,, sebagai mak ayah walau pun nak jaga hati anak ni soal agama sapa nk tanggung dosa weiii ko besubahat dgn anak. pihak jabatan agama perlu tegas. aku skrg rasa loya tgk l main make up2 ala2 yah berparodi jd p. setau aku dulu2 ank l mak nk pkai kn tudung main2 pn xnak pasal dia tau dia jantan xkan nk jadi pompuan…

    3

    0
  20. gadisbunga says:

    kenapa perlukan Jakim ke Jais ke? sedangkan Jabatan pendaftaran negara kan ada. Cukup dengan cek balik pendaftaran sajat sewaktu lahir dah boleh mengesahkan jantina beliau. apa yg susah sgt ni? Sajat, nama pon lelaki tolong accept diri awak.. suara pon da nmpk betapa lelakinya awak.. Kalau sekali pon awak nk menidakkan ketentuan Allah.. awak buat sorg2 jangan di ajak rakyat Malaysia untuk sama menanggung dosa awak. Kalau dulu pengakuan ibu bapa awak boleh dibuat di youtube yang awak adalah seorang maknyah.. kenapa tidak sekarang?

    Awak nk buat dosa untuk diri awak, jangan ajak orang lain untuk sama menidakkan ketentuan ALLAH kepada awak. Rosaknya awak, bagaimana generasi akan datang? Adakah awak akan turut serta memberi kebenaran kepada anak angkat awak untuk menjadi transgander seperti awak sehingga di waktu dikebumikan masyarakat tidak lagi tahu siapa yang sepatotnya memandikan dan menkafankan awak. Sedangkan untuk sedekahkan alfatihah dan bacaan yasin pon kami perlukan nama penuh awak apakah awak dah banyak pahala sehingga terlupa kehidupan awak di akhirat kelak dan ketika awak dikebumikan kelak.

    Orang yang baik2 sekiranya jahat dia xkan ajak orang lain turut sama jadi jahat seperti beliau.

    wallahuallam.

    1

    0
  21. wekkkkkkk says:

    buktiknlh kebenaran Sajat ooi..kalau u wanita ori..maka kamu wanita tercantik di malaysia setakat ini. Pinggang ramping, rambut lebat, nenen besar, pasti ada org brbaris nk nikah dgn u., lgi2 u kaya. Itu yg penting taw jika di dunia nk senang.

    Tapi kalau u Bang Sajat, it’s okey, teruskn hidup kamu, tapi jgn menikah dgn sejenis.
    Netizen yg komen trmasuk aku ni, sudah x amek pusing lagi tntg kamu, sbb dh tau kamu LELAKI. U nk berubah atau x, dosa dn pahala itu antara u dgn Maha Esa.
    Sbb kami dh penat buat dosa komen u, sbb dosa kami kutuk dtg dri u Sajat.

    11

    0
  22. anon says:

    kenapa pihak JAKIM nak pening kepala ehh
    mmg lah dia tak nak beri kerjasama
    sbb dia bukan KHUNSA ..
    simple kan

    7

    1
  23. Taikun says:

    Dia ingat bila ‘clear’ benda tu orang takleh detect jantina dia. Jumlah tulang rusuk kau tak mampu tipu la jantan hanat!

    6

    0
  24. MrsPip says:

    Hurm, yg tau sajat ni lelaki atau perempuan, of coz mak bapa dia. Selain tu, pengesahan di jabatan pendaftaran negara kan , takkan tak boleh check kat JPN? Biasanya ic kat malaysia ni, kalau angka ganjil tu utk jantina lelaki, kalau genap atau sifar kat hujung utk jantina perempuan kan … So tak leh ke check ic sajat?lepas tu tengok dia letak bin atau binti … Benda2 mcm ni tak boleh nak confirm identiti sajat eh? Jakim tak boleh ke nak request kat JPN untuk tahu identiti sajat ni? I tengok sajat ni mcm perempuan, tapi tak tau la tulen ka tak…

    dan kawan2 sekolah, cikgu2 sekolah sajat takkan tak boleh nak confirm dia ni lelaki atau perempuan ….

