Written by serenity | January 19th, 2018

Sebelum ini, JAKIM dan Sajat telah mengadakan satu perjumpaan untuk mengesahkan jantina sebenar Sajat namun keputusan JAKIM masih belum dihebahkan. JAKIM mengaturkan pertemuan itu setelah Sir Azri atau Papagomo membuat aduan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir mengenai Sajat yang merupakan seorang lelaki tetapi mendakwa dirinya seorang perempuan.

Melalui satu rakaman video, Papagomo telah membuat pendedahan mengenai hasil siasatan JAKIM kepadanya. Papagomo mendakwa Nur Sajat melalui pengakuan ibu bapanya ialah seorang lelaki;

Saya dapat panggilan telefon dari pihak JAKIM, yang mana pihak JAKIM mengatakan bahawa Sajat seorang lelaki. Jadi saya cakap, kenapa tidak diberitahu (kepada orang ramai)? Sajat meminta untuk tidak diberitahu kerana dia malu.

Rakaman itu boleh ditonton di bawah:


Melalui rakaman itu, Papagomo memberitahu bahawa perkara seperti itu tidak boleh disimpan, dirahsiakan atau dibiarkan dan perlu diberitahu kepada rakyat memandangkan ibu bapa Sajat dan beliau sendiri mengakui dirinya seorang lelaki.

Papagomo mendakwa telah menerima melalui pesanan WhatsApp dan DM dari orang ramai mengenai video-video tentang pengakuan Sajat dan ibu bapanya, serta salinan kad pengenalan Sajat yang membuktikan dia seorang lelaki.

Papagomo menambah, adik Sajat memanggillnya abang, dan sebelum mendakwa dirinya khunsa dan kemudiannya perempuan, Sajat pernah mengakui dirinya seorang pondan.

Papagomo juga bertanya, memandangkan ibu bapa Sajat mengakui dirinya lelaki, adakah orang ramai mahu mempercayai ibu bapanya atau lembu yang didakwa Sajat tahu bahawa dirinya seorang perempuan.

Sebelum ini, Papagomo telah menerbitkan sebuah video menuntut Sajat meminta maaf kepada kaum wanita kerana memalukan mereka dengan kenyataan mengenai datang haid dan mengandung.

Namun setakat ini masih belum ada sebarang pengumuman secara rasmi oleh JAKIM kepada orang ramai mengenai jantina Sajat. – beautifulnara.com

66 responses to (VIDEO)Papagomo Dakwa JAKIM Dedah Sajat Seorang Lelaki?

  1. Anonymous says:

    ayooo tak tauuu ayooo siap la ko sajat

    9

    1
    • lia says:

      Kenapa aib kan dia…. nanti allah buka pula aib anda

      5

      37
      • Hamba Allah says:

        Kena faham..org yg berusaha menutup aib dia sendiri kita patut tlg tutupkan juga..tapi kl dia sendiri buka aib dia dan menipu dan menjadi ikutan …adakah perlu ditutup dan dibiarkan juga…..kena faham betul2 bab jaga aib sendiri…

        80

        0
        • Anonymous says:

          Papagomol ni pun ada agenda tersendiri jgak. Bini dia sendiri pon x bertudung lagi mau kecoh. Dia ni lah yg disaman DS Anwar Ibrahim kerana memfitnah pastu kena byr rm850k kat DSAI. Sesuatu jugak dia ni pon.

          28

          4
        • jiman says:

          sekarang jawapan semuanya ditangan sajat. sajat dah x boleh lari ke mana dah. kalau sajat x propa isu ni aman2 saja. salah sajat jugak beb, terlalu over-exposed dan over. ni malaysia bukan europe. sajat dah tersalah pembawakkan. nk kawin ..pergi europe sana. pergi amsterdam..

          20

          0
        • Anonymous says:

          Papagomo org Kelantan. Adik ipar Nara ke???

          8

          0
        • Anonymous says:

          6

          0
        • Anonymous says:

          Apa kaitan bini dia pakai tudung ke tak dgn usaha dia nak dedahkan identiti sebenar sajat? Dan apa kaitan ini mengaibkan sajat? Kena jadi malaikat baru boleh tegakkan kebenaran? Isu dia skrg, kalau sajat tu mmg perempuan, sekurang2nya dpt bersihkan balik nama dia yg dituduh pondan. tp kalau dia lelaki, sah2 body dia bedah, org pompuan yg nak slim & cantik tertipu dgn bengkung & product dia.Dan org tak patut sanjung dia sbgai idola sbb dia dh songsang.kena bg pengajaran dkt dia & pondan2 lain, tukar jantina tu haram & salah disisi agama.

