Written by Bella | November 9th, 2018

Laman Instagram artis seperti yang anda semua tahu sudah menjadi medium utama untuk peniaga-peniaga mengiklankan produk mereka.

Paling menyampah kalau ada iklan terlampau  menjual ubat kuat dan perapat. Begitulah juga yang dirasakan oleh pelakon Ramona Zamzam. Pelakon itu mengakui sudah rimas dan letih dengan penjual produk perapat yang tidak henti menghina wanita yang bergelar isteri sudah tidak mampu menambat hati suami kerana sudah ‘longgar’ dan tidak ‘mantap’ seperti anak dara.

Kata Ramona, mentaliti negatif seperti itu harus diubah. Seorang wanita diwujudkan bukan semata-mata untuk dijadikan pemuas nafsu lelaki sahaja. Banyak lagi benda penting daripada terus berfikiran akan ditinggalkan suami kerana  isu ‘longgar’ itu.

Pada masa yang sama, Ramona menasihati agar tiada wanita yang mudah terpedaya dengan segala jenis ubat perapat yang mampu mengembalikan ‘dara’.

Walaupun ramai yang merasakan isu seperti ini agak sensitif untuk dibicarakan, tetapi hakikatnya Ramona sangat berani dan secara tidak langsung dapat memberikan kesedaran kepada ramai wanita diluar sana.

61 responses to Menyampah Dengan Mentaliti Takut Kena Tinggal Suami Sebab Dah Longgar, Ada Perkara Yang Lagi Penting- Ramona Zamzam

  1. siti says:

    you go girl!!! agreed 100%

    133

    0
    • Anonymous says:

      YES RAMODA..I AM WITH YOU!!!
      JANTAN JALANG AJER YG NKKN BWAH BINI SENTIASA KETAT..LUPA YG DIA DH RODOK KLUR BERAPA ORANG ANK..PAS TU NK COMPLAIN LONGGAR..JANTAN MACM NI BAIK DICAMPAKKAN KE SUNGAI..BIAR BUAYA MAKAN HIDUP2..

      73

      0
      • Anonymous says:

        Boleh je promote produk perapat tapi gunalah ayat lain, hauk sangat guna ayat suami lari gara2 longgar, berapa kerat je pun suami bodoh mcm tu, lagipun isteri2 punya tu setau aku la boleh je kecut semula, boleh je ketat walaupun tak menjerut macam mula2 tapi suami tetap rasa umphhnya hahaha, melainkan suami punya tu terlalu cinonet sngt kan. Sedangkan jari pun boleh rasa ketat apetahlagi yg lebih besar dari jari. Ke ada yg anu laki dia lebihh kecil dari jari?biar betul takkan la kot.

        22

        0
    • Anonymous says:

      jantan arab la yg paling cepat tambah cawangan be it bini dah longgar or still ketat cam anak dara. tak yah kecam its a fact & reality walaupun tak semua jantan arab cam tu

      4

      8
      • Anonymous says:

        Mcmlh lelki melyu baik. 10 org 2 je boleh pakai.

        39

        0
        • I love fazura says:

          Entah nya. Tgk laki mia ahmad – melayu n muke pecah rumah, kantoi jugak main pmpuan masa mia dlm pantg.
          Tgk laki ramona – palestin n muke hensem, kome rajin2 la stalk instastories ramona zamzam then kome akan phm betapa lovingnya laki dia.
          Kbai

          19

          0
        • Anonymous says:

          harus la dia tunjuk yang loving2 dan sweet je, macam fattzura tu. yg masam, mana nk tunjuk kat orang.. mia ahmad dulu pun selalu tunjuk yg sweet2 je dgn laki dia..

          1

          3
        • Pohdah says:

          Kaum lain e.g India, cina, mat salleh, eurasian tk de mentality cam ni & tk de isu pun!!!! Boleh je diffrent position utk kelainan & kepuasan…
          Kelemahan lelaki layanan terbaik tapi kalau alasannya dh longgar, sedarkan dirinya dgn kotenya yg tk besar mana & tk power pun…CONFIRM dia bengang!!!!!
          BTW memang ada ayat untuk suami hanya pulang kepada isteri sahaja no matter what….dgn izin Allah juga!!!!

          0

          0
    • acik says:

      Yesss agreed 200%!! menyampah dgn saller mcm si zarina jolie and ank normah damanhuri tu nama ape ntah kak km tu kan..ade yg dm diorang nangis2 sbb laki ckp nk tinggal sbb dh longgar la x sedap la..heyyyyy palahotak la laki cmtu taw nk sedap je tanggungjawab ade ke xde? dh kau buat bini kau beranak 5 6 org then nk complaint..aku pantang betul spesis jantan cmni..ye faham org pompuan ni kna jaga badan,cantikkn diri semua tapi kalau sbb alasan kne tinngal tu “dh longgar or xketat” go to hell la wey!!