    2

    1
  25. Shhh says:

    satu lgi yang aku geram dalah Coach Yin..dia tu lelaki..tpi dok sokong si Sajat tu..septutnya dia bg sedar org tu..ni dia pun naik sama..btul lah kata Yusuf Azmi..kenapa golongan transgender ni makin ramai..makin menjadi2 kuar dri gua…sbb permintaan lelaki2 sendiri..kami ppn ni tk heran sbb kami mmg tulen..tpi tulah bukan lelaki nak…dia org nk yg palsu gak..mmg lah kalo main pun tk mengandung pun dorg tu,,,tk pecah pun dara nya…tu sbb kenapa mereka masih bebas pakai mcm ppn..makin galak lgi dalam laman sosial..sbb dorg tahu ramai lgi yg suka dorg..ramai lgi yg sokong dorg…bukan menghina ye..sblm ni tk pernah marah pun apa kalo lelaki lembut ni nak bt .dorg ni lbh byk tahu bt semua benda makeup, masak…kkdg hati dorg lbh jujur walaupun mulut dorg puaka..tpi tak dalah plak yg femes mcm si Sajat ni..kalo Sajat ni btul ppn…buktikan..smpi skrg tk nmpk bukti dia sorg ppn..takat tunjuk pad lah apa lah..mana da ppn tulen bt mcm tu……nk beli pad pastu tayang media social malu tau..sbb dri dulu lagi kami tak tayang beli pad …nk g kedai..siap berbalut dgn surat kalo dulu…

    0

    0
  26. Shhh says:

    satu lgi yang aku geram dalah Coach Yin..dia tu lelaki..tpi dok sokong si Sajat tu..septutnya dia bg sedar org tu..ni dia pun naik sama..btul lah kata Yusuf Azmi..kenapa golongan transgender ni makin ramai..makin menjadi2 kuar dri gua…sbb permintaan lelaki2 sendiri..kami ppn ni tk heran sbb kami mmg tulen..tpi tulah bukan lelaki nak…dia org nk yg palsu gak..mmg lah kalo main pun tk mengandung pun dorg tu,,,tk pecah pun dara nya…da teruna org tak kisah…tu sbb kenapa mereka masih bebas pakai mcm ppn..makin galak lgi dalam laman sosial..sbb dorg tahu ramai lgi yg suka dorg..ramai lgi yg sokong dorg…bukan menghina ye..sblm ni tk pernah marah pun apa kalo lelaki lembut ni nak bt apa….dorg ni lbh byk tahu bt semua benda makeup, masak…kkdg hati dorg lbh jujur walaupun mulut dorg puaka..tpi tak dalah plak yg femes mcm si Sajat ni.cuma sejak dia femes…tu ramai makin menjadi2…kalo Sajat ni btul ppn…buktikan..smpi skrg tk nmpk bukti dia sorg ppn..takat tunjuk pad lah .mana da ppn tulen bt mcm tu……nk beli pad pastu tayang media social malu tau..sbb dri dulu lagi kami tak tayang beli pad …nk g kedai..siap berbalut dgn surat kalo dulu…

    0

    0
  27. naz77 says:

    yang menjadi masalah ni bila org konpius ko p ke l,,, dah yg jantan pegang ok la yg p p pegang tgn jantan,,, begambar bepeluk ng jantan,,, salah ke tak,,, de plak bf da jd gay ke camana,,, sgt penting ok nk sahkan kejantanan dan kepompuanan ko ni sajat, dulu kalau pondan ni bukan kene tangkap ke ng polis,,, mna ada diorg ni merayau2,,, dah mak cik2 p plk beli brg kemas dia ni jantan bole plk pkai brg kemas ke abg oiiiii….

    0

    0
  28. ohyeah.. says:

    pekara jadi mcm ni sebab ada NGO yg sokong sajat dgn statement ” kemaluan tidak menentukan jantina” . ??????

    konon liberal sgt dan menyokong hak asasi manusia sampai membelakangkan hukum Allah.

    5

    0
    • wekkkkkkk says:

      ada sapa2 penah nampk Sajat beli “Kotex” x, atau jenama2 lain utk dtg bulan, mesti Sajat x penah beli. Ko jadilah secantik manapun, seputih manapun, seramping manapun, seseksi manapun, x kn dpt dtg bulan sampai kiamat.

