Written by Bella | August 9th, 2018

Isu LGBT merupakan satu isu yang semakin hangat didebatkan di Malaysia. Sebagai negara Islam rata-rata rakyat mahu pihak yang bertanggungjawab mengambil tindakan terhadap golongan tersebut supaya ia tidak menjadi seperti ‘wabak’ yang sukar untuk diubati.

Menerusi Facebook Afdlin Shauki semalam, ada sebuah foto yang seakan menyindir golongan LGBT dimuat naik ke laman media sosial berkenaan. Ia secara terang-terangan mengatakan tidak kepada LGBT dan disertakan dengan kapsyen “ Biar gambar berbicara.”

Foto itu mengundang pelbagai reaksi daripada netizen serta selebriti yang kecewa dengan ‘gurauan’ tersebut.

Walaubagaimanapun, foto itu bukan dimuat naik oleh Afdlin tetapi individu yang menguruskan akaun Facebooknya, namun beliau tetap memohon maaf  dan akan bertanggungjawab sepenuhnya atas apa yang berlaku.

Saya sangat menyesal dan ingin memohon maaf kepada mereka yang terguris hati dengan apa yang berlaku termasuklah juga rakan-rakan saya. Setiap orang mempunyai pilihan mereka sendiri dan saya menerimanya. Saya tidak pernah menyokong untuk mengutuk komuniti LGBT dan percaya ia bukanlah topik yang boleh dijadikan bahan jenaka.

Apa yang terjadi cuma satu salah faham sahaja. Kami harap dengan penjelasan dan permohonan maaf daripada Afdlin sendiri akan menamatkan segala kritikan dan spekulasi.

Sumber Berita : THE MALAY MAIL

75 responses to Muat Naik Foto Sindir LGBT : Afdlin Shauki Tampil Mohon Maaf

  1. - The Crusader - says:

    Fcuk LGBT

    58

    0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      apa tew ?

      0

      1
      • WickEd says:

        Maknanya Lesbian, gay, bisexual, and transgender…walaupun mmg salah patutnya abang ni takle post gitu…diam tu kdg2 lebih baik…cam tak tau je abg Afdlin ni

        0

        64
        • Anonymous says:

          salah tu. hal2 yg mungkar BERDOSA jika kita mendiamkan. Ingat, bala kena pada semua bukan org2 tue je.

          146

          0
        • Anonymous says:

          Aku x paham kenapa nak jaga hati LGBT tu. kenapa nak mintak maaf. Betul apa say No to LGBT. Nak-nak golongan transgender mcm sajat. Dorang tak jaga pun perasaan pmpn sejati so kenapa perlu jaga hati dorang? Sesuka hati masuk tandas perempuan, surau bahagian prpm. Gay tu, ingat baik ke? Just sbb nak tutup mulut org, dia kawen dgn perempuan sejati tp endup seksa zahir batin pmpn tu. Mmg virus pun golongan mcm ni.

          229

          0
        • no LGBT please says:

          i dont understand why some people masih nak back up LGBT why?

          kita dah bagi macam2 tapi still tak nak dengar. dah bagi ceramah still buat juga then lebih baik kita boikot je. huh. lepastu orang mcm kita yang nak hindarkan LGBT kena minta maaf sbb konon nak jaga hati diorang. WTF? diorang lah kena jaga hati mak bapak dulu before buat benda tu. dasar netizen.

          73

          0
        • Anonymous says:

          yg salah tetap salah. ko nk mintak maap watpe? berani kerana benar. ko islam ke kafir??? si asha gill ni plak nk sentap asal? die team LGBT ke?yg naik kan si afdlin ni sape plak? team LGBT gak ke?

          38

          0
      • Anonymous says:

        AFDLIN BONGOK!! Kipas bontot lgbt.BANGANG BETOL AFDLIN.

        12

        2
    • Anonymous says:

      asha gill yang sebenarnya. kalau pun afdlin muat naik post tu, itu pandangannnya sebanagi individu esp as muslim yang mengutuk keras larangan allah itu. asha gill tak berhak mempertikai hal ini. bila isu LGBT kata hak asasi..habis tu manusia normal yang menentang LGBT pon menegakkan hak asasi manusia supaya terus berkembang secara alami. bukan nafsu songsang semata.