      70

      0
    • Martin Amir says:

      Ya Allah bende ni aku da nmpak lama sgt terasa meluat. Finally ada org yg suarakan apa yg trbuku di hati ku!
      Sgt la btul ape yg ramona ni ckp, msti dia dah fedup tahap gaban org2 tu dok spam kat ig dia. Taknak salahkan laki / pmpuan. Tapi yg seller tu guna ayat mcm tu mmg merendahkan martabat pmpuan.
      Sorry to say, bila org tak educated ala2 alif sukri jual brg jadi la mcm ni….. memalukan msyrakat.
      WELL DONE RAMONA!
      Suka tgk family dia, anak dah la comel gile n husben loving gila

      29

      0
    • Hitz fm says:

      We need more celebrities yg berani suarakan pendpt mcmni..
      Bukan suarakan pendapat yg merapu raban then buat2 tak fhm apahal kena kecam, but more to issues like this where women learn & stand together to empower each other.
      Cuma satu je ramona ni wlaupon educated tapi dia kasar, jenis bersikap direct & ckp lantang. No wonder Malay guys tak thn dgn dia

      13

      0
    • kona says:

      kak KM kena baca nih.. dia kan mentality tak ketat suami lari..

      5

      0
  2. makcikbwg says:

    agreed 100%

    11

    0
  3. Sis-tur-sung-kur-jua says:

    The same thoughts I have for a long time! Ape wanita ini sex toy sahaja kah guna nya? Hehehehe.. Hats off Ramona!!!

    39

    0
  4. alakazam says:

    yeah.. go gurl. you did it

    13

    1
  5. Hawa Jln Daud says:

    Jgn byk minum ais nnti lobos..kalau boleh elak, elak lh kan..itu petua org melayu kuno..bila masa dtg haid jaga pemakanan..telur kuning jgn ambil n bykkn mkn ulam2an…bila bersama suami cepat2lh mandi wajib..masa mandi gosok atau sapu air kearah atas sambil berselawat tiada henti..byk fadhilat menyegerakn mandi wajib ni.. InsyaAllah…

    15

    4
  6. Anonymous says:

    ntahnye kesian sape dapat husband cmtu tapi in reality mmg ade pon segelintir cmtu, and dapat pulak wife yg ikot aje then manjang sedih bile kena tinggal. come on sape lagi nak pertahankan diri u kalau bukan diri u sendiri. kental sikit jd wanita bukan hanya utk puaskan laki semata.

    18

    0
    • Anonymous says:

      selalunya ni lah kapel yg “NAK KAWEN CPT SEBAB NAK ELAK ZINA” bkn sbb “SAYA NAK KAWEN SBB DAH BERSEDIA PIKUL TANGGUNGJAWAB”

      14

      0
  7. Anonymous says:

    Semua keluaran produk ni ada kebenran KKM ke.
    Smph betul ayat 2 mcm tu utk kaya segra. Org2 yg bingai je beli. Di jual oleh org yg bingai.

    12

    0
  8. Anonymous says:

    ingat kawin ni nk pikir longgar jer ke… bini buat ketat metat pun sisi anak dara… tp tgk umah rupa jahanam tak guna jgk panas laki nk duduk lama dlm umah oiii…

    3

    0
  9. Anonymous says:

    Mana akak ketat mengcengkam tu?

    2

    0
  10. anonymous says:

    hanya uneducated and low mentality je yang akan fikir:-

    dah longgar laki lari
    takde anak laki lari
    dah tua laki lari

    kalau dia nak mengatal dia gatal jugak la…yg ada anak berderet pun laki curang..ko jaga badan macam nak rak lepas bersalin kalau nak curang…curang jugak…

    oh pelez so annoying la

    27

    0
  11. Anonymous says:

    Klau x nk laki lari. Wanita tu kena kaya.

    9

    2
  12. mak cute says:

    aku setuju…produk sampah…yg instafemes tu dok cucuk ke menda aku xtau besar x padan badan…blom kawin mmg la always makeup 5 inci…ko tggu anak 2 ke 3 sok…larat ke nak cantik 24 jam…instafemes ni takut sok lps kawin indah khabar dari rupa…

    6

    0
    • Anonymous says:

      cucuk botox, inject drip vitamin c tiap bulan pastu ko ber spa urut bagai, bagi injection merah pipi lah bibir lah ape lah pastu ko claim cakap produk ko bagus. wtf??? yg aku kesian pembeli yg naif asek kena tipu dek seller yg propa depan konon lawa hasil drpd produk diorg jual. yg membelinye pon konon x nak laki carik yg lain then kena tinggal. kelakar2.