          21

          0
      • Opah maheran says:

        Ape laa cucu lia ni.. Dedah aib mende.. kalau dia n family dia sendiri2 yang tau kisah ni takpe. Ni dia dah hebah 1 malaysia yang dia tu perempuan tulen. Dia sendiri yang bukak aib dia. Ade beribu lagi kes orang tukar jantina kat malaysia ni, tapi diorang takdelah nak menipu yang diorang tu perempuan tulen, boleh pregnant, boleh datang period sume. Cucu lia tak rase bengang ke sebagai seorang perempuan bile ‘perempuan’ lain g upload pic darah period kat soasial media? Lagi parah bile sebenarnye bukan perempuan, tapi jantan yang wat gitu.
        Kite ni tak payah nak tunjuk baik sangat kengkonon taknak bukak aib orang. Kite ade otak, kite boleh pikir, mana aib dan mana keperluan untuk kita tegur. Jalan kan tanggungjawab kita sebagai anggota masyarakat.
        Orang2 yang sokong sajat, family dia n jakim bleh duduk sekandang.

        4

        0
      • Anonymous says:

        papagomo ni blogger umno dulu. kalau korang google bersepah cerita2 buruk pasal pakcik ni. pun xleh pakai jugak ni. ketam jugak..

        17

        4
        • Zetty says:

          sya x sokong sesiapa. dlm isu ni..sajat yg tersalah langkah sbb berbohong. setiap aksi mesti ada reaksi. sepandai-pandai tupai melompat akan jatuh jua ke tanah. sampai bila nk menipu diri dan netizen? x penat ke? x rasa bsalah ke? inilah pembalasan dan kifarah yg harus sajat tempohi kerana berbohong. pandai2 la sis.. sendiri buat sendiri tanggung!

          33

          0
        • Apa tk bleh says:

          Dia kena bayar gantirugi kt Anwar lebih dari 800k tapi tak mampu bayar.. so harta kena sita dan bankrup.. tapi puak2 UMNO buat kutipan n tolong bayarkan saman tu.. dahlah gemuk cam b*bi..!! Hidup tak tenteram kot kalau tak menyusahkan orang.. ke nak kena saman lagi…??

          15

          3
        • Anonymous says:

          menurut makcik2 bawang..papagomo mainkan isu sajat bi utk publisiti gym dia. entah la…x kenal pun ..tpi tengok ke rupa geli dgn papagomo ni. mulut mcm kak joyah. org kelantan kan nara kan?!!! hihiks

          25

          2
      • minah jambu say NO to drugs says:

        dh tau sajat tu lelaki kenape nak kasitau 1malaysia??? lagi pon satu malaysia pon dh tuduh sajat tu lelaki ..kenape hati tu busok sangat !! lelaki ke perempuan ke pondan ke biar la itu diri dia n kenape orang sebok sangat pasal dia ??? jakim dh tau ah suda jangan di kasi tau dengan orang lain ..amanah mesti di pegang..siape pulak pihak jakim yg kol papagomo cakap sajat tu lelaki ??? kan sajat dh pesan jangan kasitau orang n sape papagomo ni ? memang tk amanah ni orang2 ..mulot nak kena jaga..kenape suka sangat bocor kan rahsia orang ??? n aib kan orang ??? kalau sajat tu lelaki ape yg korang nak ? nak masok kan dia dlm jail gitu !!!

        3

        23
        • Anonymous says:

          diaorg nk suruh dia ngaku buat press conference. kata akak2 bawang, pondan boleh diubati. akak2 bawang ckp takut musibah melanda msia. akak2 bawang tak sedor…musibah2 udah pun melanda negara sejak tertubuhnya gst x membebankn rakyat katanya chuolsss lol

          26

          4
        • Anonymous says:

          bile musibah je salah lgbt lah, pondan lah, pengkid lah..habis afganistan takde musibah ke? pengkid tkde kt afganistan tu huh?

          2

          4
        • minah jambu say NO to drugs says:

          biar sajat sendiri yg kasitau pada orang2 1malaysia n bukan untok mengaib kan dia cakap sajat tu lelaki pada papagomo oleh jakim..jakim nak jumpa sajat n sajat dengan penuh hormat pagi kt pejabat jakim n jumpa tapi kenape ada yg kol papagomo untok cerita kan hal sebenar sajat ? n kasitau sajat tu seorang lelaki dngan papagomo sedang kan sajat dh kasitau dengan pehak jakim jangan kasitau sesiape ? siape kah orang itu yg membocor kan rahsia ini sunguh tak patut n tk amanah..