      117

      0
  2. Diknon says:

    Afslin dh sindir lgbt..let the pic speak there la… Asha who? Nonsense

    53

    0
  3. Anonymous says:

    Don’t say sorry. Don’t feel sorry, Afdlin..
    You are right. Say NO to LGBT !

    190

    0
    • Yaya says:

      Ya..knp perlu rasa bersalah.
      Mmg betul ape.
      Tuhan ciptakan Adam dan Eve (Hawa.)
      Bukan Adam dan Steve!!
      Stupid LGBT! Kalau mak pak hang xdak, korg pun x wujud di dunia ni lah. Bahalol!

      128

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Yeye..btul. kenapa rasa brslh.
        Bbaru ni ada dlm berita radio…Hiv smkin meningkat..kbyakkannya dri LGBT.

        Itu berita ckp..aku taip je skrg.
        Klau minta maaf…mereka naik tocanglah.
        Bermaharajalela pulk nnti.
        Lgbt ni bkn pondan2 je kn..malahan lelaki yg sado dn brstatus lki org pun terlibat dgn homoseksual.
        Tak pasal2 bini dpt hiv.
        Tambah2 lgi dkt negeri yg smpadan Thai tu…byk lki org dri Malaysia mlyn ayam2 dn pondan2 kt negeri bebas penjajah tu.. bila balik “cari bini” .

        Yg kes bioseksual ni pulk…entah apa dpt rasa…trpengruh dgn budaya barat.

        52

        0
        • aku is me says:

          kwn aku gay..tp last2 kawen dgn pmpuan sbb nk try brubah..tp dgn bini2 skali skrg da dpt hiv..n the worst part..nafsu kuasai sgalanye..still berskandal dgn gay lg..smp skrg msh berdoa utk die..moga jd iktibar utk semua..

          8

          0
    • Anonymous says:

      AGREED! asha gill u should be ashamed on shaming afdlin!
      hidup u sendiri pon kucar kacir, tak ada hala tuju.
      after alll who are u in the industry??

      40

      0
    • Ida Syida says:

      Ye2… sy stuju sgt2!!!!

      X pyh la nk mintak maaf bagai.. dh mmg tu satu tindakan yg ikhlas, jujur, telus
      Knapa takut nk brdepan kbnaran? Spttnya isu LGBT ni x sharusnya ada dlm ngara kita Malaysia ni

      Sy takut sgt2 andai bala yg Allah akan trunkan nti akn kena pd kita2 semua- yg x brslh, i mean yg X AMALKAN SIKAP LGBT. Kalau blh biar la Allah timpakan, biar lah Dia bg hnya pd golongan2 LGBT tu jer…. biarlah diorg yg rasa “bala2” Allah tu oleh sbb sikap dri mereka sndri… jgnlah kita2 semua pulak yg akan mnanggung blsan2 Allah tu… hnya sbb nila stitik, abis rosak susu 1 blanga…. mintak2 biar laa Allah jauhkannn!!!!

      (Ya Allah, takutnyaaaa;((( )

      Wahai kaum2 LGBT or penunggang2 agama, brtobatlah anda semua slgi pintu2 taubat msh lg trbuka, slgi anda msh sht walafiat sblm anda semua jtuh sakit.. ingtlah anda 5 prkara sblm dtgnya 5 prkara.. ingtlahh itu semua wahai saudara2ku. Ssguhnya balasan Allah itu amatlah pasti, ssguhnya ia adalah bnr sbnr2nya. Bertaubatlah anda sblm matahari trbit dr arah barat. Kalau lah nk brtaubat pd msa tu (matahari naik dr arah barat) setaubat2nya, nk bramal soleh ker, nk buat kbajikan ker, nk operet nk tukar jantina blk ker (dgn niat brtjuan nk blk ke fitrah asal smula) , pd msa tu sgala prbuatan anda dh jd sia2, dh x brmakna apa2 dh sbb Allah dh sebut dlm Al Quran bhawa pntu2 taubat dh ditutup srapat2nya.