      2

      0
      • Akak Kantin 2.0 says:

        itulah..tapi laki dia or anak2 dia xnak pulak dia suruh makan ubat yang dia jual tu kan…dia sorang jer puteh melepak..anak2 ireng jugak…dok la canang dia dok tenyeh lotion kat dagu nak bagi nmpk runcing…dok minom kopi puteh nak kulit puteh mulus…huhhh…dasyat betol pukau versi millenium…

        1

        0
  13. Anonymous says:

    kesian sampai bila lah org perempuan ni asyik nak diperalatkan je, konon buat ayat copywriting camni elok sgt ler tu, sudahnye ko bawak mentaliti x sehat supaya org2 perempuan yg low mentaliti ni asek pikir kalau tu laki lari kalau ni laki lari aduhhh cuba lah marketing the positive way sikit. semua ni spesis aliff syukri ke hape marketing kelaut

    5

    0
  14. Anonymous says:

    100% agreed!

    0

    1
  15. Alip syuk says:

    Yg slh bkn laki, yg slh tu pnjual produk dr kalangan pmpuan sndiri. Ramona mrah laki nk yg ketat, tp die sndiri pn nk yg bsar cmne tu. Klau kecik xpuas? Tnye je

    1

    2
  16. Akak Kantin 2.0 says:

    ikot je saranan petua orang tua dulu2 dengan saranan doktor..inshaAllah berhasil..jaga pemakanan..bila si isteri nak berpantang baru je 30hari ko sebuk dah nak bersama..bagi la isteri tu sehat luar dalam..macam saranan doktor amalkan senaman kemut..itu sangat membantu otot2 faraj dan melambatkan menapouse..Tolong la jangan makan pill sembarangan dan masuk kan ubat bukan2 dalam faraj tu..

    4

    0
  17. aih says:

    actually korang boleh je ignore produk tu.. tak suka tak yah beli dan x yah support… benda ni banyak sebab ramai dok support..
    it hurts, but facts pun ada… perempuan kalau x jaga diri, kalau husband lari pasal vagina tak ketat ke… jgn bising..
    and actually, betul juga vagina mmg longgar in due time sebab asyik bersama ngan husband… cer try compare ngan anak dara… lain..
    so these produk are meant to help women even x banyak tapi sikit…mmg la kawin bukan pasal sex.. but sad to say, sex la dan x ketat punca husband cari lain…. dan senang2 je ko suh women belah dan let go husband… eh hello, ko nak jaga setiap perempuan yang belah ker??… stupid comment…

    dan… why with all the F word.. ko nak sgt ker… budi bahasa budaya kita… with all the F word, show ur true attitude… nak sgt F**k.. kawin.. setiap hari boleh F**k…

    0

    0
  18. Anonymous says:

    ada org tua pesan kat aku…nak jaga suami..2 je paling penting..jaga perut & zakar dia..jaga mkn minum & bagi sex secukupnya..aku x percaya sgt..tp bila fikir2kan balik betul jugak..kita pompuan x sama dgn laki..kita rasa sex x penting…tp diorg lain..sex tu penting..boleh tension bila x dpt….walau bkn hari2 sekali sekala diorg nak jugak, walaupun isteri punya dh longgar..hehe.cumanya klau guna alasan dah longgar utk carik lain…laki tu wajib di hempuk dengan kuali atau dibaling dgn lesung batu…

    17

    0
  19. Anonymous says:

    Kalau tak nk bini punya longar..x perlu kawenlah. Main je pelacur2 yg bertukar org. Takut pulak kena aidskn, duit byk pakai. Tapi adakh puas. Sbb guna kondom mana puas.
    Dan waktu bersama dgn pelacur bukn sama nikmat tenang dgn bini…hati risau je kn sbb takut di tgkp. Nnti malu keturunan.
    Longar2 bini punya pun..tenang je main sbb halal.
    Tapi dlm kes ini..yg diperkatakn adalah ubat2 kuat..ubat2 rapat. Lgi2 ayat2 iklan tu..mmg menyakitkan hati..nmpk sgtlah nk cepat kaya.

    1

    0
  20. Anonymous says:

    Akak stuju sgt…smua takut kan suami lari sbb benda tu,pakat semua cari jamu la ubt berhabis duit nk bgi suami sedap..tapi suami ade ke jga smua tu..klu dh miang xkira la longgar ke ketat ke lari lintang pukang jgk…lol.!!