          3

          0
      • Cili says:

        Habis!!! Terpecahnya tembelang seorang founder kosmetik dan tauke bengkong… yg terlampau!!! :(((

        8

        1
      • LIN says:

        kdg-kdg kita perlu buka aib org untuk kesedaran.. supaya org ramai tidak tertipu ye..contoh kalau org tu mencuri, merogol kena la hebah siapa kan..supaya org ramai berhatii-hati

        0

        0
    • Boyot says:

      Aku pelik nape sekarang sibuk psl jantina sajat. Bukan dh berdekad dia cmni?

      3

      0
  2. kakikucinghitam says:

    kenapa Jakim update kt papagomo. papagomo ni CEO jakim ke? #tanye je…

    btw Jakim kena terangkan benda yg betul dkt semua org. So xde lg pondan yang berani untuk memondan secara terbuka… siap tunjuk darahhaid kt ig.. masyaAllahh gilo apo…

    50

    0
    • Anonymous says:

      sebab papagomo yang buat aduan kat Jakim…

      18

      0
    • Anonymous says:

      Sajat pun satu. Knp berbohong kpd masyarakat? Di KL ni org2 byk kenal ko. Sedangkan dlm golongan maknyah sendiri pun ramai yg ckp Sajat adalah pondan. Skrg dah pecah semua rahsia2 ..ko menjawab lah!

      21

      0
    • Abg kita hensem mari jln2 says:

      Euwww . I yg fuhhh Perempuan pon tgk darah haid rasa jijik , nk cuci cpt2 . Dia blh plk tnjuk kt org pdhal darah siapa kah itu . Jeng jeng jeng yg pnting bkn drh abg sajat . Hahaha

      0

      0
  3. Anonymous says:

    mind your own business!

    7

    15
    • Anonymous says:

      Mana boleh? Yg salah Sajat sebab terlalu menunjuk-nunjuk dan terleka oleh kesenangan duniawi. Sekarang merasa lah tempias atas efek yg diciptanya sendiri. Dunia maknyah yg xmo ngaku pondan!

      15

      1
  4. intan says:

    hopefully jakim tak bias..

    13

    1
  5. wekkkkkkk says:

    Tujuan sebenar Sir Azri membuat kenyataan dn laporan pada Jakim ini supaya rakyat M’sia tahu bahwa “Perkawinan Sesama Jenis Adlah Haram di Sisi Islam”. Sbb dulu kan Sajat ada ikut Coach Yin jumpa bakal mak mertua.

    40

    0
  6. Anonymous says:

    sebenarnya bersepah pondan2 gay2 kat luar sana…cumanya sebab sajat ni famous, maka dialah yg jd perhatian…bukan salah sesiapa pun, sajat sendiri yg memfofularkan diri dia…akak nasihatkan sajat lepas ni berniaga je laa elok2 tak yah laa nk cakap kau ni khunsa ke apa ke…tak yah laa gigih nak bgtau semua org kau ni pompuan ke apa ke…pastu kalau promote brg2 kau tu tak yah laa tunjuk scene2 mandi manda, scene tunjuk perut laa, scene baju ketat tunjuk aset2 palsu tu…jgn lupa solat…semoga kita semua dalam perlindunganNya…

    26

    0
    • Anonymous says:

      I pun setuju. relaks2 sudah berniaga tu. bila org awam hentam dia tahu pulak nk mgamok pelbagai. bukan mcm tu nk cipta publisiti sis. awak tu berniaga..sedar tk itu boleh buat org naik meluat? ni lah kesudahan nya..

      2

      1
  7. melati says:

    “Jakim dedah lah kt Mana2 pun org bukan nk amik tahu pun…” yg buat org marah tu si Kimak Sajat tu nk langgar undang2 kt Malaysia ni , nk kawin sejenis….Khinzir pun pilih Jantina lah bila nk Mengawan….!!! [email protected]#$%^&*(

    16

    0
    • wekkkkkkk says:

      kihkihkihkih…org gila pun tau, mana yg lelaki dn wanita. Sbb tu penah nampk org gila pompuan bunting di kerjakan org gila lelaki…

      7

      1
  8. AC7 says:

    Sib baiklah aku ni duduk kat oversea… Takdelah nak kecoh benda2 camni. Tapi seronok baca benda2 camni menjadi bahan berita dan gossip di M’sia, ada hiburan aku. Hahaha

    4

    10
  9. X boleh hadam says:

    Tgu sajat g umrah baru tahu kot, dia akn pkai baju ihram laki or pompuan

    10

    0
  10. Anonymous says:

    thn ni kate nyer kawin… nnti kan bole kawin ke tidak.. alasan thn dpn, thn 2020 tak kawin jgk memang sesuatu..