      So kalu nk brtaubat ker, nk buat amal kbjikan apa2 pn, nk tukar blk ke fitrah asal smula ker, better la anda mula buat drp skrg. Nk brubh skelip mata on the spot mmg la tramat2 la ssh, sgt2 pyh sbb kita adalah makhluk Allah, hambaNya yg lemah, serba kkurangan.. itu mmg sy x nafikn sbb akn byk ujian maupun dugaan yg dtg mguji kita. Psgkan nawaitu nk brubh tu btul2, kna kentalkan smgt tu yg amt pnting. Jgn sskali2 mdh kalah, mdh lemah dgn stiap ujian yg akn dtg mguji. Nma lg ujian, so kna tempuhi dgn redha, hdapi dgn tenang. Hati kna btul2 istiqomah utk brubh. Yg pnting, psg niat btul2. Ssgguhnya Allah maha mgtahui akan stiap kmampuan hamba2Nya. Allah x akn bg ssuatu ujian pd kita kalu kita x mampu utk hdapi or tnggung ujian tu. Stiap apa yg Dia bg adalah ssuai dgn kmampuan kita.

      Ingt lah…. Allah itu tidak zalim, smstinya Dia x akn mnzalimi kita, hambaNya.
      Ssguhnya Allah maha Pengasih, maha Pnyayang. Cma kita yg mnzalimi dri kita sndri, “menganiaya” dri kita sndri.
      Wallahuallam

      #maaf andai aku x smpurna
      #maaf andai ada trlebih ckp, trlebih potpet2
      #aku juga ada klmahan, ada kkurangan
      #kita semua adalah sma, hamba Allah jua

      2

      0
  4. PP says:

    Kenapa nk minta maaf,dh terang LGBT dilaknat Allah dlm Al Quran..sebagai org Islam wajib bagi Kita menolak lgbt..jgn main main ye..ni hukum Allah..jgn dipersenda..azab nnti. Subhanaullah himinzalik

    109

    0
  5. Shamsul says:

    Tak perlu Minta maaf. Mereka dah tak tahu malu dah skrg ni . Kita pula dicemuh bila tak sokong golongan ni. Dulu mereka ni bergiat diam2, skrg dah berani terang2. Orang Islam kena bersatu dlm membanteras LGBT ni.

    72

    0
  6. Tiong says:

    Xperlu minta maaf. Makin menjadi2 la nt golongan LGBT ni.Bala Allah turun nt smua kena.

    51

    0
  7. Pemerhati says:

    Makin naik lemak la golongan LGBT ni nt..klu xdibanteras tunggu la balasan Allah.msalahnya klu turun bala smua kena..

    31

    0
  8. Baby says:

    Um.. i don’t see anything wrong with that post.. duh he’s right tho why should saying sorry

    43

    0
  9. Artis 80an says:

    Jgn rasa bersalah afdlin..awk dijln yg benar..Kami sokong awk, nk minta para penerbit bykkn drama yg berkisar kisah songsang mereka ni diakhiran hidup didunia dh mendapat..biar golongan ni insaf..yg ditakuti kita semua pun terpalit sama.

    43

    0
  10. Hankyu Jaya says:

    Afdlin, there is no need to apologize at all.

    32

    0
  11. ohyeah.. says:

    career suicide kalau tak sokong LGBT? well, rasanya majoriti Malaysians tak sokong LGBT. jadi aisha gill, keep your opinion private!!

    53

    0
    • Anonymous says:

      hahahaha! aku pon nak cakap benda yg sama. patut yg sokong LGBT ni senyap2…sbbb malu o sbb songsang. ni tak…puak2 dia yg bersuara lebih.
      ko ingat ko sape asha…frienship tak frienship…when it come to prinsip…always go for what is right. and this time u ar on the wrong path women!

      18

      0
    • Anonymous says:

      silap2 asha gill punya carrier yg berkubur..terang ngaku sokong LGBT.
      RIP asha gill!

      15

      0
  12. Anonymous says:

    Nampaknya pro LGBT dan LGBT dah pandai mengugut straight peoples. Amboi amboi. It is Asha who should be ashamed of herself.

    Anyway i don’t agree with the pic posted by Afdlin’s Admin too. Rude but he is right when saying say NO to LGBT.

    Sekian.