    3

    0
    • Anonymous says:

      hahaha aku setuju, kalau laki ko imam skalipon tapi miang gatal nak mampus x pernah puas n cukup satu memang kena tinggal jugak. kalau x kena tinggal pon die curang belakang ko. pokok pangkalnye isi hati husband tu sendiri n ko kena byk berdoa supaya allah lindungi rumah tangga ko daripada pmpn2 jahat kat luar tu.

      2

      0
  21. Anonymous says:

    selain dari jaga makan pakai suami, aku rase rumah yg bersih n kemas tu faktor penting utk suami melekat kat rumah. n aku paling benci seller mcm kak km tu jual produk suh beli sebab takot kena tinggal laki, alah die pon kena cerai ada hati nak jual produk takot kena tinggal laki, kalau ape yg die ckp tu btol, xde nye laki die tinggalkan die, lagi kalau bernafsu serakah cam kak km tu, sure laki die lagi melekat kat umah hehehehehe

    2

    0
  22. Anonymous says:

    Jaga ketat ketat suami pun masih kena tipu laki lari kahwin lg satu..huhuhu…jadi isteri yg taat sudah lah tak tahan perangai laki boleh minta fasakh..jgn siksa diri Islam tu mudah..perkahwinan tu mmg satu ujian bagi manusia.. yg lain tu serah pd Allah..

    4

    0
  23. fishball says:

    YES GURL PREACH IT!!! MEN ARE TRASH!!!

    3

    0
  24. Noor Elina Safar says:

    Betul tu kak Ramona, samala mcm sy yg tk boleh hadam penyangak keyboard kat blog ni. Yes, blog ni blog gosip tp zalim sungguh si penyangak menaip bait bait kata lucah melampau spt ‘jilat pangkal…..’, ‘gigit tengkuk’,’berai…”masuk ke dlm fara*’ dan pelbagai lg ayat lucah yg lain. Lebh tk boleh hadam bila si penaip adalh seorg wanita islam yg dari taipan kata shj blh tau bukan shj nikah malah punya bf jg belum. Malah si penaip ke tahap mencadangkan seorg isteri melayan suami spt pelacu* dan mengerang mcm kud*. Smpai skarang sy tertanya2x adakah begitu rendahnya adab si penaip. Malah dgn berani mempertahankan apa yg dikatanya benar. Sy doakan semoga si penaip apabila bernikah kelak tidak diberikan sakit oleh illahi yg menjadikan hbgn suami isteri itu mustahil dilakukan, dn pd masa itu mungkin si penaip akan berfikir semula adakah benar sgl kata2x lucahnya yg telah ditaipkan dlm blog ini.

    0

    0
  25. Noor Elina Safar says:

    Yes betul, mentaliti promoting porno culture sama spt yg dibuat dlm pengkomen byk wajah dlm blog ni-suh isteri layan suami cam pelacur la siap sebut scr details ape gerak geri yg kene dibuat walhal ruangan komen ni awam. Waima blog gosip skalipon tp ade bebudak leh bc dan bkn sume org otak blue tahap gaban pengkomen trsebut. Dr cr komen pon dh tau bkn aje nikah, bf pon tentu masih blum ada. Pengkomen byk wajah tu pon sure wanita melayu, islam-adakah serendah itu akhlaknya. Dalam taipan menaip nama Tuhan, bolh plak si penaip mengajor public “korang kene jilat pangkal….jilat keti…kulo* telo*”. Oh wanita, tinggikanla maruahmu.

    1

    0
  26. Anonymous says:

    Ramona marah sb seller jual ubat perapat guna modal iklan yg xbleh blah.ckp klu longgar suami lari..seller yg ckp cmni.
    apsal tetiba marah lelaki plak ni…

    0

    0
  27. whatever says:

    finallyyyyyy ada jugak orang cakap pasal niiiii

    melayu ni bagi dorang ada 2 je benda penting
    ketat
    putih

    dasar.

    0

    0
  28. Kaknab says:

    Laki melayu bukan hebat mana…… Sebab tu ubat kuat, alat pembesar zakar berlambak2. MELAYU xde benda nak show off N boost diri. hidup menyedihkan, power xde, duit xde, lagi sayu ada yg binj tanggung. jadi apa yg dia buat? …. Main ayat agama. Itulah modal dia nak tutup kelemahan diri.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Yg jual semua tu perempuan,perempuan yg reka ubat2 mengarut semua tu,kau yg bodoh artis sampah

    0

    0

Leave a Comment

Optional