      Tidak akan dtg bulan smpai kiamat. Khunsa tu hanya rekaan Sajat.

      0

      0
  29. TAK TERCAPAI AKAL says:

    KALU PIKIR LOGIK, BENDA NI SIMPLE JER. MAK AYAH DIA BLEH BAGITAU JAKIM SAMADA DIA NI MEMANG KHUNSA ATAU ADA SATU ANU JER MASA LAHIR. NTAH LA TAK PAHAM KENAPA BLEH JADI RUMIT…

    4

    0
    • anon says:

      mak pak dia sajat soh diam
      jadi mereka tak berikerjasama
      itu je ..
      benda simple
      jawapan dan ada
      EN SAJAT TU MMG LELAKI JADIAN tu je
      bodoh yg menyokong sajat tu ‘

      4

      0
  30. SAJATTT says:

    YA..SAYA LELAKI

    2

    0
  31. mak cute says:

    susah sgt ke nak sahkan jantina dia ni..yg g beli bengkung dia pun 1 hal…body dia tu palsu…body jantan dah operate sana cni…mmg la melentik bagai…kena tipu hidup2 je yg beli bengkung tu…

    6

    0
    • mak jabit says:

      tu la pasal..
      Hidup2 kene tipu! nak laku kan barang mcm2 leh wat, walhal mmg body palsu! satu lg masih ada lg netizen2 pertahankan dia. Proses xkan ssh kalau kedua belah pihak bagi kerjasama, perkara mudah blh jadi susah..

      0

      0
  32. Prihatin says:

    Kalau betul sajat tu laki, tolong jgn sokong benda mcm ni. terpikir gak mcmne cara dia solat… mcm ne dh mati nanti, mcm ne nak uruskan jenazah… pikir jauh ke depan. Selamatkan sedara Islam kita. Bantu n bg sokongan moral utk golongan ni berubah…
    Sajat, kau boleh jadi contoh yg baik pada masyarakat nanti…

    1

    0
  33. Anonymous says:

    nauzubillah min zaliq… kene bentung kaum nyah lebih lagi org Islam..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Tembak je dia dgn pelali anjing. Bila dia pengsan, bogelkan dia habis habis baru kita tahu dia jantan ke betina

    1

    0
  35. mummy jarum says:

    Klu btl pompuan…nape takot? ate…..bio le deme nak peksa. Dulu bkn ke skolah mmg pakai baju skolah lelaki….? oooppppssss…..

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Sajat nk tau x, lelaki ori geli tgok u…

    0

    0
  37. Anonymous says:

    cuba tanya jurumekap Sajat yg tertera no wasapp…012-755 8415. Cuba wasapp org tu…dia kn mekap kn Sajat, mesti tau ropa sebenar Sajat cam ne, dn tetek SAJAT tu ori ke x. Ibu jari kaki SAJAT tu mcm mana, wanita lain, lelaki lain. Msti ada prbezaan…hai x kan Sajat kaki pun di bedah..
    Aku x ada wassp..aku miskin, masih guna h/p lama tu rege RM120.00 je

    0

    0
  38. mungekuncup says:

    berani kerana benar takut kerana salah

    0

    0
  39. Anonymous says:

    Cuma famili n saudara terdekat jer tau psl sajat ni.. come on lah.. tampillah korang bg kerjasama.. bosanlah cite si pindan xsedar diri ni..

    0

    0
  40. Anonymous says:

    #pondan

    0

    0
  41. bodopiang says:

    pihak ke 3 tu DUIT la .. benda apa lagi ..
    hahahahahhahahahhaa..
    takkan korang tak faham malaysia nih camna

    0

    1
  42. izza says:

    sajat,kalau awak di pihak yg benar…awak kna berani tunjukkan bukti yg awak mmg perempuan tulen…kami nak kepastian sj..