    25

    0
  13. Tak paham aku says:

    Golongan dilaknati Allah .tak yah mintak maaf kat sampah ni semua …

    Minah tudung yg dok puji sis cantik kat Sajat seangkatan pun termasuk dlm LGBT …

    LGBT Hanat

    21

    0
  14. lgbt queen says:

    gomok tak kenang budi lgbt yg naikkan nama kau samdol

    1

    30
  15. Cik sejat says:

    Dh knapa la plak afdlin nak mtk maap kat golongan LGBT tu.bnda mmg btol pn. Even yg pondan Dh tukar kemaluan but still they don’t have ovum.u cannot Ubah ciptaan tuhan 100%. So why not u bsyukur dgn jantina yg tuhan bg.

    14

    0
  16. Anti says:

    Afdlin x perlu minta maaf
    Sape suruh gol lgbt hidup ni myimpang dr lumrah manusia
    Cara idup pun dh salah ada hati plak nk terasa
    X perlu nk jg hati gol mcm ni
    Nabi pun x mngaku umat

    12

    0
  17. Haha says:

    wau..asal cakap psl LGBT aje, terus semua kecam suruh mintak maaf. Kalau pihak mereka mempermainkan agama, kata kebebasan bersuara dan kebebasan memilih. Well done LGBT. Makin berleluasa pihak mereka ni. Sekarang makin jelas. Even sesetengah pemimpin pun menyokong. Diharapkan kita tidak menerima bala daripada Allah.

    13

    0
  18. Anonymous says:

    so maksud nya, yang naik kan nama afdlin ni orang LGBT lah? wth, kenapa nak minta maaf?

    4

    0
    • Anonymous says:

      kannnn. well asha, can u pls list down who is gay/lesbian in the industry? come on…be pround to let us know!

      2

      0
  19. happy meal says:

    why perlu minta maaf? dah memang lgbt tu haram.. bila da minta maaf, maka kita tak langsung beri ruang untuk golongan lahanat ni menjadi makin bebas. ini bukan soal diskriminasi sape2..tapi ini soal membetulkan yang salah!

    5

    0
  20. pakatanbawang says:

    CAKAP BENDA BETUL KENAPA PERLU MINTA MAAF..
    GOLONGAN NI MEMANG PATUT DI LAKNAT..

    8

    0
  21. Anonymous says:

    isu ni menunjuk kan yang LGBT telah berkuatkuasa di malaysia. AFDLIN ni lah punca nya lgbt naik kepala.

    1

    1
  22. Anonymous says:

    Jgn sorry menegakkan yg benar…
    Jika mrk boleh berarak kesana kemari terjerit2 begitau dunia perihal dlm kelambu, knp kita kena sorry, bgtau dunia hak kita jugak?

    4

    0
  23. Seri says:

    Asha should have no say in this. Lgbt bertentangan dgn agama islam. Berani pulak menegur org islam yg melarang perbuatan dilaknat Allah. She is the one who should apologize. AS please dont let this go. This is our religion!

    9

    1
  24. Makcik Cabai says:

    Ingat Afdlin… rezeki tu datangnya dari ALLAH….

    7

    0
  25. whatever says:

    Kenapa nak kena minta maaf? LGBT tu memang dah terang2 berdosa dari segi agama & morally wrong dari segi society.

    SEPERTI MANA ORG2 LGBT ADA HAK BERSUARA PENDIRIAN MEREKA, SEPERTI ITU JUGAKLAH ORG2 STRAIGHT ADA HAK BERSUARA PENDIRIAN MEREKA.

    Stupid Asha!

    7

    0
  26. Anil says:

    Semua agama menentang.lgbt. Tunjukkan bukti agama dlm dunia menyolong hidup songsang. Kalau penyokong LGBT berhak bersuara kami yg xsetuju jg berhak bersuara

    7

    1
    • Anonymous says:

      mereka2 yg pro & mengamal cara hidup LGBT memang tak takut tuhan, tak beragama. Golongan lgbt ni jgn dikesian. kehidupan dia org ni songsang

      1

      0
  27. tipahhhh says:

    KO NAK LGBT KE, LBATU KE KO PUNYA PASAL, asalkan ko masuk kubur golek sendiri,ko sakit etc2 duduk dlm bilik senyap2 mereput sendiri xmenyusahkan orang xbercampur & risikokan orang lain. Xyah sembang pasal hak, sbb kami org normal pun nak hak kami hidup dlm persekitaran yg sihat & xberisiko. Org yg mengamalkan lgbt, terang2 haram,salah xde rasa malu & memekak, kita yg straight pulak nak kena diam & malu. Porahhhh pigidah.

