Written by Bella | January 25th, 2019

Pernah rasa cemas berlebihan sehingga merasa tertekan? Itu lah tanda-tanda apabila seseorang itu menghidapi Anxiety Disorder ataupun serangan perasaan gemuruh. Sering ianya terjadi tanpa alasan yang kuat dan di Malaysia sendiri masih ramai yang sedang berjuang untuk melawan gangguan ini.

Malah, pelakon Maya Karin juga mengakui pernah berdepan detik mencemaskan apabila diserang Anxiety. Memang sukar untuk bernafas dan tangannya boleh menggigil secara tiba-tiba.

Macam ni la perasaan saya 30 saat sebelum nak buat persembahan dekat Maharaja Lawak Mega 2018 dengan Shiro.

Tapi terpaksa terjun. I’m trying to conquer my general anxiety problem yang dah semakin lately, over simple things.  Omg I felt like I’m gonna die. Tak boleh bernafas. Severe anxiety is a weird thing. Tiba-tiba my hands can shake walaupun jalan-jalan kat mall sahaja.

Perkongsian Maya itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen termasuklah mereka yang mempunyai masalah yang sama.

Mungkin ada yang merasakan gangguan ini tidaklah seteruk mana tetapi penyakit ini mampu sahaja menganggu aktiviti seharian seseorang. Bukan mudah untuk melawan Anxiety kerana ia tidak boleh dijangka.

Sumber Berita : Astro Gempak

25 responses to Maya Karin Dedah Pengalaman Diserang Anxiety

  1. Anonymous says:

    the price of fame and well-known…..turn to allah.

    9

    0
    • Anonymous says:

      Kepada sesiapa yang jiwa kacau, tak tenteram, susah tidur, murung…Ini memang bagus kali diamalkan 2x sehari. Cubalah…

      8

      0
      • Anonymous says:

        Djazaka’Allah <3

        3

        0
        • Anonymous says:

          Saya selalu jer pasang Rukyah Youtube bila balik rumah.. tidur nyenyak, rasa tenang dan nyaman jiwa. Pernah sekali saya menangis entah tiba-tiba rasa sayu. Waktu menangis tu rasa macm saya banyak bersangka buruk pd Allah. Susah nak cakap tapi lepas tu badan rasa ringan. Kenapa erk?

          6

          0
        • Anonymous says:

          Rukyah ni elok tpi jgn pasang waktu drive memandu. Ada org terus mrngantuk. Buat bila dirumah waktu lapang atau bosan!

          7

          0
      • Anonymous says:

        Dalam syariat Islam dikenal dua macam ruqyah, yaitu ruqyah syar’iyah dan ruqyah syirkiyah. Ruqyah syariyah yaitu ruqyah yang benar menurut syariat Islam diantaranya dengan cara membacakan ayat Al-Qur’an,[11][12] sebagaimana di antara nama surat Al-Fatihah adalah Ar-Ruqyah, meminta perlindungan kepada Allah, zikir dan doa dengan maksud menyembuhkan sakit.[13] Sedangkan Ruqyah Syirkiyah adalah yang biasa dipraktikkan para dukun. Ruqyah di kalangan para dukun dikenal dengan istilah jampi-jampi atau mantra. Kedua-dua bagus…

        7

        0
        • ain says:

          Terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Terima kasih awak. Semoga kita semua dirahmati Allah sentiasa :)

          2

          0
        • Anonymous says:

          “Allahurabbi la syarikala” selalu.. utk sesiapa yang kesulitan, kesedihan, keperitan, kemurungan dan ketakutan Allah akan menggugurkannya satu persatu.

          2

          0
      • Anonymous says:

        Saya pasang Rukyah ni terasa mual, ingin buang angin kentut dan sendawa.. apakah??!!!

        4

        0
        • Anonymous says:

          jin angin kat badan u nak cuba keluar

          1

          0
        • Pengalaman says:

          itu normal bermakna tubuh anda sdg mengeluarkan tenaga2 ayau berkumuh energi negatif. kalau tidak tahan bhenti seketika dan sambung semula esok hari atau 1-2 jam sehingga tiada lgi apa2 rasa. Rukyah yg sempurna anda akan berasa tenang dan nyaman minda dan tubuh. Rukyah adalah amalan berterusan! Awal2 mmg mcm tu.