    9

    0
  11. Spy Retis says:

    Memang dia pondan. Sekarang terserah pada Sajat utk terus berlakon atau berterus terang..rakyat menunggu sidang akhbar dr pihak Sajat.

    9

    1
  12. mak nyah kg pandan says:

    nampaknya rahsia dan penipuan2 sajat sudah sampai ke kemuncak. i sbgai mak nyah pun dah xboleh nk backup ko sis. nasi sudah jdi bubur. jln terbaik bercakap benar. org2 akan membenci ko tpi sekurang-kurangnya you ikhlas dan x hidup atas hasil menipu dan kepura-puraan!

    11

    0
  13. Anonymous says:

    Salah diri sendiri kot sebab terlalu over, tayang ‘darah haid’ la, jumpa mertua la, nak kawin ngan laki la.
    #takfahamaku

    12

    0
  14. Anonymous says:

    Papagomo ni geng Nara…Org Kelantan!

    6

    1
  15. Anonymous says:

    ..rahsia Nur Sajat telah pecah! Please come forward.

    7

    0
  16. Nurtersejat says:

    Jolok la bang! Cepat2.. jangan lambat2!!!

    4

    0
  17. Selitashima says:

    Aku nak respon sket psl isu yg dibangkitkan oleh papagomo.:
    1)video sajat and family die mengaku yg sajat ni lelaki/pondan. This is not new. Sajat penah cakap yg diorang dibayar untuk video tu. So papagomo x payah nk highlight or ungkit sangat bende ni. Semua orang tau/aware.
    2)ic and daftar pengundi tunjuk si sajat ni lelaki. Of course tunjuk lelaki sbb mak bapak die besarkan dia as a lelaki in accordance to surat beranak. This is Malaysia. So kita x bole nak simply tukar gender kita dalam ic, lesen & etc. It is such a complicated process.cuma parents sajat yg tau kalau sajat ni khunsa or lelaki.
    3) jakim confirm yg sajat ni lelaki, tapi sajat malu nk mengaku. Kita x tau bende ni sahih ke x dari jakim. Ade bukti ke?apa method yg dipakai jakim untuk determine gender sajat.?
    4) adik sajat panggil die abang dlm ig? : no comment. This is not new also.
    5) aku x la condone peel sajat ni. Mmg die try so hard sangat nk prove yang die tu khunsa/pompuan.tapi die juga berhak hidup mcm org lain jugak.nk ada companion, anak2.
    6)plus, kalau sape2 pernah bace or tengok dokumentari psl khunsa, sometimes mmg doctor prescribed diorang pil hormon untuk sesuaikan dgn ‘major’hormon diorang. Lebih kurang mcm tu la.

    In conclusion, Allah knows best. Sajat, if you ever read this, please be humble in all ways.you know who you really are. I pray, hoping that one day you will realize how much Allah loves you for creating you ‘that’way and you can finally be truth to yourself.

    2

    1
    • Peah Bawang says:

      Setuju…sy staffnurse dan bekerja di wad kanak2…dealing with khunsa children in ward….dan sy fhm benar ape itu khunsa. Mungkin family sajat not aware pasal pemilihan gender anknya dan effect bila dia besar kan..Allah knows..cuma sajat xperlu la over exposed nk yakinkan semua org dgn cite2 pasal period la..itu yg kna kecam tu…

      0

      0
  18. cumicumi says:

    Hebat papa ye smpi dpt panggilan drpd Jakim

    0

    1
  19. Anonymous says:

    Emm..ok la tu ade inisiatif nak benteras bapok. Tp die ni ade agenda tersendiri. Die ni org kuat ameno. Tgk video die call jais siap ckp jais tak buat kerje, rakyat bg duit gaji tp x buat kerje n sgt2 nampak nak menghentam kerajaan selangor. Tgk ig die pun dah boleh agak die ni mcmane org nyer..Problematic jugak..

    7

    1
  20. Anonymous says:

    Sabarlah Sajat, musim PRU dah nk dekat ni. Mcm2 lah isu akan keluar. Jalan kt kampung yg x pernah berturap pun boleh berturap. Magik kan?