    5

    0
  28. mak c kina says:

    xde yg salah pun bagi aku..walupun bkn AS yg up status tu..AS patut menyokong apa yg staff dia luah kan..AS ada pengaruh..so dia pun ada hak utk bersuara jika dia btl2 say no to LGBT

    5

    0
  29. damai says:

    ckp dan menegur yg benar kerana Allah perlu ker minta maaf, mmg harus dibenteras seblm Allah turunkan bencana seperti dizaman nabi Lut, you no need to apologize Afdlin. Kenapa skg makin berani org2 seperti ini, dia ingat Malaysia nie negara barat ker apa, hello semua agama, Islam, Christien, Buddha, Hindu are against LBGT, transgender dan semua sewaktu dgn dia. Who is this mr Gill?

    4

    0
  30. Anonymous says:

    saya pun rasa tak pelu minta maaf..
    lagipun, bukan dengan nada keras or dengan kata-kata kesat..

    kenapa perlu membiarkan golongan LGBT ini ‘menang’ menyuarakan pendapat mereka dalam perjuangan yang menentang fitrah manusia?

    5

    0
  31. Anon aries says:

    Asha who?

    3

    1
  32. kak melah says:

    pehal ko aflin lalang…yg ko nak mintak maaf kenapa kite perlu tegakkan prinsip kite, takut periuk nasi tutup lh tu..dh tau camtu yg ko post dh kenape? by the way.. sejak2 tukar pemerintah ni aku perasan LGBT ni makin berleluasa dan tak takut lansung, JAKIM pon cam tak leh wat pape…siap nak wat pameran bagai kt penang..for what????? to encourage our young generation nk jadi LGBT ke taik? last 2 makin ramai andartu kt malaysia ni sebab lelaki sume jadi gay dan memondan. Diorg yang nk jadi LGBT let them face the bitter life when people dont acept them. Tuhan dah cipatakan ko sempurna.ko terpengaruh dgn yahudi sape suruh.

    2

    0
    • Ex Fans Lofa says:

      Betul, setuju. Nampak sangat lepas tukar kerajaan ni, golongan ni makin berani bersuara. Makin berani memperjuangkan hak mereka. Sebab ada dikalangan pemimpin kerajaan yang menyokong golongan mereka ni. Malaysia baru lah katakan.

      4

      0
      • wekkkkkkk says:

        yeyeye…dibiayai oleh AS…cuba baca mynewshub.com..”dibiayai sebelum ini selama 15 tahun”
        ..byk maksud dibiayai ye..

        1

        0
  33. shhhhh_ says:

    rasanya tak perlu pon untuk minta maaf.. gologan LGBT memang kene tegur macam tu pon.. Afdlin Shauki as a Muslim memang layak pon tegur bab ni.. kalau cakap terlalu keras dalam menegur, cara lembut mcm mane lagi golongan LGBT ni nak..nasihat elok2 tapi naik lemak..makin menjadi2 golongan ni..

    3

    0
  34. anonymous says:

    kalau ALLAH yang mencipta hambaNYA… para Nabi dan malaikat melaknat golongan LGBT ni….mana tempat lagi yang layak untuk mereka di muka bumi ini….tak payah nak mintak maaf sangat la….HIV AIDS ni datang daripada mereka yang amalkan SEKS BEBAS DAN SEKS SONGSANG! FULL STOP !

    3

    0
  35. shopia lorren says:

    Setahu sy setiap anutan agama didunia xde nya nk menyokong LGBT. Jgn rasa penat atau bosan utk kita menegakkn kebenaran..lawan tetap lawan..yg penting jgn di bagi ruang biarpun itu menyalahi hak asasi manusia, kita dipihak yg benar. Menyesal dahulu pendapatan..Kita tegakkn Islam dan biarkn yg kafir dgn jalannya…yakinilh ayat ini .”Lakumdinukumwaliyadiin” surah Al Kafirun..InsyaAllah selamat dunia akhirat.

    4

    1
  36. Tk says:

    Orang public figure yang dah veteran mcm AG tu kena cari [email protected] tonjoi Muka to stay relevant. AG ni kan dulu hos program LP ke entah? So her pemikiran pun ‘international’ le konon.

