Written by Bella | March 27th, 2018

Teka-teki mengenai nama anak perempuan Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa telah terjawab apabila Siti Aafiyah diperkenalkan secara rasmi dalam sebuah majlis akikah dan tahnik yang diadakan hujung minggu lalu.

Seperti yang dikatakan oleh Siti Nurhaliza, nama tersebut diilhamkan ketika beliau menunaikan ibadah umrah.

Namun, tahukah anda maksud disebalik nama tersebut? Menerusi akaun Facebook, Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri mendedahkan maksud dan keistimewaan nama Siti Aafiyah.

Pada masa yang sama, beliau juga memuji majlis yang dianjurkan cukup sempurna kerana diisi dengan selawat dan lagu-lagu pujian ke hadrat Allah SWT dan Rasulullah S.A.W.

Semoga Siti Aafiyah membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah kepada dua ibu bapanya.

30 responses to Mufti WP Kongsi Maksud Dan Keistimewaan Nama Siti Aafiyah

  1. Anonymous says:

    NASIB BAIK BUKAN AMEERA KHAN. LOL

    6

    1
    • tanya je says:

      tuan mufti ni yg tegur neelofa masuk zouk tu kan?

      9

      0
      • perencah bawang adabi says:

        bagi saya nama tu bonus tapi yang penting adalah.. didikan.
        nama seelok nabi ikut islam tapi ibu bapa tak pentingkan disiplin dan agama pun x menjadi. just my 2 cents…

        34

        0
  2. Anonymous says:

    bagus…gosip mcm ni la ko update. sejuk hati baca…
    mahu bergosip cara hikmah kan?

    20

    0
  3. Tek Zikiah says:

    sedap nama ni. simple dan penuh makna.

    6

    0
  4. miss little onion says:

    pasni byk la register nama aafiyah..

    3

    0
  5. Anonymous says:

    lara alana…sedap ke idok?

    1

    0
    • Anonymous says:

      Kalau bkn bangsa melayu ianya mmg bagus..tapi dlm msyarakat melayu, fikir lh sendiri..dh itu pilihan bapak/mak dia

      1

      0
  6. Anonymous says:

    bagus siti ni. tak sibuk nak buat baby shower. lepas 7 hari, terus buat aqiqah dan tahnik

    7

    0
  7. Tk says:

    Cerita anak Mk Iti ni sampai lepas pantang dan hingga anak lulus Uni ke? Give them a break please. Leave them alove! Ni ada realiti program anak artis. Nk tenguk apa bakat unik mereka ada. Bidang musik ke, top student sekolah ke, pandai ngaji ke. Klu nak tunjuk speaking jer tak payah la. Its a waste of air time.

    8

    1
  8. melati says:

    Takder pedah nya Manusia2 bodo layan Khinzir ni (Perampas)..wakakakaakakakaa

    3

    5
  9. Ketua Bawang Cawangan says:

    Udoh2 ler citer ttg demer nii..tekak teman dh naik loye ni yop oiiii…

    7

    0
  10. bunga lalang says:

    ada org nama Muhammad tapi perangai ampon kalah penyamun tarbus….camna tu?

    4

    0
  11. Anonymous says:

    Bosan dahhh..

    2

    1
  12. salmah says:

    jemu asyik crita pasal anak dia je. basuh berak tak crita ke. nanti crita anak dia menguap laa, ketawa laa. mcm over sgt. tunjuk dpt hadiah laa. tunjuk lauk dia lah.

    9

    1
    • minah says:

      bodonya hang.nampak sangat stalk gak pasai dia. bodo tu simpan sikit makcik bawang oii

      2

      1
    • Miss_malaya says:

      Ctdk tunjuk lauk pantang tu nak bg kredit laa kat Natalis yang sponsor berpantang dia. Walaupun bukan 100% sponsor tapi CT ni jenis baik, walaupun bisnes kecik dia tetap buat review. Bersangka baik please.
      11 tahun menunggu sapa tak excited. Lagi2 ade peminat dan follower berjuta.
      Orang bagi hadiah dia tunjuk tanda terima kasih. Adoiii cek hati tu please.

      6

      1
  13. Mak kau hijau says:

    Yg tak suke tu ada die buat salah kat korg ke? Kenal korg pun idak kan.. Tak suke tak payah tgk n takyah comment…

    1

    1
  14. salmah says:

    mcm hebat sgt. crita anak tidur kol brapa belum crita lagi. mcm dpt cucu. dok umah je. x yah nak lompat2 gelek2

    2

    0
  15. laina says:

    nama dah baik maknanya..harap jadi seorang muslimah lah..
    jangan dah besar nanti buat perangai masuk zouk sume

    1

    1
  16. Laina says:

    nama dah cantik dah penuh makna ….semoga menjadi wanita muslimah yang sejati lah..jangan plak perangai masuk zouk bagai….yang penting didikannya

    1

    0
  17. bunga lalang says:

    x sedar laki ko tu dah tua….lepas ni buat IVF lagi la tu…nanti kata Siti Aafiyah nak adik…dah huru hara lagik…sampai mati la kita semua dengar ni semua

    2

    2
  18. Anonymous says:

    Owhh..buat ivf ke..ingtkn tok t pregnen disbbkn ke power an tok k…kalau ivf kemungkinan thn depan tok t beranak lagi ler..sbb embrio yg masih ada tu selalunya dr akan simpanbekukan..thn dpn injek masuk dlm je. kalau tok k tkde pun tok t blh preknen..yeayy hidop tok t…

    0

    2
  19. salmah says:

    perampas branak operation sebab dah tua atau takut nak push. takut nanti org ambil photo cipap dia. klu push nanti suara dah x sedap.

    3

    4
  20. nok gebuzzz says:

    dah2 la ckp org perampas…masing2 dah move on pon,doakan jer yg baik2…

    1

    2
  21. Zzz says:

    Bukan ct seorang je perampas.. ramai lagi artis perampas laki orang.. memey.. hanez suraya.. izreen.. zizie ezzete.. faye.. maria farida.. fasha.. yasmin hani.. emylia rosnaida.. waheeda.. tiara.. ramai lagilah..

    2

    2
  22. anon says:

    Mufti pun sanggup buang masa tengok makna nama anak org??? who cares pd makna??? Berlambak2 perompak penagih pencuri yg nama mcm nabi…..mohammad, abdullah, or nama yg makna elok2 tapi perangai tetap tak elok jgk. So ape nak kesah sngt psl makna. It doesnt mean anything pun..

    3

    0
  23. anon says:

    MENYAMPAH DAH DGN DUA EKOR NI, PERASAN SOMEBODY2 KE. BUKANNYA DIA ORG NI RAJA PUN YG ORG DUK SEBOK SNGT PSL MEREKA NI. ADA BANYAK LAGI BENDE2 LAIN YG LEBIH PENTING…

    2

    0

Leave a Reply to melati - Cancel

Optional