    4

    0
  21. Anonymous says:

    Tula sajat, kalau x over sgt sampai melampaui batas takdelaa org nak amek tindakan sampai mcm ni. Cukup2 laa jd pondan n wat bisnes sane diam2 mcm dulu2. Ni siap over exposed kat ig bagai, siap ngaku khunsa n nak kahwin. Pdhal dlm video utube die beberapa taun lepas die ngaku die pondan ape. Wth

    3

    0
  22. delima says:

    sajat ni terang2 la bapok…tp aku slhkn media2 ni yg up tlg glamerkn sajat….mcm nara ni x pyhlah nk kutip2 cerita sajat….secr x lgsung glmerkn dia….majalah tv x perlu pn nk sibuk hal sajat seolah olah membntu menaikkn sajat. senang sj….lelaki jd ppuan itu HARAM..ppuan jd lelaki HARAM….nk buat apa phk tv media semua nk amik sajat blakon bagai..Malaysia ni nk jd apapn x taulahhh….

    3

    0
  23. Anonymous says:

    mamat ni sama je 2×5. poyo

    0

    0
  24. anonymous says:

    ya Allah sampai begitu sekali ‘gagah’nya membuka aib sajat .betapa busuknya hati engkau….diri sendiri pun sah2 tak betol hari tu kes ds anuar kau dah terima padah tak serik buka aib sajat pulak tunggulah balasan kau dari Allah swt amin

    0

    2
  25. Anonymous says:

    Dah ok la dia bantu banteras status mcm c sajat ni. Dia ada agenda lain tu dia punya hal la. Yg pnting kita orang islam jangan pandang sebelah mata jer hukum halal haram ni. Yg haram TETAP haram. Kesannya bukan pada dia saja tpi dgn generasi di masa akan dtg. Korang nak ke keturunan kita akan dtg ramai mcm sajat ni?

    1

    1
  26. Anonymous says:

    Bukan nak buka aib. Xfaham maksud ker?atau awak ni geng sajat. Dah dari awal sajat ni yg buka aibnya sendiri. Blagak mcm pompuan tapi bapokkk..Kita mana blh biarkan benda mcm ni. Patut pihak berkuasa awal ambil tindakan dgn kes sajat ni. Bukan kena komplen baru sibuk nak settel. Jgn bila negara dah kucar kacir olh bapok2 ni baru nak sibuk cari penyelesaian.

    1

    0
  27. Anonymous says:

    Pihak jakim perlu bagitau secara umum status sajat ni. Masyarakat perlu tau utk mengelakkan fitnah dan kemusykilan dlm agama. Mcm kes hafiz dn roy revfa tu hari..semoga menjadi ikhtibar dan pengajaran utk semua.

    0

    0
  28. anonymous says:

    melayu busuk hati dengki ,nak tutup sifat dengki busuk hati tu cepat2 kaitkan ugama islam, setahu aku la islam tak ajar pun suruh susahkan umat sesama islam.lebih baik jika kita ‘islam’kan diri kita sendiri !

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Xsemua melayu busuk hati la. U mana blh ckap org melayu mcm tu..ini bkn soal susahkn umat..tpi soal halal haram mana blh bawa main2. Lagi satu kita hidup mana blh xkaitkn dgn agama. Takkn nak kaitkn dgn lembu?Mcm engko ni yg kna islamkn diri dlu.

    1

    0
  30. Anonymous says:

    Si popopopogomo ini berabis mau kasitau urang si sajat lelaki. Ketara betul tidak ada pekerjaan atau pun iri hati. Kesian jenis org mcm ni. Kalau si sajat tu lelaki tapi tidak mengaku, biarlah Tuhan hukum dia. Kita sesama manusia kena suruh love each other, spread love not hate. Kesian, bangsa sendiri kasih jatuh bangsa sendiri. No wonder sy tingu tidak maju2. Hehe..

    0

    0
  31. anonymous says:

    @jan 20-3.01pm…aku cakap kita,bukan utk kau sorang aku pun melayu dan islam aku pun tak sempurna,jgn emo

    0

    0
  32. lynn says:

    Aku tak sokong sajat. Dia ptt ke dalam dah.
    Tapi korang percaya si papagomo ni? Sah-sah dah ada previous conviction bab fitnah.
    Sah-sah dalam islam dia ni takleh nak dipercayai.
    Sebab org yg suka fitnah ni korg kutuk2 JAKIM.
    JAKIM tu kdg2 bengong gak tapi dalam hal ni aku setuju.
    Hal mcm ni mmg kena ikut SOP bebetul.
    Bingai sapa yg ingat selak kain dah cukup. Nampak sgt benak

    2

    0
  33. Anonymous says:

    kesian nur sajat ! baik tukar ic jadi org singapore !

    0

    0

Leave a Comment

Optional