    1

    1
  37. Gorges says:

    Caption pasal . BIAR GAMBAR BERBICARA” tu aku rasa lucah dan rude. Ngapa tak make it plain and simple Eg:
    LELAKI + WANITA =

    2

    0
  38. KingKoKoNek says:

    AKU SOKONG MANA MANA INDIVIDU YANG MEMBANGKANG LGBT !!!!

    Hak asasi dorang tuk jadi pondan? tuk jadi transgender??
    Hak asasi aku, keturunan aku, anak cucu cicit aku. Untuk hidup aman bebas dari maknyah, pondan, transgender!!!

    1

    0
  39. Anonymous says:

    LGBT dah semakin berani bersuara sb yg menyokong diorang ni sekongkol dgn PH jugak dulu. That’s why dah naik tocang pasal xde sape from PH show their stand in this matter. Where is Nurul Izzah, Syed Saddiq etc? Why are they keeping silent? Shame on them.

    6

    1
    • wekkkkkkk says:

      yeyeye..btol..ada “bantuan” dri AS selama ini sblum menang dn AS meng”akukan” LGBT salah satunya..sbb tu senyap.
      Kalau ikutkan dn fikirkan…mana parti ni ada duit.

      “Apa yang mereka perjuangkan sebenarnya ialah kebebasan haiwan kerana kebebasan manusia mestilah dibatasi agama dan adat”. ..kata Mufti P.Pinang.

      3

      0
    • pening lalat says:

      hello benda nie makin menjadi2 not this year ok bertahun2, ct kassim hina agama dan hadis, pun dah lama, why no action against her taken since previous2 years, knp nak salahkan PH pula, dahlah banyak sgt masalah pemerintahaan dulu tinggalkan, so stop pointing each other, kita as Muslim and all other religion bersatu menentang LBGT, transgender dan sewaktu dgn dia. Other religions pun x ada sokong all these nonsense

      0

      2
  40. Anonymous says:

    Aku tertanya2 kenapa ada yg sanggup perjuangkan LGBT ni? Xnak LGBT di diskriminasi kata mereka. Alangkah lebih baik perjuangkan mental illness, supaya pesakit2 lain dpt rawatan yg spttnya tnpa rasa malu dan stigma mengenai mental illness dpt diubah. Yg plg pnting, mental illness x salah disisi agama. Sorry bangnara, ter emo skit :’)

    6

    0
  41. Anonymous says:

    OLeh kerana AS telah lama membiayai “bantuan” terhadap kerajaan yg selama 15 tahun yg lepas sebelum mereka menang, maka pengaruh LGBT ini telah dibiarkan sekarang dn berleluasa sbb di “akukan” oleh AS.

    …bacalah di Mynewshub..tajuk ” SUDAH TERBUKTI DPT BANTUAN ASING”..

    2

    1
    • Anonymous says:

      Mmglh mereka dpt bantuan asing US sejak penubuhan awal PKR cer imbas balik datuk AI ngan US ni kamceng kann..lbh lg lh DAP…Apa boleh buat kerajaan PH yg ada skrg adalh sah sb menang ikut jln betul PRU14 suara rakyat yg dh pilih..terima n hadapi je lh kann..harap mereka mengikut acuan rakyat m’sia..sama2 kita DOA. Masalahnya kerajaan yg dulu pun ditelan mati mak diluah mati bapak!!

      1

      0
  42. Anonymous says:

    dah terbukti yang AS ni lalang LGBT!!

    2

    0
  43. mimey says:

    knapa nk mntk maaf. abaikan je. bnda yg jauh dari fitrah kjadian mnusia. x perlu rasa brsalah. pelik2 msyarakat n artis2 skarang. dunia akhir zaman kn.

    3

    0
  44. Tk says:

    Tak Abi’s lagi campur tangan ThinkTank dlm urusan negara ini. Hari ini aku baca ..,, Keditaan Amerika di Malaysia berdiri teguh bersama Nisha. Pasal activists LGBT …,, Wehh AS who ask for your opinion. Don’t flex your muscle here!! Mind your own business. Negara ko pun banyak mssalah tak selesai. So STAY OUT!!

    6

    0
  45. Gorges says:

    Betul

    1

    0
  46. Tepukk says:

    INI MALAYSIA BARUUUU

    0

    0

Leave a Comment

Optional