          3

          0
        • Anonymous says:

          mungkin ada energi x elok nk kumuh keluor @ blockage tu. kalu smpai meracau elok jumpa ustaz. kalau simpton2 ringann trasa nk membuang pergi je teran kasi kuar..sesentengah org muntah, berpeluh, rasa ada benda melata dll. seeloknya guna headset dan pejam mata. dengar beberapa kali nanti simptom2 tu kn hilang dan rasa tenang…

          3

          0
        • Anonymous says:

          Anonymoussays:
          January 25, 2019 at 4:50 pm ada ke jin angin sis??

          0

          0
    • kimono says:

      korang tak paham kot penyakit ni camne.. bkn disebabkan famous and well-known in fact mcm sy bukan siapa2 pun mengalaminya… setiap kali kena tu mmg x lps sebut nama Allah… tak pernah pun jauh dr Allah, so itu bkn sebabnya… mmg pa2 benda yg menakutkan pesakit trigger the attacks and sometimes it just happens without warning… sy pnh gak fikir, ni gangguan syaitan ke ape tp alhamdulillah solat ok je, ngaji pun ok x pnh pulak tgk penampakan n dgr bisikan mcm org yg kena ganggu.. it’s form of mental issues guys…sy penah cita ngan family sy tapi diorg tak percaya, diorg meremehkan sy… ckp sy lemah ini itu, tp believe me its not the case… u should educate urself about these issues and don’t simply judge people based on their agama and etc.. sapa yg sakit ni taulah yg penting kita mesti happy2 selalu jgn mengalah ngan sakit ni n seeks help ok..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Anxiety ni seperti trauma atau examination fright. Disebabkan takut sangat atau stress otak mulai menghantar signal dan hormon tidak elok. Jangan dipaksa seseorang kalau dia tidak boleh melakukan sesuatu atau takut melakukan sesuatu. Itu memberikan tekanan. Latihan yg bagus adalah dekatkan diri dgn agama. Latih otak supaya menerima apa jua keadaan dengan redha dan terbuka. Ada dibincangkan… tune balik otak dan iman insya allah boleh.

      6

      0
    • Anonymous says:

      The only Actress yg tak pernah belakon dalam drama bersiri & hartawan. Maya Karin masih cantik walaupun dah 40 tahun

      10

      0
  2. PU Lembut says:

    Redha, tenang, bersyukur dan sering mendengar ayat2 suci Al-Quran, Insya Allah.
    Ini juga salah satu bisikan syaitan. Tidak ada penawar sebaik ayat-ayat suci sebab Al-Quran adalah kitab paling suci dan agong. Penawar ada dihadapan kita seharian, cuma kita malas nak gali khasiat2 nya.

    9

    0
  3. Anonymous says:

    InsaALLAH dengan mendngar ayat2 suci ini ALLAH bisa mengangkat semua penyakit yg kita alami..Amin….hati terasa tenang?.

    5

    0
  4. myrai says:

    sy pon slh seorang penghidap anxiety sy boleh rasa perasaan tu..smpai skng berlaku…kena berbalik pd Allah…bykkn bce quran, solat sunat n berzikir

    4

    0
  5. myrai says:

    sy pon slh seorang penghidap anxiety sy boleh rasa perasaan tu..smpai skng berlaku…kena berbalik pd Allah…bykkn bce quran, solat sunat n berzikir..in sha Allah berkurangan

    1

    0
  6. Anonymous says:

    take care… maya karin

    0

    0
  7. mama bawang says:

    gambar atas macam ogy mat daud

    2

    0
  8. Anonymous says:

    Saya pernah terkena semacam ni. Tetiba2 rasa ketat dada. Kerana tekanan di office. Saya amalkan surah2 dan rukyah. Lama2 tenang… Saya juga berzikir
    Subhanallah..
    Walhamdullilah..
    Walailahailallah..
    Allahuakbar.

    5

    0

Leave a Reply to mama bawang - Cancel

Optional