    0

    0
  43. wekkkkkkk says:

    Kesimpulan”:-

    Sajat di akui oleh maknyer bahawa Sajat lahir lelaki, tapi cenderung ke arah wanita masa kecik, pakai gincu, mekap, pakai kasut tumit tinggi, pakai gaun, semua tu dri kecik dh bertapak dn bermula, bila umur dh remaja terus mkn hormon utk jadi wanita..apa hormon tu?????., bila dh ada duit, maka buang je belalai tu kt luar negara.

    Boleh di katakan Sajat ni “pondan tegar…maksudnya…sejak kecik tidak pernah merasakan diri lelaki dn Sajat TERPERANGKAP DLM BADAN YG SALAH”..

    Itu info yg aku baca….

    0

    0
  44. Hani says:

    Kasian sajat.left her alone….its too much. Where is her rights?. Kalau JAKIM tahu pun her actual gender…perlukah JAKIM heboh kan satu dunia?..Is that right and neccessary for JAKIM to expose the truth?
    What impact will it has on her..

    0

    4
  45. Anonymous says:

    HALAL KAH AKU?? http://www.youtube.com

    0

    0
  46. Terus berjuang says:

    Kekayaan sajat membolehkan dia [email protected] lawyer2 tekenal yg menyokong lgbt. Part ni maybe menyebabkan jakim berhati2. Silap langkah kena saman.
    Namun aku tetap sokong jakim. Mmg susah nk menentang kemungkaran… Tapi Allah ada sbg Penolong pihak yg buat kebaikan.

    1

    0
  47. Anonymous says:

    Berani kerana benar takut kerana salah.. Sepatutnya jakim ada kuasa dlm hal ni.. Kalu sajat ni ngaku die perempuan nape nk takut kan…ni dh terang2 lelaki.. Tanggung la dosa tu.. Nauzubillah himizalik

    1

    0
  48. Mia says:

    Kalau ade byk pihak dr sajat yg kacau keje JAKIM kita fhm2 sendiri lah sajat tu jantina ape.. kalau betul dia perempuan/khunsa x de ape yg dia nak takutkan.. biarlah dia dgn cara dia.. kita doakan semua mendpt hidayah dariNya.. saya x sokong lgbt or apa2 yg bertentangan dgn agama tp doakan lah yg terbaik utk semua.. dah sajat x nak dgr kata.. nak buat mcmane.. jgn lah menyokong org2 camni.. x pyh follow pun.. x pyh pening2 ape jantinanye bila kita semua dah tersedia maklum.. harap2 dia sedar.. insyaALLAH..
    #bukanustazahonline
    #cukupcukuplaceritadiani

    1

    0
  49. Sambal belacan says:

    Hmmm… Moga dipermudahkan urusan Jakim dalam hal ni.

    0

    0
  50. nanino says:

    kalau dia betul perempuan tulen awal awal lagi dia buktikan hal itu..ini berdolak dalik..dah ternyata bukti mmg dia lelaki..apa lg nk fikir..serahkn kpda Allah swt urusan ini..nnt masanya kebenaran akan terbongkar..just wait n see..

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Apa susah tgk ic dh bleh tahu sajat ni jantan ke perempuan..

    0

    0
  52. pengutuk 1malaysia says:

    macam lah sajat saja yang pondan.(keliru jantina sendiri) di dunia ni
    kenapa semua pihak ni gago sangat pasal dia.
    lantak dia lah ngaku pondan ke x. laki ke pompuan.
    banyak spisis sajat kat luar..
    kalau kamu orang dah suka sangat menyibuk pasal keliru jantina ni ..pergi siasat semua ..apa nak alang2.
    kalau tak nak.. itu tanda nya kita dengki dengan orang .. paham.
    tak hairan sebab perangai orang melayu memang suka dengki sesama sendiri kan..

    0

    2
  53. anoy says:

    apa yg susah sgt ni…adoyaiii…mase lahir tu…mane pergi surat beranak dia eekkk…xblh semak dr situ ke…

    0

    0
  54. Mira says:

    kita doakan moga sajat kembali ke pangkal jln…dia terlampau leka hidup di dunia ni smpi terlupa kehidupan akan dtg di akhirat kelak…kita semua dh cuba utk menegur dn nasihatkan dia tp dia sendiri x nk dengar, jd biar Allah yg tentukan nasibnya…

    0

    0